×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Opublikowano dnia: 2018-07-10

11 zalet tej przyprawy obecnej na każdym stole

Czarny pieprz jest najczęściej stosowaną przyprawą.

Pieprzniczka znajduje się niemal na każdym stole. Nawet w najgorszym fast-foodzie dostaniesz maleńką papierową torebeczkę zawierającą pieprz.

„Chyba zwariowałeś, że to jesz”

Ale zanim opowiem o prozdrowotnych zaletach pieprzu, dzięki którym jest tak rozpowszechniony, konieczne jest jedno wyjaśnienie.

Nic z tego, co przeczytasz poniżej, nie jest prawdą, jeśli jadasz tani pieprz, w rzeczywistości denaturowany.

Jeśli Twój pieprz jest już zmielony i ma więcej niż trzy miesiące, jeśli ma tylko bardzo mglisty smak kurzu, jeśli nie jest ostry, jeśli nie łaskocze Cię w nozdrza i nie powoduje kichania… nie łykaj go!

Pieprz jest, i zawsze był, cennym produktem. Portugalczycy i Holendrzy toczyli bezpardonowe wojny o kontrolę nad handlem pieprzem. Dziś jeszcze oszuści próbują Ci sprzedać oszukany pieprz. A za pieprz dobrej jakości płaci się wysoką cenę.

W swojej książce Vous êtes fous d’avaler ça ! Un industriel de l’agroalimentaire dénonce (co oznacza: Chyba zwariowałeś, że to jesz! Człowiek z branży spożywczej oskarża)1, Christophe Brusset wyjaśnia, że czasem mielony pieprz zawiera puste ziarna, zwietrzały pieprz, wytłoczyny z oliwek i inne wypełniacze.

To tłumaczyłoby, dlaczego pieprz mielony, ogólnie rzecz biorąc, kosztuje taniej za kilogram niż pieprz w ziarnach, chociaż samo mielenie generuje dodatkowe koszty.

Dobrej jakości pieprz jest okrągły, zwarty, ciężki i ma intensywny smak. Po zmieleniu zachowuje swoje właściwości przez trzy miesiące, lub dłużej – jeśli przechowuje się go w lodówce.

Używaj młynka

Dbaj o to, by samodzielnie mielić swój pieprz, unikając zbyt starych i wysuszonych ziaren.

Używając dobrego młynka typu Peugeot, będziesz się cieszyć zadziwiającym zapachem i intensywnym aromatem dobrego pieprzu.

Możesz nim posypać prawie wszystko, w tym także ser albo truskawki czy melona – dla uwydatnienia ich smaku. Obecnie produkuje się bardzo smaczne sorbety z dodatkiem pieprzu.

Pieprz konserwuje

Czarny pieprz bardzo długo był ceniony za swoje właściwości antybakteryjne. Przed erą chłodzenia, wieśniacy i kucharze stosowali go do konserwowania mięs i innych pokarmów.

Także wędliny (kiełbaski z pieprzem) i ryby wędzone (dorsz atlantycki) były konserwowane pieprzem.

Pieprz zawiera bardzo dużo istotnych składników odżywczych

Pieprz jest ważnym źródłem witamin z grupy B, witaminy C i K, a także składników mineralnych: żelaza, magnezu, fosforu i potasu.

Ponadto wspomaga wchłanianie roślinnych składników odżywczych. Osoby stosujące kurkuminę wiedzą, że w suplementach diety, dla poprawy wchłaniania, często występuje ona w połączeniu z piperyną.

Pieprz jest ostry, ale działa przeciwzapalnie

Pomimo swojego ostrego smaku, pieprz ma właściwości przeciwzapalne.

Zawiera związek chemiczny zwany piperyną. Jak wykazało jedno z badań naukowych, wyciąg z piperyny w dużym stopniu zmniejszył dolegliwości bólowe w ciągu czterech do ośmiu dni podawania2. Uczestnicy badania stwierdzili zwłaszcza spadek stanu zapalnego w stawie skokowym.

Pieprz zawiera terpenoidy modulujące receptory bólu

Zresztą, dobrze znane są właściwości przeciwbólowe olejku pieprzowego w razie bólu zębów: rozpuszcza się go w oleju roślinnym i smaruje bolesne miejsce za pomocą patyczka do czyszczenia uszu.

Pieprz oczyszcza drogi oddechowe

Pieprz wywołuje kichanie – to dobrze znany fakt.

A dokładniej – rozpuszcza śluz i flegmę, sprzyjając ich wydaleniu.

Czarny pieprz pomaga w łagodzeniu objawów astmy i niedrożności dróg oddechowych. W medycynie ajurwedyjskiej (tradycyjnej medycynie hinduskiej), stosowało się go na katar i kaszel.

Pieprz wspomaga trawienie

Z tego też powodu znajduje się niemal na każdym stole. Działa na żołądek, jelito cienkie i jelito grube, co tłumaczy jego powszechność w kuchni.

