Sprawdź:
- czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
- co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
- jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?
Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.
A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.
Większość kobiet po 80. roku życia jest lekka jak piórko. „Mała staruszka” to jedno z określeń, jakie zdarza się usłyszeć o starszych paniach.
Nie chodzi tu tylko o chudość ciała wynikającą ze zmniejszenia się masy mięśniowej, tkanki tłuszczowej i skóry.
Kobiety w ciągu życia tracą 40% masy kostnej (mężczyźni 25%).
To bardzo dużo.
W efekcie ich kości stają się lżejsze, a przede wszystkim dużo delikatniejsze i słabsze.
Do tego stopnia, że osiadają pod wpływem ciężaru ciała. Z tego powodu, a także z powodu uszkodzeń krążków międzykręgowych, kobiety w wieku 65 lat średnio stają się niższe o 4,5 cm!
Spadek poziomu hormonów żeńskich, zwłaszcza od menopauzy, powoduje szybki spadek masy układu kostnego (1,6% rocznie, co daje 15% w ciągu 10 lat). W dodatku zachodzą zmiany w strukturze kości. To wszystko sprawia, że kości stają się słabsze (osteoporoza).
Wzrasta ryzyko złamania nadgarstka, biodra i kręgosłupa. Kluczowe jest to, iż każde złamanie może prowadzić do niepełnosprawności.
W Europie co 30 sekund dochodzi do złamania kości z powodu osteoporozy. To już epidemia.
„Będę brać wapń” – zazwyczaj takie zdanie słyszymy i to ma rzekomo rozwiązać problem.
Jednak nie tędy droga.
Prawdą jest, że wapń jest niezbędnym składnikiem kości.
Jednak mamy już wystarczające ilości wapnia w spożywanej żywności: produktach mlecznych, wodzie mineralnej lub „twardej” wodzie z kranu, a także w owocach (świeżych lub suszonych), warzywach, orzechach włoskich, migdałach, orzechach laskowych i innych nasionach roślin oleistych, roślinach strączkowych, zbożach, jajach, skorupiakach, algach, kawie. Wszystkie te produkty zawierają spore ilości wapnia.
Przyczyną odwapnienia kości nie jest brak wapnia w diecie, ale problem z jego przyswajaniem i utrzymaniem w strukturze kości.
Aby przyswoić wapń i go utrzymać, potrzebny jest magnez (360 mg dziennie), witamina D (1500 j.m. dziennie) i witamina K2 (90 mg dziennie).
Tarczyca i przytarczyce naturalnie wytwarzają parathormon i kalcytoninę, które pomagają wiązać wapń w kościach. Niezbędne są także hormony płciowe: dzięki nim układ kostny rośnie w okresie dojrzewania, a gdy z powodu menopauzy poziom tych hormonów spada, masa układu kostnego się zmniejsza. Aby temu przeciwdziałać, lekarz może przepisać DHEA (25 mg dla kobiet i 50 mg dla mężczyzn).
Ważne także, aby wapń „nie uciekał”, a tak się dzieje, gdy w organizmie przewlekle utrzymuje się zbyt wysoka kwasowość.
Zbyt duże spożycie mięsa, produktów mlecznych, węglowodanów i soli kuchennej (chlorku sodu), oraz zbyt niskie spożycie warzyw (które są zasadowe i kompensują kwasowość) sprawia, że wapnia ubywa, ponieważ organizm wykorzystuje go jako tzw. bufor, aby obniżyć poziom kwasowości krwi
Osteoporozę wywołuje degradacja białek tworzących strukturę kości. Zwłaszcza degradacja kolagenu.
Do nich w normalnych warunkach przytwierdza się wapń. Gdy one się rozpadają, wapń znika.
Wraz z wapniem znika również fosfor, ściśle z nim związany. Taki proces, nazywany demineralizacją kości, powoduje osłabienie kości.
