×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Pobierz bezpłatnie świąteczny raport: Cynamon - przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Dowiesz się:

  • jakie właściwości lecznicze ma cynamon,
  • jaki rodzaj cynamonu wybrać i w jakiej postaci,
  • do jakich potraw stosować tę przyprawę, aby wzbogacić smak i nie stracić jej cennych właściwości.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2013-08-06

Dieta, w którą wierzę

Obecnie we Francji prowadzi się skandaliczną kampanię przeciwko dietom odchudzającym. Ekstremalni ich przeciwnicy żądają nawet interwencji rządu, tak aby lekarze nie zalecali pacjentom żadnych diet!

„Najnowsze dane naukowe pozwalają stwierdzić, że wszelkie diety odchudzające są na dłuższą metę nieskuteczne, wzmagają problemy związane z nadwagą, stanowią zagrożenie dla zdrowia fizycznego i psychicznego i przyczyniają się do szerzenia szkodliwych nawyków żywieniowych” – napisali doktorzy Gérard Apfeldorfer oraz Jean-Philippe Zermati w swojej książce oraz na stronie internetowej, która służy do zbierania podpisów pod odpowiednią petycją do władz (http://www.no-regime.com/signez-la-petition).

******************************************

Aż w 80% Twój stan zdrowia zależy od...

sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz

90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!

Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!

Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia

W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.

******************************************

Zgodnie z założeniami tej kampanii należy postępować według śmiesznego zalecenia, wielokrotnie przeze mnie krytykowanego, aby nie przejmować się tym, co się je, tylko jeść „wszystko po trochu”.

Przede wszystkim nie można jeść „wszystkiego po trochu”

Stali czytelnicy Poczty Zdrowia wiedzą już, że jestem zdecydowanym przeciwnikiem „jedzenia wszystkiego po trochu”.

Większość produktów sprzedawanych w supermarketach jest szkodliwa dla zdrowia, a jedzenie wszystkiego po trochu oznaczać jedzenie niezdrowej żywności w aż 90%. Codziennie trochę płatków Chocapic, odrobina napoju gazowanego, kawałek ciasta, kilka ciastek, parę czipsów, kawałek mrożonej pizzy, nieco frytek, odrobina keczupu, łyk kompotu i jogurtu owocowego, listek gumy do żucia, kromka chleba z dżemem, kilka cukierków, kulka lodów, kawałek batonika Mars czy Twix – w ten sposób odżywiają się tysiące dzieci w wieku szkolnym, co prowadzi między innymi do otyłości, cukrzycy, chorób serca, stanów zapalnych stawów, alergii i nowotworów...

Sprzeciwianie się stosowaniu diet jest tym bardziej skandaliczne, że istnieją diety, które pomagają zwalczać choroby oraz zachować dobry stan zdrowia. Istnieją również takie, dzięki którym można wyleczyć niektóre choroby bez konieczności stosowania leków!

Chciałbym dziś zrehabilitować dietę szczególnie oczernianą w prasie, czyli dietę doktora Roberta Atkinsa.

Dieta odchudzająca, która leczy

Na samym początku dr Robert Atkins polecał swoją dietę osobom pragnącym schudnąć. I  rzeczywiście jest ona niezwykle skuteczna – pozwala każdemu osiągnąć swoją idealną masę ciała, niezależnie od tego, czy nadwaga sięga pięciu czy pięćdziesięciu kilogramów.

A co więcej – naukowcy twierdzą, że utracie masy ciała spowodowanej stosowaniem tej diety towarzyszy tak wiele pozytywnych skutków dla zdrowia, że dietę Atkinsa można uznać za prawdziwą naturalną terapię pomagającą w powrocie do zdrowia oraz przyczyniającą się do zachowania długowieczności.

Wiele diet powoduje osłabienie organizmu. Pomagają one schudnąć, lecz jednocześnie osłabiają kości, powodują wypadanie włosów, łamliwość paznokci oraz podatność na infekcje. W przypadku tej diety jest dokładnie na odwrót.

Dieta Atkinsa nie tylko sprawia, że chudniesz. Dzięki niej możesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na wiele chorób, gdyż dieta ta:

  • łagodzi przewlekłe stany zapalne, które prowadzą do powstawania nowotworów i są źródłem problemów z układem krążenia1,
  • reguluje ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze2,
  • reguluje stężenie cukru we krwi: cukrzycy stosujący dietę Atkinsa z czasem nie muszą brać tylu leków, a nawet mogą przestać je brać w ogóle3,
  • jest niezwykle skuteczna w przypadku padaczki4.

