×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Opublikowano dnia: 2017-11-02

Gluten: absurdalna kampania

Pisałem jakiś czas temu o pladze tzw. fake news, czyli fałszywych wiadomości pojawiających się w Internecie.

To wiadomości z gatunku fantastycznych lub kłamliwych rozpowszechniane w Internecie za pośrednictwem poważnych portali, w tym także oficjalnych portali informacyjnych (media, dzienniki, telewizja itp.).

Jest to naprawdę plaga egipska, gdyż pod pozorem prawdy, wykorzystując poważny wizerunek jakiegoś znanego tytułu prasowego, rozpowszechnia się wiadomości mające na celu podstępne wywarcie wpływu na naszą opinię, na nasz głos w wyborach, na decyzję zakupu produktu konkretnej marki lub, wręcz przeciwnie, na rezygnację z innej.

W dziewięciu na dziesięć przypadków stoi za tym poważny interes ekonomiczny i finansowy.

Szczególnie dotyka to dziedzin zdrowia i medycyny. Mam tu na myśli na przykład nie tak dawne kampanie we Francji: śmieszną kampanię na temat konwalii, przedstawionej jako „mordercza” roślina, oraz o inne: poświęcone karmieniu piersią i obowiązkowym szczepieniom.

Wszystkie podawane tam informacje były albo nieprawdziwe, albo przesadzone, ale cel tych kampanii nie był informacyjny: chodziło o „zdobywanie kliknięć” – aby zwiększyć wpływy z reklamy….

Dziś prowadzona jest nowa absurdalna kampania przeciwko glutenowi.

Fake news na temat glutenu

Scenariusz to absolutna klasyka.

U źródła mamy naukowy artykuł na temat glutenu opublikowany w poważnym czasopiśmie medycznym, British Medical Journal1.

Podczas tego badania obserwowano uczestników przez dwadzieścia cztery lata i badaniu poddano ryzyko zgonu wywołanego chorobami serca u osób stosujących dietę bezglutenową.

Wniosek z badania: dieta bezglutenowa nie ma żadnego przełożenia na ryzyko chorób serca2.

Tu historia powinna dobiec końca. Tak się jednak nie stało, gdyż autorzy badania uzupełnili wnioski z badania o jeden wiersz, wyjaśniając, że osoby stosujące dietę bezglutenową nie jedzą pełnoziarnistych produktów zbożowych (no jasne!) i że w związku z tym pozbawiają się witamin i minerałów zawartych w tych produktach zbożowych:

Tym niemniej – dodają autorzy – unikanie glutenu może skutkować zmniejszonym spożyciem zdrowych pełnoziarnistych produktów zbożowych, a to z kolei może wpłynąć na ryzyko sercowo-naczyniowe3.

I już nie trzeba było nic więcej, by szerokie media uderzyły w ton histeryczny:

  • Dieta bezglutenowa: uwaga na zaburzenia kardiologiczne – alarmuje Ouest-France4;
  • Dieta bezglutenowa naraża na ryzyko sercowo-naczyniowe, to tytuł z Santé Magazine5;
  • Choroby układu sercowo-naczyniowego: uwaga na dietę bezglutenową, Femme Actuelle6;
  • Dieta bezglutenowa: oszukany dobry pomysł, twierdzi France-Info7.

Zwłaszcza stacja radiowa France-Info mocno zabrała głos, oświadczając, że:

Naukowcy dzwonią na alarm w kwestii, która wreszcie okazała się być niezdrowym pomysłem

Od przesady do nadużycia

Dzwonią na alarm  „niezdrowy pomysł”…

Skąd dziennikarze France-Info (a także ci, do których w założeniu należy kontrolowanie ich źródeł i wiarygodności przekazywanych informacji) to wyciągnęli?

Na pewno nie w badaniu opublikowanym w British Medical Journal. To niczym nieuzasadniona przesada. To poziom tego, co pokolenie naszych rodziców nazywało „bujdą na resorach”, opowiadaną w ich czasach przez niektóre propagandowe dzienniki z najniższej półki.

Co trzeba zapamiętać z badania na temat glutenu?

