×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2015-10-16

Czy wiesz, jakie są sygnały ostrzegawcze raka pęcherza moczowego?

Nowotwór to nieprawidłowy rozrost komórek w organizmie.

Rak pęcherza moczowego zaczyna się zazwyczaj rozwijać po jego wewnętrznej stronie.

Większość przypadków raka pęcherza wykrywa się wcześnie. Komórki nowotworowe nie dają wtedy jeszcze przerzutów na inne narządy. Leczenie jest więc wysoce skuteczne.

Skąd jednak wiadomo, że cierpi się na raka pęcherza?

Niepokojący objaw nr 1: krew w moczu

Krew w moczu może być objawem raka pęcherza moczowego: może być widoczna gołym okiem lub wykryta podczas rutynowych badań.

Wbrew pierwszym skojrzeniom: mocz nie jest wówczas jasnoczerwony, lecz raczej brązowawy albo tylko ciemniejszy niż zazwyczaj.

Nie należy jednak panikować: w większości przypadków krew w moczu pojawia się z innych przyczyn, takich jak zaburzenia czynności nerek lub innych procesów chorobowych w obrębie tych narządów oraz ich naczyń krwionośnych, czy też w związku z zażywaniem leków przeciwzakrzepowych.

Niepokojący objaw nr 2: zmiany odczuwane podczas oddawania moczu

Większość problemów z pęcherzem wywodzi się z przyczyn innych niż rak. Jednakże rak pęcherza moczowego może dawać następujące objawy:

  • silne parcie na mocz z niemożnością oddania moczu (zatrzymywanie moczu),
  • częstsza potrzeba oddawania moczu,
  • ból i problemy z oddawaniem moczu.

W takim przypadku lekarz może zlecić badania moczu i w razie potrzeby zabieg zwany cystoskopią.

Badanie to polega na wprowadzeniu do pęcherza moczowego kamery i ewentualnym pobraniu niewielkich wycinków tkanki, które bada się pod mikroskopem, aby stwierdzić obecność komórek nowotworowych. Zabieg taki nazywamy biopsją.

 

W przypadku komórek nowotworowych konieczne będzie przeprowadzenie dalszych badań (urografia, rezonans magnetyczny, tomografia komputerowa).

Zmniejsz ryzyko zachorowania na raka pęcherza moczowego

Palacze są około cztery razy bardziej narażeni na raka pęcherza moczowego. Wydaje się to być powiązane z substancjami chemicznymi, które przedostają się do krwiobiegu przez płuca, następnie są filtrowane przez nerki i przedostają się do pęcherza moczowego. Niebezpieczne substancje chemiczne gromadzą się w pęcherzu moczowym, gdzie macerują i uszkadzają komórki, które mogą zamienić się w komórki nowotworowe.

Dotyczy to niestety również wszystkich osób, które z lotnymi substancjami chemicznymi mają do czynienia w pracy. Substancje te mogą przedostawać się do płuc, a następnie do krwi tak samo jak dym papierosowy. Szczególnie narażeni są: pracownicy zakładów przemysłu tekstylnego, gumowego, osoby pracujące przy produkcji tworzyw sztucznych i metalu, a także malarze i fryzjerzy.

Mężczyźni są trzy razy bardziej zagrożeni rakiem pęcherza moczowego niż kobiety, a 90% przypadków tego raka pojawia się po przekroczeniu 55. roku życia. U kobiet rak pęcherza moczowego występuje rzadziej, ponieważ jest wśród nich mniej palaczek.

Naturalny produkt, który zmniejsza ryzyko zachorowania na raka pęcherza moczowego

Zgodnie z wynikami najnowszych badań, osoby, które spożywają dużo selenu, mają o 39% mniejsze ryzyko zachorowania na raka pęcherza moczowego.

Warto zauważyć, że selen – pierwiastek śladowy, czyli taki, który w pożywieniu czy organizmie znajduje się w znikomych ilościach – zmniejsza również ryzyko zachorowania na raka piersi, gruczołu krokowego, płuca, skóry czy okrężnicy.

Wyniki badania przeprowadzonego w 1996 r. przez dr. Larry'ego Clarka z Uniwersytetu stanu Arizona sugerują, że zażywanie  codzienne przez siedem lat 200 mikrogramów selenu może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka o 42% w porównaniu z placebo1.

Podczas tego badania przyjmowanie selenu wydawało się również zmniejszać ryzyko zachorowania na raka płuca w takim samym stopniu jak rzucenie palenia! (Oczywiście najlepiej jest jednocześnie przestać truć się papierosami).

Aby wyjaśnić te niezwykłe właściwości przeciwnowotworowe selenu, trzeba pamiętać, że selen jest wbudowywany do białek w postaci selenocysteiny tworząc selenobiałka (selenoproteiny). Są to ważne enzymy o właściwościach przeciwutleniających.

