×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Pobierz bezpłatnie świąteczny raport: Cynamon - przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Dowiesz się:

  • jakie właściwości lecznicze ma cynamon,
  • jaki rodzaj cynamonu wybrać i w jakiej postaci,
  • do jakich potraw stosować tę przyprawę, aby wzbogacić smak i nie stracić jej cennych właściwości.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2013-11-22

Cholesterol: ważne informacje

Pomimo ostrzeżeń lekarzy takich jak profesor Philippe Even lub doktor Michel de Lorgeril dotyczących mitów o cholesterolu (wyjaśniają oni, że cholesterol nie jest przyczyną chorób układu krążenia, a statyny – leki sztucznie obniżające jego poziom we krwi – czynią więcej złego niż dobrego), większość z nas podchodzi do tej kwestii z dużą dozą nieufności: wolimy mieć niskie stężenie cholesterolu.

Często więc zdarza się, że całkowicie zdrowe osoby robią wszystko, aby uniknąć cholesterolu znajdującego się w produktach bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe (w żółtkach jaj, wędlinach itp.).

A przecież już od ponad ćwierć wieku wiadomo, że takie podejście, choć pozornie wydaje się rozsądne i uzasadnione, w rzeczywistości może być niebezpieczne. Wykazała to metaanaliza opublikowana w prestiżowym czasopiśmie medycznym British Medical Journal1.

Dlaczego studenci medycyny o tym się nie uczą? To tajemnica. Dlaczego media nadal milczą na temat tego jakże intrygującego badania? Kolejna tajemnica.

Czy powodem może być fakt, że publikacja ta potwierdziła, iż osoby, które nie miały zawału serca ani udaru mózgu, nie muszą obniżać poziomu cholesterolu? A to z kolei oznacza, że nie muszą zażywać leków, co zagraża interesom przemysłu farmaceutycznego? Jeszcze jedna tajemnica.

We wspomnianym British Medical Journal przedstawiono wyniki sześciu badań klinicznych, podczas których na różne sposoby obniżano poziom cholesterolu u osób, u których nie wystąpiły wcześniej zdarzenia sercowo-naczyniowe (zawał serca lub udar mózgu).

Wykorzystano do tego celu zarówno leki, jak i zmianę sposobu odżywiania. Każde z badań prowadzone było bardzo skrupulatnie, a wyniki porównywano z grupami kontrolnymi, w których nie wprowadzono żadnych zmian.

Po podsumowaniu wyników okazało się, że u pacjentów, u których obniżono poziom cholesterolu, w stosunku do osób z grup kontrolnych:

  • wystąpiło identyczne ryzyko zgonu z dowolnej przyczyny,
  • wystąpiło identyczne ryzyko zgonu z powodu chorób serca,
  • znacząco zwiększyło się ryzyko (o 43%) zgonu z powodu choroby nowotworowej,
  • znacząco zwiększyło się ryzyko zgonu (aż o 76%) z powodu wypadku, samobójstwa lub – co najbardziej zaskakujące – gwałtownej śmierci z powodu morderstwa.

Czy należy się dziwić?

Mimo tego, że ciągle jesteśmy zachęcani do obniżania poziomu cholesterolu, zdrowy rozsądek nakazuje podchodzić do tego ostrożnie. W końcu cholesterol jest niezbędny dla funkcjonowania naszego organizmu. Stanowi on na przykład integralną część struktury naszych komórek, w tym komórek mózgu.

Większość znajdującego się we krwi cholesterolu nie pochodzi z pożywienia. Jest on wytwarzany w wątrobie. Czy więc, wytwarzając cholesterol, Twój organizm chce sam siebie pomału zabić? Czy też może oznacza to, że jednak po prostu potrzebujesz tej substancji?

