×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Pobierz bezpłatnie świąteczny raport: Cynamon - przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Dowiesz się:

  • jakie właściwości lecznicze ma cynamon,
  • jaki rodzaj cynamonu wybrać i w jakiej postaci,
  • do jakich potraw stosować tę przyprawę, aby wzbogacić smak i nie stracić jej cennych właściwości.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2013-04-01

Czy mózg może spuchnąć?

Czy masz niekiedy wrażenie, że Twój mózg nie działa już tak dobrze jak kiedyś?

Niestety, to na pewno coś więcej niż tylko wrażenie. Problemy z pamięcią zaczynają z wiekiem dotyczyć praktycznie każdego z nas.

Największą zdolność do przeprowadzania niektórych operacji umysłowych – na przykład dokonywania szybkich porównań lub zapamiętywania niepowiązanych ze sobą informacji – ludzki mózg przejawia w wieku 22 lat. Jednak, jak wykazał zespół psychologów z uniwersytetu Virginia w badaniu opublikowanym w czasopiśmie medycznym Neurobiology of Aging, po 27. roku życia zdolności te zaczynają słabnąć.

******************************************

Aż w 80% Twój stan zdrowia zależy od...

sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz

90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!

Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!

Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia

W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.

******************************************

Negatywną tendencję zaobserwowano: w zdolności logicznego rozumowania, szybkości pracy mózgu i umiejętności rozwiązywania łamigłówek. Jednak znaczące pogorszenie pamięci zaczyna się przeciętnie około 37. roku życia.

Nie oznacza to jednak, że nie możesz już wówczas uczyć się nowych rzeczy. Poszerzać wiedzę ogólną i wzbogacać słownictwo możesz aż do sześćdziesiątki.

Naukowcy zawsze uważali, że zmiany te, nazywane zaburzeniami poznawczymi związanymi z wiekiem (ang. Age Related Cognitive Decline), są nieuniknioną i naturalną konsekwencją starzenia się. Stąd też wiele osób było przekonanych, że nie można temu zjawisku w żaden sposób zaradzić i że trzeba się do niego po prostu przyzwyczaić.

Tymczasem najnowsze doniesienia naukowe sugerują, że wcale nie musi tak być. Wydaje się nawet, że nie tylko możemy spowolnić pogarszanie się pamięci, ale wręcz odwrócić ten proces.

Zgodnie z wynikami badania opublikowanego w periodyku naukowymJournal of Nutrition z października 2010 r., jednym z głównych czynników odpowiadających za utratę pamięci jest zapalenie mózgu.

Wywołuje je nadczynność komórek immunologicznych, które wytwarzają w Twoim mózgu nadmiar tak zwanych cytokin – białek stymulujących zapalenie.

W rezultacie stan zapalny powoduje obrzęk mózgu, a Ty… znów nie możesz sobie przypomnieć, gdzie położyłeś kluczyki do samochodu.

Na szczęście, zdaniem naukowców, te „dziury w pamięci” można załatać, zwiększając spożycie substancji występującej w wielu roślinach, ziołach, warzywach i wyciągach roślinnych. Chodzi o luteolinę.

Komu luteolinę?

Luteolina jest flawonoidem, czyli jednym z sześciu tysięcy związków chemicznych, które nadają kolor – w tym przypadku żółty – roślinom. W wielu eksperymentach naukowych stwierdzono, że luteolina wykazuje istotne właściwości przeciwzapalne1. Warto dodać, że może ona również odgrywać znaczącą rolę w profilaktyce raka.

Badacze zauważyli, że u myszy zwiększenie przez cztery tygodnie zawartości luteoliny w diecie zdecydowanie poprawiło pamięć i zdolność uczenia się tych stworzeń. A pamięć użytkowa u starszych myszy została nawet przywrócona do poprzedniego, młodszego stanu.

Co więcej, kiedy naukowcy zbadali mózgi myszy po suplementacji luteoliny, ku swojemu wielkiemu zaskoczeniu odkryli, że poziom zapalnych cytokin jest w nich taki jak u znacznie mniej zaawansowanych wiekiem osobników. Innymi słowy, pod względem mentalnym myszy uczestniczące w eksperymencie zostały przez naukowców odmłodzone o kilka ładnych lat.