Selenoproteiny pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek spowodowanym przez wolne rodniki. Cząsteczki te wytwarzane są przez organizm podczas oddychania, przyczyniając się do rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby nowotworowe i choroby układu sercowo-naczyniowego2.

Selenoproteiny regulacją czynność tarczycy i odgrywają rolę w działaniu układu odpornościowego3. Mogą one:

  • działać jako antyoksydanty i stymulować układ odpornościowy;
  • regulować namnażanie się komórek oraz apoptozę (zaprogramowaną śmierć komórek);
  • naprawiać DNA w uszkodzonych komórkach;
  • hamować rozwój naczyń krwionośnych odżywiających guzy nowotworowe.

Selen aktywuje też peroksydazę glutationową, enzym pomagający wątrobie oczyszczać ciało ze szkodliwych substancji, chroniąc organizm przed rakiem.

Uwaga na dawkowanie!

Dobrych rzeczy nie wolno nadużywać: od 150 do 300 mikrogramów selenu na dobę nie stanowi zagrożenia dla osób dorosłych. Jednakże wyższe dawki mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę, a selen może być nawet toksyczny (dla komórek).

Z tego powodu włącza się go w kompleksowe leczenie przeciwnowotworowe. Ma on zdolność zabijania komórek nowotworowych, ale nie wolno zażywać dużych dawek bez konsultacji z lekarzem, który jest świadomy, jakie to może mieć konsekwencje.

W przypadku zażywania selenu w ramach zapobiegania nowotworom należy przyjmować produkty wysokiej jakości w niskich dawkach (na przykład 200 mikrogramów na dobę).

Należy pamiętać, że niemal jedna czwarta Amerykanów w wieku ponad 40 lat zażywa już selen jako osobny suplement diety lub zawarty w preparatach multiwitaminowych w odpowiedzi na opublikowane wyniki badań opisujące jego pozytywny wpływ na różne rodzaje raka.

Produkty bogate w selen

W jaki sposób sprawdzić, czy w Twojej diecie jest wystarczająco dużo selenu? To dość trudne pytanie, bo zależy to od miejsca zamieszkania i pochodzenia żywności.

Najważniejsze produkty bogate w selen to:

  • orzechy brazylijskie (70–90 mikrogramów na orzech),
  • pieczarki i grzyby shiitake,
  • jaja z płynnym żółtkiem,
  • nasiona słonecznika i gorczycy.

Selen jest minerałem występującym w glebie. Nie wytwarzają go więc ani rośliny, ani zwierzęta (w tym kury!).

Osoby mieszkające na obszarach, na których gleba jest uboga w selen, najprawdopodobniej nie dostarczają organizmowi jego wystarczających ilości.

Problem ten jest powszechny w Rosji, Chinach i niektórych regionach Stanów Zjednoczonych, ale rzadszy w Europie, nawet pomimo zubożenia gleb przez intensywne uprawy. Nie potrzebują go więc dzieci ani zdrowi dorośli.

Większość przypadków niedoborów selenu u Europejczyków jest związana z zaburzeniami układu trawiennego, takimi jak choroba Leśniowskiego-Crohna lub też jest konsekwencją zabiegów resekcji części żołądka.

Na koniec…

Nie zapominaj, że to podstawowe zalecenia dotyczące trybu życia najbardziej zmniejszają ryzyko znalezienia się pewnego dnia na oddziale onkologicznym, ze wszystkimi problemami spowodowanymi nie tylko przez samą chorobę, ale także straszliwe metody leczenia, które stosuje się obecnie w medycynie (chemoterapia, radioterapia).

