×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Czy jedzenie warzyw staje się niebezpieczne?

Opublikowano dnia: 2020-10-23

70% świeżych warzyw zawiera pozostałości pestycydów (nawet po umyciu)

Niemal we wszystkich moich newsletterach zachęcam Czytelników do jedzenia większej ilości świeżych warzyw, zwłaszcza zielonych.

Winien jestem swego rodzaju sprostowanie, uściślenie.

Ukazały się niedawno wyniki badania, z których wynika, że 70% świeżych warzyw zawiera pozostałości pestycydów, które są potencjalnie niebezpieczne dla zdrowia, nawet po umyciu warzyw [1]!

Które warzywa są najbardziej zanieczyszczone? Jarmuż i szpinak, czyli dokładnie te zielone warzywa, które nieustannie polecam!

pesticides.jpg

Opryski z pestycydami na polu uprawnym, z którego produkty stanowią żywność dla ludzi

Najmniej zanieczyszczone jest awokado, słodka kukurydza i ananasy. I tu też problem, ponieważ ja polecam warzywa sezonowe, uprawiane lokalnie. Mieszkając we Francji, Belgii, Szwajcarii czy Polsce raczej mało prawdopodobne, że w okolicznych wsiach znajdziesz ananasy i awokado...

Eksperci z Harvardu „uspokajają”

O opinię na temat badania dziennikarze poprosili ekspertów z Harvardu, jak zwykle.

 „Czy nadal możemy jeść warzywa?” „Czy wszyscy umrzemy zatruci?”

Odpowiedź: „Nie wiadomo.”

Eksperci odpowiedzieli, że nadal nie wiadomo jaki wpływ na zdrowie mają pozostałości pestycydów: „W moczu i we krwi u 90% Amerykanów są pozostałości pestycydów na poziomie wykrywalnym, ale konsekwencje zdrowotne wyboru spożywania warzyw ekologicznych lub nieekologicznych nie są znane.”

Jednakże:

  • w niedawno przeprowadzonym we Francji badaniu wykazano, że osoby spożywające żywność ekologiczną mają wyraźnie niższe ryzyko zachorowania na raka [2]
  • badanie z Uniwersytetu Harvarda (przeprowadzone przez innych ekspertów) wskazuje, że kobiety w trakcie leczenia niepłodności mają mniejsze szanse na zajście w ciążę, jeśli spożywają warzywa i owoce o wysokiej zawartości pestycydów [3];
  • amerykańska agencja rządowa ds. kontroli i prewencji chorób (CDC) wyjaśnia, że „z ekspozycją na pestycydy wiąże się szeroki zakres skutków zdrowotnych, ostrych i przewlekłych”, w tym m.in. dotyczących układu nerwowego, skóry, oczu, nowotworów i problemów endokrynologicznych (hormonalnych)[4].

Uważaj na kapusty

Ze wspomnianego na początku badania wynika, że najbardziej zanieczyszczonym pestycydami warzywem jest jarmuż, bardzo popularna odmiana kapusty warzywnej. 92% przeanalizowanych próbek jarmużu zawierało pozostałości pestycydów. W niektórych próbach jarmużu pochodzących z upraw konwencjonalnych znaleziono nawet 18 różnych rodzajów pestycydów.

Istnieje zatem uzasadniona obawa przed groźnym „efektem chemicznego koktajlu”.

Jednak mnie ta informacja wcale nie zdziwiła.

Na sklepowych półkach widzimy wspaniałe kapusty, ogromne i okrągłe jak piłki do koszykówki. Nie ma na nich nawet najmniejszego śladu śluzu ślimaków, w środku ani jednej gąsienicy bielinka kapustnika i ani jednej dziurki w liściach!

Próbowałeś kiedykolwiek, Szanowny Czytelniku, uprawiać ekologiczną kapustę?

Ja mam już pewne doświadczenie w tej dziedzinie i mogę zaświadczyć, że efekty są dość zaskakujące. Zapach i tekstura kapusty przyciągają owady jak Chorwacja turystów.

