Sprawdź:
- czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
- co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
- jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?
Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.
A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.
Szanowny Czytelniku,
dziś bardzo krótki artykuł.
Neurolog Claudia Kawas z Uniwersytetu Kalifornijskiego opublikowała niedawno bardzo interesujące badanie na temat osób w wieku powyżej 90 lat1.
Stwierdziła, że:
To obala dwa zdrowotne fake news (kłamliwe informacje) krążące od dziesiątków lat w środowiskach szpitalnych i lekarskich.
Nie, całkowita abstynencja wcale nie jest zdrowa. W tej dziedzinie mniej nie zawsze oznacza lepiej. Kampanie zapobiegania i karania w tej dziedzinie prawdopodobnie zaszły już za daleko.
Nie, zapasy tłuszczu, wałeczki, nie oznaczają wcale złego stanu zdrowia.
Alkohol wytwarza się w procesie fermentacji cukru.
A miód i owoce zawierają wystarczająco dużo cukru, aby fermentacja zachodziła w sposób naturalny, zwłaszcza w ciepłym klimacie.
Nasi najdalsi przodkowie żyjący w tropikach jedli miód i owoce, które spadły z drzewa. Byli więc prawdopodobnie przyzwyczajeni do alkoholu2. A zatem prawdziwy tryb życia naszych przodków, który najbardziej odpowiada naszym biologicznym predyspozycjom, uwzględniał nieco alkoholu, co mogłoby tłumaczyć, dlaczego osoby spożywające go w umiarkowanych ilościach są zdrowsze.
Jeśli natomiast chodzi o zapasy tłuszczu, wytłumaczenie jest oczywiste. Choć współczesne kanony piękna nakazują nam skłaniać się ku kształtom szczupłym i pociągłym, te tak znienawidzone w naszych czasach „wałeczki” stanowią oczywiste źródło substancji odżywczych i rozpuszczalnych w tłuszczu witamin. To takie nasze „ubezpieczenie zdrowotne” w razie problemów z dostępnością żywności lub z wchłanianiem, związanych np. z chorobą układu pokarmowego.
Z tych właśnie powodów może jednak warto zadbać o to, by nie być zbyt szczupłym… ani całkowicie stroniącym od alkoholu…
Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis
---
Dożycie w dobrym zdrowiu setnych urodzin jest bardzo realne. Nawet jeśli Twoi bliscy zmarli młodo... Nawet jeśli jesteś w grupie ryzyka wielu chorób przewlekłych... Nadal masz ogromną szansę żyć ponad 100 lat.
Ale musisz wiedzieć na co jesteś podatny… i jakich konkretnie błędów powinieneś unikać.
W miesięczniku Zdrowie po 50-tce otrzymasz cenne porady (oparte na wynikach najnowszych badań naukowych prowadzonych na całym świecie) dotyczące wszystkiego, o czym powinieneś wiedzieć, aby wydłużyć swoje życie w dobrym zdrowiu. Już w najnowszym wydaniu:
⇒ Czy to tylko zgaga?
⇒ Chmiel zawiera estrogeny?
⇒ Grzybica – są na nią sposoby
⇒ Natto zawiera sekret długowieczności
⇒ Z talerza na włosy!
⇒ Zdrowe zęby i piękny uśmiech
⇒ Praca w późnych godzinach – jak zachować zdrowie?
⇒ Ochroń skórę przed skutkami radioterapii
⇒ Teflon – cudowny i toksyczny!
Ze względu na to, że miesięcznik Zdrowie po 50-tce jest nowością wydawniczą, objęty jest specjalną ofertę powitalną.
Można zaoszczędzić aż 30% od ceny regularnej oraz otrzymać w prezencie e-book: Zgrabne i szczupłe ciało również po pięćdziesiątce – praktyczny przewodnik o tym, jak się odżywiać i jak postępować, aby na długo zachować sprawność ciała i umysłu), jeśli go teraz zaprenumerujesz).
Aby dowiedzieć się więcej, sprawdź teraz na tej stronie
---
Źródła:
1) https://www.mind.uci.edu/research-studies/90plus-study/
2) Voir The Cambridge Encyclopedia of Hunters and Gatherers, publiée par Richard B. Lee, p. 450.
---
Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.