×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Pobierz bezpłatnie świąteczny raport: Cynamon - przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Dowiesz się:

  • jakie właściwości lecznicze ma cynamon,
  • jaki rodzaj cynamonu wybrać i w jakiej postaci,
  • do jakich potraw stosować tę przyprawę, aby wzbogacić smak i nie stracić jej cennych właściwości.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2015-03-03

8 najważniejszych zasad żywienia

Rozejrzyj się wokół siebie. Za każdym razem, kiedy słyszysz o diecie, pojawia się jakaś trudność:

  • wizyty (płatne), na które należy uczęszczać;
  • produkty konkretnej marki, które trzeba koniecznie nabyć;
  • książka, którą musisz koniecznie kupić;
  • maszyna do ćwiczeń, którą należy kupić;

A jeśli faktycznie zamiarem nie jest sprzedaż bezpośrednia, to i tak zewsząd otaczają Cię reklamy – w radio, telewizji, czasopismach, Internecie – których głównym celem jest nakłonienie Cię do dokonania zakupu!

Takie jest życie, ale tym razem będziesz miał możliwość przeczytać zupełnie bezinteresowną opinię na temat diet.

Większość diet opiera się na marketingu, ale jest jedna, która opiera się na nauce. To dieta paleo. Polega ona na jedzeniu w największym możliwym stopniu tylko tego, co jedli nasi przodkowie przed wynalezieniem rolnictwa.

******************************************

Aż w 80% Twój stan zdrowia zależy od...

sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz

90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!

Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!

Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia

W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.

******************************************

Początki rolnictwa, a więc i wykorzystania zbóż, sięgają 5 tysięcy lat wstecz, co stanowi bardzo krótki okres w skali życia ludzkości. Zdecydowanie nie jest to wystarczająca ilość czasu, aby organizm ludzki mógł się przystosować do zmian w stosunku do milionów lat, w których nasi przodkowie uprawiali zbieractwo i łowiectwo i żywili się dziczyzną, rybami, owocami, warzywami, jajami, skorupiakami, wszelkimi rodzajami orzechów, nasion, korzeni, a także niektórymi liśćmi, kwiatami i pączkami roślin.

Nie mieli oni możliwości ani środków do produkowania dużych ilości mąki, a więc nadmiernego jedzenia pieczywa, makaronu, ciastek czy innych wyrobów cukierniczych. Zwierzęta nie pochodziły z chowów klatkowych i nie były karmione kukurydzą. Kury nie dziobały ziaren ani śruty sojowej, jak robią to dzisiaj, ale grzebały w ziemi w poszukiwaniu robaków, nasion i pędów.

Poniżej znajdziesz osiem zasad opartych na sposobie odżywiania naszych przodków, które pomogą Ci w skomponowaniu zdrowej diety.

Poza tym trzymanie się tych kilku reguł pomoże uzyskać idealną wagę, a zatem: przytyć, jeśli ważysz zbyt mało, albo schudnąć, jeśli przeszkadzają Ci zbędne kilogramy.

Zasada nr 1: Poznaj różnicę pomiędzy dobrymi i złymi węglowodanami

Jest to absolutnie konieczne, tym bardziej, że w latach 80. i 90. ubiegłego wieku wbijano ludziom do głowy, że trzeba zwracać uwagę na różnicę między cukrami szybko i wolno przyswajalnymi. Dziś wiadomo, że ta koncepcja była błędna.

Uczono, że bułki, ziemniaki i makaron zaliczają się do cukrów wolno przyswajalnych.

W rzeczywistości te trzy produkty należą do grupy pokarmów, które najszybciej rozpadają się na glukozę w jelitach i podnoszą poziom cukru we krwi tak szybko jak czysty syrop glukozowy, nawet wtedy, gdy do ich wytworzenia użyto pełnych ziaren.

