×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Opublikowano dnia: 2018-10-23

Ale pychotka

Po artykule o pigwach1, jeden z czytelników przesłał mi swój własny przepis na pigwy z pieca.

Zachęcony niecodziennymi składnikami tego deseru (m.in. olej kokosowy i ksylitol), postanowiłem przygotować go wraz z domownikami w weekend, który zapowiadał się jako zimny i deszczowy.

Ale pychotka! – zawołały moje dzieci jak tylko deser wystygł na tyle, by można było wyciągnąć po niego ręce.

I rzeczywiście, nie jadłem nigdy równie pysznego deseru.

Po naszych policzkach spływały łzy wzruszenia, tak wykwintna była mieszanka kwaskowości, słodyczy, egzotycznych zapachów i silnego smaku pigwy. A co powiedzieć o konsystencji tej potrawy, zarazem rozpływającej się w ustach i zwartej, która rozpieszczała nasze podniebienia? Nadzwyczajne doświadczenie!

Pyszności!

Chciałem ogromnie podziękować osobie, która wysłała mi list oraz ten oto przepis na deser z pigw:

Jestem wielkim amatorem potraw na bazie pigwy, więc dobrze znam zaprezentowany przez Pana przepis.

Ale istnieje także inna pyszna potrawa, pigwy z pieca. Przesyłam przepis.

Przepis na pigwy z pieca

  • Po obraniu i pokrojeniu pigw na średniej wielkości kawałki, pigwy należy obficie skropić je sokiem z cytryny i włożyć do naczynia wysmarowanego olejem kokosowym.
  • Następnie kawałki pigwy polać dużą porcją oleju kokosowego, ok. 250 ml śmietanki kokosowej lub sojowej, zmieszanej z pałeczką wanilii ekologicznej.
  • Obficie posypać ksylitolem, skropić dużą dawką soku z cytryny i dopełnić kieliszkiem mocnego białego alkoholu (proporcje na duże naczynie do zapiekania 30 × 20 × 6 cm).
  • Zapiekać przez około ½ godziny w temperaturze 150–160°.
  • Sprawdzić ostrym nożem konsystencję potrawy.
  • Piec do miękkości.
  • Pozostawić do wystygnięcia.

Smacznego życzę,
Jean-Marc Dupuis

PS Już wkrótce w miesięczniku Rośliny i Zdrowie:

  • Herbatka miesiąca: Na jesienne przesilenie i zmęczenie do picia stosuj korzenie
  • Określ swój profil, żeby pozbyć się zbędnych kilogramów! I poznaj roślinę, która sprawi, że cukier stanie się... niesmaczny!
  • Nasi eksperci mają głos: Rośliny naprawdę mogą nas uleczyć!
  • Dobry wybór: Rumianek potraktuj poważnie!
  • Zapalenie zatok: zastosuj olejki eteryczne i uwolnij nos
  • Naturalne sposoby które działają przeciwlękowo
  • Masz wysoką gorączkę? To dobra wiadomość!

Zaprenumeruj miesięcznik do środy, 31 października, a otrzymasz 
3 publikacje (e-booki) w prezencie:

  1. Skończ z uzależnieniem od cukru,
  2. Naturalne kosmetyki (t. 1) oraz
  3. wydanie specjalne miesięcznika Rośliny i Zdrowie. Twoja naturalna apteka Kliknij tutaj, by otrzymać te prezenty.

Źródła:

1) https://www.pocztazdrowia.pl/artykuly/rodzinny-przepis-dupuis-z-pigwa-w-roli-glownej

---

Komentarze

Alicja 2018-10-30 13:30
Prosze o konkretny przespis. Ile pigwy, ile ksylitolu ile soku z cytryny. Najlepiej w mililitrach lub gramach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Ile jajek dziennie?

Jajka zyskały złą sławę, bo żółtko zawiera cholesterol. Białko jaja kurzego składa się z pełnowartościowych protein najwyższej... czytaj więcej

Choroba: często należy pilnie… zaczekać

Kiedy zachoruje lekarz, domyślamy się, że od razu wie, jakie leki wziąć lub do którego specjalisty się zwrócić i komu dać... czytaj więcej

Zakazana medycyna: alchemia

W popularnym rozumieniu alchemia to rodzaj magii polegającej na zamianie ołowiu w złoto. Ale to mocno ograniczające: alchemicy poszukiwali... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.