×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Co to jest syrop glukozowy?

Opublikowano dnia: 2021-03-26

Syrop glukozowy: wroga trzeba znać

Szanowny Czytelniku,

tu Jean-Marc Dupuis.

Jak nazywa się składnik, którego przed 1972 rokiem nie jadł żaden człowiek, a który obecnie znajduje się we wszystkich sklepach, kuchniach i żołądkach, zwłaszcza w żołądkach dzieci?

Syrop glukozowy!

Syrop glukozowy został opracowany na początku lat siedemdziesiątych XX wieku przez japońskich naukowców.

Udało im się przekształcić kukurydzę w bezbarwny, bardzo słodki i bardzo kaloryczny płyn, który dla przemysłu spożywczego okazał się niezmiernie praktyczny, a przede wszystkim niedrogi!

epi-mais.jpg

My sami w supermarkecie rzecz jasna nie kupujemy nigdy wiaderka z syropem glukozowym.

Jednakże każdego roku kupujemy i zjadamy ilość odpowiadającą jednemu wiaderku, a tak naprawdę nawet kilkudziesięciu wiaderkom syropu glukozowego.

W Europie syrop glukozowy zazwyczaj nie jest wytwarzany z kukurydzy. Może być produkowany ze skrobi pszennej, ziemniaczanej lub dowolnej innej formy skrobi.

Spożywamy go mniej niż w Stanach Zjednoczonych. Może dlatego otyłość w naszym kraju jeszcze nie jest równie katastrofalna.

Syrop glukozowy jest wrogiem, którego warto znać, ponieważ wcale nie jesteśmy przed nim chronieni.

Jak do tego doszło?

Dawniej jedyną substancją słodzącą był miód. Po odkryciu Nowego Świata doszła jeszcze trzcina cukrowa.

Na początku XIX wieku chemikom udało się wyekstrahować cukier z buraków cukrowych.

W tamtym czasie Europejczycy spożywali zaledwie 2,25 kg cukru i miodu rocznie, czyli mniej niż jedną łyżkę tygodniowo.

Z uwagi na rozwój przemysłu rafinacji cukru buraczanego, który przyniósł fortunę rodzinom Béghin i Say w XIX wieku, cena cukru spadła.  W roku 1900 średnie spożycie cukru wzrosło do 27 kg.

Właśnie wtedy wzrosła zachorowalność na choroby sercowo-naczyniowe! Cóż za niespodzianka...

Eksplozja chorób sercowo-naczyniowych

Zanim do tego doszło, choroby sercowo-naczyniowe stanowiły przyczynę tylko 10% zgonów. Lekarze prawie nie zwracali uwagi na te choroby.

Doświadczony kardiolog P. White powiedział w 1960 roku:

„Kiedy byłem studentem medycyny, młodym stażystą i rezydentem w szpitalach, nigdy nie słyszałem o zakrzepicy tętnicy wieńcowej, ani o zawale mięśnia sercowego, chociaż było kilka przykładów opisanych przez anatomopatologów (…). Słyszałem o dusznicy bolesnej jako poważnym objawie niewydolności wieńcowej i wiedziałem, że może być przyczyną nagłej śmierci. Ale w tamtych czasach prawie w ogóle się nad tym tematem nie pochylaliśmy (...)” [1].

W latach dwudziestych wszystko się zmieniło:

„Na początku lat dwudziestych XX wieku „ruszyła” umieralność z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Narastała stopniowo. Już od 1930 roku, za wyjątkiem jedynie Norwegii, choroby te stały się główną przyczyną zgonów. (…) W latach pięćdziesiątych zgony z powodu chorób sercowo-naczyniowych stanowiły od 36,5% do 53,1% wszystkich zgonów (pierwsza liczba odnosi się do zgonów wśród mężczyzn w Norwegii, druga do zgonów wśród kobiet w Nowej Zelandii)”. Te informacje podaje W. Maffenini, historyk, w swojej publikacji pt. Mortalité par maladies cardiovasculaires dans les pays industrialisés [2] (z fr. Śmiertelność z powodu chorób sercowo-naczyniowych w krajach uprzemysłowionych).

