×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Czy powinniśmy przestać pić mleko?

Opublikowano dnia: 2020-08-28

Czy codzienne picie mleka jest niebezpieczne dla zdrowia?

W ciągu ostatnich 10 lat sprzedaż mleka we Francji spada z roku na rok. Francuzi spożywają najmniej mleka w Europie, mniej niż Niemcy i Anglicy [1]!

Dzięki znakomitej pracy dziennikarzy naukowych, takich jak Thierry Souccar (autor książki Lait, mensonges et propagande), ludzie zaczynają sobie zdawać sprawę, że:

  • Mleko nie wzmacnia kości i nie zapobiega złamaniom; wapń zawarty w mleku jest słabo przyswajalny. Lepsze dla kości jest spożywanie warzyw bogatych w potas i przyswajalny wapń. Co najważniejsze, warzywa są alkalizujące (czyli nie zakwaszają), co jest korzystne dla kośćca i pozwala utrzymać składniki mineralne w kościach i w mięśniach;
  • Większość populacji słabo toleruje mleko, ma problem z trawieniem laktozy (cukru mlecznego), co prowadzi do bólów głowy, nadmiernej przepuszczalności jelit i problemów trawiennych;
  • Mleko sprzyja powstawaniu alergii;
  • Mleko może nawet lekko zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory prostaty i jajników, a być może także na raka piersi, niewątpliwie z powodu zawartych w mleku hormonów i tzw. czynników wzrostu.

W przypadku astmy, egzemy, bólów głowy, problemów z trawieniem, trądziku, lub wahań nastroju, produkty żywnościowe, jakie warto odstawić w pierwszej kolejności, to... mleko i produkty mleczne, podobnie jak gluten.

Krótko mówiąc, „trzy produkty mleczne dziennie” to mit, który właśnie upada.

Koniec mitu o „trzech produktach mlecznych dziennie"

Philippe Froguel, epidemiolog z Instytutu Pasteura w Lille, w wywiadzie w 2014 roku powiedział:

„Jeśli chodzi o słynne zalecenia PNNS [francuskiego Narodowego Programu Żywienia i Zdrowia – przyp. red.], zalecenie spożywania owoców i warzyw można uzasadnić, za to zalecenie, aby spożywać trzy produkty mleczne dziennie, jest czystą propagandą na korzyść lobby mleczarskiego, niemającą żadnych podstaw naukowych” [2].

To oświadczenie zostało wypowiedziane sześć lat temu. Od tamtej pory francuskie instytucje ds. zdrowia zmieniły zalecenia, przynajmniej w odniesieniu do osób dorosłych. Obecnie zalecają osobom dorosłym tylko dwie porcje produktów mlecznych dziennie [3].

Nadal jednak zalecają cztery produkty mleczne dziennie „dzieciom, młodzieży i osobom starszym”.

Tymczasem z zakrojonego na dużą skalę badania przeprowadzonego w Szwecji i opublikowanego w 2014 r. w brytyjskim czasopiśmie medycznym „BMJ” wynika, że u kobiet, które wypijają ponad trzy szklanki mleka dziennie, występuje wyższe ryzyko złamań (+60%) i przedwczesnej śmierci (+90%), w porównaniu z kobietami wypijającymi mniej niż jedną szklankę dziennie.

W Finlandii, w której odnotowuje się największe na świecie spożycie mleka, rekordowo dużo ludzi choruje na cukrzycę typu 1.

Nie rozumiemy na jakiej podstawie opiera się zalecenie, aby kobiety w starszym wieku spożywały cztery produkty mleczne dziennie.

Władze francuskie stopniowo dostosowują zalecenia do zaleceń Harvard T.H. Chan School of Public Health

Mimo wszystko są powody do zadowolenia, ponieważ francuskie władze ds. zdrowia małymi krokami zbliżają się do zaleceń wydanych przez zespół ds. zdrowia publicznego Uniwersytetu Harvarda, uznawanych za referencyjne w tej dziedzinie na całym świecie.

