×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Opublikowano dnia: 2019-03-22

Gluten: klej w jelitach

Celiakia i inne choroby związane z glutenem

W słowie „gluten” występuje ten sam rdzeń, co we francuskich słowach „glue” (klej) i „gluant” (kleisty, lepki).

Gluten to klej. Łączy ze sobą cząsteczki w pszenicy, jęczmieniu i większości innych zbóż.

Im więcej glutenu w mące, tym bardziej elastyczne ciasto z tej mąki. To gluten sprawia, że pieczywo i ciasta są miękkie i pulchne.

Dlatego piekarze wolą robić wypieki z mąki wysokoglutenowej. I wywierają presję na rolników, aby uprawiali gatunki zbóż zawierające dużo glutenu.

Na sklepowych półkach znajdziemy zatem dużo lekkiego pieczywa wypełnionego powietrzem. Złoty medal wśród takich wyrobów można by przyznać przemysłowo wytwarzanym bagietkom z małymi kółeczkami w spodniej części.

Gluten może być „wyzwalaczem” chorób

Problem polega na tym, że gluten może wyzwalać 3 typy chorób:

  • Alergia: gluten może być bezpośrednią przyczyną alergii. Na takiej samej zasadzie, jak powstaje alergia na kocią sierść, orzeszki ziemne lub owoce morza. Objawia się zaczerwienieniem, obrzękiem, swędzeniem. Układ odpornościowy wytwarza przeciwciała, tak jakby organizm został zaatakowany przez drobnoustroje. Nie występują szczególne problemy jelitowe ani wzdęcia.
  • Nietolerancja: osoby nietolerujące glutenu nie są w stanie go strawić. To powoduje bóle brzucha, biegunki, nudności.
  • Celiakia: często mylona z alergią na gluten lub nietolerancją glutenu, chociaż nimi nie jest. Jest chorobą, która wyzwala się w obecności glutenu, ale potem nie ma już z nim nic wspólnego. Ma własne mechanizmy. W kontakcie z glutenem układ odpornościowy osoby atakuje własne jelita. Mówimy o chorobie autoimmunologicznej. Głównymi objawami celiakii są wzdęcia, bóle jelit, biegunki i zaparcia.

Cœliaque po łacinie oznacza „jelitowy”. Celiakia oznacza więc chorobę jelit, po prostu.

Jest chorobą wyjątkową, ponieważ może się wyzwalać pod wpływem nawet śladowej ilości glutenu w żywności.

  • Oznacza to, że jeśli zjesz posiłek przygotowany z użyciem przyborów kuchennych lub naczyń, które wcześniej miały styczność z glutenem...
  • Jeśli zjesz owies (niezawierający glutenu), który był mielony w młynie, w którym mielono pszenicę zawierającą gluten...
  • Jeśli wypijesz napój alkoholowy ze słodu lub wykonany ze składników pszenicy, jęczmienia albo żyta (np. gin, wódkę, whisky lub Scotch), które zostały poddane destylacji i nie zawierają już glutenu, ale mogą się w nich znajdować jego śladowe ilości...

To może wyzwolić celiakię, która może poważnie uszkodzić jelita!

Co zrobić w przypadku celiakii?

Nie ma leków na celiakię. Aby pokonać celiakię, trzeba wprowadzić jedną zasadę, którą łatwo zrozumieć, za to trudno przestrzegać. Polega na unikaniu, przez całe życie, jakiegokolwiek kontaktu z glutenem, nawet w śladowych ilościach.

Życie osoby cierpiącej na celiakię jest zatem nieustanną walką z glutenem, który może kryć się niemal wszędzie, zarówno w produktach sklepowych, jak i przygotowywanych w warunkach domowych.

Osoba chora na celiakię może jeść tylko:

  • owoce i warzywa,
  • mięso, ryby i drób, niepanierowane,
  • ryż, proso, kukurydzę, ciecierzycę, soję i komosę ryżową,
  • ziemniaki.