Przez kilka lat z rzędu, uprawiane przeze mnie kapusty zostały całkowicie pożarte przez gąsienice, larwy i ślimaki.

Na początku jeszcze zbytnio nie wierzyłem i uznawałem, że to tylko małe dziurki w liściach. Mając nadzieję, że jeszcze coś zostanie i na zupę wystarczy.

Jednak te „robaczki” pracują tak skutecznie, że zjadają wszystko, pozostawiając jedynie grube żyłki liściowe, które są dla nich zbyt włókniste.

pesticides2.jpg

Moje kapusty bardzo smakowały także gołębiom, które zjadły to, co pozostawiły owady.

Nieliczne kapusty, które przetrwały, osiągając rozmiary zaledwie piłki tenisowej, zostały schrupane przez żarłoczną sarnę, która pojawiła się w okolicy.

Krótko mówiąc, nie musiałem czytać wyników badań na temat pestycydów, aby zyskać pewność, że kapusty sprzedawane w sklepach są siłą rzeczy przesiąknięte pestycydami.

A jeśli chodzi o bio... zastanawiam się.

Na pewno istnieją jakieś sprytne sposoby, aby w naturalny sposób chronić kapustę. Przecież od tysięcy lat rolnikom udawała się uprawa kapusty... Jednak warunki bardzo się zmieniły. W przeszłości było dużo więcej ropuch, jeży, nietoperzy, ryjówek i przede wszystkim dzikich ptaków, które zjadały gąsienice żerujące na kapustach.

Czy kapusta stała się wskaźnikiem pokazującym nam, że już najwyższa pora, aby każdy wrócił do dającej dużo radości tradycji, jaką jest prowadzenie własnego warzywnika? To jedyny sposób produkcji żywności, który sprawdził się i przetrwał tysiące lat.

Moim zdaniem tak. I jak wiesz, zachęcam wszystkich moich Czytelników, jeśli jeszcze tego nie robią, aby zacząć samodzielną uprawę warzyw!

Zdrowia życzę,

Jean-Marc Dupuis

Naturalny, skuteczny protokół:

Oczyszczanie organizmu


Jeśli:

  • ciągle czujesz się zmęczony, 
  • masz kłopoty z koncentracją, 
  • często boli Cię głowa,
  • masz cellulit, alergie lub kłopoty z cerą,
  • dokuczają Ci zaparcia, wzdęcia albo inne problemy trawienne…

– to poniższe zaproszenie może być dla Ciebie niezwykłą szansą!


Jeśli zauważyłeś u siebie któreś z powyższych dolegliwości, to wiedz, że to najprawdopodobniej pierwsze oznaki nagromadzenia toksyn w Twoim organizmie. 

Dlatego, to właśnie teraz jest najlepszy moment, aby się ich pozbyć, gdyż w dłuższym okresie są przyczyną wielu groźnych chorób, takich jak: zawał, udar, choroba Alzheimera, rak.

Jeśli chcesz (na dobre!) pozbyć się TOKSYN 
ze swojego organizmu – ZAPRASZAM:

Skorzystaj z 28-dniowego programu on-line „Zdrowo - bez toksyn. Holistyczne oczyszczanie ciała i umysłu"


Źródła:

[1] https://www.theguardian.com/environment/2019/mar/20/pesticide-residues-produce-even-after-washing-us
[2] https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2707948
[3] https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2659557
[4] https://ephtracking.cdc.gov/showPesticidesHealth

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Fake newsy na temat odry

Odpowiadamy na nie, aby nie ulegać medialnej dezinformacji na temat odry Chciałbym Cię ostrzec przed rozpowszechnianymi obecnie przez media... czytaj więcej

Kilka minut i znów w formie!

Parnas to górujący nad grecką Zatoką Koryncką stos kamyków i kłujących ostów (o wysokości 2457 m n.p.m).... czytaj więcej

Łuszczyca: nie masz ani trądu, ani dżumy, a Twoje cierpienie może się skończyć

Łuszczyca to choroba skóry, która charakteryzuje się strupami, białymi wykwitami na skórze oraz wykwitami czerwonymi,... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Direct Media sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Direct Media sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.