×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Pobierz bezpłatnie świąteczny raport: Cynamon - przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Dowiesz się:

  • jakie właściwości lecznicze ma cynamon,
  • jaki rodzaj cynamonu wybrać i w jakiej postaci,
  • do jakich potraw stosować tę przyprawę, aby wzbogacić smak i nie stracić jej cennych właściwości.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2015-09-29

Czy popełniasz ten błąd, przechowując jajka?

W Europie zakazano przechowywania jajek w lodówce przed ich sprzedażą.

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji WE 589/2008 z 23 czerwca 2008 r. w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj:

Jaja muszą być zatem przechowywane i transportowane w miarę możliwości w stałej temperaturze i zasadniczo nie powinny być chłodzone przed sprzedażą konsumentowi końcowemu.1

******************************************

Aż w 80% Twój stan zdrowia zależy od...

sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz

90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!

Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!

Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia

W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.

******************************************

Stąd sklepową alejkę z jajami znajdziesz nie tam, gdzie stawiane są lodówki z serem czy świeżymi produktami, ale pomiędzy zwykłymi produktami.

W Stanach Zjednoczonych jest na odwrót: nie wolno sprzedawać nieschłodzonych jaj!

A czy Ty wkładasz jajka do lodówki?

Salmonelloza – ciężka choroba przenoszona przez jaja

Aby zrozumieć, w czym tkwi błąd i go nie popełniać, a także przekonać się, czy rację mają Europejczycy czy Amerykanie, przypomnijmy sobie najpierw kilka podstawowych faktów o chorobie przenoszonej przez jaja, czyli salmonellozie.

Salmonelloza to ciężka choroba wywoływana przez bakterię zwaną salmonellą.

Rozpoczyna się biegunką, gorączką, a później dochodzą do tego potworne bóle brzucha.

Gehenna trwa około tygodnia. Niektórzy nie są w stanie wyzdrowieć sami. Konieczna jest hospitalizacja. Bakterie, które namnażają się w jelitach, przechodzą do krwiobiegu, wywołując uogólnioną infekcję i mogą zaprowadzić nawet do zgonu pacjenta.

Ryzyko jest ogromne!

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO):

Salmonelloza to najczęstsza i dotykająca najwięcej osób choroba przenoszona drogą pokarmową. Szacuje się, że występuje ona rocznie u dziesiątków milionów ludzi, powodując ponad sto tysięcy zgonów rocznie.2

Ludzie zarażają się salmonellozą po zjedzeniu zakażonych produktów pochodzenia zwierzęcego, a w szczególności jaj.

Jajo musi być zanieczyszczone znaczną liczbą bakterii, co ma miejsce najczęściej w przypadku starych jaj, a bakterie muszą znajdować się na nim przez kilka dni czy tygodni.

Bakterie szybciej namnażają się w cieple. Badania naukowe dowiodły, że przechowywane przez ponad trzy tygodnie w temperaturze pokojowej zakażone jajo zawiera znacznie więcej bakterii niż jajo przechowywane w lodówce3.

Czyżby więc było 1:0 dla Amerykanów, przechowujących jaja w lodówce?

Natura wie, co robi

Jeszcze nie czas na ostateczny werdykt.

Natura wie, co robi. Zazwyczaj jaja nie powinny zawierać bakterii.

Tuż przed złożeniem jaja kura otula je płynną warstwą ochronną, która nie przepuszcza bakterii.

Warstwa ta wysycha, tworząc tak zwaną kutikulę. Kutikula chroni jajo przed przenikaniem bakterii przez skorupkę. Nawet jeśli jajo upada później na zakażoną salmonellą podściółkę (co jest najczęstszym sposobem, w jaki bakterie są przenoszone), to salmonella nadal pozostaje na zewnątrz.

Dlaczego nie trzeba myć jaj?

Jednakże ta skuteczna taktyka na nic się nie zdaje, jeśli umyjesz jaja, zamiast przechowywać je nieumyte.

Mycie jaj usuwa większość lub całą kutikulę, pozbawiając je w ten sposób naturalnej bariery chroniącej przed mikroorganizmami.

Jednak w Stanach Zjednoczonych zawsze myje się sprzedawane jaja4. Tracą więc one ochronną kutikulę. Dlatego podatne są na zakażenie i należy przechowywać je w lodówce.

W Europie właśnie z tego powodu zakazano mycia jaj.

Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji WE 589/2008 z 23 czerwca 2008 r. w sprawie norm handlowych w odniesieniu do jaj:

Zasadniczo jaj nie powinno się myć ani czyścić, ponieważ czynności te mogą prowadzić do uszkodzenia skorupki jaja, która jest skuteczną barierą uniemożliwiającą przedostawanie się bakterii i posiada szereg właściwości chroniących jajo przed drobnoustrojami. (...) Ponadto jaja klasy A nie powinny być myte ze względu na możliwość uszkodzenia barier fizycznych, takich jak kutikula, co może nastąpić w czasie mycia lub po jego zakończeniu.5

To z pewnością wyjaśnia, dlaczego nie należy myć jaj.

Dlaczego jednak nie myć oraz przechowywać je w lodówce? Czy nie zapobiega to namnażaniu bakterii? Czy to nie byłby najlepszy sposób?

Doskonałe pytania – i za chwilę na nie odpowiem.

Dlaczego nie należy schładzać jaj?

Problem polega na tym, że przechowywane w lodówce jaja są podatne na skraplanie.

Jak wyjaśnia wspomniane rozporządzenie, wilgoć ta sprawia, że:

na skorupce łatwiej mogą rozwijać się bakterie, które mogą przedostawać się do treści jaja. Jaja muszą być zatem przechowywane i transportowane w miarę możliwości w stałej temperaturze i zasadniczo nie powinny być chłodzone przed sprzedażą konsumentowi końcowemu.

