×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Opublikowano dnia: 2018-10-23

Ale pychotka

Po artykule o pigwach1, jeden z czytelników przesłał mi swój własny przepis na pigwy z pieca.

Zachęcony niecodziennymi składnikami tego deseru (m.in. olej kokosowy i ksylitol), postanowiłem przygotować go wraz z domownikami w weekend, który zapowiadał się jako zimny i deszczowy.

Ale pychotka! – zawołały moje dzieci jak tylko deser wystygł na tyle, by można było wyciągnąć po niego ręce.

I rzeczywiście, nie jadłem nigdy równie pysznego deseru.

Po naszych policzkach spływały łzy wzruszenia, tak wykwintna była mieszanka kwaskowości, słodyczy, egzotycznych zapachów i silnego smaku pigwy. A co powiedzieć o konsystencji tej potrawy, zarazem rozpływającej się w ustach i zwartej, która rozpieszczała nasze podniebienia? Nadzwyczajne doświadczenie!

Pyszności!

Chciałem ogromnie podziękować osobie, która wysłała mi list oraz ten oto przepis na deser z pigw:

Jestem wielkim amatorem potraw na bazie pigwy, więc dobrze znam zaprezentowany przez Pana przepis.

Ale istnieje także inna pyszna potrawa, pigwy z pieca. Przesyłam przepis.

Przepis na pigwy z pieca

  • Po obraniu i pokrojeniu pigw na średniej wielkości kawałki, pigwy należy obficie skropić je sokiem z cytryny i włożyć do naczynia wysmarowanego olejem kokosowym.
  • Następnie kawałki pigwy polać dużą porcją oleju kokosowego, ok. 250 ml śmietanki kokosowej lub sojowej, zmieszanej z pałeczką wanilii ekologicznej.
  • Obficie posypać ksylitolem, skropić dużą dawką soku z cytryny i dopełnić kieliszkiem mocnego białego alkoholu (proporcje na duże naczynie do zapiekania 30 × 20 × 6 cm).
  • Zapiekać przez około ½ godziny w temperaturze 150–160°.
  • Sprawdzić ostrym nożem konsystencję potrawy.
  • Piec do miękkości.
  • Pozostawić do wystygnięcia.

Smacznego życzę,
Jean-Marc Dupuis

PS Już wkrótce w miesięczniku Rośliny i Zdrowie:

  • Herbatka miesiąca: Na jesienne przesilenie i zmęczenie do picia stosuj korzenie
  • Określ swój profil, żeby pozbyć się zbędnych kilogramów! I poznaj roślinę, która sprawi, że cukier stanie się... niesmaczny!
  • Nasi eksperci mają głos: Rośliny naprawdę mogą nas uleczyć!
  • Dobry wybór: Rumianek potraktuj poważnie!
  • Zapalenie zatok: zastosuj olejki eteryczne i uwolnij nos
  • Naturalne sposoby które działają przeciwlękowo
  • Masz wysoką gorączkę? To dobra wiadomość!

Zaprenumeruj miesięcznik do środy, 31 października, a otrzymasz 
3 publikacje (e-booki) w prezencie:

  1. Skończ z uzależnieniem od cukru,
  2. Naturalne kosmetyki (t. 1) oraz
  3. wydanie specjalne miesięcznika Rośliny i Zdrowie. Twoja naturalna apteka Kliknij tutaj, by otrzymać te prezenty.

Źródła:

1) https://www.pocztazdrowia.pl/artykuly/rodzinny-przepis-dupuis-z-pigwa-w-roli-glownej

---

Komentarze

Alicja 2018-10-30 13:30
Prosze o konkretny przespis. Ile pigwy, ile ksylitolu ile soku z cytryny. Najlepiej w mililitrach lub gramach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Sen - Twoje drugie życie

Czas snu jest aktywnością tak samo ważną jak czas czuwania. Sen od jawy odróżnia ograniczone postrzeganie zmysłowe. Ale śpiący organizm... czytaj więcej

Nigdy nie idź do szpitala im. Georgesa Pompidou

szpital im. Georgesa Pompidou to monstrualny budynek wybudowany w XV dzielnicy Paryża. Dobrze go znam, gdyż w czasie jego budowy... czytaj więcej

Dziś mam dla Ciebie pewną ciekawostkę

Jest piękny poranek (jeśli jesteś w Europie!) i mam dla Ciebie małą ciekawostkę: Jeśli zamierzasz wyjść: zrób to na czczo! Zalety... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.