×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Pobierz bezpłatnie świąteczny raport: Cynamon - przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Dowiesz się:

  • jakie właściwości lecznicze ma cynamon,
  • jaki rodzaj cynamonu wybrać i w jakiej postaci,
  • do jakich potraw stosować tę przyprawę, aby wzbogacić smak i nie stracić jej cennych właściwości.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2014-05-09

Europa dopuszcza aspartam, a zakazuje cynamonu

Unia Europejska ogłosiła, że aspartam jest niegroźny1 i można spożywać go, ile dusza zapragnie. Chce też mocno ograniczyć dozwoloną ilość cynamonu. Mieszkańcy krajów Europy Środkowej i Północnej, gdzie wiele tradycyjnych wyrobów cukierniczych produkowanych jest na bazie cynamonu, będą musieli z niego zrezygnować.

Duńskie stowarzyszenie piekarzy ogłosiło koniec bułeczek cynamonowych, które są niemalże ich symbolem narodowym2.

******************************************

Aż w 80% Twój stan zdrowia zależy od...

sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz

90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!

Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!

Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia

W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.

******************************************

Czy Unia Europejska będzie wiarygodna po takim incydencie?

Cynamon dobrą przyprawą

Nie wszystkie przyprawy są dobre dla zdrowia, jednak cynamon należy do tych, które warto jak najczęściej dodawać do swoich posiłków.

Przede wszystkim jego walory smakowe są niesamowite – cynamon ma ciepły, urzekający i niezwykle łagodny smak oraz aromatyczny zapach, który świetnie pasuje zarówno do słodkich, jak i wielu słonych dań.

Ciasta czekoladowe, sałatki owocowe, kremy deserowe, jak również grzane wino, herbata, napary i wiele rodzajów mięsa w sosie zyskują ogromnie na smaku, gdy doprawi się je cynamonem.

Liczne korzyści dla zdrowia

Dodawanie cynamonu do słodkich potraw jest dobrym pomysłem – badania przeprowadzone zarówno wśród ludzi, jak i na zwierzętach wykazały, że przyprawa ta może być skuteczna w walce z cukrzycą typu 2. Cynamon uwrażliwia organizm na insulinę, dzięki czemu ma właściwości obniżające glikemię. Badania wykazują, że chodzi konkretnie o jeden ze składników cynamonu: methyl hydroxy chalcone polimer (MHCP).

Dodatkowo, cynamon ma właściwości antyseptyczne, antywirusowe i zwalczające zmęczenie, a w warunkach laboratoryjnych niszczy wiele bakterii chorobotwórczych. Jest zatem wielofunkcyjnym, antybakteryjnym antyseptykiem o właściwościach przeciwinfekcyjnych.

Cynamon rozgrzewa także organizm w przypadku schłodzenia, stymulując krążenie krwi. Dlatego czasami używa się go do gorących naparów stosowanych przy katarze, grypie czy zapaleniu oskrzeli.

Cynamon pomaga również na trawienie. Okazuje się, że błonnik stanowi ponad połowę wagi mielonego cynamonu. Malutka porcja 2 g przyprawy zawiera w sobie 1,3 g błonnika. To jeszcze jeden ważny powód, żeby dodawać go do wypieków, szczególnie na bazie białej, oczyszczonej mąki.

Brak zauważalnych efektów ubocznych

Człowiek musiałby zjeść tyle wypieków z cynamonu, że prędzej umarłby z powodu otyłości, niż odczuł efekty uboczne tej przyprawy – stwierdził eurodeputowany Paul Nuttall, przeciwny nowej, idiotycznej ustawie.

Można się z nim tylko zgodzić. Jeśli należy ograniczyć spożycie wypieków na bazie cynamonu, to wyłącznie z powodu takich bomb glikemicznych jak cukier i rafinowane zboża, a nie cynamon!

Żaden efekt uboczny tej przyprawy nie został nigdy zanotowany w społeczeństwach azjatyckich, w których jego spożycie jest około dziesięciokrotnie wyższe niż w Europie.