Skraplanie stanowi więc problem nawet w przypadku niemytych jaj. Europejczycy doszli zatem do, moim zdaniem, logicznego wniosku, że lepiej nie myć jaj ani nie przechowywać ich w lodówce.

Amerykanie wybrali przeciwny sposób postępowania: wolą jak najdokładniej myć jaja na samym początku, nawet uszkadzając kultikulę, a następnie trzymają je w chłodzie.

Moim zdaniem stanowi to pewien problem.

Tak jak i my, Amerykanie idą do supermarketu, wkładają jaja do koszyka, a potem do bagażnika. Ponieważ jednak jaja schładzane są w sklepie, pokrywają się wilgocią i podczas wkładania z powrotem do lodówki są już wilgotne. Nie mają one (usuniętej podczas mycia) kutikuli, są więc bardziej podatne na zakażenie bakteryjne.

Ponadto, według Marka Williamsa, eksperta w dziedzinie produkcji jaj:

W Europie brak konieczności mycia jaj przed sprzedażą zwiększa wydajność kurzych ferm. Hodowca rozumie, że w jego interesie jest produkowanie jak najczystszych jaj, bez ich mycia, ponieważ nikt nie kupi brudnych jaj.6

Czy to oznacza, że amerykańskie jaja – ponieważ są myte – produkowane są w mniej higienicznych warunkach, wśród kurzych odchodów i znacząco zagrożone zakażeniem salmonellą?

Tego nie wiemy.

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.

******************************************

Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.

Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.

Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.

******************************************

Zapraszam do śledzenia Poczty Zdrowia na Twitterze: https://twitter.com/PocztaZdrowia i na Facebooku: www.facebook.com/PocztaZdrowia

******************************************

Źródła:

1) RÈGLEMENT (CE) No 589/2008 DE LA COMMISSION du 23 juin 2008 portant modalités d’application du règlement (CE) no 1234/2007 du Conseil en ce qui concerne les normes de commercialisation applicables aux œufs; http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:163:0006:0023:FR:PDF

2) Infections à Salmonella (non typhiques); http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs139/fr/

3) Should eggs be kept in the fridge? Bristol University experts help crack egg conundrum; http://www.bristolpost.co.uk/eggs-kept-fridge-Bristol-University-experts-help/story-19802053-detail/story.html

4) Why The U.S. Chills Its Eggs And Most Of The World Doesn’t; http://www.npr.org/sections/thesalt/2014/09/11/336330502/why-the-u-s-chills-its-eggs-and-most-of-the-world-doesnt

5) RÈGLEMENT (CE) No 589/2008 DE LA COMMISSION du 23 juin 2008 portant modalités d’application du règlement (CE) no 1234/2007 du Conseil en ce qui concerne les normes de commercialisation applicables aux œufs; http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:163:0006:0023:FR:PDF

6) Why American Eggs Would Be Illegal In A British Supermarket, And Vice Versa; http://www.forbes.com/sites/nadiaarumugam/2012/10/25/why-american-eggs-would-be-illegal-in-a-british-supermarket-and-vice-versa/

Komentarze

Wojtek 2015-10-02 09:14
Nie mam problemu z przechowywaniem jaj ponieważ uważam że nie są przeznaczone do jedzenia ale do rozmnażania się ptactwa. Pozdrawiam ;)
Ana 2015-10-07 10:04
Witam, z tekstu nie wynika która metoda jest lepsza jeśli chodzi o przechowywanie jaj: Europy: nie myje ani nie czyścić sprzedawanych jaj i nie przechowuje w lodówce czy Stanach Zjednoczonych: myje się sprzedawane jaja i należy przechowywać je w lodówce Bo wnioski stanowią miks tych dwóch wersji: "Tak jak i my, Amerykanie idą do supermarketu, wkładają jaja do koszyka, a potem do bagażnika. Ponieważ jednak jaja schładzane są w sklepie, pokrywają się wilgocią i podczas wkładania z powrotem do lodówki są już wilgotne. Nie mają one (usuniętej podczas mycia) kutikuli, są więc bardziej podatne na zakażenie bakteryjne." = Czyli jaja są schładzane w lodówce ale nie myte. Bardzo Proszę o odpowiedz jak w końcu przechowywać jaja.
Krystyna ZAMOŻNIEWICZ 2015-10-08 11:19
Chcę otrzymywaćinformacje dotyczące zdrowia
Greg 2015-10-09 10:02
Masło maślane... Litości... No to w końcu do lodówki mamy je wkładać, czy nie?
Grzegorz Brzęczyszczykiewicz 2015-11-10 15:49
"do rozmnażania się ptactwa" tylko że nie wszystkie jaja są zapłodnione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Szalbierski proszek, czyli o nagonce na suplementy diety

Padłem z wrażenia, gdy zajrzałem na strony pisma Le Parisien (do działu „Dziś we Francji”): „Podejrzenia co do... czytaj więcej

Awokado – cudowny owoc przeciw starzeniu się komórek

Wiele ostatnio słyszysz o wolnych rodnikach – agresywnych cząsteczkach, które atakują nasze komórki, a nawet DNA. Przyspieszają... czytaj więcej

Prawda czy fałsz: ocet jabłkowy

Nic nie działa tak skutecznie na marketingowym rynku naturalnych metod leczniczych niż wmówienie, że jakiś prosty produkt wspaniale, cudownie... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Akceptuję regulamin, politykę prywatności i politykę plików cookies (więcej)

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz na otrzymywanie powiadomień e-mail (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.