Przyjemna dieta

Ponadto dieta Atkinsa jest najbardziej przyjazną z diet, bo, stosując ją, czujemy się doskonale. (W przeciwieństwie do diet, których stosowanie powoduje cierpienie fizyczne związane z silnym uczuciem głodu).

Dieta Atkinsa nie wymaga liczenia kalorii (co samo w sobie jest jak na dietę odchudzającą niezwykłe), ale przed wszystkim nie wymaga ograniczenia tłuszczów!

Tłuszcze są niezbędne w celu pozbycia się uczucia głodu. Należą one do najwolniej trawionych składników odżywczych. Pozostają w żołądku i jelitach znacznie dłużej niż węglowodany i białka, które wchłaniane są bardzo szybko. Właśnie dlatego jedzenie tłuszczu sprawia, że czujemy się najedzeni.

Diety beztłuszczowe lub pozwalające na stosowanie niewielkich ilości tłuszczu są bardzo trudne do stosowania, ponieważ wszystko, co jemy, trawimy niemal natychmiast. Żołądek jest pusty, mamy więc wrażenie umierania z głodu. Zaczynamy marzyć o rozmaitych potrawach – i w końcu... dobieramy się do słoika z Nutellą.

A to nie wszystko – dieta Atkinsa pozwala na znacznie więcej niż jedzenie tylu kalorii, ile nam trzeba. Możesz nie tylko spożywać wszystkie dobre tłuszcze (wystarczy je wybrać z bardzo długiej listy olejów oraz tłustych potraw), ale także możesz „podjadać” między posiłkami, ponieważ dieta Atkinsa zaleca drobne przekąski dwa razy dziennie!

Dodatkowo dieta Atkinsa jest wyjątkowa pod względem tego, co dzieje się podczas fazy stabilizacji, w czasie której 95% osób stosujących inne diety zaczyna z powrotem przybierać na wadze. Dzięki tej diecie możesz zachować idealną masę ciała na dłużej.

Dieta Atkinsa pozwala pozbyć się tłuszczu trzewnego

Większość diet wiąże się przede wszystkim z utratą wody. Nasze ciało zawiera ponad 50% wody, więc, gubiąc kilogramy na zwykłej diecie, tracimy przede wszystkim wodę, a nie tłuszcz. To bardzo szkodliwe dla zdrowia!

W diecie Atkinsa przewidziane jest picie dużej ilości napojów oraz zażywanie suplementów minerałów podczas pierwszej fazy, dzięki czemu możesz zachować odpowiedni poziom nawilżenia, który jest niezbędny dla zdrowia. Oznacza to, że tracisz tłuszcz, a nie tylko wodę.

Udowodniono, że dzięki diecie Atkinsa traci się znaczną ilość tłuszczu, szczególnie w okolicy pasa5.

Zmień swoje ciało w maszynę do spalania tłuszczu

Dieta Atkinsa jest tak bardzo skuteczna – co udowodniona naukowo. Wyniki ponad pięćdziesięciu badań naukowych potwierdziły, że do tycia nie przyczyniają się tłuszcze ani białka – tyjemy przez węglowodany, czyli nie tylko słodkie potrawy i cukier, ale także wszelkie pokarmy zawierające skrobię (roślinny polisacharyd) – takie jak ziemniaki czy produkty zbożowe, a w szczególności białą mąkę.

Tłuszcze nie są wcale złe dla Twojego organizmu, chyba że spożywasz je razem z węglowodanami. Wtedy zamiast je spalać, Twój organizm zaczyna je magazynować.

Jeśli jednak jesz same tłuszcze, możesz się szybko nasycić, a Twój organizm zacznie je spalać.

Nowa dieta Atkinsa

Jeżeli uważasz, że dieta Atkinsa jest szkodliwa, to jesteś pewnie jedną z wielu osób, do której dotarły takie informacje, rozpowszechniane w ramach kampanii przeciwko stosowaniu tej diety.

