×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Opublikowano dnia: 2018-03-13

Herbata o ogromnej mocy

Dziś kilka słów z newslettera Nutriterapie o niezwykłej herbacie.

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

---

Matcha to drobny proszek z zielonej herbaty zmielonej pomiędzy dwoma kamiennymi kołami. To ten właśnie proces wytwarzania nadaje jej wyjątkowe właściwości: do produkcji matchy wykorzystuje się całe liście herbaty.

Parząc zieloną herbatę, ludzie zwykle zalewają liście wrzątkiem, zupełnie nie zdając sobie sprawy, że niszczy to część cennych przeciwutleniaczy!

Matcha to pokruszone liście herbaty w postaci proszku zawierające cenne przeciwutleniacze, aminokwasy, witaminy i składniki mineralne.

Dlatego wypicie filiżanki matchy odpowiada wypiciu 10 filiżanek zwykłej zielonej herbaty. Jej wynik na skali ORAC wynosi 1573, czyli dziesięciokrotnie więcej niż wynik zielonej herbaty. Skala ORAC pozwala mierzyć zdolności przeciwutleniające żywności niezależnie od jej pozostałych wartości odżywczych.

Ten wysoki wynik matcha zawdzięcza po części zawartości katechiny – zawiera EGCG (Galusan epigallokatechiny) chroniący przed wolnymi rodnikami, które uszkadzają nasze DNA.

O wiele więcej niż tylko superprzeciwutleniacz

Matcha nadal pozostaje tajemnicą. Oto, co już wiemy o jej właściwościach:

  • Zawarte w niej błonnik i katechina pomagają schudnąć i obniżyć poziom cholesterolu LDL.
  • Jest także bogata w chlorofil. To właśnie on pomaga organizmowi pozbyć się metali ciężkich i związków chemicznych.
  • Zawiera witaminę C, selen, chrom, cynk i magnez.
  • Jest bogata w L-teaninę, aminokwas, który sprzyja odpoczynkowi i dobremu samopoczuciu, poprawia koncentrację oraz pamięć przy jednoczesnym obniżaniu poziomu stresu.
  • Przeciwdziała zawałowi serca.

Mój sekret przygotowania matchy

Przejdźmy od razu do strony praktycznej. Po zakupieniu herbaty matcha będziesz potrzebował następujących przyborów do jej przygotowania:

  • miski do herbaty (najlepiej wykonanej z terakoty),
  • bambusowego mieszadełka.

obrazek2

Bambusowe mieszadełko jest niezbędne! Łatwo je znaleźć w wyspecjalizowanych sklepach

Zacznij od małej łyżeczki matchy (około 1 g), którą ostrożnie umieść w misce. Najlepiej używaj drewnianej łyżeczki. Jeśli lubisz mocniejszą herbatę, możesz dodać drugą łyżeczkę.

Następnie wlej niewielką ilość wody. Jak w przypadku wszystkich zielonych herbat – temperatura wody nie może przekraczać 70°C, aby uniknąć przypalenia liści, co nadałoby herbacie gorzki smak.

Wskazówka dla tych, którzy nie mają czajnika z regulacją temperatury: aby otrzymać 1 litr wody o temperaturze 70°C, należy wymieszać 40 cl zimnej wody z 60 cl wody wrzącej.

Delikatnie wymieszaj proszek, wykonując okrężne ruchy. To najważniejszy krok, który pozwala uniknąć grudek, a tym samym uzyskać perfekcyjnie jednorodny i jedwabisty napój.

Delikatnie dodaj resztę wody (70–80 ml) i szybko ubijaj całość przez 3 minuty, aby napowietrzyć herbatę i stworzyć bąbelki. Na powierzchni płynu utworzy się delikatna piana. Matcha najlepiej smakuje w małych ilościach: 1–2 g proszku na około 100 ml wody. To jedna trzecia zwykłej filiżanki herbaty!

Herbata musi wyglądać jednolicie i jedwabiście, a pęcherzyki powietrza powinny być delikatne i małe. Jeśli Twój napój tak wygląda, to znak, że jest gotowy do spożycia. Daj sobie czas, aby się nim delektować.

Jeśli herbata ma gorzki smak, to albo dlatego, że użyłeś zbyt dużo herbaty, albo dlatego, że woda była zbyt gorąca.

Matcha odkryłem dzięki Japonce w starszym wieku, która prowadziła warsztaty wprowadzające w ceremonię picia herbaty. Uprawiała tę sztukę z niesłychaną koncentracją, mimo otaczającego ją hałasu.

Oczywiście atmosfera w niczym nie przypominała klimatu świątyni zen. Jednak dzięki talentowi animatorki – każdy uczestnik był w stanie odczuć podniosły nastórj tej silnie skodyfikowanej ceremonii.

Kiedy nadszedł czas degustacji herbaty matcha, natychmiast uderzył mnie jej niepowtarzalny smak: roślinny, delikatny, a jednocześnie mocny. Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko zachęcić Cię do jej spróbowania!

Życzę zdrowia,
Sylvie Tourret

PS Jeśli otrzymałeś ten newsletter od znajomego, a chciałbyś sam go zaprenumerować (bezpłatnie!), kliknij tutaj.

-------------

Najlepsza strategia antyrakowa nie uległa zmianie

● Jakie pożywienie zapobiega rozwojowi nowotworów, ● jak spowodować „samobójstwo” komórek rakowych; ● jak oczyścić i odtruć Twój organizm; ● jak się odżywiać podczas przyjmowania chemii; ● jakie badania krwi wskażą, czy masz zwiększone ryzyko zachorowania na raka - odpowiedzi na te pytanie znajdziesz w książce „Rak. Wszystkie naturalne rozwiązania.

Teraz możesz otrzymać ją w prezencie wraz z prenumeratą Naturalnie Zdrowym Być. To miesięcznik poświęcony wielu odkryciom medycyny komplementarnej i przestrzegający przed otaczającymi nas zagrożeniami dla zdrowia; w 100% niezależne od jakichkolwiek nacisków lub wpływów. Aby dowiedzieć się więcej, czytaj tutaj

-------------

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Podróż steku z frytkami przez Twój organizm

Swój grób kopiesz własnymi zębami – powtarzają nam jedzeniowi purytanie, którzy chcą nam uprzykrzyć korzystanie z życia.... czytaj więcej

Czy masz dziurawe jelita?

Geneza zaskakującej liczby chorób wiąże się z dziurawymi jelitami, z czego ludzie w ogóle nie zdają sobie sprawy! Lekarze nazywają... czytaj więcej

7 ważnych pytań

Kiedy ktoś mi mówi, że jest bliski depresji, zawsze zaczynam od zadania następujących pytań: Czy jesteś w związku z kimś, kogo kochasz... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.