×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Pobierz bezpłatnie świąteczny raport: Cynamon - przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Dowiesz się:

  • jakie właściwości lecznicze ma cynamon,
  • jaki rodzaj cynamonu wybrać i w jakiej postaci,
  • do jakich potraw stosować tę przyprawę, aby wzbogacić smak i nie stracić jej cennych właściwości.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych o za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2013-08-27

Białe pieczywo - pięć powodów, dla których lepiej go nie jeść

Chleb – „owoc ziemi i pracy rąk ludzkich” – jest podstawowym pokarmem naszej cywilizacji. Nadszedł jednak czas, gdy warto pożegnać się z białym pieczywem. Oto dlaczego:

1. Zbyt zmodyfikowane

Pszenicy nie można już dziś uznać za pokarm zdrowy i odpowiedni dla wszystkich. Nawet ekologiczna czy pełnoziarnista jest obecnie wysoce zmodyfikowaną hybrydą. Zawiera zbyt wiele glutenu (białka, które ma tendencję do podrażniania ścian jelit), a znacznie mniej minerałów i witamin niż pszenica sprzed stu lat.

******************************************

Aż w 80% Twój stan zdrowia zależy od...

sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz

90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!

Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!

Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia

W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.

******************************************

To wielka szkoda, ponieważ ten niegdyś pełnowartościowy pokarm dziś stosowany jest w mąkach oraz dodawany do żywności głównie jako substancja zagęszczająca.

2. Zbyt ubogie w błonnik, witaminy i minerały

Mąkę, z której wypieka się białe pieczywo, pozbawia się najpierw najcenniejszych składników, aby… nakarmić nimi świnie i inne zwierzęta hodowlane. Pszenica pełnoziarnista nie jest zdrowa, ale przynajmniej zawiera błonnik, witaminy i minerały. Tymczasem w procesie produkcji białej mąki z ziaren pszenicy usuwa się zarodki wraz z otrębami.

To, co pozostaje, zawiera śladowe ilości błonnika i jest ubogie w minerały i witaminy. W zasadzie niewiele różni się od skrobi. To kalorie w czystej postaci, bez cennych składników odżywczych.

Doszliśmy już do takich absurdów, że papierowe pudełko po płatkach śniadaniowych może zawierać podobną ilość mikroelementów, co same płatki. O ile nie więcej…

I nie daj się zwieść etykietom informującym, że płatki „wzbogacono” w witaminy (odnosisz więc wrażenie jakby dodano je do tych istniejących). Niektóre płatki „wzbogaca się” właśnie dlatego, że są one tak bardzo ubogie w składniki odżywcze – zaalarmowali o tym naukowcy już w 1945 r. Część producentów dodaje zatem 3 lub 4 witaminy i trochę żelaza. Ale to tak, jakby ktoś ukradł nam z konta 10 tysięcy złotych, a potem postanowił nas „wzbogacić”, wręczając 2 złote.

3. Zbyt słone

Współczesny chleb jest zbyt słony. Kilogram zawiera zwykle około 19 g soli. Jedna bagietka (250 g) zawiera 4,7 g soli , czyli prawie tyle, ile wynosi maksymalne dzienne spożycie zalecane przez WHO – Światową Organizację Zdrowia (5 g dziennie na osobę). W raporcie AFSSA (Francuskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności) opublikowanym w 2002 r., chleb (i suchary) znalazły się na czele listy produktów na co dzień dostarczających nam soli.

Tymczasem chleb wyprodukowany bez dodatku soli powinien zawierać zaledwie od 0,2 do 2,2 g chlorku sodu na kilogram.

4. Zbyt słodkie

Białe pieczywo nie należy już do cukrów wolno przyswajalnych. Bez wątpienia jest cukrem „szybkim”, o wysokim indeksie glikemicznym, który powoduje gwałtowny wyrzut insuliny i reaktywną hipoglikemię.

