Sprawdź:
- czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
- co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
- jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?
Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.
A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.
W „British Medical Journal” (BMJ), w rubryce „Minerva”, w której publikowane są krótkie informacje medyczne, dwóch lekarzy przytacza przypadek pacjentki cierpiącej na chorobę zwyrodnieniową stawów, przyjętej do szpitala na operację wstawienia protezy kolana.
Pacjentka zgłosiła się na operację z liściem kapusty na bolącym kolanach:
Wyjaśniła lekarzom, że liście kapusty były jedynym lekarstwem, które zmniejszały u niej bóle!
Kilku amerykańskich lekarzy napisało do BMJ, aby wyrazić swoje zdziwienie, że tak niepoważne informacje zostały opublikowane w tak renomowanym czasopiśmie naukowym.
Z kolei lekarze europejscy odwrotnie: ich zaskoczyło to, że w BMJ publikowane są tak banalne, pospolite informacje! Okłady z liści kapusty są u nas tradycyjnym sposobem na wszelkiego rodzaju bolesne obrzęki, stosowanym zwłaszcza na opuchnięte kolana i obrzmiałe piersi. To okłady ubogich.
Liść kapusty jest bardzo praktyczny, gdyż ma zaokrąglony kształt, dzięki czemu łatwo się dopasowuje do kształtu np. kolana czy piersi. Jest używany świeży i już samo to działa łagodząco i równie dobrze, jak drogi, żelowy kompres chłodzący, sprzedawany w aptece. Ponadto kapusta zawiera antyoksydanty oraz sulforafan o właściwościach przeciwzapalnych.
Rozpoczęła się dyskusja. Naukowcy postanowili chwycić byka za rogi i naukowymi metodami sprawdzić skuteczność liści kapusty.
W 2016 r. naukowcy opublikowali badanie, w którym porównywano skuteczność liści kapusty z żelami przeciwzapalnymi (z diclofenakiem, żel Voltaren)1.
Na efekty nie trzeba było długo czekać. Liść kapusty okazał się bardziej skuteczny niż żel z diklofenakiem. Skuteczniejszy zarówno pod względem zmniejszenia bólu, jak i zwiększenia ruchomości kolana oraz poprawy jakości życia.
Do tego jest bezpieczny, nie wywołuje żadnych skutków niepożądanych i nadaje się do długotrwałego stosowania (w przeciwieństwie do Voltarenu, którego stosowanie wiąże się ze wzrostem ryzyka incydentów sercowo-naczyniowych). Liść kapusty zdecydowanie zwyciężył w tym badaniu2.
Inne, niedawno przeprowadzone badania dowodzą dodatkowo, że jeśli kapusta jest spożywana, także działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco3.
W jednym z badań wykazano, że spożywanie kapusty u kobiet miało wpływ na spadek poziomu markerów stanu zapalnego4.
---------------------------------
Ogłoszenie
Dołącz do grona Czytelników Dossier Naturalnych Terapii, w których znajdziesz najbardziej obiecujące wyniki badań dotyczące zapobiegania i leczenia chorób i dolegliwości poprzez zmianę sposobu odżywiania oraz wyrównywanie niedoborów w organizmie.
Sprawdź tutaj Specjalną Ofertę Powitalną dla Czytelników Poczty Zdrowia, ważną jeszcze tylko do 21 stycznia, do 23:59, otrzymasz w prezencie pakiet raportów specjalnych oraz skorzystasz z rabatu. Przejdź teraz na tę stronę.
---------------------------------
Efekt jest szczególnie silny w przypadku spożywania młodych pędów brokułów (rodzaj kapusty). W takich młodych pędach jest najwyższy poziom składników odżywczych o działaniu ochronnym. Efekty ich spożywania można zaobserwować nie tylko w probówce, ale także u ludzi: w badaniu z udziałem młodych osób dorosłych, palących papierosy, po 10 dniach poziom białka C-reaktywnego (marker stanu zapalnego) spadł o 48%5.
Jeszcze inne badanie wykazało, że sulforafan, „magiczny” składnik kapusty (znany z tego, że może hamować rozwój nowotworów) chroni chrząstkę stawową przed zniszczeniem6!
Naukowcy podają: Nasze dane pokazują, że dieta bogata w kapustę może być przydatna, aby zapobiegać chorobie zwyrodnieniowej stawów lub spowalniać jej progresję.
Nikomu jednak nie udało się wykazać, że sulforafan rzeczywiście przedostaje się z przewodu pokarmowego do stawów. Aż do 2017 roku, kiedy to przeprowadzono badanie, w którym wykazano, że sulforafan pochodzący z żywności można wykryć w płynie maziowym (stawowym). Wykazano, że spożywanie brokułów może wpływać na tkanki w obrębie stawów kolanowych, wywołując zmiany epigenetyczne w ekspresji genów w stawie7.
Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis
Źródła:
1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26889617
2) https://www.sciencesetavenir.fr/sante-maladie/voltarene-
les-dangers-d-un-antidouleur_127699
3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24377584
4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4063312/
5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23992556
6) https://www.researchgate.net/publication/256189362_Sulforaphane_
Represses_Matrix-Degrading_Proteases_and_Protects_Cartilage_From_Destruction_
In_Vitro_and_In_Vivo
7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28611391
Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.