×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Opublikowano dnia: 2019-08-16

Cukier buraczany czy cukier trzcinowy?

Dobrze wybieraj cukier

Dziś łatwy temat: cukier trzcinowy lub buraczany?

We Francji 90% spożywanego cukru pochodzi z buraków, 10% z trzciny cukrowej (uprawianej na wyspach Antyle i Reunion).

Mogłoby się wydawać, że cukier trzcinowy jest bardziej „naturalny” niż cukier buraczany.

W rzeczywistości jednak biały cukier buraczany i biały cukier trzcinowy są pod względem chemicznym identyczne. W ich skład wchodzi ta sama substancja: sacharoza.

W smaku są zatem nie do odróżnienia.

Jeśli chodzi o wpływ na zdrowie, niczym się między sobą nie różnią. W obu przypadkach zjadasz „szybki” cukier, który w chwili przedostania się do krwi wywołuje „szok glikemiczny”, przeciąża wątrobę i trzustkę.

Uwaga na fałszywy cukier brązowy

Mijają kolejne dekady, a przekręt z „brązowym cukrem” nadal działa.

Ile jeszcze razy trzeba to powtarzać???

Brązowy cukier wytwarzany przemysłowo nie jest „bardziej naturalny” niż cukier biały. Jest gorszy!

To niechlubna mieszanina białego cukru barwionego karmelem, inaczej mówiąc palonym cukrem białym, który jest szkodliwy dla tętnic.

Trudno w to uwierzyć, ale ręczę za to, co piszę.

Jeśli przykładowo weźmiesz opakowanie cukru brązowego Saint-Louis i przeczytasz listę składników, przekonasz się, że to „cukier trzcinowy biały 96,6% i cukier trzcinowy płynny 2,4%, barwnik: karmel zwykły z cukru trzcinowego brązowego.”

obrazek

„Brązowy” cukier Saint Louis to biały cukier trzcinowy barwiony karmelem

Podobnie jest z brązowym cukrem La Perruche:

To biały cukier barwiony karmelem:

obrazek

„Czysty cukier trzcinowy” marki Daddy jest wytwarzany w takim samym procesie. Aby nadać brązowy kolor, który przyciąga konsumenta, biorą biały cukier z trzciny cukrowej, czyli czystą sacharozę, i dodają karmelizowany cukier trzcinowy.

Uważaj również na podawane do kawy w restauracjach kostki brązowego cukru owinięte w celofan. Jeśli dasz radę odczytać, co jest napisane mikroskopijnym drukiem, przekonasz się, że chodzi o to samo (druk jest specjalnie taki drobny, aby był nieczytelny).

Cassonade i cukier nierafinowany

Prawdziwy cukier surowy przypomina bardzo drobny, beżowy proszek. Mogą w nim występować pojedyncze kawałki, z uwagi na obecność melasy sklejającej sacharozę.

Prawdziwe, nierafinowane, pełne cukry nie są pozbawione melasy. Zawierają witaminy B i E, składniki mineralne: potas, magnez, wapń i żelazo.

Cukier pełny Muscovado to prawdziwy cukier, w smaku przypominający lukrecję.

Cukier Terra etica z Peru także jest prawdziwym cukrem pełnym.

Ale uwaga: obecność witamin i minerałów nie sprawia, że te cukry są dobre dla zdrowia. Jeśli chodzi o melasę, nie ma walorów pod względem odżywczym.

Jedzenie brązowego cukru, nawet nierafinowanego i bio, w żadnym razie niech Ci nie daje złudzenia, że „coś robisz” dla zdrowia.

Wiedziałeś, że Francja jest mistrzem świata w produkcji cukru buraczanego?

Brazylia jest światowym liderem w produkcji cukru z uwagi na swoje plantacje trzciny cukrowej, za to Francja jest światowym liderem pod względem cukru buraczanego.

Uprawa buraków cukrowych stale się poprawia pod względem technicznym, a nawet ekologicznym. W ciągu czterdziestu lat wydajność wzrosła z 40 do 90 ton buraków na hektar, a jednocześnie ilość stosowanych nawozów spadła o połowę.

Na tych polach nikt już wideł nie używa. Jeden kombajn do buraków jest w stanie wykopać 400 metrów rzędów buraków w niecałe pięć minut!

Buraki są myte, suszone, a następnie cięte na kawałki, które kształtem przypominają frytki. Następnie zanurza się je w dużym, cylindrycznym zbiorniku z ciepłą wodą, która stopniowo przekształca się w słodki sok. Po oczyszczeniu sok zostaje odwirowany, a następnie krystalizowany (suszony) i powstaje cukier biały krystaliczny.

W przeciwieństwie do cukru trzcinowego, cukru buraczanego nie trzeba wybielać za pomocą węgla kostnego, ponieważ jest naturalnie biały.

Jeśli będziesz jeść ten cukier, władze będą Ci wdzięczne, ponieważ to „nakręca francuski przemysł i gospodarkę”. Moje zdanie na ten temat znasz...

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

---

PS Od urodzenia wolimy smak słodki od słonego, kwaśnego czy gorzkiego. Czy cukier jest naprawdę niezbędny dla naszego samopoczucia? To przekonanie wpajano nam już od dzieciństwa.

Czy wiesz, że na początku XX wieku roczne spożycie cukru na osobę wynosiło 5 kg? Dziś ta liczba wynosi siedem razy tyle, a ten drastyczny wzrost nastąpił w ciągu zaledwie stu lat. We Francji przeciętna osoba zjada pomiędzy 30 a 35 kg cukru rocznie, a w Polsce ok. 43!

Uważaj na wszelkie zamienniki cukru! Niezależnie od postaci, pod jaką występują – miodu, brązowego cukru, słodzików (naturalnych lub sztucznych) – ze względu na swoje zdrowie spożywanie cukrów należy ograniczyć do minimum.

Każdego miesiąca ostrzegamy naszych Czytelników przed szkodliwością wielu powszechnie stosowanych produktów i leków, a także wskazujemy naturalne alternatywy, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj miesięcznik Naturalnie Zdrowym Być poświęcony naturalnym metodom ochrony zdrowia. W 100% wiarygodny i wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.

---

Komentarze

Piotr 2019-08-17 21:50
Dlaczego cukier jest szkodliwy? Skoro robiony jest z buraków to i tka lepiej aniżeli byłby robiony chemicznie w laboratorium.



A ksylitol jest okej? A cukier kokosowy? Jaki cukier w takim razie jest zdrowy?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Jak obchodzić się z małymi skaleczeniami?

Moja córeczka, wracając ze szkoły na hulajnodze, potknęła się na chodniku, upadła głową do przodu i zadrapała sobie policzek. Dwa... czytaj więcej

Przyprawa stabilizująca poziom cukru we krwi

W ciągu jednego pokolenia zapadalność na cukrzycę typu 2 zwiększyła się na świecie pięciokrotnie. To prawdziwa katastrofa. Choć... czytaj więcej

Cukrzyca typu 2 wyleczona w cztery miesiące

Nowy rewolucyjny eksperyment zrealizowany w Kanadzie udowodnił, że cukrzyca typu 2 może zostać wyleczona w cztery miesiące! Badacze szacują, że... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.