W rzeczywistości, jak wyjaśniłem to wcześniej, badacze ze swojego badania wnioskują brak związku pomiędzy glutenem (lub brakiem glutenu) a ryzykiem sercowo-naczyniowym.

Natomiast odnotowują również, że osoby stosujące dietę bezglutenową nie spożywają zatem pełnoziarnistych produktów zbożowych, które zawierają minerały, witaminy (choć w niewielkiej ilości w porównaniu np. z warzywami zielonymi i orzechami).

Wnioskują z tego, że ów brak pełnoziarnistych produktów zbożowych mógłby spowodować brak pewnych składników odżywczych mogących mieć pewien wpływ na układ sercowo-naczyniowy.

Nie tylko pozostajemy w sferze czystych supozycji (a nie na poziomie naukowej obserwacji), ale przede wszystkim rozwiązanie tego problemu jest bardzo proste: jeść warzywa!

Czytając badanie, zdajemy sobie sprawę, że naukowcom nie zależało specjalnie na badaniu osób stosujących dietę bezglutenową ze względów zdrowotnych. Swoim badaniem objęli również osoby jedzące mało glutenu, żywiły się… chipsami i cukierkami!

I tak doszli do tego zaskakującego wniosku jakoby dieta uboga w gluten mogłaby być uboga w witaminy, a zatem mogłaby mieć związek z problemami kardiologicznymi!

Dobra dieta bezglutenowa jest bogata w warzywa, a zatem w witaminy i minerały

Ale oczywiście jest to dokładnie odwrotność tego, co robi 99% osób na diecie bezglutenowej. Wiadomo, że najczęściej to te właśnie osoby  czynią wysiłki, by zastąpić pieczywo, makaron i wyroby cukiernicze pokarmami zdrowymi o wysokiej zawartości najważniejszych składników odżywczych oraz warzywami z upraw ekologicznych!

Ale nie to zrozumiał czytelnik Santé Magazine lub słuchacz France-Info, który uwierzył, że dieta bezglutenowa sama w sobie może być niezdrowa!

Bo dieta bezglutenowa jest zdrowa! Już o tym pisałem. Wykazałem to. A przede wszystkim inni wykazywali to wiele razy. Mówi się o stu chorobach, które można nią wyleczyć.

Zapraszam do poczytania prawdziwych informacji o glutenie pod tym linkiem.

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

Źródła:

1) Long term gluten consumption in adults without celiac disease and risk of coronary heart disease: prospective cohort study. http://www.bmj.com/content/357/bmj.j1892

2) Ibidem.

3) «However, the avoidance of gluten may result in reduced consumption of beneficial whole grains, which may affect cardiovascular risk».

4) Régime sans gluten. Attention aux troubles cardiaques. http://www.ouest-france.fr/sante/regime-sans-gluten-attention-aux-troubles-cardiaques-4968048

5) Le régime sans gluten expose à un risque cardiovasculaire. http://www.santemagazine.fr/actualite-le-regime-sans-gluten-expose-a-un-risque-cardiovasculaire-77841.html

6) La tendance sans gluten peut s’avérer dangereuse pour les personnes en bonne santé. http://www.femmeactuelle.fr/sante/news-sante/attention-regime-sans-gluten-pour-personnes-en-bonne-sante-38959

7) Régime sans gluten: une fausse bonne idée. http://www.francetvinfo.fr/sante/decouverte-scientifique/regime-sans-gluten-une-fausse-bonne-idee_2173660.html

---

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Łatwy sposób na duże oszczędności

Zawsze miałem upodobanie i sentyment do restauracji. Mają swój wkład w przetrwanie i rozwijanie sztuki kulinarnej, zarówno w... czytaj więcej

Choroby serca: idź na spacer i wyrzuć leki

Mam ważną wiadomość dla osób, które mają chore serce lub tętnice: British Medical Journal podał, że naukowcy z London School... czytaj więcej

List do osób towarzyszących chorym na Alzheimera

 Jean-Marc, mówię Ci, nie jest się na to gotowym, nie ma, jak się na to przygotować! To słowa mojego dobrego przyjaciela, u... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Direct Media sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Direct Media sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.