Indeks glikemiczny określa wpływ spożywanych pokarmów na glikemię (stężenie glukozy we krwi) mierzoną co 15 minut przez dwie godziny po jedzeniu.

Indeks równy 100  odpowiada czystej glukozie, indeks równy 90 białemu pieczywu, które – jak już wyjaśniłem – jest czystą skrobią, a skrobia to nic innego niż łańcuch cząsteczek glukozy.

Oznacza to, że spożywanie białego pieczywa jest gorsze niż zajadanie się kostkami cukru. Gwałtownie podwyższa poziom cukru we krwi, zakłócając pracę trzustki, a także powoduje pik insulinowy, co z czasem może doprowadzić do insulinooporności, cukrzycy, otyłości i chorób sercowo-naczyniowych.

5. Zbyt bogate w gluten

Dzisiejsze zboża, będące efektem różnych modyfikacji, zostały wyselekcjonowane ze względu na wysoką zawartość glutenu. Gluten to mieszanina białek – im więcej go w mące, tym wypiekany z niej chleb będzie bardziej wyrośnięty, elastyczny i miękki. Takie pieczywo wygląda ładniej i ma większą objętość, więc lepiej się sprzedaje.

Problem w tym, że układ trawienny wielu z nas nie toleruje glutenu w takich ilościach, w jakich dostarcza nam go współczesne pieczywo. Nietolerancja glutenu zaś powoduje zmęczenie, bóle brzucha, biegunkę, refluks żołądkowo-przełykowy, problemy ze stawami, egzemę, a nawet może powodować zaburzenia neurologiczne.

Czas na rewolucję?

Filozof Guy Debord dziwi się, że piekarzom udało się zastąpić prawdziwy chleb imitacją, nie wywołując przy tym rewolty.

Przecież jeszcze przed rewolucją francuską z 1789 r. próby fałszowania chleba zakończyły się... zamieszkami społecznymi. Tymczasem współcześnie, około dziesięciu lat temu z większości krajów europejskich prawie zniknął chleb – zastąpiono go pseudochlebem (mąki nieodpowiednie do wypieku chleba, chemiczne substancje spulchniające oraz elektryczne piece), a to potworne wydarzenie nie tylko nie wywołało żadnej spektakularnej fali protestów, ale nawet nikt o tym głośno nie wspomniał1.

Wniosek

Sardynki, sałatę, jajka na twardo czy szynkę można równie dobrze jeść bez chleba.

A co ważne, poczujesz się po takim posiłku lekko i energetycznie.

Życzę zdrowia
Jean-Marc Dupuis

PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.

******************************************

Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.

Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.

Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.

