×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Pobierz bezpłatnie świąteczny raport: Cynamon - przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Dowiesz się:

  • jakie właściwości lecznicze ma cynamon,
  • jaki rodzaj cynamonu wybrać i w jakiej postaci,
  • do jakich potraw stosować tę przyprawę, aby wzbogacić smak i nie stracić jej cennych właściwości.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych o za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2014-05-27

4 mało znane rodzaje dobrych tłuszczów

Dobre tłuszcze chronią przed chorobami serca, łagodzą stany zapalne oraz zmniejszają ciśnienie krwi. Zwiększenie spożycia tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych poprawia zdolność do spalania tłuszczu zgromadzonego w organizmie.

Z pewnością wiesz, że oliwa z oliwek czy olej lniany są zdrowe. Istnieją jednak inne, jeszcze lepsze tłuszcze, o których prawdopodobnie nigdy nie słyszałeś.

******************************************

Aż w 80% Twój stan zdrowia zależy od...

sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz

90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!

Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!

Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia

W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.

******************************************

Oto lista 4 mało znanych tłuszczów, które Twoim posiłkom dodadzą nowych smaków, a Twojemu życiu – kilku dodatkowych lat.

Ghee, ghi

Ghi w języku hindi oznacza tłuszcz i jest bardzo ważnym składnikiem kuchni indyjskiej.

Ghi wytwarzany jest poprzez gotowanie na małym ogniu niesolonego masła z mleka bawołu do momentu, aż cała woda wyparuje, a białka zostaną usunięte. Podczas gotowania zbiera się i wylewa pojawiające się na powierzchni szumowiny. Tak przygotowane masło jest następnie pobierane łyżką, aby uniknąć wymieszania z osadami zebranymi na dnie. W Polsce masło to nosi nazwę masła klarowanego. Jedyną różnicą jest mleko – pochodzi z rodzimych krów.

W odróżnieniu od zwyczajnego masła, ghi (jak i masło klarowane) może być przechowywane przez długi czas bez chłodzenia, o ile umieszczone jest w szczelnym pojemniku. Unikniesz w ten sposób zbyt szybkiego utlenienia i zawilgocenia. Ghi ma delikatny smak orzechów laskowych i jest ciemniejsze niż masło.

Uwaga, istnieje imitacja tłuszczu ghi, który jest produkowany na bazie uwodornionego tłuszczu roślinnego! Stosują go niektóre indyjskie restauracje. To „roślinne masło klarowane” jest nasycone kwasami tłuszczowymi trans, które podnoszą ryzyko raka i zawału serca. Unikaj ich za wszelką cenę!

Naukowcy wykazali, że ghi ma pozytywne efekty na tłuszcze obecne we krwi1 oraz łagodzi stany zapalne. Badanie przeprowadzone na wiejskich społecznościach Radżastanu wykazało, że mężczyźni spożywający dwie łyżki stołowe ghi dziennie zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby serca o 23%2.

Choć ghi nie jest powszechnie spożywany, nietrudno znaleźć go w sklepie z produktami egzotycznymi lub w sklepie z żywnością ekologiczną. Można też zamówić go przez internet albo samemu wyprodukować masło klarowane z dobrej jakości masła (min. 82% tłuszczu).

Olej z awokado

Olej z awokado, podobnie jak oliwa z oliwek, jest bardzo bogaty w kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone.

Tym, co go wyróżnia, jest dużo wyższa zawartość kwasów omega-7 (kwasu oleopalmitynowego) i omega-3 (0,95 g na 100 g) niż w oliwie z oliwek.

Jest on też niezwykle bogaty w witaminę E, która stanowi naturalny przeciwutleniacz olejów roślinnych. Olej z awokado jest odporny na utlenianie, świetnie się przechowuje i wykazuje bardzo dużą odporność na wysokie temperatury – jest zatem idealny do gotowania. Punkt dymienia (temperatura, w której olej się rozpada i produkuje substancje toksyczne) wynosi ponad 250°C, co czyni olej z awokado jednym z najbardziej odpornych na temperaturę tłuszczów.

Spożywanie na surowo pozostaje jednak najlepszym sposobem na zachowanie jego wartości odżywczych. Przez internet lub w sklepie z żywnością ekologiczną możesz kupić (za ok. 20 zł za 100 ml) olej z awokado extra virgin, tłoczony na zimno.

