×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Pobierz bezpłatnie świąteczny raport: Cynamon - przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Dowiesz się:

  • jakie właściwości lecznicze ma cynamon,
  • jaki rodzaj cynamonu wybrać i w jakiej postaci,
  • do jakich potraw stosować tę przyprawę, aby wzbogacić smak i nie stracić jej cennych właściwości.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych o za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2013-03-26

Gdybym miał zabrać na bezludną wyspę...

Gdyby przyszło mi wyjechać na bezludną wyspę i zabrać tylko jeden suplement diety, byłby to… CoQ10, zwany też koenzymem Q10 lub ubichinonem.

W czystej formie wygląda on jak krystaliczny, żółtawy proszek, pozbawiony smaku i zapachu. Zgodnie ze swą nazwą („ubi” po łacinie znaczy „wszędzie”), jest on wszechobecny – znajdziesz go wszędzie w swoim organizmie. Odkrycie koenzymu Q10 przyniosło w 1978 r. Anglikowi Peterowi Mitchellowi Nagrodę Nobla.

******************************************

Aż w 80% Twój stan zdrowia zależy od...

sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz

90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!

Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!

Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia

W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.

******************************************

Rzeczywiście, koenzym Q10 jest substancją równie niezwykłą, co niezbędną. Występuje w każdej komórce ciała, działając jak iskra, która wyzwala produkcję energii w mitochondriach (czyli maleńkich „elektrowniach” wytwarzających energię komórkową).

Wszystkie nasze narządy istotne dla Twojego życia, a zwłaszcza serce i mózg, potrzebują do funkcjonowania stałej dostawy koenzymu Q10. To samo dotyczy wszystkich 10 000 miliardów komórek, które tworzą Twoje ciało. Należałoby dodać, że koenzym Q10 jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. To on wkracza do akcji, gdy wyczerpią się zapasy witaminy C, jak również chroni witaminy z grupy E.

Koenzym Q10 jest wytwarzany przez wątrobę, ale można uzupełnić jego ilość w organizmie odpowiednim pożywieniem. Znajdziemy go w orzechach włoskich, migdałach, olejach oraz owocach oleistych i zielonych warzywach. Szczególnie bogatym źródłem koenzymu Q10 jest szpinak, a także niektóre ryby, jak sardynki, które zawierają dwa razy więcej koenzymu Q10 niż wołowina. Ale nie łudź się: aby przyswoić 100 mg koenzymu Q10 – czyli zaspokoić połowę dziennego zapotrzebowania – trzeba by każdego dnia spożywać 1,6 kg sardynek.

Z wiekiem poziom koenzymu Q10 wytwarzanego przez wątrobę spada, a u osób przyjmujących statyny (czyli leki obniżające poziom cholesterolu) może nawet dojść do całkowitego zniszczenia naturalnej produkcji tego koenzymu. W efekcie może dojść do problemów z pamięcią i powstania chorób serca (niedokrwienia).

Niedobór koenzymu Q10 wiąże się z tak wieloma groźnymi chorobami, że trudno byłoby je tu wymienić wszystkie. Wystarczy że wspomnę o: nowotworach, chorobach układu krążenia, chorobie Alzheimera, problemach z prostatą, chorobie Parkinsona, migrenie, zwyrodnieniu plamki żółtej związanym z wiekiem itd.

W Japonii od 1974 r. koenzym Q10 jest stosowany w leczeniu zastoinowej niewydolności serca. Każdego dnia przyjmują go miliony pacjentów.

Działanie koenzymu Q10 stało się przedmiotem wielu badań naukowych. Autorzy metaanalizy opublikowanej w 2006 r. zajęli się jedenastoma próbami klinicznymi (przeprowadzonymi ogółem na 319 osobach), potwierdzając ostatecznie dobroczynne działanie koenzymu Q10 u pacjentów dotkniętych zastoinową niewydolnością serca1.

Wyniki wstępnych prób klinicznych oraz studiów przypadku wykazały, że koenzym Q10 może zapobiec nawrotom i wystąpieniu miażdżycy tętnic u osób, które przeszły zawał mięśnia sercowego2. Niestety, jednak samo przyjmowanie koenzymu Q10 w postaci suplementu diety nie wystarczy, aby osiągnąć dobroczynne efekty.

Koenzym Q10 istnieje w dwóch postaciach: ubichinonu i ubichinolu.