Ich spożywanie zwiększa ilość insuliny i intensyfikuje magazynowanie złych tłuszczów, czyli bardzo szkodliwego dla zdrowia tłuszczu brzusznego i trzewnego. Podwyższają one oporność na insulinę i mogą doprowadzić do cukrzycy i zespołu metabolicznego (otyłości, cukrzycy i chorób układu krążenia).

Większość zbóż zawiera zbyt dużo glutenu, co może skutkować przewlekłymi stanami zapalnymi i uszkodzić układ jelitowy, prowadząc do osłabionego przyswajania składników odżywczych (witamin, minerałów, egzogennych kwasów tłuszczowych) i potencjalnie niedożywienia. Niedożywienie z kolei wiąże się z podwyższonym ryzykiem wystąpienia przewlekłych chorób.

Przejdźmy do sedna sprawy: ciało, w tym mózg, potrzebuje węglowodanów. Najlepszym źródłem węglowodanów są:

warzywa, zwłaszcza liściaste, wszystkie rodzaje kapusty, rośliny korzeniowe, bulwy takie jak słodki ziemniak czy ignam.

Jedz więc warzywa przy każdym posiłku. Jeśli nie wiesz, jak je przygotować, po prostu wrzuć je do naczynia do gotowania na parze, uprzednio oprószając ziołami, przyprawami, solą i pieprzem oraz polewając odrobiną oliwy z oliwek.

Innym źródłem węglowodanów są owoce, a zwłaszcza te małe o czerwonym lub ciemnoniebieskim zabarwieniu. Sięgaj raczej po całe owoce niż soki owocowe.

Natomiast zboża, przetworzone przemysłowo węglowodany (ciastka, syropy owocowe, ciasta, cukierki, batoniki zbożowe i czekoladowe, płatki śniadaniowe) i oczywiście cukier (zarówno biały, jak i brązowy) spożywaj tak rzadko, jak to tylko możliwe.

Zasada nr 2: Białka i błonnik przy każdym posiłku

Postaw na pochodzące ze sprawdzonych źródeł białka takie jak mięso bydła karmionego świeżą trawą, jaja eko, ryby i skorupiaki. Unikaj ryb hodowlanych i mięsa zwierząt tuczonych zbożem.

Aby dostarczyć organizmowi błonnika, jedz świeże warzywa, czasem surowe, czasem ugotowane, ponieważ niektóre przeciwutleniacze są lepiej przyswajane po ugotowaniu, ale ciepło niszczy niektóre substancje o działaniu przeciwnowotworowym.

Warzywom powinny zawsze towarzyszyć tłuszcze, na przykład odrobina oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, co pozwala na przyswajanie jeszcze większych ilości polifenoli i przeciwutleniaczy w nich zawartych.

Zasada nr 3: Uważaj na ukryte cukry

Większość gotowych sosów zawiera cukier lub syrop glukozowy. Przykład stanowią ketchup, sos winegret typu light, marynaty i rzecz jasna – lody oraz napoje gazowane.

Czytaj etykiety na opakowaniach. Producenci mają tendencję do dodawania syropu glukozowego do wszystkiego, ponieważ jest on tani, świetnie konserwuje produkty i jest łatwy w transporcie. Jednak z perspektywy konsumentów jest to składnik, którego należy unikać za wszelką cenę.

Sztuczne słodziki dostępne w sprzedaży wiążą się z innymi problemami. Są to produkty chemiczne, które nie mają żadnego pozytywnego wpływu na ludzki organizm i stąd też najlepiej ich unikać.

Dobra wiadomość jest taka. Wprawdzie cukier uzależnia – im więcej go jesz, tym więcej go potrzebujesz – jednak tendencja ta działa również w odwrotnym kierunku. Gdy spożywasz coraz mniej cukru, Twoje ciało znosi go stopniowo coraz gorzej, więc w naturalny sposób zaczynasz go po prostu unikać.

W zamian bez przykrych konsekwencji możesz dodać odrobinę stewii do porannej kawy lub do dań, które wymagają nuty słodyczy.