Europa nie do końca w błędzie

To absurdalne prawo może jednak przynieść jakiś pozytywny skutek: przypomnieć, że oszczędzanie na pożywieniu zwykle nie jest dobrym pomysłem (zwłaszcza, jeśli zaoszczędzone pieniądze mają pójść na gadżety elektroniczne i gry).

Za tą europejską inicjatywą antycynamonową stoi amerykańskie i saudyjskie badanie przeprowadzone w 2013 r., które wykazało, że przyprawa ta stosowana przez producentów przemysłowych może stanowić zagrożenie dla wątroby3.

Faktycznie istnieją dwa rodzaje cynamonu: cynamonowiec cejloński (Cinnamomum verum), który jest kosztowny i który sprowadza się z Cejlonu, Seszeli i Madagaskaru. Ten rodzaj przyprawy smakuje również lepiej i zupełnie nie jest dla nas groźny.

Niestety z powodu swojej ceny zwykle zastępowany jest on w wypiekach i napojach przemysłowych cynamonem kasja (inaczej cynamonem chińskim lub cynamonowcem wonnym), który zawiera 63 razy więcej kumaryny, substancji potencjalnie groźnej dla wątroby.

Naucz się wybierać dobry cynamon

Niezwykle ciężko jest rozróżnić dobry i zły cynamon, gdy kupuje się sproszkowaną przyprawę.

Bez problemu można jednak odróżnić cynamon kupowany w laskach. Kasja (zły cynamon) jest brunatny i złożony z jednej dużej i zawiniętej warstwy kory.

Dobry cynamon (cejloński) jest żółty, a laska zbudowana jest z cienkich zawiniętych warstw.

Zdrowia życzę!
Jean-Marc Dupuis

PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.

******************************************

Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.

Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.

Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.

******************************************

Źródła:

  1. http://www.lemonde.fr/sante/article/2013/12/10/l-efsa-blanchit-l-aspartame_3528602_1651302.html
  2. Traditional Danish pastries threatened by EU cinnamon ban, http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/10538172/Traditional-Danish-pastries-threatened-by-EU-cinnamon-ban.html
  3. Coumarin In Cinnamon Causes Liver Damage In Some People, http://www.medicalnewstoday.com/articles/260430.php