Ubichinol stanowi zredukowaną formę koenzymu Q10, to znaczy, że posiada dodatkowy elektron służący do neutralizowania wolnych rodników.

Dlatego zaleca się przyjmowanie koenzymu Q10 w postaci ubichinolu. Idealna dawka dzienna wynosi 100 mg dwa razy na dobę, ale radzę skonsultować się w tej sprawie z lekarzem.

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.

******************************************

Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.

Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.

Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.

******************************************

Źródła:

1. The impact of coenzyme Q10 on systolic function in patients with chronic heart failure Sander S, Coleman CI, et al. J Card Fail. 2006 Aug;12(6):464-72.

2. Singh RB, Neki NS, et al. Effect of coenzyme Q10 on risk of atherosclerosis in patients with recent myocardial infarction Mol Cell Biochem. 2003 Apr;246(1-2):75-82.13. Singh RB, Wander GS, et al. Randomized, double-blind placebo-controlled trial of coenzyme Q10 in patients with acute myocardial infarction Cardiovasc Drugs Ther. 1998 Sep;12(4):347-53. Kuklinski B, Weissenbacher E, Fahnrich A. Coenzyme Q10 and antioxidants in acute myocardial infarction Mol Aspects Med. 1994;15 Suppl:s143-7.

Komentarze

Krystyna Krawczyk 2013-03-26 13:10
Dziękuje serdecznie za mądre porady. Życzę zdrowych radosnych Świąt Wielkiej Nocy. Wiosny w przyrodzie i w życiu rodzinnym
Jola Kacprzak 2013-03-26 15:49
A ja bym jednak na bezludną wyspę zabrała witaminę C. Nie będę uzasadniać dlaczego, bo kto jak kto, ale Pan na pewno to wie.
leonardo rybicki 2013-03-26 20:30
Jak mam konsultować z lekarzem skoro On nie wie o czym mówię.
leonardo rybicki 2013-03-26 20:32
P. Jolu! A może podzieli sie Pani wiadomością o vit.C
Irena Szczesna-Platacz 2013-03-27 02:29
Ponoc PYLEK PSZCZELI posiada takie niesmowite wartosci odzywcze, ze wystarczyl by jako pokarm...Moze cos o pylku.....!!!! Zycze radosnych Swiat pelnych MILOSCI i POKOJU!!!!!
Anna Frudzińska 2013-03-27 15:48
Koenzym Q10 tak jak podajecie Państwo ,jest dla serca "balsamem". Jestem już emerytką nie mam problemu z moim sercem i układem krwionośnym właśnie dzięki Q10. Łącze pozdrowienia oraz życzenia spokojnych i ciepłych Świąt Wielkanocnych. Dziękuję za interesujące artykuły dotyczące zdrowego sposobu odżywiania. Proszę o następne. Anna
Marzena Sowińska 2013-03-30 16:56
Witam. Autor ma rację, Q10 to energia dla komórek. Również LDL przerabia w energię, nie pozwala mu się zjełczeć, czyli nie tworzą się złogi. Dobrze przyswajalne Q10 jest z wiesiołka.
Ewa Augustynik 2013-04-06 23:10
Te informacje są dla mnie jak wit C i koenzym Q 10 dla organizmu.Dziękuję bardzo.
JANINA SEndra 2013-04-10 03:42
TAK wszedzie z V_C c c c ALE w pudrze pod nazwa " *****" Tak ma Pani racje Pani Jolu , nasz organizm nie produkuje witaminy C ,wiec musimy ja zabierac z soba -pomadga w zdrowiu zawsze. O jak dobrze ze mamy poczte zdrowia -dziekuje
bartnik ela 2014-01-05 16:35
czytam dopiero odparu dni ,ale jestem zainteresowana elutka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Afera cholesterolowa

Kilka tygodni temu wywołałem mały skandal, pisząc czarno na białym, że leki obniżające stężenie cholesterolu we krwi (statyny) wywołują... czytaj więcej

Podróż steku z frytkami przez Twój organizm

Swój grób kopiesz własnymi zębami – powtarzają nam jedzeniowi purytanie, którzy chcą nam uprzykrzyć korzystanie z życia.... czytaj więcej

Ulubiona roślina lekarzy starszej daty

Jeszcze dziś wielu lekarzy starszej daty radzi pacjentom spożywanie karczocha jako najskuteczniejszego środka przy... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Akceptuję regulamin, politykę prywatności i politykę plików cookies (więcej)

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz na otrzymywanie powiadomień e-mail (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych o za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.