Zasada nr 4: Unikaj konserw i plastikowych butelek

Zawierają one bisfenol A lub związki pokrewne, które nie tylko działają rakotwórczo, ale także zakłócają funkcjonowanie układu hormonalnego.

Sięgaj więc po produkty świeże lub mrożone.

Zasada nr 5: Jedz jaja

Jedz jaja i zapomnij o wszystkich złych rzeczach, które mówi się o żółtkach. To prawda, że są one bogate w cholesterol, jednak cholesterol znajdujący się we krwi jest wytwarzany przez wątrobę z glukozy, a spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości cholesterolu praktycznie nie ma na niego żadnego wpływu.

Ponadto żółtka jaj zawierają przeciwutleniacze, mikroelementy, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i wspomagają wydzielanie hormonów spalających nadmiar tłuszczu.

Nie ma nic lepszego na śniadanie niż świeże warzywa lekko podsmażone na patelni na odrobinie oleju kokosowego i dwa smażone jajka lub omlet.

Zasada nr 6: Przyprawy i zioła do wszystkiego

Aromatyczne zioła i przyprawy są pełne przeciwutleniaczy w jeszcze większym stopniu niż warzywa i owoce. Ponadto dodają one doskonały smak do wszystkiego, co jesz, dzięki czemu ograniczysz chęć sięgania po krakersy, desery i inne słodkości.

Imbir, kurkuma, słodka papryka, cynamon, kardamon, kminek stanowią świetny dodatek do wielu potraw. Wypróbuj przyprawy w przyrządzaniu zup, sałatek, mięs, sosów i warzyw.

Zasada nr 7: Unikaj oleju z kukurydzy, kiełków pszenicy, pestek winogron, oleju słonecznikowego, sojowego i szafranowego

Te bogate w kwasy omega-6 oleje charakteryzują się niską wartością odżywczą.

W zamian sięgaj po oliwę z oliwek, olej rzepakowy, olej z orzechów włoskich. Wypróbuj także wszelkie rodzaje octu, aby zróżnicować smak sosów winegret.

Do smażenia używaj smalcu lub oleju kokosowego, które świetnie się do tego nadają z uwagi na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Możesz również dodać do potraw oleju lnianego lub lniankowego (oba są bogate w kwasy omega-3), pod warunkiem, że nie będziesz ich podgrzewał, gdyż tłuszcze te są wrażliwe na działanie wysokich temperatur. Pod wpływem ciepła tłuszcze utleniają się i stają się toksyczne.

Zasada nr 8: Zwiększ ilość witaminy D3 w organizmie

Witamina D3 stanowi najważniejszą substancję odżywczą. Ponad 80% Polaków nie osiąga minimalnego poziomu spożycia, który pozwala na zachowanie dobrego zdrowia (30 ng/mL). Optymalna ilość to 50–65 ng/mL.

Żółtka jaj, tłuste ryby oraz podroby są najlepszym pokarmowym źródłem witaminy D3, ale ich jedzenie nie wystarczy. Jedynym skutecznym środkiem jest przebywanie na słońcu każdego dnia przez co najmniej 20 minut przy odkrytych ¾ ciała, jednak i to nie jest wystarczające w takich krajach jak Polska, ponieważ zimą promienie słoneczne padają pod zbyt małym kątem.

Jedynie przyjmowanie witaminy D3 w formie suplementu diety (co najmniej 4000 UI w przypadku osoby dorosłej) pozwoli utrzymać odpowiedni poziom witaminy D3 w organizmie.

Zdaję sobie sprawę, że opisany przeze mnie program zmian jest bardzo szeroko zakrojony. Dlatego spróbuj wprowadzać stopniowo te z nich, na które pozwala Twój styl życia.

W każdym razie pamiętaj, że możesz na mnie liczyć, jeśli chodzi o regularne przypominanie, jak dbać o swoje zdrowie.

