×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Opublikowano dnia: 2019-05-24

Jajka bogate w kwasy omega- 3

W czasach, gdy kury żywiły się ślimakami...

… jajka były naturalnie bogate w omega-3. Co robić obecnie?

Omega-3 to bardzo cenne kwasy tłuszczowe. Natura produkuje je we własnym tempie, w niektórych roślinach i niektórych mikroalgach.

Małe skorupiaki żyjące w morzach zjadają te mikroalgi zawierające dużo omega-3. Następnie ryby zjadają te skorupiaki. Idąc w górę łańcucha pokarmowego, cenne kwasy tłuszczowe omega-3 gromadzą się w ciele ryb.

Dużo omega-3 znajduje się w łososiach, makrelach i śledziach.

Omega-3 w łańcuchu pokarmowym na lądzie

To samo zjawisko zachodzi na lądzie.

Niektóre dziko rosnące rośliny naturalnie zawierają omega-3. Są zjadane przez ślimaki. Kury hodowane w sposób tradycyjny, które mogą swobodnie biegać w pobliżu gospodarstwa, zjadają ślimaki. Jaja od tych kur będą w naturalny sposób bogate w omega-3.

Omega-3 znajdziemy także w mięsie dziczyzny oraz w mleku od krów, które są wypasane na naturalnych łąkach i pastwiskach wysokogórskich.

Dieta naszych dziadków była naturalnie bogata w omega-3

Dziczyzna, jaja, mleko, sery i mięso, które spożywali nasi dziadkowie, naturalnie zawierały omega-3.

Oni zatem nie musieli się martwić o suplementację.

A jaka jest obecna żywność???

Łosoś karmiony wieprzowiną

Wygląda na to, że ryby hodowlane karmione są mączką zwierzęcą z wieprzowiny i drobiu [1]. Muzułmanie i Żydzi zastanawiają się nawet, czy nadal mogą jeść takie ryby: „Opinie teologów muzułmańskich są w tej sprawie podzielone” – czytamy w „Le Point” [2].

Ale nie to jest najgorsze.

Zwierzęta, które stają się karmą dla łososi, najpierw są hodowane w systemie klatkowym. A tam są tuczone paszą z soi i z kukurydzy modyfikowanej genetycznie, uprawianej przy użyciu nawozów sztucznych i pryskanej na polach glifosatem!!!

W tym piekielnym łańcuchu, szybkim jak w pile łańcuchowej, kwasy tłuszczowe omega-3 nie mają kiedy się wytworzyć.

Niezależnie od tego, czy zjesz kukurydzę w puszce, żeberka wieprzowe lub wołowe, hodowlanego łososia lub hodowlanego okonia morskiego, jakość odżywcza będzie taka sama: katastrofalna!

Tymczasem spożywanie omega-3 nie jest czymś opcjonalnym, ale koniecznym dla naszego zdrowia.

Omega-3 niezbędne dla równowagi psychicznej

U dzieci, które mają niedobory omega-3, istnieje większe ryzyko nadpobudliwości. Dorosłym z kolei bardziej grozi schizofrenia.

Mózg, któremu brakuje omega-3, nie będzie funkcjonował prawidłowo.

Omega-3 są niezbędne, aby zapewnić płynność błonom komórek nerwowych. Umożliwiają lepszy przepływ impulsów elektrycznych w mózgu. Tak właśnie działają słynne cząsteczki DHA (kwas dokozaheksaenowy).

Jeśli brakuje DHA, w mózgu powstają „skurcze”, w wyniku których człowiek może odczuwać irracjonalny strach, panikę lub wściekłość. Można je porównać do skurczów jelit u osób cierpiących na zespół jelita drażliwego.

Omega-3 niezbędne dla kobiet w ciąży

Kobieta w ciąży potrzebuje dużo DHA, aby mogła je przekazać swojemu dziecku.

Jeśli nie dostarcza wraz z pożywieniem odpowiedniej ilości omega-3, do niedoborów może dojść w ostatnim stadium ciąży, gdy mózg dziecka najbardziej się rozwija. Wzrasta także ryzyko depresji poporodowej u matki.

