×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Pobierz bezpłatnie świąteczny raport: Cynamon - przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Dowiesz się:

  • jakie właściwości lecznicze ma cynamon,
  • jaki rodzaj cynamonu wybrać i w jakiej postaci,
  • do jakich potraw stosować tę przyprawę, aby wzbogacić smak i nie stracić jej cennych właściwości.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych o za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2014-03-04

Dlaczego wolę mleko migdałowe?

Zanim pierwszy raz zalałem płatki kukurydziane mlekiem migdałowym, spodziewałem się najgorszego. Zachodziłem w głowę, jakim cudem „mleko roślinne”, wyprodukowane w nie wiadomo jaki sposób, może przypominać mleko od krowy.

Niespodzianka była przemiła. Przekonałem się, że płatki smakują jak zwykle, są tak samo aksamitne, a nawet bardziej świeże i lekkostrawne.

Płatków kukurydzianych nie jem już od dawna, ale wciąż pijam ze smakiem mleko migdałowe.

******************************************

Aż w 80% Twój stan zdrowia zależy od...

sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz

90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!

Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!

Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia

W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.

******************************************

Zachęcam do tego i Ciebie. Mleko od krowy może powodować sporo problemów zdrowotnych (alergia, nietolerancja, stan zapalny czasem prowadzący do chorób przewlekłych), zaś mleko migdałowe ma same zalety:

  • nie zawiera laktozy, czyli cukru mlecznego, którego większość dorosłych nie jest w stanie prawidłowo strawić,
  • świetnie smakuje,
  • posiada wiele niezbędnych składników odżywczych: witaminę E (dobra dla skóry), żelazo i witaminę B2 (korzystna dla mięśni), a także wapń i witaminę D,
  • nie trzeba go trzymać w lodówce,
  • ma mało cukru,
  • szklanka mleka migdałowego zawiera tylko 60 kalorii, podczas gdy mleka krowiego pełnego – 150 kcal, półtłustego – 125 kcal, a chudego – 90 kcal. Jeśli starasz się zrzucić kilogramy, to mleko z migdałów może być ciekawą propozycją.

Problem w tym, że mleko migdałowe jest dużo droższe niż krowie (karton mleka migdałowego dostaniesz za ok. 15 zł, podczas gdy cena mleka krowiego nie przekracza 3 zł). Ponadto mleko migdałowe dostępne w sprzedaży często zawiera zagęstniki i inne dodatki.

Wiele osób nietolerujących mleka rezygnuje więc także z kupowania mleka migdałowego. A przecież można zrobić je samodzielnie!

Oto mój…

Sekretny przepis na mleko migdałowe

Z podanych składników otrzymasz litr mleka migdałowego własnego wyrobu.

W salaterce zalej wodą 250 g całych, niełuskanych migdałów bio, aby woda sięgała 5 cm ponad migdały. Pozostaw je na noc do nasiąknięcia w temperaturze pokojowej.

Odcedź migdały (będą wyraźnie napęczniałe) i zmiksuj je w blenderze na proszek. Dodaj szklankę wody o temperaturze pokojowej i miksuj całość jeszcze przez 2 minuty. Teraz migdały powinny mieć konsystencję gęstej papki.

Przełóż papkę do salaterki i wlej pół litra wrzątku. Zaparzaj całość przez 10 minut.

Porcja po porcji odcedzaj zmiksowane orzechy przez cienką ściereczkę (najlepiej tetrową) złożoną na cztery i zamocowaną gumką do miski. Możesz do tego celu użyć również drobne metalowe sitko, aczkolwiek drobinki orzechów mimo wszystko mogą się przedostać do mleka.

Następnie bardzo dokładnie wyciśnij do miski całą zawartość ściereczki lub – w przypadku gdy używasz sitka – dociskaj migdałową papkę grzbietem łyżki, aby wycisnąć z niej jak najwięcej płynu.

Do powstałego mleka migdałowego dodaj łyżkę miodu lub – jeśli lubisz – syropu klonowego, wanilię oraz po szczypcie soli, cynamonu i gałki muszkatołowej. Na koniec roztrzep całość do uzyskania jednolitej cieczy. Gotowe!

Mleko możesz przechowywać przez kilka dni w zamkniętym pojemniku. Jeśli pojemnik od dłuższego czasu stoi nieruchomo, potrząśnij nim przed podaniem mleka.

