×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Opublikowano dnia: 2018-09-18

Co jadam?

Za każdym razem, gdy w trakcie spotkania z nowo poznaną osobą jemy razem posiłek, widzę, że uważnie obserwuje, co zamawiam (jeśli jesteśmy w restauracji) lub co wkładam na talerz.

„Jest Pan Jeanem-Markiem Dupuis, czy jada Pan tylko komosę ryżową, omega-3 i zielone warzywa?”,

„Słodzi Pan kawę cukrem?”,

„Jada Pan czasem frytki?”,

„Będzie Pan jadł deser?”.

Uśmiecham się wówczas i mówię: „Przecież jestem taki jak Pan/Pani!”

Grzeczność i uprzejmość

Spożywanie posiłku z drugą osobą nie jest czymś błahym, zwłaszcza, jeśli jest to pierwszy wspólny posiłek.

To bardzo ważny moment. Daje możliwość odkrywania, może być początkiem budowania przyjaźni...

To, co znajduje się na talerzu i co zjadamy, nie jest wtedy najważniejsze. Przede wszystkim powinniśmy się czuć swobodnie i otworzyć się na naszego rozmówcę.

Jak poczuć się swobodnie i być otwartym? Zachowywać się w możliwie najbardziej naturalny sposób, zgodny ze zwyczajami panującymi w naszej kulturze.

Gdybym był Rosjaninem, napiłbym się ze swoim rozmówcą wódki. Gdybym był beduinem, jedlibyśmy pieczoną baraninę (przepraszam za te uproszczenia, ale rozumiesz, o co mi chodzi).

Ja jestem Francuzem, dlatego siadam przy dobrym stole i zamawiam (zachęcając drugą osobę także do zamawiania) z karty to, co tej osobie sprawi największą przyjemność: dobrą rybę, wielki talerz świeżych produktów, a także... jeśli mamy ochotę, zamawiam confit z kaczki, pół pieczonego kurczaka albo ładną porcję antrykotu grillowanego. A także przystawkę, ser, deser i butelkę dobrego wina!

Tym bardziej, że w naszej kulturze temat jedzenia i jakości potraw nadal jest dobrym sposobem na nawiązanie rozmowy, na przełamanie lodów.

Dotyczy to nawet sytuacji, gdy spotykam się z osobą, o której wiem, że dba o zdrowe odżywianie tak jak ja.

W zeszłym tygodniu spotkałem się z kolegą, którego pasją jest życie zgodnie z naturą. Zna szczegółowo badania z zakresu żywienia przeciwnowotworowego, ma szeroką wiedzę o indeksie glikemicznym, antyoksydantach itd. Ale to było nasze pierwsze spotkanie, więc zjedliśmy w pełni normalny posiłek w normalnej restauracji…

Podsumowując, mamy nasze zwyczaje przy stole i tradycje kulinarne po to, aby spotkanie osób, które się nie znają, miało znaną oprawę. To im daje wspólne punkty odniesienia, które ułatwiają spotkanie.

Odejście od tej zasady uważam za błąd.

Bez mleka, bez glutenu i bez przyjaciół

Jeśli na pierwszym spotkaniu wyciągniesz własne pudełko z warzywami lub ekologicznymi algami, możesz wywołać zakłopotanie. Jeśli dana osoba nie jest w najlepszym nastroju, może takie zachowanie źle zinterpretować i odnieść wrażenie, że dajesz jej wiadomość w stylu: „Śmiało, zamawiaj antrykot, frytki i kieliszek czerwonego wina, sam się truj – ja dbam o siebie”.

Nie można tak robić. To krępujące i nieumyślnie możesz kogoś urazić.

Za to jeśli masz bliskich przyjaciół, których dobrze znasz, zrobisz im wielką przyjemność, zapraszając do siebie na specjalną kolację bez mleka i bez glutenu albo przygotowaną zgodnie z zasadami diety okinawskiej.

Natomiast znacznie delikatniejszą kwestią jest próba zachęcania ludzi, którzy Cię nie znają, do jedzenia żywności, jakiej nie znają.

To się może okazać zbyt dużym wyzwaniem.

Warto to zrozumieć, aby nie wpaść w dietę bez mleka, bez glutenu... i bez przyjaciół!

Na co dzień

Na co dzień rzeczywiście zdrowo się odżywiam.

Często się zdarza, że zjem zwykłe oliwki z zieloną sałatą, szpinak z dwiema sardynkami, melon z plasterkiem szynki parmeńskiej, awokado z oliwą z oliwek i cytryną, a piję tylko wodę...

Na przykład dziś na obiad zjadłem trochę cukinii z ryżem i jedno jajko. Proste danie!

I nie jest to dla mnie wyrzeczenie. Ja to robię naturalnie, nawet się nad tym nie zastanawiam. Wręcz przeciwnie, niechęcią mnie napawa wizja wypełnionego po brzegi talerza albo zbyt słodkiego deseru.