  • Najlepiej zacznij od unikania nadmiaru fruktozy, produktów zbożowych i ziemniaków, które przyczyniają się do powstawania efektu jo-jo związanego ze stężeniem insuliny i leptyny, tworząc środowisko sprzyjające stanom zapalnym i nowotworom.
  • Upewnij się, że nawet w środku zimy masz optymalne stężenie witaminy D, czyli od 50 do 70 ng/ml (w tym celu potrzebne jest zrobienie badania krwi) i zażywaj codziennie dostosowany suplement diety (zazwyczaj od 1000 do 2000 j.m. na dobę).
  • Zażywaj również magnez. Jak zawsze wybieraj produkty bogate w magnez (zielone warzywa, orzechy brazylijskie, włoskie, laskowe, migdały, kakao, spirulinę, niektóre wody mineralne z dużą zawartością magnezu), ale możesz także stosować suplementy diety z dobrze przyswajalnym magnezem (maleinian magnezu, L-treoninian magnezu, cytrynian magnezu i glicerofosforan magnezu).
  • Zwiększ ilość kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie (tłuste ryby i jaja wzbogacone omega-3); dbaj o właściwy stosunek kwasów omega-6 do omega-3, który powinien wynosić od 5:1 do 1:1.
  • Koniecznie jedz warzywa i owoce we wszystkich kolorach, szczególnie w tych intensywnych (czerwony, fioletowy lub niebieskoczarny, zielony, pomarańczowy itp.), aby dostarczać organizmowi antyoksydantów. Mam tu na myśli borówki, czarne porzeczki, maliny, kakao, karczochy, wiśnie, paprykę itp.
  • Jedz dużo świeżych ekologicznych warzyw, szczególnie z rodziny krzyżowych, czyli między innymi rzodkiew, rzeżuchę i brokuły. Lepiej nie gotuj ich w wysokiej temperaturze ani nie grilluj czy smaż, tylko blanszuj i gotuj na parze.
  • Unikaj toksyn i zanieczyszczeń znajdujących się w powietrzu, którym oddychasz, w tym w domu, ograniczając stosowanie lakierów, klejów, odświeżaczy powietrza, tworzyw sztucznych, chemicznych kosmetyków, sztucznych perfum i dymu papierosowego.
  • Zmniejsz ekspozycję na działanie fal elektromagnetycznych, w szczególności Wi-Fi oraz podłączonych telefonów, tabletów i innych urządzeń elektronicznych.
  • Zmniejsz poziom stresu, nawet jeśli wiąże się to z wprowadzeniem znacznych zmian w życiu (przeprowadzka, zmiana zawodu).
  • Regularnie uprawiaj ćwiczenia fizyczne, w miarę możliwości na świeżym powietrzu. Codziennie ćwicz przez co najmniej 30 minut do momentu, kiedy zaczniesz się pocić.
  • Zrób wszystko, aby lepiej spać; wspominałem już kiedyś o tym ważnym elemencie składowym szczęśliwego i zdrowego życia.

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.

Już wkrótce:

  • Antybiotyki coraz częściej przegrywają w walce ze zmutowanymi bakteriami. Twój fitoporadnik: jak walczyć z opornymi drobnoustrojami?
  • 7 podstawowych roślin na ból pleców 
  • Wywiad z Bernardem Fontanillem: W poszukiwaniu ludzi, którzy leczą inaczej
  • Żurawina, ależ roślina! Żurawina jak zjeżdżalnia – żadna bakteria się nie przyczepi!
  • Aktualności: Wszyscy razem przeciwko Monsanto
  • Aromaterapia: Nie pomyl lawendy
  • Moje roślinne kosmetyki: Koniec z piekącymi policzkami!
  • W powietrzu dzisiejszych czasów: Płuca miasta są także Twoje!
  • Ziołowa herbatka miesiąca: Zatrzymaj uderzenia gorąca

Te i wiele innych porad, jak zastosować rośliny w leczeniu wielu dolegliwości i dbaniu o siebie, znajdziesz już wkrótce w najnowszym numerze miesięcznika Rośliny i Zdrowie.

Aby zaprenumerować lub sprawdzić warunki prenumeraty, kliknij tutaj

Zapraszam do śledzenia Poczty Zdrowia na Twitterze: https://twitter.com/PocztaZdrowia i na Facebooku: www.facebook.com/PocztaZdrowia

******************************************

Źródła:

1) Effects of Selenuim supplementation for cancer prevention in patients with carcinoma of the skin; http://www.cypressingredients.com/matrix/Studies_JAMA_selenoexcell.pdf

2) Goldhaber SB. Trace element risk assessment: essentiality vs. toxicity. Regulatory Toxicology and Pharmacology. 2003;38:232-42.

Combs GF, Jr and Gray WP. Chemopreventive agents: Selenium. Pharmacol Ther 1998; 79:179-92.

3) McKenzie RC, Rafferty TS, Beckett GJ. Selenium: an essential element for immune function. Immunol Today 1998;19:342-5.

Levander OA. Nutrition and newly emerging viral diseases: An overview. J Nutr 1997;127: 948S-50S.

Arthur JR. The role of selenium in thyroid hormone metabolism. Can J Physiol Pharmacol 1991;69:1648-52.

Corvilain B, Contempre B, Longombe AO, Goyens P, Gervy-Decoster C, Lamy F, Vanderpas JB, Dumont JE. Selenium and the thyroid: How the relationship was established. Am J Clin Nutr 1993;57 (2 Suppl):244S-8S.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Kilka minut i znów w formie!

Parnas to górujący nad grecką Zatoką Koryncką stos kamyków i kłujących ostów (o wysokości 2457 m n.p.m).... czytaj więcej

Jak złagodzić ból związany z aftami?

Po raz pierwszy afta pojawiła mi się w wieku ośmiu czy dziewięciu lat. Pamiętam, że mama chodziła wtedy na kurs... czytaj więcej

Najgorszy skutek uboczny paracetamolu

W świecie medycznym zagrzmiało. Badanie przeprowadzone w Oksfordzie1, które ukazało się w czasopiśmie Social Cognitive and... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.