Twój organizm potrzebuje cholesterolu,
aby mógł poprawnie funkcjonować

W przedstawionych badaniach zwiększone ryzyko zachorowania na raka wystąpiło tylko w jednej z grup pacjentów, którym podawano lek obniżający poziom cholesterolu, zawierający substancję czynną zwaną clofibrate. Ze względu na to, że związek pomiędzy przyjmowaniem substancji obniżającej poziom cholesterolu a zwiększonym ryzykiem wystąpienia nowotworu wykazało tylko jedno badanie, zależność ta nie dowodzi wpływu niskiego cholesterolu na zapadalność na raka.

******************************************

Pilne ostrzeżenie dla przyjmujących
leki przeciwcholesterolowe:

Obejrzyj tę prezentację, zanim sięgniesz po kolejną dawkę statyn!

To informacje, które mogą zmienić życie Twoje życie:

  • Jeśli jesteś choć w najmniejszym stopniu zaniepokojony swoim sercem...
  • Jeśli przyjmujesz statyny, aby obniżyć poziom cholesterolu…
  • Albo jeśli przyjmuje je ktoś, kogo kochasz...

Medycyna konwencjonalna ma swoje brudne tajemnice. Dowiesz się o nich w tym nagraniu...

I poznaj...  niesamowite odkrycia z medyczny medycyny naturalnej, klikając tutaj

******************************************

Z kolei zwiększenie ryzyka zgonu z powodu wypadku, samobójstwa lub w wyniku morderstwa było widoczne we wszystkich badaniach, bez względu na to, czy ich uczestnicy mieli obniżany poziom cholesterolu lekami czy poprzez zmianę diety.

Nie można jednoznacznie stwierdzić, że istnieje bezpośredni związek pomiędzy tymi czynnikami. Jednakże wyniki badań sugerują, że przypadki te wystąpiły u osób, które przez kurację stały się bardziej skłonne do impulsywności, agresji czy depresji.

Autorzy publikacji podają własne wytłumaczenie tego faktu:

Istnieje szereg dowodów wskazujących na to, że zmiany w zakresie spożywania tłuszczów powodują zmiany neurochemiczne w mózgu, tym samym wpływając na zachowanie. U szczurów laboratoryjnych stwierdzono zmiany w ilości cholesterolu w błonach komórkowych komórek ośrodkowego układu nerwowego. Wpłynęło to na ich zdolność do pokonywania labiryntów, tolerancję bólu i poziom aktywności fizycznej. U małp będących na diecie ubogiej w tłuszcze nasycone i cholesterol (zgodnej z wytycznymi American Heart Association) stwierdzono znaczący wzrost agresji w porównaniu do małp, w których diecie znajdowało się dużo tłuszczu i cholesterolu.

Jednakże naukowcy dodają również, że do tej pory nie przeprowadzono analogicznych badań z udziałem ludzi. Zaznaczają jednocześnie, że inne badania z udziałem: przestępców, osób cierpiących na zaburzenia zachowania lub skazanych za przemoc wykazały w ich organizmie niski poziom cholesterolu.

Podsumowanie

Obniżanie poziomu cholesterolu jest zalecane przez lekarzy jako konieczność. Każe się o to dbać wszystkim, nawet osobom, które nigdy nie przeszły ani zawału, ani udaru. Obecnie każdy, kto nie martwi się o obniżenie poziomu cholesterolu, uważany jest za szaleńca...

Tymczasem wszystko wskazuje na to, że niski poziom cholesterolu może mieć całkiem nieprzewidziane i groźne skutki.

Zdrowia życzę!
Jean-Marc Dupuis

PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.

Źródła:

 

(1) Muldoon MF, et al. Lowering cholesterol concentrations and mortality: a quantitative review of primary prevention trials. BMJ 1990;301:309-14.