Jeśli chodzi o produkty mleczne, co do zasady nie są zabronione. Jednak doświadczenie pokazuje, że dieta jest skuteczniejsza, jeśli odstawi się również produkty mleczne, przynajmniej przez pierwsze miesiące od zdiagnozowania celiakii.

Trzeba być cały czas czujnym. Niektóre leki i witaminy mogą mieć otoczkę ze skrobi zawierającej gluten. Gluten może także występować w wielu deserach, sosach, kostkach bulionowych, serach, kiełbasach, zupach, lodach i jogurtach owocowych...

***************

 

Już wkrótce w niezależnym czasopiśmie, które o problemach zdrowotnych mówi bezkompromisowo, między innymi:

  • Dieta paleo- jak jadali nasi przodkowie?
  • Wywiad: Człowiek nie jest ani wegetarianinem ani witarianinem
  • Wiosenne grillowanie: zdrowe sposoby, abyś cieszył się nim bezkarnie
  • Temat miesiąca: Łuszczyca- wiele czynników, zaskakująca przyczyna!
  • Nerki- badanie krwi pod lupą
  • Maliny- krzew odany kobietom

Tego typu porady znajdziesz w miesięczniku Naturalnie Zdrowym Być. Zaprenumeruj go do piątku 22 marca, aby otrzymać: rabat (który wynosi do 52 zł) oraz 2 wyjątkowe publikacje:

1. E-book Rak – wszystkie naturalne rozwiązania,
2. E-book Stop Artrozie – jak skutecznie leczyć chorobę zwyrodnieniową stawów.

Kliknij tutaj, aby zdążyć zaprenumerować miesięcznik Naturalnie Zdrowym Być w specjalnej ofercie powitalnej.

 

***************

Dwanaście lat na rozpoznanie celiakii

Na kanale RTL dr Michel Cymes wyjaśnia, że wykrycie celiakii jest niezmiernie proste:

Aby wykryć tę chorobę, można samodzielnie wykonać test diagnostyczny dostępny w aptece. Wystarczy dziesięć minut i mamy odpowiedź (1).

W rzeczywistości jednak sprawa jest bardzo skomplikowana.

Po pierwsze dlatego, że większość pacjentów nie ma powodu, by podejrzewać u siebie celiakię.

Mają nie tylko problemy jelitowe, ale pojawia się u nich także zmęczenie, bóle głowy, bladość skóry (anemia), utrata masy ciała, biegunki, niepłodność, brak miesiączkowania, drażliwość, depresja, bóle kostno-stawowe, wysypki skórne, afty, osteoporoza, kamica nerkowa... Krótko mówiąc, najróżniejsze objawy niespecyficzne.

U dzieci obserwuje się mniejsze tempo wzrostu, późniejsze pokwitanie, nieprawidłowości szkliwa zębów, przewlekłe biegunki występujące czasem naprzemiennie z zaparciami. Jak widać, to także objawy niespecyficzne. Osoby zgłaszają się z tymi objawami do lekarza i zwykle otrzymują leczenie celowane w dany objaw, jeden po drugim. Jednak to leczenie objawowe, a nie przyczynowe.

Celiakia jest podstępna, w dodatku może się pojawić w każdym wieku. Może się zdarzyć tak, że do ubiegłego tygodnia nie było żadnego problemu i testy na celiakię były negatywne, a choroba może się pojawić nagle, bez ostrzeżenia.

Wszystkie te problemy mają wspólny mianownik: zanik kosmków jelitowych. Chodzi o małe wypustki, które zwiększają powierzchnię jelit i umożliwiają dobre wchłanianie składników odżywczych. Wymienione objawy są spowodowane niedostatecznym wchłanianiem składników odżywczych.

Można tego nie odczuwać. Większość pacjentów tego nie zauważa. Zanim zostanie postawiona diagnoza, mija średnio dwanaście lat.