Mały dodatek

Po wykonaniu tego przepisu oprócz pysznego mleka migdałowego otrzymujesz mały bonus: papkę orzechową pozostałą po wyciskaniu mleka na sitku. Można ją użyć na przykład do naleśników, do pieczenia ciastek jako zamiennik mąki albo po prostu zagęścić nią zupę.

Papkę migdałową możesz przechowywać w lodówce do 4 dni lub zamrozić na dłużej.

W przepisach na mleko migdałowe trafia się czasem zalecenie, aby każdy migdał obierać ze skórki dla większego efektu, ale to nudna i zupełnie niepotrzebna czynność. Jeśli starannie odcedzisz miksturę przez ścierkę/sitko, w gotowym mleku będzie naprawdę niewiele skórki migdałowej.

Radzę za to starannie wykonać etap całonocnego moczenia migdałów oraz zaparzania we wrzątku przez 10 minut. Wtedy mleko migdałowe będzie miało ładniejszą teksturę i wyjątkowy smak.

Życzę zdrowia i smacznego!
Jean-Marc Dupuis

PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.

******************************************

Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.

Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.

Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.

******************************************

Komentarze

basia 2014-03-04 09:11
czy zaparzanie nie niszczy wartości odżywczych??
Kundzia 2014-03-04 09:21
Jak rozumieć tekst : " Zaparzaj całość przez 10 minut." Czy doprowadzić do wrzenia ? ... i 10 minut w stanie wrzenia utrzymać całość na małym ogniu ?
Poczta Zdrowia 2014-03-04 10:39
Należy zalać papkę wrzątkiem i poczekać 10min (bez doprowadzania do wrzenia i bez trzymania na ogniu).
Teresa Para 2014-03-04 10:48
wyprodukowanie takiego mleka domowym sposobem jest niewiele tansze niz gotowy produkt,bo kg migdałow kosztuje ok 50 zl,ale pewnie jest najsamczniejszym mlekiem roslinnym,bo kokosowe szybko sie "przyjada"
katrin 2014-03-04 16:27
Czy mleko migdalowe mozna podawac dziecku rocznemu??
wiszniewska 2014-03-09 11:25
Bardzo ucieszył mnie ten przepis, lecz chcę wiedzieć czy spożywanie produktów mrożonych jest szkodliwe i niewskazane i jakie niesie za sobą następstwa czyli wszystko o różnych mrożonkach. Wiesława Wiszniewska
maglin 2014-03-10 10:51
W skórkach migdałów znajduje się kwas pruski ( cyjanowodór) .Lepiej chyba obrać je ze skórki.
Dag 2014-08-31 09:51
Akurat amigdalina w rozsądnych ilościach jest bardziej na plus niż minus
Ania 2014-09-01 14:20
Czyli co..nie obierac slorki z migdalow bo amigdalina w nich jest i to jest zdrowe.... bylo by super bo zawsze robiac mleko migdalowe obieram a to dodatkowa praca - czy dzieciakom to nie zaszkodzi_ bo jednak ta mase zawsze wykorzystuje potem do czegos_ mam sie nie bac- prosze o info. pozdrawiam
ktod 2014-09-20 17:13
Pierdzielone reklamy z prawej strony
Barbara 2016-02-09 09:01
A ja robię mleko migdałowo - kokosowe (z obranych i namoczonych migdałów i wiórków kokosowych bio) w wyciskarce do owoców. Szybko i skutecznie. A smaczną pulpę uzyskaną z wyciskania zajadam z rodzynkami jako przekąskę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Kuchenka mikrofalowa: na śmietnik czy do kuchni?

Wielu ekspertów medycyny naturalnej od lat wzywa, aby pozbywać się kuchenek mikrofalowych. Przypominają oni, że kuchenki mikrofalowe... czytaj więcej

Obowiązek pamięci

W tym roku obchodzimy stulecie bitwy pod Verdun. Z tego powodu przeczytałem refleksję amerykańskiego pisarza Walta Whitmana, który napisał, że... czytaj więcej

Siwe włosy nie istnieją

Siwe włosy to złudzenie optyczne. Włos nigdy nie jest siwy. Jest biały lub kolorowy (czarny, brązowy, blond, rudy...), a kiedy dwa... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Akceptuję regulamin, politykę prywatności i politykę plików cookies (więcej)

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz na otrzymywanie powiadomień e-mail (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych o za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.