******************************************

Źródło

1.  Guy Debord, Encyclopédie des nuisances, tome I, fascicule 5, 1985

Komentarze

Marzena Sowińska 2013-08-28 13:23
Szklanka mąki to to samo co szklanka cukru, ale dziennie zjecie o wiele więcej mąki. Pszeniczny brzuch też nie należy do rzadkości, to rozpychanie żołądka, to popychacz i rozpychacz, bo bez pieczywa szybciej jesteś syty. Autor ma rację, badania dowiodły, że wielu ustąpiły bóle stawów po odstawieniu mąki, krążenie i serce jest w lepszej formie. Do silosów z pszenicą wpuszczany jest gaz cyjanowy żeby pszenica nie pleśniała. Tak naprawdę pszenica już jest tylko genetycznie modyfikowana, nie ma tej zdrowej i pełnowartościowej bez chemii.
Malgorzata Rutkowska 2013-09-01 21:47
Ludzie, nie dajmy sie zwariowac. Wszystko co jemy to chemia tak jak my sami. Miliardy ludzi zjada biale pieczywo a bardzo wielu dozywa sedziwego wieku. warzywa na chemi, owoce pryskane chemia, zboza odchwaszczane i nawozone chemia. Wszedzie chemia. Wszystko niezdrowe i powietrze , ktorym oddychamy tez. Pytanie " CO JESC , CO PIC i CZYM ODDYCHAC? Kto jest taki madry i da odpowiedz.
Marzena Sowińska 2013-09-04 13:31
Małgorzato, nikt nie chce żebyś zwariowała, ale fakty są takie, a nie inne. Przerobiona żywność zawiera najwięcej chemii, oprócz tego nasz organizm walczy z przeróbką, bo jest stworzony do spożywania surowizny i przerabiania jej, to też jest fakt. Wszyscy, powtarzam wszyscy, którzy mnie posłuchali i przeszli na żywność nieprzerobioną, zdrowieją i nikt mi nie powie, że tu ktoś zwariował. Pozdrawiam i smacznego.
Kasia Szewczyk 2013-09-08 12:30
Przeczytalam ksiazke Wheat belly i postanowilam sprobowac jak dlugo uda mi sie wytrzymac bez mąki. Zalozylam, ze nic na sile i jesli bede miala nieodpartą ochotę na zjedzenia pizzy - to luz, zjem. Od 1 lipca nie jem chleba, nalesnikow, pierogow, ciast, generalnie nic macznego i to BEZ WYRZECZEŃ. Nie czuję potrzeby. Ze zbóż tylko płatki owsiane i to w niewielkiej ilosci. Czuję się super, mam więcej energii, a efekt "uboczny" tej diety to spadające z tyłka spodnie kupione zaledwie na początku lata :)))
Marzena Sowińska 2013-09-08 17:06
Kasiu, i tak trzymaj, na pewno będziesz zdrowsza. Ja czasami mam ochotę na chleb, kupię żytni, ale nie da się zjeść, to jakbym jadła coś obcego, nie bardzo mogę przełknąć i na tym się kończy ochota na chlebek. Bez wyrobów, nasz organizm staje się koneserem. Nieraz zjem coś słodkiego, ale potem jest mi mdło, słodycze zawierają cukry proste, ale mój organizm inaczej już reaguje, jednak inaczej jest z pomarańczami, one nie są dla mnie, myślę, że mają sporo chemii w celu przetrzymywania. Najlepiej dla mnie są przyswajalne śliwki krajowe, jabłka, nasze krajowe, one mi nie śmierdzą. Życzę zdrowia.
Marcin - ZdrowieMusiszToWiedziec 2013-09-10 12:54
A my polecamy domowy chlebek orkiszowy. Orkisz jako jedyny nie był modyfikowany a gluten w nim zawarty jest b. łatwo przyswajalny :) Artykuł o orkiszu i przepis na chlebek znajdziecie na http://elagizycka.blogspot.com/2013/03/maka-orkiszowa-maka-o-niezwykych.html
Figula 2013-11-26 18:51
Na pewno nie wszystko, pełno jest zdrowej żywności, niepryskanej, na naturalnych nawozach i na przebadanej ziemi, która musi spełniać jakieś normy. Z wodą trochę gorzej, bo chyba się w tych czasach nie dostanie czystej, z powietrzem podobnie. A osoby, które mają problem z odstawieniem czegoś pewnie nie widzą jeszcze skutków zjadania takiej żywności, bo ja się męczę z trądzikiem i zrobię wszystko, żeby się go pozbyć, ostatecznie nawet wezmę Izotek, jak nic innego mi nie pomoże.
Beata Kollataj 2013-12-02 12:01