Komentarze

Małgorzata Diarra 2014-05-09 11:37
Na prawdę, brak słów; na szczęście są olejki eteryczne (do stosowania wewnętrznie). A słyszeliście, że olejek cynamonowy rozważa się jako jeden ze składników do produkcji opakowań do pieczywa, ponieważ wielokrotnie przedłuża jego trwałość i zapobiega pleśni? Dziękuje za ten artykuł. Wszystkich pozdrawiam. PS. codziennie na czczo wypijam szklaneczkę wody z kilkoma kropelkami olejku eterycznego cynamonu cejlońskiego i cytryny (poziom cukru pięknie spadł i choć nie ma w tym napoju żadnego błonnika, to i tak wspaniale reguluje trawienie). Polecam olejek cynamonowy - wiele z niego korzyści dla zdrowia.
DagmaraZofia 2014-05-09 11:43
...cynamonu nie spożywamy codziennie. Jest przyprawą, więc na porcję ciasta, kompotu, czy pieczeni przyrządzanej zazwyczaj w ilości na większą ilość porcji/osób zużywamy nie więcej niż łyżeczkę herbatnią proszku, który czystą kumaryną przecież nie jest. Substancja, aby wykazała toksyczne działanie, musi działać w przypadku kumaryn w określonej dawce przez dłuższy czas. Bezpieczny, stały czas przyjmowania ziół kumarynowych to 2 tygodnie. Poza tym kumaryny wolno, ale się wypłukują. Wniosek z tego: nie ma o co kopi kruszyć ani się nakręcać. Lepiej uważniej czytać skład pseudowędlin spożywanych codziennie- ta ilość substancji chemicznych z pewnością doprowadzi do uszkodzenia wątroby!
kimek 2014-05-09 12:49
Tutaj można zobaczyć różnicę w wyglądzie pomiędzy cynamonem cejlońskim a kasją: Cynamon a kasja
Urszula Ustyniuk 2014-05-09 15:08
Nie wiedziałam,ze kumaryna grozna jest dla watroby,ale wiem,ze cynamon moze zastapic tabletki rozrzedzajace krew,a ktore to maja bardzo grozne skutki uboczne. Chodzi mi o kwas salicylowy,a konkretnie tabletki acardu.polcardu itp. Kłopot w tym,ze lekarze nie znaja taksowania cynamonu a zamiast acardu proponuja inny lek ,mniej szkodliwy,ale bardzo drogi, bo opakowanie 90 tbl. kosztuje 9o zł. To stanowczo zadrogi lek,jak na kieszeń rencisty,zwazywszy,ze rzeczony lek (nazwy mi nie podano)musiałabym przyjmować min. 2x dziennie . Dwa tygodnie za 90 zł to stanowczo za- drogo. Watrobe mam chora wiec cynamonu nie bedę mogła przyjmować,probowałam sama taksować sobie ten specyfik,ale musiałam zrezygnować,własnie przez bole watroby.
Henryk 2014-05-11 09:38
Zdradziecka słodycz - aspartam TO POWINNI WIEDZIEĆ WSZYSCY LUDZIE. TRZEBA TĘ SPRAWĘ NAGŁOŚNIĆ. http://www.eioba.pl/a/1tks/aspartam-rakotworcza-slodycz Co tu dużo mówić, tej IV Rzeszy występującej pod nazwą UE trzeba dać solidnego kopa w d@pę. Niedawno zakazali wędzenia wędlin, tak więc starsi i mądrzejsi zawiadujący wespół z niemcaszkami z Brukseli, robią wszystko, aby mieszkańców eurokołchozu przenieść jak najszybciej na ten lepszy ze światów. A zanim to nastąpi, obywatele jewrokolonii muszą jeszcze dodatkowo nafaszerować się po drodze chemią apteczną, nie wiadomo czemu nazywaną lekami i dokonąć żywota w ubojni, zwaną inaczej szpitalem.
eh 2014-06-18 15:47
Wszystkie te zalety zdrowotne zostały odnotowane w badaniach nad cynamonem cassia, cynamon cejloński nie pomaga na cukrzycę. O cynamonie cejlońskim wiemy właściwie tyle, że nie ma takich skutków ubocznych jak cynamon cassia ale nie wiemy o jego właściwościach zdrowotnych. Cynamon cassia to też 2ga najlepsza przyprawa pod względem przeciwutleniaczy (1 to goździki). To i tak ma małe znaczenie bo w Polsce można kupić tylko cynamon indonezyjski, o którym nie wiadomo nic. Dziękuję i pozdrawiam.
zuzia 2015-05-02 19:44
Powinni zabronić stosowania sacharozy czy glukozy tylko aspartam.Czy za dużo jest jeszcze ludzi zdrowych w UE?
G2RD 2016-03-10 09:24
PEWNIE KTOŚ NA BAZIE CYNAMONU OPATENTUJE LEK.8KAŻE SOBIE SŁONO PŁACIĆ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Newsy zrujnują Ci zdrowie

Rolph Dobelli1 przedstawił interesującą tezę, zgodnie z którą informacje medialne o bieżących wydarzeniach, a mówiąc... czytaj więcej

Rak: znaczenie walki ze stanem zapalnym

Już od XIX. wieku wiadomo, że każdemu nowotworowi towarzyszy stan zapalny. Ale dopiero niedawno zauważono, że stan ten nie jest następstwem... czytaj więcej

Hemoroidy - zapobieganie i leczenie

W dzisiejszym newsletterze przedstawię Ci wyniki moich własnych badań – i płynące z nich wnioski – na temat przykrej... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Akceptuję regulamin, politykę prywatności i politykę plików cookies (więcej)

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz na otrzymywanie powiadomień e-mail (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.