Uniwersytet Harvarda idzie jednak znacznie dalej i zaleca:

ograniczyć mleko i przetwory mleczne do maksymalnie jednej lub dwóch porcji dziennie” [4].

Jeśli jednak uwielbiasz mleko, czy musisz pozbawiać się tej przyjemności?

Czy ci z nas, którzy mają jeszcze w pamięci uśmiechniętego dziadka z blaszaną kanką wypełnioną ciepłym, spienionym mlekiem prosto od krowy, muszą definitywnie postawić krzyżyk na tej „proustowskiej magdalence”?

Mleko dawniej i dziś

Tak naprawdę odpowiedź zależy od rodzaju mleka, jakie pijesz.

Być może, tak jak ogromna większość Francuzów, masz łatwy dostęp jedynie do mleka ze sklepowej półki.

Jednak to mleko nie ma nic wspólnego z surowym mlekiem prosto od krowy, jak u dziadków (lub pradziadków!).

Mleko ze sklepowej półki to produkt zmieniony i martwy. Powodów jest wiele:

  • Rasy krów zostały już skrajnie wyselekcjonowane do tego stopnia, że krowy są niemal zdeformowane fizjologicznie, aby wytwarzały od 40 do 50 litrów mleka dziennie. Dawniej, krowy w normalnym stanie wytwarzały zaledwie 4 litry. Do tej ultraproduktywności dołącza pogorszenie wartości odżywczej mleka;
  • Pasza: Francja nie produkuje już wystarczającej ilości paszy dla krów i musi ją importować z Brazylii lub Argentyny, a tam nie ma takiego nadzoru nad praktykami stosowanymi w rolnictwie, jak w Europie (nadzoru odnośnie GMO, zawartości pestycydów i tworzyw sztucznych w paszy);
  • Hodowla klatkowa, która wywołuje u zwierząt stres, ogranicza poruszanie, sprzyja zakażeniom, co skutkuje podawaniem leków, zwłaszcza antybiotyków;
  • Praktyka dojenia ciężarnych krów. Tego nie robiono w przeszłości. Takie mleko zawiera więcej żeńskich hormonów płciowych, które mogą zakłócać metabolizm zarówno kobiet, jak i mężczyzn;
  • Proces UHT, polegający na podgrzaniu mleka do temperatury 150°C przez 3 sekundy, co niszczy enzymy i większość witamin;
  • Homogenizacja mleka, czyli proces, w którym kuleczki tłuszczowe mleka pękają, co zmienia teksturę mleka;
  • Filtrowanie, aby odzyskać śmietanę i masło, które zostają przeznaczone do odrębnej sprzedaży. To zubaża mleko, sprzedawane jako mleko „częściowo odtłuszczone” lub „odtłuszczone”, błędnie uważane przez konsumentów za lepsze dla zdrowia. Warto wspomnieć, że w Szwajcarii prawnie zakazane jest używanie słowa „mleko” na tego typu produktach - sprzedawane są tam pod nazwą „drink” (napój).

W Szwajcarii obowiązuje zakaz używania nazwy „mleko” w odniesieniu do białego, wodnistego i ubogiego w witaminy płynu, który w innych krajach nazywany jest przez producentów „mlekiem UHT częściowo odtłuszczonym”. W Szwajcarii na opakowaniu produktu widnieje napis „Drink”, co oznacza po prostu „napój”.

Wniosek: uważaj na mleko UHT, jak na wszystkie pozostałe produkty wysoko przetworzone.

Jeśli jednak jesteś jednym z nielicznych szczęściarzy, którzy mieszkają w pobliżu prawdziwego pastwiska, gdzie na dobrej, naturalnej trawie pasie się krowa dawnej rasy, nieleczona antybiotykami i żyjąca w sposób tradycyjny, mleko od takiej krowy będzie miało dobre wartości odżywcze, które zadziałają wyłącznie korzystnie.

Takie mleko pij surowe, niehomogenizowane, a już na pewno niepoddawane obróbce UHT.

Pytanie dodatkowe: czy spadek spożycia mleka we Francji rzeczywiście wynika z większej świadomości znaczenia zdrowia?

