×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Opublikowano dnia: 2017-07-06

Cudowny owoc z Polski

 

Chyba niemal każdy Polak słyszał o aronii, ale we Francji jest to roślina mało znana i stanowczo niedoceniana.

Pochodzi ona ze wschodniej części Ameryki Północnej. Ponieważ wytrzymuje skrajnie niskie temperatury, zaaklimatyzowała się w Europie Wschodniej, a potem w krajach skandynawskich i w Rosji.

Aronia jest krzewem dorastającym na wysokość kilku metrów. Ma małe purpurowe lub czarne owoce (z pestkami) zebrane w baldachogrona. Zawarte w owocach, a szczególnie w skórce aronii, antocyjany to ciemne barwniki, od fioletowego do czarnego, należące do wielkiej grupy związków zwanych polifenolami.

Od początku obecnego wieku naukowcy z zainteresowaniem przyglądają się aronii właśnie z uwagi na zawartość antyoksydantów, zwłaszcza polifenoli. Wyjątkowa koncentracja tego fioletowo-czarnego barwnika (antocyjanów) jest pięciokrotnie razy wyższa w aronii niż w żurawinie i dwukrotnie, a nawet trzykrotnie wyższa niż w jagodzie. A przecież żurawina i jagoda są uznane za liderów w tym zakresie.

Wszystkie właściwości aronii wciąż nie są jeszcze dobrze poznane, ale to, co już wiemy, śmiało pozwala ją nazwać mianem cudownego owocu. A jednak nawet i w Polsce, w której rośnie, nie jest odpowiednio doceniana.

Aronia obniża poziom cholesterolu,
chroniąc naczynia krwionośne

Według badania opublikowanego w „European Journal of Nutrition”, spożywanie aronii poprawia krążenie krwi oraz profil lipidowy. Jej owoce to bardzo obiecująca propozycja terapii uzupełniającej leczenie zespołu metabolicznego i powiązanych z nim chorób.

Na podstawie obserwacji około pięćdziesięciu osób, w większości wykazujących zespół metaboliczny, polscy naukowcy chcieli ocenić wpływ spożycia owoców aronii na parametry krwi.

Uczestnicy przyjmowali 300 mg ekstraktu z owoców aronii przez osiem tygodni. Po dwóch miesiącach suplementacji zauważono znaczne obniżenie poziomu cholesterolu (całkowitego oraz LDL) i trójglicerydów u osób z zespołem metabolicznym.

Wiemy także, że antocyjany wykazują silne działanie antyoksydacyjne na ściany naczyń krwionośnych, a także mają właściwości antyagregacyjne, co ogranicza powstawanie zakrzepów krwi1. Aronia ma więc kluczowe znaczenie dla ochrony układu sercowo-naczyniowego!

Aronia pomaga zachować dobry wzrok

Antocyjany zawarte w aronii poprawiają mikrokrążenie i zmniejszają kruchość naczyń włosowatych oka, które pomagają utrzymać dobry wzrok.

Aronia, dzięki dużej zawartości karotenu, chroni również oczy przed kataraktą. Jest ponadto bogata w takie flawonoidy jak luteina i zeaksantyna. Ta ostatnia chroni oczy także przed negatywnymi skutkami promieniowania UV, takimi jak choroby plamki żółtej związane z wiekiem, jak również stany zapalne oczu.

Aronia pomaga w cukrzycy

Badania dowodzą, że u chorych na cukrzycę i u szczurów antocyjany zawarte w aronii mogą normalizować metabolizm glukozy, zmniejszając insulinooporność2.

Aronia działa antynowotworowo

Zawarte w aronii polifenole zmniejszają również ryzyko chorób neurodegeneracyjnych oraz nowotworów. W eksperymentach na myszach w grupie otrzymującej polifenole rozwinęło się mniej nowotworów, mniej było też przerzutów, mimo kancerogennej diety.

Przeprowadzone przez naukowców z Ohio State University badania dowiodły, że barwniki, które nadają owocom ciemny kolor, pomagają zwalczyć komórki rakowe. Szczególne zasługi w tym zakresie ma aronia – uzyskane z niej składniki pozwoliły zabić do 20% istniejących komórek rakowych bez naruszania zdrowych komórek3.

Aronia pomaga w problemach żołądkowych

Owoce aronii tradycyjnie już uważane są za skuteczne w przypadku takich dolegliwości jak wrzody żołądka czy biegunka. Ta teoria była sprawdzana w 2004 r. w badaniu na zwierzętach, które pokazało, że właściwości antyoksydacyjne aronii pozwalają chronić układ pokarmowy w przypadku jego uszkodzeń krwotocznych4. Na tej podstawie sformułowano hipotezę, że owoce aronii mogą być naturalnym sposobem leczenia u ludzi problemów żołądkowych (w tym również wrzodów).