 

 

Komentarze

Agnieszka Szumska 2013-11-22 09:32
Bardzo nie podoba mi się ten artykuł. Jest jednostronny i może zrobić więcej szkody niż pożytku. W rodzinie mojego Męża mężczyźni i kobiety od strony zarówno matki jak i ojca umierają na choroby serca, na miażdżycę i to często w okolicach 50 roku życia. W większości mają podwyższony cholesterol i nadwagę lub otyłość. Sugerowanie, że niższy cholesterol może spowodować więcej szkody jest w tym wypadku wyrokiem dla nich i zielonym światłem do nic nierobienia ze swoim stanem. Owszem, nie polecam łykania tabletek jako rozwiązania, ale zmiany sposobu odżywiania i stylu życia! Więcej ruchu, mniej tłuszczy pochodzących od zwierząt, a cholesterol sam zacznie się obniżać i na pewno nie będzie to zły znak dla zdrowia. Rozczarował mnie ten artykuł, i to bardzo.
Andrzej Kwiatkowski 2013-11-22 11:50
Dlatego tak się dzieje z naszym leczeniem, ponieważ przy naszej dużej rozłożonej na wiele lat rozrodczości, byłoby nas za dużo na kuli ziemskiej w ciągu jednego lub dwóch pokoleń. Brakło by nam żywności i rozpoczęły by się wojny o pożywienie. A tak każdy przeżyje kilkadziesiąt lat średnio i umiera, pozostawiając miejsce następnym pokoleniom. Tylko dlaczego medycyna jest tak uprzywilejowana finansowo.
Barbara Traczyk 2013-11-22 11:52
Warto się jednak zastanowić, czy leki które brały osoby z pani rodziny, w czymkolwiek im pomogły. Ponad 20 lat temu normy cholesterolu u ludzi były powyżej 200 jedn., teraz są już 170, a chorób serca, miażdżycy i zawałów przybyło wielokrotnie zamiast się zmniejszyć.
Ada 2013-11-22 13:04
I tu sie Pani myli. Niestety,sekcje zwlok po zawalach, i chorobach serca rzadko kiedy wykazuja,ze pacjent zmarl z powodu wysokiego cholesterolu.Tajemnica juz nie jest ze chcodzi tylko o kase w koncernach farmaceytycznych.Jak ja studiowalam medycyne, norma poziomu cholesterolu byla ponad 250!Dlaczego niedzwiedzie,majac 600 poziomu cholesterolu,zyja ponad 100 lat?!Jestem szczupla osoba,po 50tce,a moj poziom cholesterolu jest od lad ponad 300!Nigdy nie zamierzam go obnizac,znajac konsekwencje brania lekow ! Pozdrawiam i zycze zdrowia Ada
Elzbieta Maslowska 2013-11-22 18:47
Witam,Chce tu tylko nawiazac do propozycji wykupu ebooka, jest to oferta atrakcyjna nie tylko cenowo, ale glownie z uwagi na zebranie informacji w jednym miejscu. Ja poradzilam sobie w tym zakresie, po prostu drukuje interesujace mnie artykuly na biezaco i mam juz wlasny ebook. Bardzo cenie Panstwa prace, informacje od Panstwa sa bezcenne, korzystam z nich kazdego dnia. Otrzymuje rowniez Dossier Terapii Naturalnych gdzie jest prawdziwa kopalnia wiadomosci, moge pomoc sobie i przyjaciolom. Dziekuje za wszystko. Dzisiaj przekazuje do Newslettera skromna donacje zamiast wykupu ebooka.
Agnieszka Szumska 2013-11-23 10:09
Tu nie chodzi o leki (bo ja już wspomniałam stawiam na zdrową dietę i ruch), ale o to, że wmawianie ludziom, że niski cholesterol jest zły, to już głupota! Przede wszystkim artykuł nie dzieli cholesterolu na dwa typy, co już jest mocny niedopatrzeniem! Po drugie, gdy zmieniamy dietę, zaczynamy się ruszać cholesterol sam nam się obniża, więc raczej jest to zdrowa odpowiedź organizmu i pisanie farmazonów typu "niski poziom cholesterolu może mieć całkiem nieprzewidziane i groźne skutki." jest mocno naciagane.