Poprawia również stan Twojego mikrobiomu, sprzyjając rozwojowi bakterii probiotycznych w jelicie grubym.

Usprawnia tranzyt jelitowy oraz zapobiega kolkom, zaparciom, gazom i biegunce.

Choć wielu lekarzy poradzi Ci zrezygnować z pieprzu w przypadku stanu zapalnego jelit, badania wykazują, że pieprz pomaga w łagodzeniu dolegliwości związanych z wrzodami, zwłaszcza z wrzodami żołądka.

Pieprz wzmaga inteligencję!

Pieprz chroni także mózg. Piperyna poprawia funkcje poznawcze i pamięć, stymulując procesy chemiczne w mózgu. Wstępne badania sugerują, że pacjenci cierpiący na chorobę Alzheimera i starczą demencję mogliby skorzystać na zwiększonym spożyciu świeżego pieprzu czarnego.

Pieprz wspomaga opalanie

Zgodnie z brytyjskimi badaniami, piperyna może także pomóc w leczeniu bielactwa nabytego, depigmentacji skóry, która w pewnych obszarach odbarwia się na biało. Wydaje się, że jedzenie pieprzu przed wystawieniem się na działanie promieni słonecznych mogłoby także pomóc w opalaniu, chroniąc jednocześnie skórę przed plamami starczymi, zmarszczkami i zwyrodnieniem plamki żółtej.

A zatem za każdym razem, kiedy przekręcasz młynek do pieprzu, na Twój talerz spada deszcz korzyści. To jest o wiele więcej niż można by sobie wyobrazić, patrząc na te skromne szare i czarne ziarna.

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

---

Już wkrótce:

  • Przygotuj się: „grypa jelitowa” powraca! Aby zapobiec infekcjom żołądkowo-jelitowym, proponujemy permakulturę
  • Herbatka miesiąca: Pięć roślin przeciwdziałających nadciśnieniu
  • Wywiad z dr Véronique Chabernaud Witalność: zrób test i utrzymaj zdrowie
  • Dobry wybór: Ten olej powinny znać wszystkie kobiety
  • O tym się mówi permakultura: czerpmy  inspirację z natury, aby się lepiej odżywiać
  • Poznaj i ugotuj rośliny dziko rosnące. Od naparu po hummus. Krwawnik pospolity ma kilka sekretów

Te i innego typu porady znajdziesz już w najnowszym wydaniu miesięcznika Naturalnie Zdrowym Być – niezależnego czasopisma, które o problemach zdrowotnych mówi bezkompromisowo.

Zaprenumeruj miesięcznik w ciągu 24 godzin, a otrzymasz 3 publikacje (e-booki) w prezencie:

  1. Oczyszczanie organizmu. 7-dniowy program detoksykacji,

  2. Naturalne kosmetyki (t. 1) oraz

  3. wydanie specjalne miesięcznika Rośliny i Zdrowie. Twoja naturalna apteka Kliknij tutaj, by otrzymać te prezenty.

 

---

Źródła:

1) Flammarion, 2015.

2) «Anti-inflammatory and antiarthritic effects of piperine in human interleukin 1β-stimulated fibroblast-like synoviocytes and in rat arthritis models», Arthritis Res. Ther., 2009, 11 (2) : R49.

---

Komentarze

Przemysław Ilukowicz 2018-07-10 16:56
Jedna uwaga. Ja wiem, że "polska język, trudna język", zwłaszcza dla Francuzów, ale nie "mielić", a "mleć", zemleć itp.

Dla wszystkich, którzy zmęłli ten tekst, pozdrowienia ślę…

PJI
Adi 2018-07-10 19:44
Proszę... błagam... nie przestawaj prowadzić tego bloga ;)



Cała masa skompresowanych ciekawostek przedstawiona w prosty i czytelny sposób. Uwielbiam "prać sobie mózg" i stawać się przez to zdrowszym czytając zamieszczone tu teksty! Za chwilę idę szukać młynka, a przy następnej wizycie w sklepie przyjrzę się dokładniej cenom pieprzu :)



P.S. Luźna propozycja: może jakiś artykuł o yerbie?

Pozdro dla autora i czytelników!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Chińska roślina na próchnicę i zepsute dziąsła

Nie pozwól, by Twoje zęby przypominały zęby jednego z bohaterów filmu „Goście, goście” – Jacquouille’a... czytaj więcej

Rodzinny przepis Dupuis z pigwą w roli głównej

W głębi mojego ogrodu rośnie mały, lecz bogato owocujący krzew pigwy. To nie my go posadziliśmy, ale zaadoptowaliśmy go. Każdej jesieni daje... czytaj więcej

Ebola: NIE dla karabinów, TAK dla chlorku magnezu

Stany Zjednoczone zapowiadają obecnie, że wyślą do Afryki 3 tysiące żołnierzy, aby „zatrzymać wirus Ebola”. To nowy... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.