DHA wpływa także na rozwój siatkówki oka. Niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 zaburza rozwój wzroku u noworodka, co zwiększa ryzyko, że w przyszłości konieczne będzie noszenie okularów.

Kwasy tłuszczowe omega-3 EPA a układ sercowo-naczyniowy

Omega-3 pochodzenia zwierzęcego występują również w formie EPA (kwas eikozapentaenowy). Są istotne w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych:

  • rozrzedzają krew i zmniejszają ryzyko powstania zakrzepów;
  • poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych, dzięki czemu obniżają ciśnienie tętnicze;
  • zmniejszają stan zapalny w organizmie, ograniczając w ten sposób powstawanie blaszki miażdżycowej (w tętnicach).

Psychoterapia nigdy nie jest niebezpieczna

Psychoterapia nigdy nie jest niebezpieczna. W najgorszym razie po prostu nic nie zmieni.

Jednak jest nadzieja, że psychoterapia pomoże doświadczać więcej pozytywnych emocji, takich jak radość, miłość, spokój, duma, wdzięczność, nadzieja, ekscytacja, zachwyt. Dlatego warto! I to nie oznacza, że masz jakiś „problem”, ale po prostu że jesteś człowiekiem.

Omega-3 a układ odpornościowy i stany zapalne

EPA jest także potrzebne do wytwarzania tzw. eikozanoidów: prostaglandyn, prostacyklin, tromboksanów i leukotrienów. Są to mediatory (przekaźniki) umożliwiające komunikację między komórkami.

Regulują stan zapalny w organizmie, co tłumaczy skuteczność omega-3 w redukcji problemów zapalnych, szczególnie w obrębie stawów (choroby zapalne stawów) i jelit.

Tu się zatrzymam, gdyż zdaję sobie sprawię, że czytanie tej listy może stać się nużące. Na pewno zadajesz sobie teraz pytanie: „Co mam zrobić, aby zapewnić odpowiednie spożycie omega-3?

Zwierzęce czy roślinne?

Jak już wiemy, nie można liczyć na to, że zjemy pierwszego lepszego łososia i zapewnimy sobie w ten sposób wysoki poziom omega-3.

Czy bezpieczniej będzie sięgnąć po roślinne omega-3?

Kwasy omega-3 występują w oleju rzepakowym, oleju lnianym, portulace, roszponce.

Problem polega na tym, że to nie są ani EPA, ani DHA. Występują tam roślinne omega-3 o nazwie ALA, które muszą zostać przekształcone przez organizm.

O ile bez większych problemów udaje się nam przekształcać je w EPA, to już przekształcanie w DHA jest trudniejsze, gdyż trzeba dołączyć aż cztery atomy węgla. Szacuje się, że tylko 1% ALA ulega przekształceniu w DHA w naszym organizmie.

Te procesy są trudne także z innego powodu: omega-3 muszą w tym łańcuchu konkurować z omega-6, które obierają ten sam szlak metaboliczny. Jeśli jesz za dużo omega-6, co jest powszechne we współczesnym odżywianiu, to one opanowują proces i blokują dostęp innym kwasom tłuszczowym. Wówczas kwasy omega-3 „stoją w korku”, jak kierowcy próbujący się wydostać się z wielkiego miasta na obwodnicę w piątek o siedemnastej!

Ważne jest zatem nie tylko spożywanie większej ilości kwasów omega-3, ale także zmniejszenie spożycia omega-6 (zawartych w takich olejach roślinnych, jak olej kukurydziany, słonecznikowy, sojowy, z kiełków pszenicy, z pestek winogron). Powinniśmy spożywać maksymalnie 5 razy więcej omega-6 niż omega-3, podczas gdy zazwyczaj ta proporcja wynosi 20 do 1.

Aby zwiększyć spożycie omega-3, jedz jaja od kur karmionych nasionami lnu, dzikie tłuste ryby, zwłaszcza małe (sardele i sardynki), dziczyznę.

Jednak trudno uzyskać odpowiedni poziom omega-3 bez dobrej jakości suplementów diety.