Aby zdiagnozować chorobę, potrzebne jest co najmniej:

  • Badanie krwi na obecność specyficznych przeciwciał przeciwko glutenowi;
  • Pobranie fragmentów tkanki (biopsja) jelita cienkiego, aby sprawdzić stan kosmków. Jeśli kosmki nie są widoczne, oznacza to, że zostały częściowo lub całkowicie zniszczone przez jelito cienkie.

Potwierdzeniem diagnozy jest wpływ diety bezglutenowej, która w ciągu kilku tygodni powinna zmniejszyć objawy.

Przyczyna choroby: nieznana

Medycyna nie wie, co jest przyczyną celiakii.

Wiadomo, że może się rozwijać pod wpływem czynnika genetycznego, jednak związek przyczynowo-skutkowy nie jest bardzo wyraźny. Wiadomo również, że choroba może się ujawnić np. po traumatycznym przeżyciu, po silnym stresie wywołanym operacją lub ciążą.

U osób podatnych na wystąpienie tej choroby może występować większa przepuszczalność jelit. Metale ciężkie, glifosat lub produkty mleczne mogą zatem być czynnikami sprzyjającymi celiakii.

Przedmiot sporów: dla kogo gluten stanowi problem?

Nie wiem, dlaczego temat glutenu wywołuje wielką irytację u wielu lekarzy.

Przykładem jest Michel Cymes.

W dobrym tonie stały się obecnie drwiny z ludzi niejedzących glutenu, a nawet ostrzeganie ich przed rzekomymi zagrożeniami diety bezglutenowej.

Na nic zdają się argumenty. Możesz bezskutecznie tłumaczyć, że odkąd nie jesz glutenu, znikły problemy z odpornością i alergią. Albo że uspokoiło się dziecko, wcześniej nadpobudliwe. Albo że zmniejszyły się bóle stawów, a problemy trawienne znikły.

W odpowiedzi raczej usłyszysz, ze złośliwym uśmieszkiem: To wszystko się dzieje tylko w Twojej głowie; celiakia rzadko występuje, tylko u 1% populacji.

Owszem, celiakia dotyka około 1% populacji. Jednak nawet 1% to duża liczba (we Francji to 650 tysięcy osób). Poza tym nie zapominajmy o pozostałych problemach, jakimi są alergia i nietolerancja glutenu, które prawdopodobnie dotyczą co najmniej 6% populacji (ponad 4 miliony osób!).

6% oznacza może dwóch uczniów w 30-osobowej klasie. Jest to zatem powszechny problem, który należy uznać i stawić mu czoła, zamiast się wyśmiewać z chorych.

Dieta bezglutenowa jest naprawdę uciążliwa. Nikogo nie bawi odmawianie sobie chleba, pizzy, makaronów, naleśników, gofrów oraz różnego rodzaju ciasteczek, ciast, placków oraz innych potraw zawierających pszenicę i inne zboża.

Dlatego bardziej odpowiednim zachowaniem byłoby wspieranie tych osób, wysłuchanie ich i zrozumienie. To rola medycyny.

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

---

Źródła:

1) https://www.rtl.fr/actu/bien-etre/semaine-du-sans-gluten-2018-le-programme-complet-a-paris-7794865159

---

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Sen - Twoje drugie życie

Czas snu jest aktywnością tak samo ważną jak czas czuwania. Sen od jawy odróżnia ograniczone postrzeganie zmysłowe. Ale śpiący organizm... czytaj więcej

Gdybym miał zabrać ze sobą na bezludną wyspę tylko jedną roślinę…

Byłby nią łopian. Z pewnością dobrze znasz tę roślinę z małymi okrągłymi rzepami, które przyczepiają się do włosów,... czytaj więcej

Jak znaleźć przyjaciół?

Kiedy Gérard B. stracił żonę w wieku 40 lat, zdał sobie sprawę, że nie miał przyjaciół. Po latach spędzonych na... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Direct Media sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Direct Media sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.