×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Opublikowano dnia: 2019-01-18

Choroba zwyrodnieniowa stawów: okłady ubogich

W „British Medical Journal” (BMJ), w rubryce „Minerva”, w której publikowane są krótkie informacje medyczne, dwóch lekarzy przytacza przypadek pacjentki cierpiącej na chorobę zwyrodnieniową stawów, przyjętej do szpitala na operację wstawienia protezy kolana.

Pacjentka zgłosiła się na operację z liściem kapusty na bolącym kolanach:

Wyjaśniła lekarzom, że liście kapusty były jedynym lekarstwem, które zmniejszały u niej bóle!

Okłady ubogich

Kilku amerykańskich lekarzy napisało do BMJ, aby wyrazić swoje zdziwienie, że tak niepoważne informacje zostały opublikowane w tak renomowanym czasopiśmie naukowym.

Z kolei lekarze europejscy odwrotnie: ich zaskoczyło to, że w BMJ publikowane są tak banalne, pospolite informacje! Okłady z liści kapusty są u nas tradycyjnym sposobem na wszelkiego rodzaju bolesne obrzęki, stosowanym zwłaszcza na opuchnięte kolana i obrzmiałe piersi. To okłady ubogich.

Liść kapusty jest bardzo praktyczny, gdyż ma zaokrąglony kształt, dzięki czemu łatwo się dopasowuje do kształtu np. kolana czy piersi. Jest używany świeży i już samo to działa łagodząco i równie dobrze, jak drogi, żelowy kompres chłodzący, sprzedawany w aptece. Ponadto kapusta zawiera antyoksydanty oraz sulforafan o właściwościach przeciwzapalnych.

Rozpoczęła się dyskusja. Naukowcy postanowili chwycić byka za rogi i naukowymi metodami sprawdzić skuteczność liści kapusty.

Badania naukowe potwierdzają

W 2016 r. naukowcy opublikowali badanie, w którym porównywano skuteczność liści kapusty z żelami przeciwzapalnymi (z diclofenakiem, żel Voltaren)1.

Na efekty nie trzeba było długo czekać. Liść kapusty okazał się bardziej skuteczny niż żel z diklofenakiem. Skuteczniejszy zarówno pod względem zmniejszenia bólu, jak i zwiększenia ruchomości kolana oraz poprawy jakości życia.

Do tego jest bezpieczny, nie wywołuje żadnych skutków niepożądanych i nadaje się do długotrwałego stosowania (w przeciwieństwie do Voltarenu, którego stosowanie wiąże się ze wzrostem ryzyka incydentów sercowo-naczyniowych). Liść kapusty zdecydowanie zwyciężył w tym badaniu2.

Inne, niedawno przeprowadzone badania dowodzą dodatkowo, że jeśli kapusta jest spożywana, także działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco3.

W jednym z badań wykazano, że spożywanie kapusty u kobiet miało wpływ na spadek poziomu markerów stanu zapalnego4.

---------------------------------

Ogłoszenie

 

Co robić, gdy Twój lekarz nie proponuje Ci terapii naturalnych?

Dołącz do grona Czytelników Dossier Naturalnych Terapii, w których znajdziesz najbardziej obiecujące wyniki badań dotyczące zapobiegania i leczenia chorób i dolegliwości poprzez zmianę sposobu odżywiania oraz wyrównywanie niedoborów w organizmie.

Sprawdź tutaj Specjalną Ofertę Powitalną dla Czytelników Poczty Zdrowia, ważną jeszcze tylko do 21 stycznia, do 23:59, otrzymasz w prezencie pakiet raportów specjalnych oraz skorzystasz z rabatu. Przejdź teraz na tę stronę.

 

---------------------------------

Efekt jest szczególnie silny w przypadku spożywania młodych pędów brokułów (rodzaj kapusty). W takich młodych pędach jest najwyższy poziom składników odżywczych o działaniu ochronnym. Efekty ich spożywania można zaobserwować nie tylko w probówce, ale także u ludzi: w badaniu z udziałem młodych osób dorosłych, palących papierosy, po 10 dniach poziom białka C-reaktywnego (marker stanu zapalnego) spadł o 48%5.

„Chroni chrząstkę stawową przez zniszczeniem”

Jeszcze inne badanie wykazało, że sulforafan, „magiczny” składnik kapusty (znany z tego, że może hamować rozwój nowotworów) chroni chrząstkę stawową przed zniszczeniem6!

Naukowcy podają: Nasze dane pokazują, że dieta bogata w kapustę może być przydatna, aby zapobiegać chorobie zwyrodnieniowej stawów lub spowalniać jej progresję.

Nikomu jednak nie udało się wykazać, że sulforafan rzeczywiście przedostaje się z przewodu pokarmowego do stawów. Aż do 2017 roku, kiedy to przeprowadzono badanie, w którym wykazano, że sulforafan pochodzący z żywności można wykryć w płynie maziowym (stawowym). Wykazano, że spożywanie brokułów może wpływać na tkanki w obrębie stawów kolanowych, wywołując zmiany epigenetyczne w ekspresji genów w stawie7.

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

Źródła:

1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26889617
2) https://www.sciencesetavenir.fr/sante-maladie/voltarene-
les-dangers-d-un-antidouleur_127699
3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24377584
4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4063312/
5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23992556
6) https://www.researchgate.net/publication/256189362_Sulforaphane_
Represses_Matrix-Degrading_Proteases_and_Protects_Cartilage_From_Destruction_
In_Vitro_and_In_Vivo
7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28611391

Komentarze

błędowski 2019-01-18 18:43
Jestem starym czytelnikiem jestem zadowolony z publikacji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Potęga miłości

Przyjaźń i szczera miłość należą do najskuteczniejszych sposobów leczenia raka. Badanie opublikowane w 2013 r. w Journal of... czytaj więcej

Czy jesz płatki na śniadanie?

Śniadaniowe płatki zbożowe bez gotowania to praktyczna sprawa dla osób, które mają mało czasu. Zgodnie z wyjaśnieniami na... czytaj więcej

Niebezpieczny błąd przy podawaniu leków

Dziś opowiem o praktyce dość często stosowanej przy podawaniu lekarstw dzieciom lub osobom chorym lub starszym, które mają za mało śliny,... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Direct Media sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Direct Media sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.