Agnieszka Szumska 2013-11-23 10:11
To Pani mówi o lekach, co pokazuje jak bardzo "zna" się Pani na odpowiedniej diecie i zdrowym trybie życia. Dlaczego nikt tutaj nie rozdziela cholesterolu na dwa typy? Bo nie każdy cholesterol jest zły i z tym się zgodzę, ale pocieszanie się, że "mam wysoki, nic mi nie jest" jest już bezmyślnością. Przykro mi, że użyłam takich słów, ale taka jest prawda.
Grazyna Stachowska 2013-11-23 22:24
ADA ,bardzo proszę o prywatny kontakt ze mną w sprawie cholesterolu,też go obnizam i walczę z nim i mam mieszane uczucie co do metody leczenia.....mój e-mail grazyna.stachowska@gmail.com pozdrawiam
Grazyna Stachowska 2013-11-23 22:29
Witaj Ada Mam do Ciebie serdeczna prośbę ...czy mogłabyś się ze mną skontaktować...bardzo proszę.....tez walczę bezskutecznie chyba z tym cholesterolem,teraz przebywam za granicą ale wracam na świeta i znowu zbadam co sie zmieniło !!!!!chciałabym wymienic z Toba pewne doświadczenia,jestem troche starsza od Ciebie i wierze ze mi możesz pomóc swoim doswiadczeniem,podaje mój e-mail i czekam z niecierpliwością na kontakt....będę wdzięczna grazyna.stachowska@gmail.com
Grazyna Stachowska 2013-11-23 22:31
ADA PROSZĘ O KONTAKT ADRES JEST PONIŻEJ,SAMA NIE WIEM JAK TO SIE STAŁO.gRAZYNA
Tomasz Buchelt 2013-11-25 10:03
Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej na temat trójglicerydów
Marzena Sowińska 2013-12-02 17:25
Rozpętała się burza słów, za i przeciw. Cholesterol powinien być przynajmniej 3 do 1 HDL do LDL, nie ważne w jakiej wysokości, każdy organizm jest inny, starszy organizm potrzebuje go więcej, nawet 300. Organizm chory, otyły, też musi mieć podwyższony cholesterol, powtarzam, musi mieć podwyższony, bo jest naszym zabezpieczeniem. Już wielu radziłam, jeżeli uważasz, że masz za wysoki cholesterol, to wsuwaj jajka, nawet 10 dziennie, ja czasami żółtek surowych jem ponad 10, chcesz schudnąć, to też je wsuwaj, trójglicerydy spadną. Mam rację, mam potwierdzenie od chorych. Są ludzie, którzy boja się odstawić statyny i jest problem z powrotem do zdrowia, to walka , ale cholera nie potrafią zrozumieć prostego działania cholesterolu, bo jeżeli masz zapalenie trzustki, to ten cholesterol powinien być właśnie bardzo wysoki, bo inaczej to walka z wiatrakami. Tróglicerydy, oprócz jajek, zmień tłuszcz na NNKT (oleje na zimno tłoczone Lniany, rzepakowy) nie wolno ich podgrzewać , dodaje się do surówek. Dieta drobiowo - warzywna z małą zawartością węglowodanów, soki warzywne rób sama, warzywa z małą zawartością węglowodanów. Zrezygnuj całkowicie z cukrów prostych. Ja robię sok z : brokuły lub kapusta, długie czerwone buraki, mało marchwi i mało jabłek, pomidory (teraz nie, bo już nie ma gruntowych), papryka itp. Idę do sklepu i kombinuje z czego zrobię sok. Z brokuł wianek gotuje i jadam bez dodatków typu smażona buła, a łodygi wykorzystuje do soku. Kup sobie Q10 on przerabia LDL w energię - podwójna dawka dobowa (norma, którą zalecają ma się nijak do przyswajalności, selen w stanie koloidalnym. Tomasz, jakie masz jeszcze problemy?. marzenabiomag@op.pl