Jednakże w tamtym okresie nadwaga i otyłość należały jeszcze do rzadkości. Nawet w Stanach Zjednoczonych liczba otyłych nastolatków wynosiła 5%, a otyłych dorosłych 13% [3].

Lata 70. XX wieku: epidemia nadwagi i otyłości

Po roku 1970 te liczby wzrosły trzykrotnie, prawie czterokrotnie.

croissance_3a93984d0166d2d15287aa08d14c5bf2.jpg

Jak to się stało?

Samochód, telewizja, lenistwo, frytki, tłuszcz, chipsy – wskazano takie przyczyny.

Później do listy oskarżonych dołączył siedzący tryb życia, komputer i izolacja.

Jednak istnieje tylko jeden produkt spożywczy, który pojawił się dokładnie wtedy, gdy zaczęła się epidemia chorób sercowo-naczyniowych. Tym produktem jest syrop glukozowy.

Skąd taki sukces syropu glukozowego?

Dla przemysłu spożywczego syrop glukozowy ma same korzyści i przewagę nad cukrem.

Jest tańszy i słodszy niż tradycyjny cukier trzcinowy lub buraczany.

Jest płynny i łatwo go mieszać z napojami.

Znajduje się we wszelkich produktach cukierniczych, ponieważ zapobiega krystalizacji zwykłego cukru (sacharozy) i pozwala wytwarzać doskonałe nugaty, lukry, kremy, karmelki, itd.

Jest dodawany do wypieków piekarniczych, nadając im złocistą skórkę i miękki miękisz, dlatego w domu nigdy nie jesteśmy w stanie upiec tak pięknych chlebów, bułeczek i ciast, jak te dostępne w sklepach.

Dużo syropu glukozowego znajduje się w przemysłowo wytwarzanych chlebach tostowych, ciasteczkach, muffinkach, magdalenkach, itd.

Dużo go w keczupach, sosach przemysłowych, zupach, płatkach śniadaniowych, napojach dla sportowców.

Cukierki, karmelki, batoniki czekoladowe, lody i owoce kandyzowane są w większości produkowane z syropu glukozowego.

Na opakowaniach produktów znajdziemy go pod nazwami „syrop glukozowy”, „syrop glukozowo-fruktozowy”, „izoglukoza”.

Każdego roku bezwiednie pochłaniamy kilogramy syropu glukozowego. Oprócz wszystkich innych źródeł cukru, które zjadamy, świadomie lub nieświadomie.

Wpływ na zdrowie

Syrop glukozowy nie ma żadnej wartości pod względem odżywczym.

Jest w 100% tym, co nazywamy pustymi kaloriami, czyli produktem, który ​​nie dostarcza żadnych witamin, minerałów, antyoksydantów, aminokwasów, polifenoli, itd.

Oczywiście wchłania się do krwi błyskawicznie, ponieważ nie wymaga trawienia. Podnosi poziom cukru we krwi i zwiększa ryzyko otyłości, hiperglikemii, nadciśnienia, chorób sercowo-naczyniowych.

Chyba nie trzeba dodawać, że jest szkodliwy dla zębów.

Jak uniknąć spożycia syropu glukozowego?

Aby uniknąć spożycia syropu glukozowego, trzymaj się z daleka od wszelkich „produktów spożywczych wysoko przetworzonych”. Chodzi o sprzedawane w sklepach produkty, których składników nie można rozpoznać gołym okiem.

Niestety zdaję sobie sprawę, że to zdecydowana większość produktów eksponowanych przez sklepy spożywcze. Sprzedawcy nie robią tego bez powodu: te produkty są najbardziej rentowne. Są wyprodukowane ze składników bardzo tanich, za to można je sprzedać dużo drożej niż wynosi ich realny koszt.

Pozwalają zatem więcej zarobić zarówno sprzedawcom, jak i producentowi. Dlatego są najchętniej reklamowane i eksponowane na półkach i witrynach sklepowych. Mają najpiękniejsze opakowania i najbardziej apetycznie wyglądające zdjęcia.