Poza tym, mam duży ogródek warzywny, w którym rosną tony (dosłownie) wszelkiego rodzaju warzyw. Dlatego mogę (a nawet muszę!) zrobić gazpacho z zielonych warzyw, sałatki z pomidorów z czosnkiem i natką pietruszki, zupy krem z cukinii, zapiekanki z boćwiny, z selera i właściwie ze wszystkich warzyw i owoców, które jesteś w stanie wymienić. Tak, mam nawet pasternak, chrzan, selery korzeniowe, czerwone buraki, melony, arbuzy itd., itd.

Bądź dla siebie bardziej pobłażliwy w trakcie świąt, spotkań, chrzcin, wesel, itp. Jeśli regularnie czytasz newsletter Poczty Zdrowia, to naprawdę wystarczająco dużo, abyś miał świadomość tego, co dobre, a co niedobre dla zdrowia. I te zasady wprowadzasz, tak jak ja, do codziennego życia.

Dlatego bez problemu możesz sobie pozwolić na „odstępstwa”. Zresztą one w rzeczywistości nie są tak naprawdę odstępstwami, ale normalnym sposobem odżywiania wtedy, gdy zmieniają się okoliczności.

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

Chcesz żyć długo i zdrowo?

Sprawdź, co masz w kuchni!

Wyniki badań szokują! Niezdrowe odżywianie się jest przyczyną śmierci setek tysięcy Polaków rocznie!

Choroby układu krążenia, otyłość, cukrzyca, zawał serca, wylew, nowotwory – te wszystkie choroby są powiązane ze sposobem odżywiania się.

Ryzyko, że Ty i członkowie Twojej rodziny umrzecie w wyniku chorób wywołanych nieodpowiednim odżywianiem, jest niezmiernie wysokie!

W roku 2010 aż 89% wszystkich zgonów w Polsce spowodowanych było chorobami przewlekłymi.

A przecież można je zminimalizować. To kwestia Twoich codziennych wyborów dokonywanych zarówno w sklepie, jak i w kuchni.

Nowy miesięcznik „Jedz na Zdrowie” jest pełen przepisów na zdrowe potrawy, porad ekspertów na temat odżywiania się, diet i ich rzeczywistego wpływu na zdrowie. Jeśli więc chcesz uniknąć kłamliwych informacji i mitów rozprzestrzenianych przez żądny zysków przemysł spożywczy, to jest to miesięcznik dla Ciebie.

Jeśli to Ty odpowiadasz w swojej rodzinie za przygotowywanie jedzenia, pomyśl jak wiele możesz zrobić dobrego dla zdrowia swojego i najbliższych.

Wystarczy, że zaczniesz stopniowo wprowadzać do Waszych posiłków zasady i produkty, o których przeczytasz w miesięczniku „Jedz na Zdrowie” oraz wyeliminujesz szkodliwe substancje, których pełno jest w dostępnych w sprzedaży produktach.

Nadszedł właściwy czas, żeby odzyskać kontrolę nad swoim zdrowiem!

Aby teraz zaprenumerować nowy miesięcznik, kliknij: Chcę otrzymywać miesięcznik „Jedz na Zdrowie”.

Uwaga: Jeśli zdążysz to zrobić TERAZ, wykorzystasz aż 33% rabatu na prenumeratę oraz otrzymasz w prezencie najnowszy raport specjalny „20 dodatków do żywności, których powinieneś unikać”. Sprawdź teraz

---

Komentarze

Dr.M. 2018-09-19 00:49
Drogi Panie Dupuis,

Zdaję sobie sprawę, iż jest to pytanie nader osobiste...

Niemniejjednak konieczne.

" Od ilu pokoleń rodzina Dupuis mieszka we Francji ?

Czy ma Pan jakieś inne, choćby bardzo odległe , inne od francuskiego , pochodzenie ?

Z poważaniem,

Dr.Maroszek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Co dzieje się w Twoim organizmie, gdy rzucasz palenie?

Nieważne, czy palisz 30 dni czy 30 lat – Twój organizm MOŻE pozbyć się wszystkich wchłoniętych toksyn, które skumulowały się... czytaj więcej

Wspaniałe lekarstwo aż z Bieguna Północnego

W 1971 roku trzej duńscy naukowcy wyjechali na zachodnie wybrzeże Grenlandii, żeby badać życie Eskimosów. Zauważyli, że mimo... czytaj więcej

Ryzyko, że zachorujesz na serce, rośnie aż o 70%, jeśli zapominasz o tej codziennej czynności

„Twoja jama ustna jest połączona z resztą ciała” – wyjaśnia  Anthony Lacopino, dziekan wydziału stomatologii Uniwersytetu... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.