Sprawdź:
- czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
- co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
- jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?
Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.
A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.
Francuskie śniadanie to kromki pieczywa z masłem i konfiturą, maczane w kubku kawy z mlekiem. Dzieci zanurzają je w gorącej czekoladzie.
Ten zwyczaj pochodzi z czasów, gdy chleb był twardy jak skała.
Wtedy jednak nie zanurzano go w kawie ani w czekoladzie, ale w winie lub w zupie!
Jak w dziecięcej piosence:
„Trempe ton pain, Marie, trempe ton pain, Marie,
Trempe ton pain dans la soupe !
Trempe ton pain, Marie, trempe ton pain, Marie,
Trempe ton pain dans le vin!”
(z fr. Zamocz swój chleb Marysiu, zamocz chleb w zupie! Zamocz swój chleb Marysiu, zamocz chleb w winie!)
Po drugiej wojnie światowej zamiast kromek chleba coraz częściej pojawiały się bagietki i rogaliki.
Jednak pod wpływem różnych diet, wpływów kultury amerykańskiej, fast-foodów i hoteli, zwyczaje się zmieniły.
Coraz więcej osób jada śniadania na słono. Na stoły trafiają jajka, czasem jajecznica na bekonie, sery i wędliny.
Jak to wpływa na zdrowie?
Ależ nie!
Jedz jajka!
Pod względem odżywczym jajka są znakomite! Są bardzo dobrym źródłem zbilansowanych białek, zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy.
Jedzenie jajek pomaga stabilizować poziom cukru we krwi i sprzyja prawidłowej budowie organizmu.
Jajka dają uczucie sytości, co pomaga ograniczyć podjadanie i ilość pożywienia spożywanego w dalszej części dnia.
Badanie opublikowane w 2013 r. w „European Journal of Nutrition” wykazało, że osoby jedzące jajka na śniadanie miały mniejszą skłonność do podjadania niż osoby, które na śniadania wybierały płatki kukurydziane z mlekiem, tosty, rogaliki i sok pomarańczowy. Osoby spożywające na śniadanie jajka jadły mniej podczas obiadu i kolacji1.
Duże jajo bio zawiera około 2,7 grama tłuszczu, z czego połowa składa się z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (takich jak w oliwie z oliwek) i z kwasów tłuszczowych omega-3 (dobrych dla serca). Jaja od kur z chowu klatkowego zawierają więcej kwasów omega-6 (kwasów tłuszczowych prozapalnych) i nie zawierają kwasów omega-3.
Wbrew bardzo rozpowszechnionej opinii, jajka nie powodują wzrostu poziomu cholesterolu.
Poziom cholesterolu we krwi nie jest wynikiem spożywania cholesterolu w żywności. Większość cholesterolu we krwi powstaje w wątrobie, która go wytwarza z cukru (z glukozy).
W jednym żółtku jaja znajduje się 0,2 grama cholesterolu. Ta zawartość nie wpływa na poziom cholesterolu we krwi!
Na marginesie warto dodać, że nawet wysoki poziom cholesterolu
nie jest przyczyną chorób sercowo-naczyniowych.
*********************
Te proste produkty,
które możesz mieć w kuchni
LECZĄ
Już Hiporates twierdził, że pożywienie może być najlepszym lekarstwem. Odpowiednio dobrane uzupełnia braki składników odżywczych i pozwala Twojemu organizmowi szybciej dojść do siebie.
Czym się kierować, przygotowując zdrowe posiłki?
Najlepsze inspiracje znajdziesz w miesięczniku – Jedz na Zdrowie – pełnym przepisów na lecznicze potrawy, porad ekspertów na temat odżywiania się, diet i ich rzeczywistego wpływu na zdrowie. To wartościowe źródło wiedzy dla osób, które chcą odżywiać się naprawdę zdrowo, aby zminimalizować ryzyko niedoborów żywieniowych i zapadnięcia na choroby przewlekłe.
W marcowym numerze Jedz na Zdrowie przeczytasz między innymi:
Aby zaprenumerować miesięcznik „Jedz na Zdrowie”, wystarczy wejść na tę stronę.
Uwaga: Jeśli zdążysz to zrobić TERAZ, wykorzystasz rabat na prenumeratę oraz otrzymasz w prezencie najnowszy raport specjalny „20 dodatków do żywności, których powinieneś unikać”. Sprawdź teraz
*********************
Wedle bardzo głośnego badania kanadyjskiego z 2012 roku, pacjenci z podwyższonym ryzykiem zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe powinni unikać spożywania żółtek jaj, rzekomo niemal tak niebezpiecznych jak papierosy2.
W badaniu wzięło udział 1200 pacjentów, jednak poważną wadą tego badania było nieuwzględnienie stopnia ich aktywności fizycznej i obwodu w talii, a to przecież dwa główne czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Naukowcy z Harvardu przeanalizowali 17 badań obserwacyjnych dotyczących spożycia żółtek jaj oraz ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (zawału serca, udaru mózgu itp.). Łącznie analizowane badania obejmowały około 4 miliony osób, czyli miały olbrzymi zakres3.
Wyniki tych badań pokazały, że u zdrowych ludzi nie istnieje żaden związek pomiędzy ryzykiem choroby sercowo-naczyniowej a spożywaniem żółtek jaj. Przeciwnie, spożywanie dużej ilości żółtek było powiązane ze spadkiem o 25% ryzyka udaru krwotocznego. Prawdopodobnie wynika to z wysokiej zawartości choliny i antyoksydantów w żółtku jaja.
Należy jednak zauważyć, że u osób chorych na cukrzycę spożywanie żółtek jaj lekko zwiększa ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych. Wynika to prawdopodobnie z faktu, że uczestnicy badań spożywali jaja pochodzące od kur z chowu klatkowego, zawierające prozapalne kwasy tłuszczowe omega-6, niekorzystne dla tętnic.
Badania naukowe wykazały, że spożywanie jednego całego jajka dziennie nie wiąże się z żadnym ryzykiem. Poza tym nie ma powodu sądzić, iż jajka mogą stanowić jakiekolwiek zagrożenie, jeśli spożywamy jajka ekologiczne.
Mówiąc o jajkach ekologicznym, mówię o tych oznaczonych cyfrą 0.
Ja zazwyczaj zjadam rano dwa jajka. Chociaż nie zawsze. To zależy od pogody, planowanej aktywności w danym dniu, od mojego nastroju.
Najbardziej lubię jajka na miękko. Po pierwsze dlatego, że moim zdaniem są smaczniejsze, bardziej kremowe. Po drugie, unikam w ten sposób zbyt wysokiej temperatury i przypalonego tłuszczu, który mógłby negatywnie wpłynąć na cenne składniki odżywcze. Jajka wkładam do garnka z zimną wodą i gotuję na średnim ogniu. Od chwili, gdy woda się zagotuje, czekam jeszcze od 30 do 60 sekund (zależnie od wielkości jajek) i wyjmuję.
Zostawiam je na kilka minut, aby ostygły. A potem zjadam ze smakiem, mocząc w nich pieczywo pokrojone w słupki i posmarowane świeżym masłem.
Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis
---
Źródła:
1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22948783
2) Spence J.D., Jenkins D.J., Davignon J., Egg yolk consumption and carotid plaque, Atherosclerosis, 2012 Oct., 224 (2) : 469-473. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2012.07.032.
3) Rong Y.,Chen L.,Zhu T.,Song Y.,Yu M.,Shan Z. et al., Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke : dose-response meta-analysis of prospective cohort studies, BMJ, 2013, 346 : e8539.
---
Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.