Olej z kryla

Bardzo łatwo już kupić omega-3 w kapsułkach, ekologiczne, oczyszczone, bez metali ciężkich. Można nawet wybierać między kapsułkami z dużą zawartością DHA (poprawiające funkcjonowanie mózgu) albo zawierające dużo EPA (korzystne dla serca i tętnic).

Ja wybieram konkretny rodzaj: omega-3 z kryla antarktycznego.

Kryl jest skorupiakiem żyjącym w zimnych wodach oceanów. Żyje w olbrzymich ławicach, w wyższych warstwach oceanu. W pojedynczej ławicy kryla może się znajdować dwa miliony ton tych skorupiaków.

Kryl odżywia się mikroalgami bogatymi w kwasy omega-3, o których pisałem na początku.

Ale ponieważ znajduje się na samym dole łańcucha pokarmowego, jest wyraźnie mało skażony przez zanieczyszczenia, w porównaniu do dużych ryb.

Wygląda na to, że populacja kryla w oceanach znacznie wzrosła. Przyczyną jest spadek liczby wielorybów, które żywią się krylem, oraz wzrost ilości azotanów w wodach. Te azotany stanowią nawóz dla planktonu, którym żywią się kryle. Dlatego nie powinien się pojawić problem nadmiernego odłowu.

Wydaje mi się, że omega-3 z oleju z kryla stanowi dobry kompromis z punktu widzenia zdrowia i ochrony środowiska. Bez problemu znajdziemy taki olej w sklepach ekologicznych. Polecam zażywanie od 1 do 3 gramów dziennie.

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

---

(Borelioza) Ta choroba jest jak bomba zegarowa

Standardowe leczenie choroby z Lyme polega na podawaniu antybiotyku przez trzy do sześciu tygodni.

Problemem jest to, że w niektórych przypadkach, bakterie są odporne na antybiotyki i mogą powodować pogłębienie objawów.

W specjalnym dodatku do prenumeraty miesięcznika Rośliny i Zdrowie przeczytasz m.in. wywiad z doktorem Carstenem Nicolausem: Niemcy pionierami w leczeniu boreliozy.

Poznasz także historię farmaceuty, który chciał leczyć boreliozę produktem na bazie olejków eterycznych. Ten preparat stał się
głównym lekiem dla wielu pacjentów i wielu terapeutów

Zamawiając prenumeratę miesięcznika Rośliny i Zdrowie do niedzieli 26 maja, do godziny 23:59, otrzymasz aż 4 wyjątkowe prezenty:

  1. Numer specjalny miesięcznika Rośliny i Zdrowie,
  2. Oczyszczanie organizmu. 7-dniowy program detoksykacji
  3. Naturalne kosmetyki, t. 1
  4. Archiwalne wydanie Rośliny i Zdrowie, a w nim m.in.: Raport medyczny Borelioza, na co jeszcze czekają lekarze?

Najlepiej sprawdź i zamów już teraz.

---

[1] https://www.20minutes.fr/planete/1102849-20130218-farines-animales-poissons-mangent-viande-nouveau-danger-assiettes

[2] https://www.lepoint.fr/economie/exclusif-musulmans-et-juifs-peuvent-ils-manger-du-poisson-nourri-aux-farines-animales-06-03-2013-1636830_28.php

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Groźna epidemia fomo

Choroba zaczyna się nagle, przypływem zazdrości. Uścisk w gardle. Napięcie schodzi do żołądka, zaciska jelita. Czujesz się stłamszony,... czytaj więcej

Mnisi w Tajlandii są otyli z powodu otrzymywanych słodyczy

Do buddyjskich klasztorów trafia śmieciowe jedzenie Tradycyjne dary w postaci miski ryżu zamieniły się w koszyki z niezdrowym... czytaj więcej

Precz z 5 porcjami warzyw, owoców lub soku dziennie!

Część z naszych podatków przeznaczana jest przez instytucje rządowe między innymi na to, by za wszelką cenę nam wmówić, że... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Direct Media sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Direct Media sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.