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.

******************************************

Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.

Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.

Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.

******************************************

 

Źródła:

1) BMJ 2010; 341; http://www.bmj.com/content/341/bmj.c3691

2) Ushiroyama T. et al., Effect of continuous combined therapy with vitamin K2 and vitamin D3 on bone mineral density and coagulofibrinolys function in postmenopausal women, Maturitas, 2002, 41:211-221.

3) Iwamoto I. et al., Treatment with vitamin D3 and/or vitamin K2 for postmenopausal women with osteoporosis, Keio J. Med., 2003, 52: 147-150.

Komentarze

Engram 2015-03-03 13:06
Każdy rodzaj mięcha (i białek odzwierzęcych) jest dla człowieka szkodliwy, co potwierdzili ostatnio naukowcy z Edynburga! Jesteście mocno niedoinformowani, promujecie paleo i inne odzwierzęce syfy jakbyście byli oporni na fakt, że odzwierzęca forma kwasu sialowego - której człowiek nie produkuje - jest dla nas czynnikiem prozapalnym, a to tylko jeden z wielu szkodliwych czynników obecnych w mięsie. O diecie przodków dowiadujecie się od twardogłowych archeologów utrzymujących przekłamaną historię ludzkości?? I dlaczego jako pierwsze źródło węglowodanów podajecie warzywa, skoro na pierwszym miejscu powinny być owoce? No i jeszcze to gotowanie warzyw, czyli zabijanie enzymów tak bardzo potrzebnych chociażby w trawieniu spożywanego pokarmu... W tak zgrabny sposób podtrzymujecie patologię chorego społeczeństwa, czyli produkujecie stałych klientów - chorych ludzi - swoim kolesiom lekarzom...
Grzegorz Brzęczyszczykiewicz 2015-03-03 16:39
Spożywania mięsa odmawiam z powodów estetycznych. Konsekwentnie należałoby jest zwierzaki upolowane i najlepiej na surowo. Naganiać się przy polowaniu, spalając kalorie. Zaś "Okres paleolityczny był, w uproszczeniu, tak dawno temu, że archeologicznie w ziemi zachowuje się niewiele śladów, czasami drobne kostki. Na tej postawie nie da się określić diety! Można się domyślać na podstawie innych plemion o mniej zaawansowanym stopniu rozwoju, nadal jednak będą to tylko... teorie. Człowiek pierwotny przypuszczalnie był koczownikiem, a większość jego pożywienia pochodziła ze zbieractwa. Jeżeli nawet upolowali zwierzynę, to biorąc pod uwage tamtejsze problemy z pozyskiwaniem ognia - spozywali je na surowo. Wszystkie produkty spożywane były na surowo, lub suszone na słońcu" cyt. za ******
Henryk Lech 2015-03-03 19:28
W punkcie "Zasada nr.7" o olejach napisaliście żeby podsmażać lekko warzywa na smalcu,lub oleju kokosowym,bo one są bogate w kwasy tłuszczowe nasycone. Mój komentarz: ŻADNEGO SMALCU,ANI OLEJU KOKOSOWEGO I ŻADNYCH OLEJÓW Z KWASAMI TŁUSZCZ. NASYCONYMI !!!. Zamiast tego oleje zawierające kw.tłuszcz. NIENASYCONE jak rzepakowy,a na zimno olej z oliwek,lniany a już w żadnym wypadku smalcu!!! Henryk
Voytek 2015-03-03 23:15
"Naukowcy z Edynburga" w ostatnim czasie wynaleźli i zbadali wiele przedziwnych rzeczy: - wynaleźli koszule pachnącą whisky - wyliczą precyzyjnie datę śmierci - sklonowali ludzki mózg - odkryli, że ryby odczuwają ból itd. itp. . Słyszałem też, że zapowiedzieli przebadanie wszystkich produktów żywnościowych i udowodnienie ich szkodliwości ....
