Sprawdź:
- czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
- co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
- jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?
Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.
A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.
Unia Europejska ogłosiła, że aspartam jest niegroźny1 i można spożywać go, ile dusza zapragnie. Chce też mocno ograniczyć dozwoloną ilość cynamonu. Mieszkańcy krajów Europy Środkowej i Północnej, gdzie wiele tradycyjnych wyrobów cukierniczych produkowanych jest na bazie cynamonu, będą musieli z niego zrezygnować.
Duńskie stowarzyszenie piekarzy ogłosiło koniec bułeczek cynamonowych, które są niemalże ich symbolem narodowym2.
******************************************
sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz
90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!
Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!
Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia
W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.
******************************************
Czy Unia Europejska będzie wiarygodna po takim incydencie?
Nie wszystkie przyprawy są dobre dla zdrowia, jednak cynamon należy do tych, które warto jak najczęściej dodawać do swoich posiłków.
Przede wszystkim jego walory smakowe są niesamowite – cynamon ma ciepły, urzekający i niezwykle łagodny smak oraz aromatyczny zapach, który świetnie pasuje zarówno do słodkich, jak i wielu słonych dań.
Ciasta czekoladowe, sałatki owocowe, kremy deserowe, jak również grzane wino, herbata, napary i wiele rodzajów mięsa w sosie zyskują ogromnie na smaku, gdy doprawi się je cynamonem.
Dodawanie cynamonu do słodkich potraw jest dobrym pomysłem – badania przeprowadzone zarówno wśród ludzi, jak i na zwierzętach wykazały, że przyprawa ta może być skuteczna w walce z cukrzycą typu 2. Cynamon uwrażliwia organizm na insulinę, dzięki czemu ma właściwości obniżające glikemię. Badania wykazują, że chodzi konkretnie o jeden ze składników cynamonu: methyl hydroxy chalcone polimer (MHCP).
Dodatkowo, cynamon ma właściwości antyseptyczne, antywirusowe i zwalczające zmęczenie, a w warunkach laboratoryjnych niszczy wiele bakterii chorobotwórczych. Jest zatem wielofunkcyjnym, antybakteryjnym antyseptykiem o właściwościach przeciwinfekcyjnych.
Cynamon rozgrzewa także organizm w przypadku schłodzenia, stymulując krążenie krwi. Dlatego czasami używa się go do gorących naparów stosowanych przy katarze, grypie czy zapaleniu oskrzeli.
Cynamon pomaga również na trawienie. Okazuje się, że błonnik stanowi ponad połowę wagi mielonego cynamonu. Malutka porcja 2 g przyprawy zawiera w sobie 1,3 g błonnika. To jeszcze jeden ważny powód, żeby dodawać go do wypieków, szczególnie na bazie białej, oczyszczonej mąki.
Człowiek musiałby zjeść tyle wypieków z cynamonu, że prędzej umarłby z powodu otyłości, niż odczuł efekty uboczne tej przyprawy – stwierdził eurodeputowany Paul Nuttall, przeciwny nowej, idiotycznej ustawie.
Można się z nim tylko zgodzić. Jeśli należy ograniczyć spożycie wypieków na bazie cynamonu, to wyłącznie z powodu takich bomb glikemicznych jak cukier i rafinowane zboża, a nie cynamon!
Żaden efekt uboczny tej przyprawy nie został nigdy zanotowany w społeczeństwach azjatyckich, w których jego spożycie jest około dziesięciokrotnie wyższe niż w Europie.
To absurdalne prawo może jednak przynieść jakiś pozytywny skutek: przypomnieć, że oszczędzanie na pożywieniu zwykle nie jest dobrym pomysłem (zwłaszcza, jeśli zaoszczędzone pieniądze mają pójść na gadżety elektroniczne i gry).
Za tą europejską inicjatywą antycynamonową stoi amerykańskie i saudyjskie badanie przeprowadzone w 2013 r., które wykazało, że przyprawa ta stosowana przez producentów przemysłowych może stanowić zagrożenie dla wątroby3.
Faktycznie istnieją dwa rodzaje cynamonu: cynamonowiec cejloński (Cinnamomum verum), który jest kosztowny i który sprowadza się z Cejlonu, Seszeli i Madagaskaru. Ten rodzaj przyprawy smakuje również lepiej i zupełnie nie jest dla nas groźny.
Niestety z powodu swojej ceny zwykle zastępowany jest on w wypiekach i napojach przemysłowych cynamonem kasja (inaczej cynamonem chińskim lub cynamonowcem wonnym), który zawiera 63 razy więcej kumaryny, substancji potencjalnie groźnej dla wątroby.
Niezwykle ciężko jest rozróżnić dobry i zły cynamon, gdy kupuje się sproszkowaną przyprawę.
Bez problemu można jednak odróżnić cynamon kupowany w laskach. Kasja (zły cynamon) jest brunatny i złożony z jednej dużej i zawiniętej warstwy kory.
Dobry cynamon (cejloński) jest żółty, a laska zbudowana jest z cienkich zawiniętych warstw.
Zdrowia życzę!
Jean-Marc Dupuis
PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.
******************************************
Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.
Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.
Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.
******************************************
Źródła:
Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.