Aska 2014-03-05 18:25
W pełni podzielam Pani zdanie. Pozdrawiam
Aska 2014-03-05 18:34
Zgodzę się z negatywnymi konsekwencjami występującymi po lekach, ich skutkami ubocznymi destrukcyjnie wpływającymi na stan ogólny człowieka. Natomiast sam fakt, że ktoś ma wysoki cholesterol oczywiście nie musi być leczony farmakologicznie. Od dawna jednak zarówno w szkole medycznej jaki i na dietetyce uczą o szkodliwości wysokiego cholesterolu.
Jadwiga 2014-05-10 22:53
Mój cholesterol ponad 300 grubo ale zył zatkanych nie mam .Mam normy badań z przed 30 lat i tam cholesterol ma normę 300-350 .Więc pytanie dlaczego tylko normy cholesterolu się zmieniły a inne pozostały nie zmienione?Ja tez tak jak Ada nie obnizam i nie truję się lekami.
Jerzy 2014-09-11 11:46
Wysoki cholesterol występuje wtedy gdy jest za mało witaminy C i innych witamin w naszej diecie. Niski poziom witaminy C powoduje powstanie u nas choroby znanej od wieków - szkorbut - ma mamy niski poziom wit. C dlatego mamy już chroniczny szkorbut. Polega to na tym , że powstaja mikro pęknięcia w naszych tętnicach i organizm w sposób naturalny wytwarza blaszki choresterolowe do zatykania tym pęknięć. W ten sposób powstaję miażdżyca i podwyższony choresterol. Wystarczy zmienić dietę, zwiekszając ilość dostarczanych witamin i mikroelementów. Organizm w sposób naturalny naprawi tętnice i choleresterol spadnie do optymalnego. Ponieważ obecna zywność ma niską wartość odżywczą, musimy brać suplementy. Samo jedzenie warzyw to za mało (optymalnie trzeba by zjadać ok 10-15 kg/dzień lub pijać soki warzywne. A trucie się tabletkami to największa głupota, wynikająca z braku dbania o włąsny organizm. Zamiast inwestować w nowy samochód, telewizor i inne zdobycze cywilizacji zainwestuj w swoje zdrowie.
kalineczka 2014-09-13 12:51
Po waszych komentarzach, nie sposób zdecydować co dobre , a co złe. Ja od lat mam wysoki cholesterol, nie palę , nie piję, nie piję nawet kawy, unikam potraw powodujących jego podwyższenie i na próżno. Pewnie tak zwany ,,,kod genetyczny, Ani za pomocą ruchu, diety, nie zbiłam cholesterolu , więc musiałam posunąć się do leków. Na pewno mają więcej szkody niż pożytku, ale co jest w końcu lepszym rozwiązaniem? wysoki cholesterol, czy szkoda leków jego obniżających? Rózne wersje , a która prawdziwa?
Ania 2014-09-14 22:33
Ja bardzo interesuje sie tematyka zdrowia wrecz to moja pasia :) duzo czytam i ja stawiala bym na nie obnizanie na sile cholesterolu i maniakalne jego sprawdzanie - raczej skupila bym sie na zmianie nawykow zywieniowych wyrzuceniu na amen z diety bialej maki, cukru, prod. przetworzonych, MIESA - jak najwieceje zielonych smoothie, experyemntow z dieta wegetarianska a po kilku miesiacach nikt z Was nie pomysli juz o cholesterolu bo bedzie sie tak dobrze czul ale zmiana ma byc w praktyce a nie teorii!!!!!! wiem ze to trudno bo trzeba sie na nowo nauczyc gotowac ale internet jest pomocny
Katarzyna 2014-09-26 16:20