Krytycy diety Atkinsa opierali swoje zarzuty głównie na tym, że w pierwszej wersji diety, opublikowanej w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku, zalecano spożywanie wszystkich rodzajów tłuszczów, co powodowało zaburzenia proporcji kwasów tłuszczowych, a w szczególności kwasów omega-6 do omega-3.

Dieta ta nakazywała ograniczenie spożycia wszystkich cukrów, czyli miedzy innymi owoców, co mogło powodować niedobory błonnika oraz witamin i antyoksydantów.

Z tego właśnie powodu w  2010 roku dietę Atkinsa zmodyfikowano tak, aby uwzględniała najnowszą wiedzę naukową. Modyfikację diety przeprowadziło trzech amerykańskich lekarzy: profesor Eric Westman (Uniwersytet Duke`a), profesor Stephen Finney (emerytowany prof. Uniwersytetu Kalifornijskiego – filii w Davis) oraz profesor Jefferson Volek (Uniwersytet Connecticut).

W nowej diecie Atkinsa kładzie się nacisk na warzywa, które mogą zawierać dużo antyoksydantów, a także, w mniejszym stopniu, na owoce (oprócz tych, które mają dużo cukru). Obecnie w ramach tej diety bierze się pod uwagę najnowsze odkrycia związane z indeksem glikemicznym oraz stosunkiem kwasów tłuszczowych omega-6 do kwasów omega-3.

Dieta składa się z czterech faz: fazy wprowadzającej, kontynuacyjnej, fazy stabilizacji wstępnej i fazy stabilizacji ostatecznej.

Pierwsza z nich trwa dwa tygodnie i możesz podczas niej jeść wszystkie rodzaje ryb, drób, mięso, jaja oraz trzy kawałki sera dziennie. Należy natomiast jeść mało warzyw, sałatek i surówek oraz całkowicie wyeliminować produkty zawierające skrobię, produkty zbożowe, owoce, mleko i alkohol.

Podczas kolejnej fazy możesz po trochu wprowadzać węglowodany, poczynając od orzechów i drobnych czerwonych owoców. Głównym celem diety jest zapewnienie braku uczucia głodu. Należy również określić, jaką ilość węglowodanów jesteś w stanie tolerować, czyli ile węglowodanów możesz zjeść, aby nie przytyć. Ta faza trwa aż do utraty tylu kilogramów, aby do docelowej masy ciała brakowało Ci tylko pięć kilogramów.

Podczas fazy stabilizacji wstępnej (czyli fazy trzeciej) można ostrożnie wprowadzać warzywa strączkowe (groch, soczewicę, bób, fasolę), o ile oczywiście je lubisz. Możesz też zacząć jeść owoce oraz potrawy bogate w skrobię, a także pełnoziarniste zboża. Na każdym z etapów należy zwracać uwagę na to, czy wprowadzone węglowodany nie powodują ponownego przybierania na wadze. Jeśli tak się dzieje, trzeba wyeliminować je z diety. Celem tej fazy jest bowiem utrzymanie docelowej masy ciała przez miesiąc.

Należy jednak pamiętać o tym, aby jeść nie tylko produkty tłuszczowe wysokiej jakości (i bez cukru), ale także sporo białka (roślinnego i zwierzęcego). Możesz również dodawać do sałatek, trochę warzyw, mięsa czy ryb oliwę z oliwek, masło, śmietanę, parmezan oraz inne przyprawy. Oznacza to, że nie będziesz mieć ochoty na chleb, ryż lub ziemniaki.

W tym momencie możesz przejść do ostatniej fazy. W fazie tej nie ma już potrzeby chudnięcia. Na tym etapie nie będziesz już jeść „pustych” węglowodanów, czyli cukrów prostych i złożonych, które nie zawierają (lub zawierają bardzo mało) błonnika, witamin, minerałów i antyoksydantów.

Najważniejsze zasady, których powinieneś przestrzegać

  • Nigdy nie licz kalorii.
  • Jedz tyle dozwolonych pokarmów, ile potrzebujesz do zaspokojenia głodu.
  • Nie jedz, jeśli nie odczuwasz głodu.
  • Nie zjadaj wszystkiego z talerza, jeśli nie czujesz już głodu.
  • Pij tyle wody, ile potrzebuje Twoje ciało. Nie ograniczaj płynów..., ale nie pij też za dużo.
  • Lepiej jeść więcej małych posiłków.
  • Jeżeli jest Ci słabo z powodu zbyt szybkiej utraty wagi, prawdopodobnie brakuje Ci soli.
  • Codziennie zażywaj preparaty multiwitaminowe.

