×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Opublikowano dnia: 2016-04-07

10 pokarmów, po które sięgaj wyłącznie z gospodarstw ekologicznych i tradycyjnych

Jeden z portali internetowych przygotował listę 10 pokarmów, po które powinno się sięgać wyłącznie z upraw lub hodowli ekologicznych i tradycyjnych1.

Są to: sałata, truskawki, jabłka, winogrona, papryka, ziemniaki, wołowina, mleko, kurczak i jajka.

1. Sałata

Powinna być spożywana bezwzględnie w wersji ekologicznej, gdyż je się ją w całości, na surowo. Tymczasem liście o wielkiej powierzchni wystawione są na działanie pestycydów w takim stopniu, że 80% sałat zawiera związki chemiczne2.

2. Truskawki

Uprawiane bezpośrednio w ziemi są bardzo podatne na robactwo i pleśnie, a zatem szczodrze obsypywane środkami chemicznymi. Uważaj zwłaszcza na lśniące czerwone truskawki o nienagannej powierzchni: piękny kolor zawdzięczają kaptanowi – środkowi grzybobójczemu,  którym  często są obsypywane.

3. Jabłka

Wszystkie pestycydy gromadzą w skórce. Ale skórka ta, bardzo cienka (w porównaniu ze skórką pomarańczy, banana, łupiną orzecha kokosowego czy nawet gruszki…), przepuszcza także substancje chemiczne w głąb, w miąższ.

******************************************

Aż w 80% Twój stan zdrowia zależy od...

sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz

90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!

Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!

Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia

W czterech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia.

Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj

******************************************

4. Winogrona

Winorośle są bardzo delikatne. To ulubiony cel insektów i pleśni. Dlatego w stosunku do nich regularnie stosuje się różne pestycydy. Stąd dobrze by było, gdybyś zaopatrywał się w winogrona czy wina pochodzące z upraw ekologicznych.

5. Papryka

Ze względu na to, że paprykę zjada się w całości, a skórka jej jest bardzo cienka, wybieraj paprykę z upraw ekologicznych. Papryka została zaliczona przez wielką amerykańską organizację pozarządową Environmental Working Group do warzyw najbardziej narażonych na skażenie pestycydami.

6. Ziemniaki

Ziemniaki, jeśli nie pochodzą z uprawy ekologicznej, mogą być prawdziwym koncentratem pestycydów, gdyż te stosuje się na nie średnio pięć razy w ciągu jednej uprawy, a ich resztki pozostają w skórce, a nawet po obraniu.

Co jeszcze?

7. Wołowina

Nie należy jeść wołowiny, jeśli nie jesteś w stanie bardzo precyzyjnie określić, skąd pochodzi mięso oraz jak były karmione i hodowane zwierzęta. Problemy mogą się pojawić na każdym etapie: zwierzę to, przypomnijmy, jest przeżuwaczem żywiącym się w naturze trawą, liśćmi, nie zaś ziarnem kukurydzy czy makuchem soi.

  • Dieta bogata w produkty zbożowe wywołuje u zwierząt choroby i otyłość, co z punktu widzenia handlowego jest korzystne ze względu na sprzedaż mięsa na kilogramy, ale nie ze względu na jakość mięsa.
  • Ponadto, żywienie zwierząt na pastwiskach latem i kiszonkami zimą powoduje, że tłuszcz zwierzęcy jest zdrowszy i zawiera więcej omega-3. Tym niemniej, trzeba dbać o to, by zwierzęta pasły się w strefach naturalnych, gdyż pestycydy kumulują się w mięsie zwierząt, w którym ich stężenie jest 14 razy większe niż w roślinach.
  • No i na koniec, zwierzętom hodowlanym podaje się co roku ponad 1000 ton antybiotyków, by zapobiec wszelkim chorobom i sprzyjać przyrostowi wagi. Antybiotyki te odnajdziesz w stekach (67,7 mg na kg mięsa), a następnie w swoim organizmie, co sprzyja z kolei pojawianiu się oporności wśród populacji bakterii. To nie przesada, kiedy jednocześnie lekarze powtarzają nam, że „antybiotyków nie przepisuje się z automatu na każde przeziębienie”!

8. Mleko

Zjawisko biokoncentracji pestycydów występuje również w mleku i w nabiale. Zawierają one 5,5 razy więcej pozostałości pestycydów niż warzywa. Ponadto, mleko z hodowli na potrzeby przemysłu zawiera zbyt wiele hormonów wołowych i czynników wzrostu, co sprzyja tyciu i powoduje zagrożenie nowotworami. Ważne jest również to, że obecnie leki podaje się nawet krowom po zapłodnieniu.

9. Kurczak

Niestety, kurczak nafaszerowany hormonami to nie legenda. W masowej hodowli stosuje się hormony jako leki i antybiotyki, niezbędne, by uniknąć epidemii w tych gospodarstwach. Kurczak z hodowli ekologicznej hodowany na świeżym powietrzu, jeśli możliwe to nawet na podwórku, które dobrze znasz, nie będzie miał ani tego samego smaku, ani tej samej konsystencji mięsa, ani tych samych zagrożeń.

10.  Jajka

Tak samo jak krowy, w naturze kurczaki nie żywią się ani ziarnem, ani produktami zbożowymi. Kura żywi się dżdżownicami, ślimakami, ziarenkami i roślinkami, które wydziobie wokół siebie. Potrzebuje grzebać w ziemi i w takim trybie znosi jajka o wysokiej zawartości omega-3.