Dlatego nadszedł właściwy czas, aby spróbować czegoś innego. Aby pomóc swojemu organizmowi uruchomić własne wewnętrzne procesy wzmacniania kości. Jak to robić skutecznie? – dowiesz się dzięki programowi "Osteoporoza. Jak wzmocnić kości i zmniejszyć ryzyko ich złamania".
W programie tym znajdziesz wszystkie dowiedzione naukowo naturalne metody zapobiegania osteoporozie i jej leczenia. Tak, aby zapewnić Ci możliwość swobodnego poruszania się i radość życia.
Podamy Ci tak różnorodne rozwiązania jak terapie hormonalne, fitoterapia, przywrócenie organizmowi równowagi kwasowo-zasadowej, suplementacja mikroelementów. Otrzymasz także 29 sprawdzonych przepisów na pyszne potrawy w kuchni zapobiegającej osteoporozie.
Sprawdź więcej na tej stronie
Rozwiązaniem jest wzmocnienie białek kości. To się dobrze składa, ponieważ znamy mechanizmy powstawania tych białek i ich odbudowy.
W tych mechanizmach uczestniczą osteoblasty, komórki kościotwórcze. Osteoblasty współpracują z komórkami odpowiedzialnymi za usuwanie starych komórek kostnych.
W normalnych warunkach te dwa typy komórek stale pracują, aby eliminować stare komórki i odtwarzać kości. Dzięki temu co 10 lat mamy w pełni odnowiony szkielet.
Jednak osteoblasty tworzące kości mogą zwolnić tempo, zatrzymać się lub umrzeć. Dzieje się tak w następujących przypadkach:
Ważne jest, aby wyeliminować wszystkie te przyczyny, które szkodzą osteoblastom, a tym samym osłabiają kości i zaburzają proces ich odbudowy.
Możesz dodatkowo zwiększyć spożycie składników odżywczych, które odżywiają osteoblasty, pobudzają ich aktywność i namnażanie:
Trzeba pamiętać, że osteoblasty muszą mieć z czego wytworzyć białka do budowy kości.
Do tworzenia kolagenu, białka tworzącego macierz kostną, niezbędna jest witamina C (500 mg dziennie, w postaci dużej ilości świeżych owoców i warzyw) oraz witamina B6.
Aby utrzymać prawidłowy stan kości i je wzmacniać, musimy naszych kości używać, podobnie jak mięśni.
Gdy uprawiasz sport, na kości jest wywierany nacisk, napięcia i wstrząsy, które są dla nich dobre.
Z kolei bezczynność sprawia, że masa kości się zmniejsza.
Zachowaj jednak umiar, gdyż nadmierna aktywność fizyczna (maraton, sport wyczynowy) prowadzi do obniżenia poziomu hormonów żeńskich (estrogenów), co zmniejsza masę tkanki kostnej.
Jak wspomniałem powyżej, nie potrzebujesz spożywać więcej wapnia. Po prostu potrzebujesz lepiej go przyswajać i lepiej utrzymać.
Suplementy diety zawierające wapń są więc zbędne.
Chciałbym w tym miejscu zasygnalizować, że powstało badanie, w którym wykazano wzrost ryzyka złamań przy spożywaniu więcej niż 1157 mg wapnia na dobę, a taką ilość niewątpliwie można osiągnąć w trakcie suplementacji.
Poza tym, suplementy diety zawierające wapń mogą prowadzić do zwapnienia tętnic wieńcowych (oplatających mięsień sercowy). Badanie przeprowadzone w Nowej Zelandii z udziałem 1471 kobiet w wieku 74 lat wykazało, że w przypadku zażywania 1000 mg wapnia dziennie wzrastała liczba zawałów mięśnia sercowego.
Powyższe wskazówki pozwolą znacząco zmniejszyć ryzyko złamań kości oraz ryzyko, że z wiekiem staniesz się mniejsza.
Gorąco zachęcam, aby je zastosować. To wpływie pozytywnie nie tylko na kości, ale przyniesie wiele innych korzyści dla ogólnego stanu zdrowia.
Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis
---
Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.