I tu moja droga jest Pani w dużym błędzie! Ponieważ sztuczne obniżenie cholesterolu jest robieniem krzywdy i to ogromnej. Zbadano blaszkę miażdżycową, i co było głównym składnikiem - wapń, a cholesterol pochodził z utlenionych tłuszczy roślinnych. W skrócie prawidłowy poziom cholesterolu to średnio 250-260, a wyższe poziomy świadczą o toczącym się stanie zapalnym w organizmie. Cholesterol jest jednym z naturalnych markerów, i zamiast go obniżać powinno się poszukać gdzie ten stan zapalny się toczy. To cukier moja droga - węglowodany, gluten wszechobecny w naszej diecie powoduje stany zapalne, niedobory składników odżywczych - spowodowane fatalnym procesem produkcji żywności. Boimy się jeść jajka, masło, a to w nich są cennne dla zdrowia składniki nie dopuszczające do wzrostu poziomu homocysteiny ( słyszała Pani o takim badaniu) , i odkładaniu się wapnia w tkankach miękkich - ponieważ z powodu katastrofalnej diety i zniszczonych jelit, wapń zamiast wbudowywać się w kości i zęby odkłada się w tkankach miękkich. Artykuł, chociaż skrutowy, to pokazuje problem i to ogromny. Nawyki żywieniowe przekazywane z pokolenia na pokolenie są powodem chorób rodzinnych. Życzę zdrowia i więcej świadomości - kto szuka ten wie- niewiedza jest niebezpieczna. Pozdrawiam Wszystkich.
Katarzyna 2014-09-26 16:48
Cholesterol zostaw w spokoju, zmień sposób odżywiania na niskowęglowodanową, warzywną, oleje tylko na zimno tłoczone, nad kurczakiem bym się poważnie zastanowiła ( z hodowli masowej ponieważ w mięsie są hormony, sterydy i antybiotyki, niszczą florę bakteryjną jelit) jedz kiszonki ( najlepiej robić je samemu bo wtedy mamy pewność, że są naturalnie Sfermentowane) aby dostarczyć i utrzymywać dobry stan flory jelitowej, pij soki tylko z upraw ekologicznych lub na efektywnych mikroorganizmach nie będziesz się truć dodatkowo pestycydami, nie jedz chleba zwłaszcza pszennego, bez glutsnu jest tylko kasza jaglana i gryczana. Ruch jest także podstawą dobrego zdrowia ( tylko nie wzdłuż ulicy!!!!!!) . Obróbka termiczna warzyw w niższych temperaturach, pozytywne nastawienie do świata i wyłącz telewizor z głupawymi serialami, wiadomościami pełnymi przemocy i tonami podprogowych reklam działającymi na . Szukaj,czytaj- artykułów jest mnóstwo, lepiej wydać na zdrowie niż mowy samochód, każdy musi umrzeć, ale lepiej ze starości zdrowym niż w cierpieniach. Rozsądku życzę i dużo dużo zdrowia.
m.m. 2015-11-11 18:46
Artykul jak dla mnie zbyt ogolny, ale generalnie zgadzam sie, ze to nie cholesterol jest przyczyna chorob ukladu krazenia i zawalow. Ktos tu tez wspomnial o witaminie C, a faktycznie istnieje teoria mowiaca o tym, ze za rozwoj miazdzycy odpowiedzialne sa uszkodzenia naczyn krwionosnych, a nie cholesterol. I tu wazna jest wspomniana rowniez homocysteina, ktora uszkadza naczynia krwionosne i sprzyja odkladaniu sie blaszki mazdzycowej. Uznawana jest za wazny wkaznik stanu zdrowia, homocysteina jest takze odwrotnoscia glutationu - najwazniejszego antyoksydanta w naszym organizmie. Jej obnizenie jest banalnie proste jesli podwyzszony poziom nie wynikaja z genetyki czy funkcjonowania nerek. Suplementacja kwasu foliowego, B12 i B6 w odpowiednich dawkach potrafi obnizyc poziom homocysteiny. Badania naukowe wykazaly, ze ludzie z wysokim cholesterolem i niskim poziomem homocysteiny mialy czyste zyly, choelsterol nie robil im krzywdy, dlatego to ona nazywana jest