Aronia może zmniejszać niepokój
i łagodzić stany depresyjne

Najnowsze badania dowodzą ponadto, że pełna polifenoli aronia pomaga również na zmniejszenie napięcia nerwowego, lęku i depresji.

Badacze odkryli, że szczury, które przez 2 tygodnie piły sok z aronii, cechowały się znaczącą poprawą nastroju – testy polegające na pływaniu i odnajdowaniu drogi w labiryncie wykonywały szybciej i z większym wigorem niż szczury, które piły sok pozbawiony polifenoli lub zwykłą wodę5.

Jaką formę wybrać?

Jak dotąd, nie odnotowano żadnych niepożądanych skutków ubocznych stosowania wyciągu z czarnej aronii.

Najczęstszą formą przygotowywnia aronii jest sok z jej owoców, nie wszyscy jednak lubią jego cierpki smak, który aronia zawdzięcza obecności polimerów katechinowych. Procyjanidyny i taniny reagują z białkami jamy ustnej i kubkami smakowymi, dając uczucie cierpkości, suchości i dławienia – stąd angielska nazwa tego owocu to chokeberry, czyli dławiąca jagoda.

Można też spożywać świeże lub suszone owoce aronii, jednak z tego samego powodu nie każdy dobrze je toleruje. Jeśli myślisz o dodawaniu ich do ciast albo o robieniu dżemu z aronii, pamiętaj, że każdy przepis, który zawiera cukier, w dużej mierze niweczy dobroczynny wpływ aronii na zdrowie. Trzeba więc być dość kreatywnym w kuchni, aby znaleźć sposób przyrządzania aronii, który nie pogorszy efektów jej działania.

Dlatego warto przyjrzeć się bliżej innej formie korzystania z dobrodziejstwa tego cudownego owocu. Tym bardziej, że niesie ona wiele innych korzyści dla zdrowia.

Tą formą jest błonnik ze skórki i miąższu aronii, zawierający to, co najcenniejsze w tym owocu, a jednocześnie wspierający prawidłowe funkcjonowanie żołądka i jelit.

Szczególnie cenny jest błonnik uzyskany w wyniku zmikronizowania, zamiast mielenia owoców.

Można go kupić w formie sypkiej lub w kapsułkach, które są znacznie wygodniejszą formą do stałego przyjmowania, gdyż nie mają cierpkiego smaku.

Na zdrowie!
Jean-Marc Dupuis

******************************************

Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.

Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.

Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.

---

Źródła:

1. Sikora J, Broncel M, Markowicz M et al., Short-term supplementation with Aronia melanocarpa extract improves platelet aggregation, clotting, and fibrinolysis in patients with metabolic syndrome, Eur J Nutr. 2011 Aug 18.

2. Simeonov SB, Botushanov NP, Karahanian EB, Pavlova MB, Husianitis HK, Troev DM, Effects of Aronia melanocarpa juice as part of the dietary regimen in patients with diabetes mellitus https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?uid=12580526&cmd=showdetailview&indexed=google

3. Darker fruits could fight cancer http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6954696.stm

4. Matsumoto M, Hara H, Chiji H, Kasai T. Gastroprotective effect of red pigments in black chokeberry fruit (Aronia melanocarpa Elliot) on acute gastric hemorrhagic lesions in rats. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15080625

5. Reduction of anxiety-like and depression-like behaviors in rats after one month of drinking Aronia melanocarpa berry juice. http://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2016/fo/c6fo00321d#!divAbstract

Komentarze

witold 2017-07-06 17:21
halo, dziekujemy, spozywamy. pozdrawiamy. tycowie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Spać jak niemowlę

Etienne sapnął i, przekręcając główkę, jednym ruchem pozbył się smoczka. Próbuję wziąć go na ręce, ale wije się jak... czytaj więcej

Gryka ofiarą dietetycznego apartheidu

Gryka, zwana inaczej czarną pszenicą, podstawa wyżywienia europejskich chłopów w średniowieczu i bardzo ważny składnik pożywienia aż... czytaj więcej

Rak tarczycy: zagrożenia związane z badaniami przesiewowymi

Badania przesiewowe w kierunku raka tarczycy stały się... zagrożeniem. Obecne techniki obrazowania są zbyt dokładne. W sztuczny... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Direct Media sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Direct Media sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.