Sprzedawcy nie robią tego, aby świadomie skrzywdzić ludzi. Wszystko dzieje się naturalnie: każdy, kto sprzedaje produkty wysokomarżowe, więcej zarobi i będzie miał więcej pieniędzy na inwestowanie w swój sklep. Automatycznie, bez zastanowienia będzie eksponował produkty najlepiej sprzedające się i najbardziej rentowne. Ustawi je w sklepie w taki sposób, aby klienci mieli do nich najłatwiejszy dostęp.

Tym sposobem społeczeństwo, także bez zastanowienia, staje się coraz grubsze i coraz bardziej chore.

Jednak tak być nie musi! Znasz rozwiązanie: wybieraj produkty naturalne, nieprzetworzone, wysokiej jakości, ekologiczne i sezonowe, a także przygotowuj je samodzielnie. A jeśli to możliwe, uprawiaj żywność we własnym ogródku!

 

Zdrowia życzę,

Jean Marc Dupuis

PS Chcesz dowiedzieć się więcej na temat dodatków do żywności? Jakiś czas temu przygotowałem na ten temat całe opracowanie. Dowiesz się z niego, na co powinieneś zwrócić uwagę, gdy wybierasz produkty w sklepie spożywczym, m.in.:

  •     jakich słodzików absolutnie nie powinieneś spożywać i dlaczego;
  •     które barwniki spożywcze są groźne dla zdrowia (szczególnie dla dzieci)
  •     konserwanty - czego pod żadnym pozorem nie warto spożywać

Dziś raport ten możesz odebrać w promocji - dołączam go jako prezent do zakupu prenumeraty miesięcznika Jedz na Zdrowie. Sprawdź >>

W miesięczniku Jedz na Zdrowie znajdziesz najlepsze inspiracje na lecznicze potrawy, porady ekspertów na temat odżywiania się, diet i ich rzeczywistego wpływu na zdrowie. To wartościowe źródło wiedzy dla osób, które chcą odżywiać się zdrowo, aby zminimalizować ryzyko niedoborów żywieniowych i zapadnięcia na choroby przewlekłe.

W najnowszym, kwietniowym numerze Jedz na Zdrowie między innymi:

  • Jajka typu „0” kontra „dwójki”. Które wybierzesz?
  • Nie odmawiaj sobie jedzenia jajek
  • Czy pasta migdałowa jest lepsza od masła orzechowego?
  • Czym jest wskaźnik PRAL i dlaczego warto go znać?
  • Dlaczego płatki śniadaniowe szkodzą?
  • Gdy o 17.00 dopada Cię mały głód...
  • Resweratrol – sposób na długowieczność
  • Miej odwagę zjeść móżdżek!

A także:

  • Żołądek obraca się podobnie jak bęben pralki
  • Siemię lniane w walce z nowotworami
  • Wskaźnik ORAC – pamiętaj o nim, aby dłużej żyć
  • Zespół jelita drażliwego: potwierdzone zalety mięty pieprzowej
  • Zachowaj odpowiednie proporcje kwasów omega 3 i 6
  • Czy musisz ograniczać posiłki w trakcie świąt?
  • Awokado wzmacnia ściany tętnic

Aby zaprenumerować nowy miesięcznik Jedz na Zdrowie, wystarczy wejść na tę stronę.

Źródła:

[1] White P.O., « La maladie coronarienne aux États-Unis en 1959 », Acta Cardiologica, Supplementum, 1959, 8, p. 13-21.

[2] Espace Populations Sociétés, 1984, 3, p. 87-100.
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4250148/figure/fig01/

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Niezwykła substancja, którą odkryto w sercu wołu

Przeczytaj, jeśli brakuje Ci energii i entuzjazmu, masz słabe serce, problemy ze wzrokiem, dużo zmarszczek... Szanowny... czytaj więcej

Najlepsza przyprawa o właściwościach przeciwnowotworowych

Kurkumina to składnik, którego przeciwnowotworowe działanie jest najlepiej udokumentowane w literaturze naukowej. Kurkumina to pochodna... czytaj więcej

Co jeść, aby wzmocnić paznokcie

Każdy ma inne paznokcie, chociaż różnice są mniej zauważalne niż w przypadku włosów i oczu. Nie u wszystkich paznokcie rosną w tym samym... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Direct Media sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Direct Media sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.