przez lekarzy cholesterolem XXI wieku. Co jest oburzajace, lekarze w Polsce nie informuja o tym pacjentow zlecajac nadal badanie cholesterolu, a sprawa nie jest wcale nowa - rok 2005 byl w Polsce ogloszony rokiem homocysteiny, istnieja publikacje w czasopismach medycznych omawiajace ten temat. Problem w tym, ze jest to badanie nierefundowane i trzeba za nie zaplacic, jednak to powinno byc juz decyzja pacjenta. Inna kwestia to wapn znajdujacy sie w blaszkach miazdzycowych i pytanie jak to sie dzieje, ze tam trafia. Mozna miec wysoki poziom witaminy D3 i wapnia, ale jesli brak witaminy K2 to wapn nie trafia do kosci tylko odklada sie w naczyniach i narzadach doprowadzajac do ich zwapnienia. I tak bledne kolo sie zamyka. To nie cholesterol w pokarmach jest naszym problemem, jesli juz sa to tluszcze utwardzone i tylko one sa niezdrowe, a jak ktos ma dziedziczne obciazenia chorobami ukladu krazenia to radze wydac te 50 zl na zbadanie poziomu homocysteiny, niz trzymac sie kurczowo badan na cholesterol i lekow na jego obnizanie.
m.m. 2015-11-11 19:35
Kontroluj poziom homocysteiny. Kazdy zorientowany lekarz powie Ci, ze to duzo wazniejsze jesli obawiasz sie chorob ukladu krazenia, w labolatorium powiedza Ci to samo. Warto zaplacic te 50 zl za badanie, bo niestety w Polsce badanie poziomu homocysteiny nie jest refundowane. Jezeli chcesz poczytac na ten temat polecam poszukac artykulu opublikowanego w czasopismie medycznym (...) "Homocysteina - cholesterol XXI wieku", ale w sieci tez znajdziesz sporo informacji na ten temat. Podwyzszony poziom homocysteiny mozna stosunkowo latwo wyrownac odpowiednimi dwakami kwasu foliowego, witaminy B6 i B12, ja bym do tego dozrzucila K2, bo jest wazna dla mineralizacjo kosci rownie mocno jak D3 i wapn. Co do glutenu, nie zgadzam sie z przedmowczynia - jesli nie masz celiakii, nie ma powodu, unikanie moze doprowadzic do defizytow witamin z grupy B. Ta moda na eliminajce glutenu zostala napedzona przez ludzi chcacych zarabiac pieniadze a lekarz od ktorego wszystko sie zaczelo dawno juz kolejnymi badaniami udowdnil, ze to nie gluten odpowiada za rozstroj ukladu trawiennego i inne problemy zdrowotne, ze to sie dzieje w glowach ludzi i nie ma potwierdzenia w wynikach badan. Jesli poszperasz znajdziesz opis jego badan - to prof. Peter Gibson, gastroenterolog z australijskiego Monash University.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Rośliny, które usypiają, a nawet działają jak narkoza

Rośliny o właściwościach nasennych działają tak mocno, że w większości krajów ich stosowanie zostało zakazane w obawie... czytaj więcej

„Pół-człowiek, pół-świnia”

Magazyn naukowy „Nature” opublikował szokujący artykuł na temat przeszczepu organów świni do organizmu... czytaj więcej

Ebola: katastrofa

Wolałbym nie być posłańcem, który przynosi złe wieści, jednak okazuje się, że niestety miałem rację co do wirusa Ebola. W... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Akceptuję regulamin, politykę prywatności i politykę plików cookies (więcej)

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz na otrzymywanie powiadomień e-mail (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.