Na początku wspomniałem o znakomitych pracach na temat mleka, jakie zawdzięczamy takim autorom jak Thierry Souccar.

Jednak czy to naprawdę jedyny lub główny powód tego, że ludzie przestają lubić mleko?

Wydaje się, że spadek spożycia mleka wynika również z bardziej smutnej przyczyny, a mianowicie z dezorganizacji stylu życia i rytmu życia [5].

Podobnie jak w Stanach Zjednoczonych, wśród ludności Francji zanika zwyczaj przyrządzania prawdziwych posiłków. Ludzie podjadą, posiłki jedzą o różnych godzinach dnia i nocy.

Późne kładzenie się spać i słaba jakość snu wpływają na dezorganizację poranka, co sprawia, że coraz więcej osób rezygnuje ze śniadania. A to właśnie w trakcie śniadania tradycyjnie wypijano najwięcej mleka.

Według badania Crédoc, ta dezorganizacja dotyka w szczególności dzieci.

Liczba dzieci, które przynajmniej raz z tygodniu nie jedzą śniadania z powodu zbyt późnego położenia się spać poprzedniego dnia, wzrosła w latach 2013-2016 o 150%.

Zamiast prawdziwego śniadania, rodzice dają im ciasteczka, Pom'Potes albo buteleczkę mleka smakowego. Spożywają to w samochodzie, jadąc z rodzicem zakorkowanymi ulicami do szkoły.

To niekoniecznie dobre dla ich zdrowia i raczej zapowiada przyszłe problemy z nadwagą i cukrzycą.

Zdrowia życzę,

Jean-Marc Dupuis


OGŁOSZENIE

Przyjmowanie suplementów wapnia może zwiększyć ryzyko zawału serca aż o 30%!

Dlatego nadszedł właściwy czas, aby spróbować czegoś innego. Aby pomóc swojemu organizmowi uruchomić własne wewnętrzne procesy wzmacniania kości. Jak to robić skutecznie? – dowiesz się dzięki programowi "Osteoporoza. Jak wzmocnić kości i zmniejszyć ryzyko ich złamania".

W programie tym znajdziesz wszystkie dowiedzione naukowo naturalne metody zapobiegania osteoporozie i jej leczenia. Tak, aby zapewnić Ci możliwość swobodnego poruszania się i radość życia.

Podamy Ci tak różnorodne rozwiązania jak terapie hormonalne, fitoterapia, przywrócenie organizmowi równowagi kwasowo-zasadowej, suplementacja mikroelementów. Otrzymasz także 29 sprawdzonych przepisów na pyszne potrawy w kuchni zapobiegającej osteoporozie.

Sprawdź więcej na tej stronie


[1] https://www.lesechos.fr/2017/06/comment-la-filiere-lait-veut-contrer-le-declin-du-petit-dejeuner-172191
[2] https://www.nouvelobs.com/societe/20140528.OBS8756/le-lait-est-il-bon-ou-mauvais-pour-la-sante-ca-depend-pour-qui.html
[3] https://www.mangerbouger.fr/Les-recommandations/Aller-vers/Les-produits-laitiers
[4] https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/calcium-and-milk/
[5] https://www.lesechos.fr/2017/06/comment-la-filiere-lait-veut-contrer-le-declin-du-petit-dejeuner-172191

 

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Życzenia szczęścia

Pod koniec grudnia, życzyłem Ci dużo zdrowia w nowym, 2016 roku. Ale… …uświadomiłem sobie, że na świecie są miliony... czytaj więcej

Aby zmniejszyć cierpienia

Dążymy do zdrowego i ekologicznego trybu życia, bez medycyny opartej na syntetycznych lekach. I zazwyczaj jesteśmy zaskoczeni, że tak wolno... czytaj więcej

Jajka bogate w kwasy omega- 3

W czasach, gdy kury żywiły się ślimakami... … jajka były naturalnie bogate w omega-3. Co robić obecnie? Omega-3 to bardzo cenne... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Direct Media sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Direct Media sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.