Olej MCT

Olej MCT to płynny tłuszcz na bazie średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT = Medium Chain Triglycerides). To tłuszcze, które używane są przez organizm do produkcji energii.

Jeśli stosujesz dietę niskowęglowodanową, np. w walce z rakiem, olej MCT pomoże Twojemu organizmowi wejść w stan ketozy. Oznacza to, że będzie korzystać z kwasów tłuszczowych, a nie cukrów, w celu uzyskania energii. Skutek jest taki, że komórkom rakowym znacznie ciężej jest przetrwać. Dzieje się tak dlatego, że są one przyzwyczajone do funkcjonowania w trybie fermentacji, co jest możliwe jedynie przy obecności cukrów.

Warto zauważyć, że olej MCT sprzedawany jest także osobom, które cierpią na schorzenia związane z niemożnością wchłaniania tłuszczów, na przykład mukowiscydozę czy przewlekłe choroby wątroby.

Z oleju tego korzystają także osoby uprawiające sport i będące na odchudzających dietach niskowęglowodanowych. Olej MTC zmniejsza łaknienie i w sposób wyraźny obniża zużycie aminokwasów w procesach energetycznych, chroniąc tkankę mięśniową przed degradacją.

Oleju MCT nie znajdziesz łatwo, najszybciej kupisz go w sklepach z odżywkami i suplementami dla osób aktywnych (ok. 25 zł za 400 ml). Gdy zaczniesz go spożywać, rozpocznij od małych dawek, ponieważ ma właściwości przeczyszczające. Na początek spróbuj dodać odrobinę do sałatki.

Olej makadamia

To mój ulubiony olej. Olej makadamia ma delikatny aromat, który pysznie podkreśla smak potraw i sosów. Jest również odporny na utlenianie związane z wysoką temperaturą. Można go zatem stosować na zimno, jak i do smażenia. Podobnie jak olej z awokado, ma on bardzo wysoką (wyższą od oliwy z oliwek) zawartość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych; ma też mniej wyraźny smak. Przez internet zapłacisz za niego ok. 15 zł za 100 ml.

Spróbuj dodać jeden lub kilka z tych olejów do swojej diety. Przyniesie to pożytek zarówno Twojemu sercu, jak i kubkom smakowym – zróżnicowanie smaków jest bardzo ważne, zwłaszcza przy stosowaniu zdrowej diety.

Zdrowia życzę!
Jean-Marc Dupuis

PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.

******************************************

Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.

Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.

Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.

******************************************

Źródła:

  1. The effect of ghee (clarified butter) on serum lipid levels and microsomal lipid peroxidation, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3215354/
  2. Association of dietary ghee intake with coronary heart disease and risk factor prevalence in rural males, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9212571

Komentarze

Bożena 2014-06-10 18:56
Masełko robię i jem od dawna a chlebek z masełkiem awokado uwielbiam
doktor Alicja 2014-06-25 08:07
UWAGA na tluszcze zwierzece! Wszelkie tluszcze zwierzece sa dzisiaj mocno skazone chemikaliami, podobnie jak mieso, ktore jest rakotworcze. Udowodniono juz rakotworczosc miesa w powstawaniu m.in. raka jelita grubego, raka prostaty, raka piersi. Informacje o tym sa dostepne na stronie www.pcrm.org (http://pcrm.org/health/cancer-resources/diet-cancer/facts/meat-consumption-and-cancer-risk). Jest to strona pisana przez lekarzy interesujacych sie dieta i badajacych wplyw diety na organizm ludzki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Co zrobić z nadmiarem potu?

To niesprawiedliwe! Po takim samym wysiłku fizycznym: niektórzy spływają potem jak lód z trzech gałek porzucony na parkingu... czytaj więcej

Opóźnić starzenie

Dzięki odpowiednim pokarmom oraz naturalnym suplementom diety można już sprawić, aby skóra nie pokrywała się tak bardzo zmarszczkami, nie... czytaj więcej

Naturalne terapie na „ciężkie nogi“

Leki na niewydolność żylną, nawet te przepisane przez lekarza, nie są refundowane przez system ubezpieczeń zdrowotnych ani w Polsce, ani... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Akceptuję regulamin, politykę prywatności i politykę plików cookies (więcej)

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz na otrzymywanie powiadomień e-mail (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych o za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.