Witajcie wszystkie mile panie . Czytam z przyjemnoscia madre i zdrowe wypowiedzi na temat zdrowego jedzenia,same od lat kupuje organiczna i zdrowa zywnosc,juz nie jem miesa a o wedlinach zapomnialam.Oczyszczam watrobe prosta metoda dr.Huldy Clark,efekty sa.Znalazlam i juz kupuje chleb bez maki,same ziarna,zreszta prawie nigdy nie jadlam bialego chleba,teraz od miesiaca jem BLONNIK VITALNY I OSTROPEST VITALNY,cudowne ,sprawdzone,poczytajcie. Pozdrawiam,zycze zdrowia zdrowego.
Alex_13 2013-12-02 13:09
Jedz Gosiu! Jedz! Na zdrowie (sic!) Tylko odkładaj jeszcze na leki, bo będzie ich wiele do kupienia ;-) https://www.youtube.com/watch?v=VUZsZ0JD7Rw&list=PL02AE3E90D455CFBB
Andrzej Jan 2013-12-02 13:54
Wszystko co w nadmiarze to pewne, że szkodzi. ŻP to najlepsza dieta...:)
Andrzej Jan 2013-12-02 13:59
Masz rację....popieram takie myślenie.
Ela 2013-12-02 14:03
Sama sobie mielę zboże na mąkę tuż przed zrobieniem ciasta na chleb - orkisz, żyto, jęczmień, proso, grykę, samopszę, płaskurkę, różnie. Mój chleb to świeżo zmielone w całości ziarno, do tego woda przefiltrowana podwójną osmozą, sól himalajska, kilkuletni zakwas, a do tego ziarna słonecznika, dyni czy siemię lniane. Nie trzeba się wyrzekać chleba, żeby jeść zdrowo :)
Marta 2013-12-02 21:44
Od wielu miesięcy jem wyłącznie białe pieczywo. Dieta związana z chorobą żołądka tego wymaga. Nie mam żadnych opisywanych niekorzystnych objawów. Ewentualne niedobory uzupełniam dużą ilością warzyw i wiejskimi jajkami ... DEMONIZOWANIE białego pieczywa uważam za nieuprawnione.
Mangosia 2014-01-14 16:34
Właśnie dlatego,że jesz białe pieczywo,masz chorobę żołądka,na pewno do kompletu łykasz ipp.Tragedia......
bs 2014-06-13 14:08
Najgorzej jak ktoś wchodzi ze skrajności w skrajność. Najpierw sobie poczytaj co powoduje osmoza wody. Kiedyś sam miałem takie filtry zgadza się oczyszczają wodę tylko jakim kosztem , że wszystkie minerały likwiduje. W tej chwili piję wodę zwykłą z kranu która wcale nie jest gorsza od butelkowanej. Najlepsza dla naszego organizmu jest woda twarda
Black 2014-07-30 16:38
Kobieto, czy ty zdajesz sobie sprawę z tego, że w chorobie wrzodowej ciemne pieczywo jest ZABRONIONE?? Wolno jeść tylko białe. Sama się wyedukuj, zanim zacziesz edukować innych, w dodatku zapewne mających dietę zaleconą przez lekarza.
Ryszard 2014-07-30 23:17
W Hiszpanii 95% spożywanego pieczywa to białe. Z tego chyba większość wytworzona sposobem przemysłowym. Tam stale jest pamięć o wojnie domowej, w której wszyscy byli zmuszeni jesc ciemne pieczywo żytnie. Ta pamięć przechodzi na dzieci i wnuki!
Sylwek Nalepa 2014-08-02 23:29
Nie jem chleba, ani żadnego pieczywa od roku samopoczucie znakomite, ustąpiły dolegliwości żołądkowe spadek wagi z 81 kg do 76. Niestety nasz powszedni chleb co ciężko mi stwierdzić jest niestety w dzisiejszych czasach trucizną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Żegnaj senności po posiłku!

Czy zdarza się, że odczuwasz senność po posiłku? Czujesz się wtedy błogo, a powieki zaczynają Ci ciążyć… Nawet w ciągu bardzo... czytaj więcej

Wołowy stek na Twoim talerzu

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ogłosiła (26 października 2015 roku), że wędliny, a także prawdopodobnie czerwone mięso... czytaj więcej

Oscillococcinum: wybacz, ale nie jestem przekonany…

Proszę wybacz mi, ale mam pewne wątpliwości co do „leku homeopatycznego” Oscillococcinum. Jak wiesz, Poczta Zdrowia... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Akceptuję regulamin, politykę prywatności i politykę plików cookies (więcej)

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz na otrzymywanie powiadomień e-mail (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych o za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.