×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Opublikowano dnia: 2018-07-10

11 zalet tej przyprawy obecnej na każdym stole

Czarny pieprz jest najczęściej stosowaną przyprawą.

Pieprzniczka znajduje się niemal na każdym stole. Nawet w najgorszym fast-foodzie dostaniesz maleńką papierową torebeczkę zawierającą pieprz.

„Chyba zwariowałeś, że to jesz”

Ale zanim opowiem o prozdrowotnych zaletach pieprzu, dzięki którym jest tak rozpowszechniony, konieczne jest jedno wyjaśnienie.

Nic z tego, co przeczytasz poniżej, nie jest prawdą, jeśli jadasz tani pieprz, w rzeczywistości denaturowany.

Jeśli Twój pieprz jest już zmielony i ma więcej niż trzy miesiące, jeśli ma tylko bardzo mglisty smak kurzu, jeśli nie jest ostry, jeśli nie łaskocze Cię w nozdrza i nie powoduje kichania… nie łykaj go!

Pieprz jest, i zawsze był, cennym produktem. Portugalczycy i Holendrzy toczyli bezpardonowe wojny o kontrolę nad handlem pieprzem. Dziś jeszcze oszuści próbują Ci sprzedać oszukany pieprz. A za pieprz dobrej jakości płaci się wysoką cenę.

W swojej książce Vous êtes fous d’avaler ça ! Un industriel de l’agroalimentaire dénonce (co oznacza: Chyba zwariowałeś, że to jesz! Człowiek z branży spożywczej oskarża)1, Christophe Brusset wyjaśnia, że czasem mielony pieprz zawiera puste ziarna, zwietrzały pieprz, wytłoczyny z oliwek i inne wypełniacze.

To tłumaczyłoby, dlaczego pieprz mielony, ogólnie rzecz biorąc, kosztuje taniej za kilogram niż pieprz w ziarnach, chociaż samo mielenie generuje dodatkowe koszty.

Dobrej jakości pieprz jest okrągły, zwarty, ciężki i ma intensywny smak. Po zmieleniu zachowuje swoje właściwości przez trzy miesiące, lub dłużej – jeśli przechowuje się go w lodówce.

Używaj młynka

Dbaj o to, by samodzielnie mielić swój pieprz, unikając zbyt starych i wysuszonych ziaren.

Używając dobrego młynka typu Peugeot, będziesz się cieszyć zadziwiającym zapachem i intensywnym aromatem dobrego pieprzu.

Możesz nim posypać prawie wszystko, w tym także ser albo truskawki czy melona – dla uwydatnienia ich smaku. Obecnie produkuje się bardzo smaczne sorbety z dodatkiem pieprzu.

Pieprz konserwuje

Czarny pieprz bardzo długo był ceniony za swoje właściwości antybakteryjne. Przed erą chłodzenia, wieśniacy i kucharze stosowali go do konserwowania mięs i innych pokarmów.

Także wędliny (kiełbaski z pieprzem) i ryby wędzone (dorsz atlantycki) były konserwowane pieprzem.

Pieprz zawiera bardzo dużo istotnych składników odżywczych

Pieprz jest ważnym źródłem witamin z grupy B, witaminy C i K, a także składników mineralnych: żelaza, magnezu, fosforu i potasu.

Ponadto wspomaga wchłanianie roślinnych składników odżywczych. Osoby stosujące kurkuminę wiedzą, że w suplementach diety, dla poprawy wchłaniania, często występuje ona w połączeniu z piperyną.

Pieprz jest ostry, ale działa przeciwzapalnie

Pomimo swojego ostrego smaku, pieprz ma właściwości przeciwzapalne.

Zawiera związek chemiczny zwany piperyną. Jak wykazało jedno z badań naukowych, wyciąg z piperyny w dużym stopniu zmniejszył dolegliwości bólowe w ciągu czterech do ośmiu dni podawania2. Uczestnicy badania stwierdzili zwłaszcza spadek stanu zapalnego w stawie skokowym.

Pieprz zawiera terpenoidy modulujące receptory bólu

Zresztą, dobrze znane są właściwości przeciwbólowe olejku pieprzowego w razie bólu zębów: rozpuszcza się go w oleju roślinnym i smaruje bolesne miejsce za pomocą patyczka do czyszczenia uszu.

Pieprz oczyszcza drogi oddechowe

Pieprz wywołuje kichanie – to dobrze znany fakt.

A dokładniej – rozpuszcza śluz i flegmę, sprzyjając ich wydaleniu.

Czarny pieprz pomaga w łagodzeniu objawów astmy i niedrożności dróg oddechowych. W medycynie ajurwedyjskiej (tradycyjnej medycynie hinduskiej), stosowało się go na katar i kaszel.

Pieprz wspomaga trawienie

Z tego też powodu znajduje się niemal na każdym stole. Działa na żołądek, jelito cienkie i jelito grube, co tłumaczy jego powszechność w kuchni.