Komentarz ode mnie

Do tej bardzo interesującej listy dodałbym przede wszystkim, że wszystkie warzywa i owoce z upraw ekologicznych, tradycyjnych są dużo lepsze od warzyw i owoców pochodzących z upraw przemysłowych.

Choć unikam wydawania pieniędzy na fikcyjne ekologiczne „ciastka” i inne słodycze, w tym także słodzone napoje, to trudno mi przychodzi wyobrazić sobie, by nie miało znaczenia, czy warzywo lub owoc pochodzą z uprawy ekologicznej, tradycyjnej czy nie.

Bo nie zapominajmy, że z jednej strony istnieją oczywiście kwestie związane z zawartością pestycydów, witamin czy składników odżywczych i wpływu na nasze zdrowie; z drugiej zaś istnieją także kwestie, równie ważne, związane z wpływem metod uprawy ekologicznej na gleby i środowisko naturalne w ogóle!

Co równie ważne, dodam do tej listy także informacje na temat wyboru olejów.

  • Oleje to tłuszcze o silnej właściwości wiązania cząsteczek przemieszczających się w ich pobliżu. Właśnie dlatego masło położone obok cebuli lub ryby tak szybko przechodzi nowym zapachem i smakuje inaczej zatem osobiście unikam krojenia masła nożem, którym przed chwilą obierałem czosnek….
  • Dlatego także oleje tradycyjnie wykorzystuje się jako substraty perfum.

Ja zatem zawsze wybieram olej z największą uwagą: musi on pochodzić z upraw ekologicznych, virgin, z pierwszego tłoczenia na zimno (a zatem bez rozpuszczalników) oraz być przechowywany w butelkach z ciemnego szkła, co zabezpieczy olej przed utleniającym działaniem promieniowania ultrafioletowego, niszczącym najbardziej podatne kwasy tłuszczowe wielonienasycone, a zwłaszcza omega-3.

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.

-------------

Rośliny i Zdrowie. Twoja naturalna apteka to niezastąpione źródło porad i przepisów, jak w domowych warunkach samodzielnie przygotować z roślin leczniczych maści, napary, nalewki, wywary i olejki, które wspomogą zdrowie Twoje i Twoich Bliskich. Dowiedz się więcej

-------------

Zapraszam do śledzenia Poczty Zdrowia na Twitterze: http://twitter.com/PocztaZdrowia i na Facebooku: www.facebook.com/PocztaZdrowia

---

Źródła:

1) Les 10 aliments à consommer bio absolument. http://www.bioalaune.com/fr/actualite-bio/30571/10-aliments-consommer-bio-absolument

2) EXPPERT 5: Des pesticides dans des salades. http://www.generations-futures.fr/pesticides/exppert-5-des-pesticides-dans-des-salades/

****************************** 

Komentarze

Mariusz 2016-04-07 07:42
Ten artykuł to powieść S.F. Mieszkam w Łodzi i nie ma takiej możliwości aby gdziekolwiek kupić produkty ekologiczne. A nawet gdybym znalazł to ceny są absurdalne. Więc pisanie jakby dobrze by było jeść warzywa i owoce z upraw ekologicznych to jakby dobrze to było gdyby na księżycu była woda. Czysta teoria.
Marek51 2016-04-27 14:03
Zbyt dużo BZDUR !!! Na przykład jajka "wiejskie" Co ta "wiejska" kura jadła? Da mi ktoś PRAWDZIWĄ informację? Bo ja twierdzę, że wydziubywała wszystko co najgorsze, bo łatwo jej dostępne. Z jajami tzw. fermowymi ma bezpieczniej, bo jeżeli jakiś niewielki odsetek hodowców ryzykuje i podaje coś niedozwolonego, to dziewięćdziesiąt kilka procent jest badanych. I pewnych. A wiejska kura, zje każdego robaka, także zarażonego wszelkim paskudztwem.

Ekologiczne uprawy zasilane szambem, w którym nikt nie wie co się znajduje !!! Zresztą, wystarczy porozmawiać z tzw rolnikami, czy właścicielami gospodarstw o powierzchni 1 do 5 ha: osobno produkują "na sprzedaż" i osobno "do zjedzenia" !!! I szamba na pewno nie wyleją na działkę, gdzie rośnie "do jedzenia" !!! Myśleć, zanim się cokolwiek powie. Myślenie naprawdę nie boli !!!
Janina 2018-07-10 18:18
Przypomniało mi się przysłowie: "uderz w stół a nożyce się odezwą". Po przeczytaniu Marka51, oraz "rzyganiał kocioł garnkowi a sam smoli (duby), ha, ha

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Jak leczyć hemoroidy

Medycyna naturalna nie zawsze wspomina w przypadku leczenia hemoroidów o okserutynach, choć skuteczność tych środków została... czytaj więcej

Mammografia przesiewowa – dopiero po pięćdziesiątce!

Po wpisaniu słowa „mammografia” w Google otrzymasz dziesiątki odnośników do informacji naukowych, mniej lub... czytaj więcej

Dziękuję, Drogi Hipokratesie

Dziś pragnę Ci przedstawić starego przyjaciela, doktora Hipokratesa. Hipokrates był Grekiem. Chociaż zmarł dawno temu, w 379 r. p.n.e., to... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.