Dla zainteresowanych osób

Nowa dieta Atkinsa jest skuteczna, jednakże nie powinni jej stosować amatorzy, więc zalecam czytelnikom „Poczty Zdrowia“, aby nie próbowali wprowadzać tej diety jedynie w oparciu o pseudoporady, które można znaleźć w Internecie.

Jeśli chcesz zacząć stosować tę dietę, potrzebny Ci będzie dokładny jej opis, zawierający przykładowe jadłospisy oraz wskazówki pomagające w przejściu każdego z etapów diety.

Ja sam kupiłem wydaną przez wspomnianych wcześniej amerykańskich lekarzy książkę i uzyskałem dzięki niej wiele pożytecznych informacji. Książka jest też już dostępna w jezyku polskim pod tytułem „Nowa dieta Atkinsa“.

Życzę zdrowia!
Jean-Marc Dupuis

PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.

******************************************

Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.

Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.

Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.

******************************************

Źródła:

  1. Archives of Internal Medicine 166 (2006), 285-293.
  2. C. D. Gardner et al.: «Comparison of the Atkins, Zone, Ornish, and LEARN Diets for Change in Weight and Related Risk Factors among Overweight Premenopausal Women».
  3. Nutrition & Metabolism (London) 5 (2008), 36.
  4. E. H. Kossoff, J. M. Rho: Ketogenic Diets: « Evidence for Short and Long-Term Efficacy». Neurotherapeutics 6 (2009), 406–414.
  5. Voir Nutrition and Metabolism (London) 1 (2004), 13 ainsi queLipids 44 (2008), 297–309.