Poprawia również stan Twojego mikrobiomu, sprzyjając rozwojowi bakterii probiotycznych w jelicie grubym.

Usprawnia tranzyt jelitowy oraz zapobiega kolkom, zaparciom, gazom i biegunce.

Choć wielu lekarzy poradzi Ci zrezygnować z pieprzu w przypadku stanu zapalnego jelit, badania wykazują, że pieprz pomaga w łagodzeniu dolegliwości związanych z wrzodami, zwłaszcza z wrzodami żołądka.

Pieprz wzmaga inteligencję!

Pieprz chroni także mózg. Piperyna poprawia funkcje poznawcze i pamięć, stymulując procesy chemiczne w mózgu. Wstępne badania sugerują, że pacjenci cierpiący na chorobę Alzheimera i starczą demencję mogliby skorzystać na zwiększonym spożyciu świeżego pieprzu czarnego.

Pieprz wspomaga opalanie

Zgodnie z brytyjskimi badaniami, piperyna może także pomóc w leczeniu bielactwa nabytego, depigmentacji skóry, która w pewnych obszarach odbarwia się na biało. Wydaje się, że jedzenie pieprzu przed wystawieniem się na działanie promieni słonecznych mogłoby także pomóc w opalaniu, chroniąc jednocześnie skórę przed plamami starczymi, zmarszczkami i zwyrodnieniem plamki żółtej.

A zatem za każdym razem, kiedy przekręcasz młynek do pieprzu, na Twój talerz spada deszcz korzyści. To jest o wiele więcej niż można by sobie wyobrazić, patrząc na te skromne szare i czarne ziarna.

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

---

Już wkrótce:

  • Przygotuj się: „grypa jelitowa” powraca! Aby zapobiec infekcjom żołądkowo-jelitowym, proponujemy permakulturę
  • Herbatka miesiąca: Pięć roślin przeciwdziałających nadciśnieniu
  • Wywiad z dr Véronique Chabernaud Witalność: zrób test i utrzymaj zdrowie
  • Dobry wybór: Ten olej powinny znać wszystkie kobiety
  • O tym się mówi permakultura: czerpmy  inspirację z natury, aby się lepiej odżywiać
  • Poznaj i ugotuj rośliny dziko rosnące. Od naparu po hummus. Krwawnik pospolity ma kilka sekretów

Te i innego typu porady znajdziesz już w najnowszym wydaniu miesięcznika Naturalnie Zdrowym Być – niezależnego czasopisma, które o problemach zdrowotnych mówi bezkompromisowo.

Zaprenumeruj miesięcznik w ciągu 24 godzin, a otrzymasz 3 publikacje (e-booki) w prezencie:

  1. Oczyszczanie organizmu. 7-dniowy program detoksykacji,

  2. Naturalne kosmetyki (t. 1) oraz

  3. wydanie specjalne miesięcznika Rośliny i Zdrowie. Twoja naturalna apteka Kliknij tutaj, by otrzymać te prezenty.

 

---

Źródła:

1) Flammarion, 2015.

2) «Anti-inflammatory and antiarthritic effects of piperine in human interleukin 1β-stimulated fibroblast-like synoviocytes and in rat arthritis models», Arthritis Res. Ther., 2009, 11 (2) : R49.

---

Komentarze

Przemysław Ilukowicz 2018-07-10 16:56
Jedna uwaga. Ja wiem, że "polska język, trudna język", zwłaszcza dla Francuzów, ale nie "mielić", a "mleć", zemleć itp.

Dla wszystkich, którzy zmęłli ten tekst, pozdrowienia ślę…

PJI
Adi 2018-07-10 19:44
Proszę... błagam... nie przestawaj prowadzić tego bloga ;)



Cała masa skompresowanych ciekawostek przedstawiona w prosty i czytelny sposób. Uwielbiam "prać sobie mózg" i stawać się przez to zdrowszym czytając zamieszczone tu teksty! Za chwilę idę szukać młynka, a przy następnej wizycie w sklepie przyjrzę się dokładniej cenom pieprzu :)



P.S. Luźna propozycja: może jakiś artykuł o yerbie?

Pozdro dla autora i czytelników!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Ebola: katastrofa

Wolałbym nie być posłańcem, który przynosi złe wieści, jednak okazuje się, że niestety miałem rację co do wirusa Ebola. W... czytaj więcej

Świeże warzywa przyszłości

Pewien młody Kanadyjczyk znalazł prosty sposób produkcji świeżych warzyw. Zamiast uprawiać je na wsi i zajmować się problemami z... czytaj więcej

Tego nie wiesz o kawie

Niewielu specjalistów medycyny naturalnej zaleca picie kawy. Z kolei lekarze - absolutni przeciwnicy jakichkolwiek uzależnień - traktują kawę... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.