Naturalnie, najlepszym sposobem na zwiększenie poziomu luteoliny w mózgu jest spożywanie większych ilości produktów, które są jej źródłem. Luteolina występuje przede wszystkim w liściach i korze drzew owocowych, czyli w czymś, czego – odkąd sami zeszliśmy z drzewa – na co dzień raczej nie jadamy.

Ale głowa do góry: znajdziesz ją także w zielonej papryce, tymianku, mniszku lekarskim, mięcie pieprzowej, rumianku, rozmarynie, oregano i szałwii (odmiany Salvia tomentosa).

Dlatego, przygotowując potrawy w tradycyjny sposób, czyli przyprawiając je świeżymi ziołami, na ogół spożyjesz znacznie więcej luteoliny niż inni.

Źródłem luteoliny jest także marchew oraz pachnotka – roślina pochodząca z Japonii, z której uzyskuje się aromatyczny olej bogaty w kwasy omega-3, dostępny w sprzedaży również w Polsce.

Gdy pozbędziesz się obrzęku mózgu, kłopot z pamięcią będziesz mieć z głowy.

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.

******************************************

Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.

Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.

Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.

******************************************

Źródła:

1. Luteolin reduces IL-6 production in microglia by inhibiting JNK phosphorylation and activation of AP-1 — PNAS(http://www.pnas.org/content/early/2008/05/16/0802865105)

Komentarze

maria hehmann 2013-04-04 19:12
jezeli chodzi o zolty barwnik w zywnosci to ma go bardzo duzo kurkuma i wlasnie ona potrafi usuwac z mozgu szkodliwe substancje bialkowe. w Indiach gdzie jej spozycie jest najwieksze-bo stamtad pochodzi kurkuma- jest najmniejsza ilosc chorych na Alzheimera...
Urszula Ustyniuk 2013-04-04 20:37
Jak mi wiadfomo, to miłorzab japoński uchodzi za panaceum niemal, na wszelkiego rodzaju kłopoty z pamiecia. Słynne Ginko bilobao polecane jest przede wszystkim rencistom i emerytom,kiedy maja klopoty z pamiecia. W artykule "Czy mózg moze spuchnać? miłorzebu sie nie wymienia,dlaczego?
Andrzej Sitko 2013-08-23 17:08
Ja słyszałem, że tylko czysty miłorząb jest "zdrowy". Większość tego, co można kupić na polskim rynku jest czymś tam zanieczyszczone i potrafi z mózgu "zrobić kisiel". Nie wiem ile w tym prawdy, ale jest tego całkiem sporo na różnych forach. Fajnie by było, jakby ktoś podrzucił jakieś wiarygodne badania i/lub ew. własne doświadczenia z tą roślinką.
Waldemar Jakubik 2013-08-25 19:05
Luteolina występuje również w selerze, soku z brzozy, herbacie
Wanda Wąsowska 2014-02-10 14:01
Oczywiście że kurkuma jest najlepsza (z peiprzem i tłuszczem bo dopiero wtedy działa) a oprócz tego fitness mózgu, npp. na platformie lumosity.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Podróż steku z frytkami przez Twój organizm

Swój grób kopiesz własnymi zębami – powtarzają nam jedzeniowi purytanie, którzy chcą nam uprzykrzyć korzystanie z życia.... czytaj więcej

Od tłustego jedzenia nie przytyjesz, ale od tego, tak

W latach 60. ubiegłego wieku do obiegowej opinii weszła zupełnie nieprawdziwa koncepcja żywieniowa jakoby tłuste jedzenie powodowało... czytaj więcej

W odpowiedzi na mój list o chorobie Alzheimera

W odpowiedzi na mój list o chorobie Alzheimera, Marie-Claude przesłała nam przejmujące świadectwo cierpienia, nad którym warto... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Akceptuję regulamin, politykę prywatności i politykę plików cookies (więcej)

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz na otrzymywanie powiadomień e-mail (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.