Grzegorz Brzęczyszczykiewicz 2015-03-13 13:43
Do Engrama: używanie takich słów jak "syf" jest tak jakby mało eleganckie
Młoda 2015-03-19 11:17
Dieta paleo jest idealna w chorobach autoimmunologicznych więc nie pieprzcie bzdur że mięso szkodzi bo szkodzą zboża i nabiał. Nie jestem krową żeby jeść trawę. Tłuszcz nasycony też nie szkodzi w przeciwieństwie do olejów nienasyconych, bogatych w Omega 6, a już w szczególności nie należy ich stosować do obróbki cieplnej - eksplozja wolnych rodników. Czytaliście jak wygląda produkcja olei roślinnych? to radzę się dokształcić a nie gadać bzdury. Sama mam Hashimoto i dzięki paleo choroba zmierza do całkowitej remisji, czego nie można powiedzieć na przykładzie "zdrowych" zbóż i nabiału...
Maxi 2015-03-19 11:35
Ludzie jak zwykle okropnie irytują się i podniecają tym co przeczytają ;) A tu po prostu należy pamiętać, że w takich wypadkach i tak należy słuchać swojego ciała. Ile diet, tylu odbiorców i naprawdę wierzę, że każda dieta może być pomocna, ale nie może być traktowana, że jest dobra dla wszystkich. Są ludzie, którzy lepiej czują się po paleo, są tacy, którzy najlepiej funkcjonują prze diecie owocowej. Dwie skrajności, ale każda dobra, tyle że nie dla każdego. Organizm jest mądry, trzeba tylko słuchać siebie, oczywiście trzeba zwiększyć swoją świadomość, bo inaczej dla niektórych słuchanie siebie to po prostu wypad do KFC ;) Wystarczy odrzucić to co naprawdę jest paskudztwem i z reszty wybrać to co nam osobiście najbardziej leży. A to co naukowcy poodkrywali to też trzeba brać przez pół, bo oni tak odkrywają te cudowności, a potem kolejni naukowcy cudowności owe obalają, za chwilkę dowiadujemy się że to co zdrowe to jednak trucizna, a to co było złe to już urosły do rangi cudownego wręcz lekarstwa, więc jak nie będziemy potrafili słuchać siebie to jak odnajdziemy się w tej papce????? :)
Zdegustowana 2015-03-19 20:00
A na koniec i tak chodzi przecież o reklamowanie suplementów diety. W tym wypadku wit D3 - hit sprzedażowy ostatniego roku! Radzę poczytać o objawach przedawkowania zanim zaczniecie to suplementować i dorabiać koncerny farmaceutyczne.
Starsza 2015-03-21 16:27
Tu nie chodzi o mięso czy nabiał tylko białko zwierzęce. Polecam film : "widelce ponad noże"
Pasqd 2015-11-13 22:43
Do smażenia kwasy nienasycone??? Żeby się utleniły pod wpływem wysokiej temperatury??? Olej rzepakowy GMO zawierający kwas erukowy??? Szczerze mi cię żal :/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

13 tzw. dietetycznych pokarmów

Złe odżywianie się jest podstawową przyczyną epidemii otyłości i chorób serca w naszych społeczeństwach.  Ale wielu wydaje się,... czytaj więcej

Jak obchodzić się z małymi skaleczeniami?

Moja córeczka, wracając ze szkoły na hulajnodze, potknęła się na chodniku, upadła głową do przodu i zadrapała sobie policzek. Dwa... czytaj więcej

Dlaczego nie mogę się doczekać, kiedy będę miał osiemdziesiąt lat?

Kiedy przyjdzie moja kolej, mam nadzieję umrzeć przy pracy, jak Francis Crick, jeden z odkrywców DNA. Był w trakcie rozmowy, kiedy zadzwoniono... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Akceptuję regulamin, politykę prywatności i politykę plików cookies (więcej)

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz na otrzymywanie powiadomień e-mail (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.