Komentarze

Jolanta Cyraniak 2013-08-06 08:50
Bardzo dziękuję za wszystkie informacje, które otrzymuję w newsletterach. mam pytanie do ostatniego dotyczącego diety. Jestem wegetarianką. Pierwszy etap diety jest nie dla mnie. Czy mogę mięso, ryby czymś zastąpić w tej diecie? Pozdrawiam Jola Cyraniak
Helena Burchardt 2013-08-06 11:47
I znowu reklama ... książki na temat diety. gdyby chcieć wypróbować wszystkie cudowne diety trzeba by ży,c chyba 300 lat. Za kilka lat może znów trzeba będzie aktualizować książkę (dietę).
grzegorz gwozdziewski 2013-08-06 23:22
Drogi panie wydawco-zgage I refluks to ja dostalem czytajac ten artykul .Nosilem sie z wielkim zamiarem wykupienia panskiego Dossier, ale, ze jest pan goracym zwolennikiem zmodyfikowanej(pol biedy ) diety Atkinsona, opartej w glownej mierze na tluszczach zwierzecych, nie pozostaje mi nic innego, bedac wegetarianinem; jak zaniechanie mojego pomyslu.Zycze zdrowia konsumujac szlachtowane zwierzeta.
Cela 2013-08-07 21:49
Dieta Atkinsa jest dietą niepełnowartościową. Nawet sami autorzy o tym wiedzą, bo zalecają suplementację witamin i mikroelementów. Szkoda, że nie było mowy w artykuje na temat ciał ketonowych, które na tej diecie tworza w nadmiarze i zatruwają organizm. Do pełnego spalenia tłuszczy niezbędne są węglowodany! Jedna z oznak zalegania ich w organizmie jest nieświerzy oddech z ust.
Marzena Sowińska 2013-08-18 13:39
Ja stosuje dietę, mięso z surowymi warzywami, jem jak jestem głodna czyli kilka razy dziennie. Organizm przyzwyczaiłam do tego, że nie magazynuje , bo wie, że nie będzie długo głodny. Pije dużo wody z cytryną. Nie mam problemu z nadwagą i chorobami.
Marzena Sowińska 2013-08-18 13:40
Na zgagę stosuje sodę i nie wiem co to tabletki.
Joanna Dylak 2013-08-19 15:47
Witam. Jestem bardzo zadowolona z Waszej strony. Wszystkie diety mają skutek uboczny. Nie stosuję żadnej. Moim zdaniem należy najpierw oczyścić organizm z bakterii, grzybów, pasożytów, metali ciężkich. (...) Jeżeli oczyścimy organizm to waga sama się ureguluje.Pozdrawiam wszystkich.
Figula 2013-11-26 19:12
A ja uważam, że lepiej po prostu wyrzucić śmieciowe jedzenie i jeść zdrowo, warto też surowo. Gwarantuję, że od tego też każdy schudnie i będzie czuł się lepiej.
Anna Wrzechwiedząca 2014-03-22 09:38
Ten artykuł tak jak i dieta jest szkodliwy, Atkins jest oszustem co już wszyscy wiedzą a Wy się nim dalej zachwycajcie i rujnujcie swoje zdrowie.
zofia 2014-04-13 06:57
wlasnie zapisalam sie na panska prenumerate i zaczynam tego zalowac nie jestem pewna czy rzetelnie pan traktuje te zagadnienia
Almia 2014-09-28 08:49
Próbowałam Dukana, ale to nie dla mnie. Nie potrafię zrezygnować z warzyw nawet na 2 tygodnie (z owocami nie mam tego problemu). Osobiście polecam "dietę" (w cudzysłowiu bo to styl odżywiania) South Beach. Sprawdziłam na sobie - wszystko o niej jest w necie (za darmo) i również się nie głoduje. Przed rozpoczęciem zrobiłam badania krwi i po 4 miesiącach - były o wiele lepsze niż przed. Jak to określił mój ginekolog: "ma pani wyniki jak 16-tka" :) do tego schudłam 17 kg :) i osiągnęłam wagę sprzed 20 lat. A wegetarianom chcącym coś jeszcze poprawić w diecie polecam jedynie rezygnację z glutenu, bo i tak jecie zdrowo :) a mi dzięki temu bardzo poprawiły się wyniki tarczycowe. Polecam i pozdrawiam :*
Mai 2014-09-28 12:07
Zgadzam się, też jestem wege i naprawdę szkoda, że nie podano alternatywy - moim zdaniem jak chociażby dieta oparta na indeksie glikemicznym. Gdybym chciała stosować dietę Atkinsa musiałabym jeść tylko ser i jajka przez 2 tygodnie. Kompletnie nierealne aby w ten sposób zachować zdrowie.
Erfedryna 2014-10-17 19:43
Na Atkinsie można wspaniale uregulować sobie np. nierówny poziom cukru we krwi,również pozbyć się tzw. hipoglikemii reaktywnej czyli poposiłkowej, bowiem taka dieta może wyraźnie zmniejszyć insulinooporność, stawia na nogi i reguluje chory, wypaczony metabolizm. Podobnie działa jej polska "bliżniaczka", niesłusznie gdzieniegdzie obśmiewana dieta polskiego lekarza Jana Kwaśniewskiego, niskowęglowodanowa i wysokotłuszczowa. Stosując ją skrupulatnie przez okres mniej więcej roku, rozstałam się na dobre z cukrzycą (tak, tak). Już ponad rok mija od tego czasu, jak nie potrzebuję żadnych leków, cukier trzyma się w normie. Obecnie już jem nieco więcej węglowodanów niż zaleca to J.Kwaśniewski ale staram się z nimi nie przesadzać. Tak jak pisał Atkins, każdy niech ustali sobie sam, jaka ilość węgli jest dla niego najlepsza, taka mianowicie, na której czujemy się dobrze i nie przybieramy na wadze. (To jest sprawa indywidualna i po to jest właśnie ostatnia, czwarta faza diety Atkinsa.) A warzyw jedzmy do woli i na zdrowie. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Ebola – rozpowszechnione kłamstwo

Jakiś czas temu prasa donosiła, że między marcem a sierpniem 2014 zmarło 1229 osób w całej Afryce, ale że nie są to sprawdzone... czytaj więcej

Soki, które leczą...

Miłośników zdrowej żywności w Stanach Zjednoczonych już od dwudziestu lat ogarnia prawdziwe szaleństwo, które jak dotąd nie zdołało... czytaj więcej

Gazpacho: sposób na upał i... nadciśnienie

Naukowcy z Uniwersytetu w Barcelonie opublikowali badanie, z którego wynika, że systematyczne spożywanie gazpacho zmniejsza o 27%... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Akceptuję regulamin, politykę prywatności i politykę plików cookies (więcej)

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz na otrzymywanie powiadomień e-mail (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.