×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jajka niebezpieczne: naprawdę?!

Opublikowano dnia: 2020-10-30

Badanie, które trąci zgniłym jajem

W prestiżowym czasopiśmie medycznym „JAMA” („Journal of the American Medical Association”) opublikowano niedawno bardzo obszerne badanie na temat wpływu spożywania jaj na zdrowie [1].

Badaniem objęto 29 tysięcy osób przez średnio 17 lat. Stwierdzono istnienie korelacji między każdym spożyciem połowy jajka dziennie a wzrostem ryzyka incydentu sercowo-naczyniowego o 6% i wzrostem ryzyka przedwczesnej śmierci o 8%.  

Ponadto badanie wskazuje, że istnieje korelacja między spożywaniem 300 mg cholesterolu (dwa jajka dziennie) a wzrostem ryzyka chorób serca o 17% i wzrostem ryzyka przedwczesnej śmierci o 18%.

Dezorientacja wśród ekspertów

To badanie trafiło na pierwsze strony gazet [2].

Jednak wśród ekspertów wywołało zamieszanie.

Część ekspertów twierdzi, że takie rezultaty wynikają z faktu, iż uczestnikami badania byli Amerykanie:

„Spożywają jajka od chorych kur z klatkowego chowu bateryjnego. A w dodatku razem z tymi jajkami jedzą smażony bekon! [3]”

Inni eksperci zwracają uwagę, że jest to badanie obserwacyjne, czyli takie, w którym ustala się istnienie korelacji (związku statystycznego) między spożyciem jaj a chorobami, natomiast takie badanie nie dowodzi istnienia związku przyczynowego.

„Mówi się nam, że ludzie chorują z powodu jajek, ale może być również odwrotnie: być może osoby chore jedzą więcej jajek, albo osoby spożywające dużo jajek mają inne nawyki, które są szkodliwe i to z ich powodu częściej chorują” [4].

Jeszcze inni twierdzą, że to oczywiście sprawka „Big Pharmy”: „Zrzucają winę na jajka, aby zamaskować niepowodzenie leków na obniżenie poziomu cholesterolu! [5]”

To wszystko byłoby może i zabawne, gdyby nie nakładało na kwestię żywienia kolejnej warstwy obaw. Tu już powstaje psychoza.

Podejście antynaukowe

Wielokrotnie już mówiłem i powtórzę raz jeszcze: z gruntu śmieszna, absurdalna i sprzeczna z nauką jest próba wyjaśniania tak złożonych chorób, jak choroby sercowo-naczyniowe, za pomocą tylko jednego czynnika. Tym bardziej, jeśli tym jedynym czynnikiem jest produkt żywnościowy, w tym przypadku jajka.

Po pierwsze, z obiektywnego punktu widzenia jajka są zdrowe: zawierają dobre białka, cholinę, luteinę, zeaksantynę (zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej i zaćmie), omega-3 (jeśli to jajka bio) oraz wszelkiego rodzaju witaminy.

W badaniu opublikowanym w „BMJ” („British Medical Journal”), którym objęto 3 miliony osób, nie stwierdzono żadnych działań niepożądanych wynikających ze spożycia jaj [6].

Niedawno opublikowano badanie przeprowadzone w Chinach, z którego wynika, że jajka zmniejszają ryzyko sercowo-naczyniowe i ryzyko zgonu [7].

W 1999 roku opublikowano amerykańskie badanie przeprowadzone na szeroką skalę, w którym wykazano, że jajka niesłusznie oskarżano o wywoływanie chorób serca. Wówczas mówiono, że to badanie kończy już debatę na ten temat [8].

Ile jajek dziennie?

Jeśli prowadzisz zdrowy tryb życia i zdrowo się odżywiasz, możesz jeść dwa, trzy lub nawet cztery jajka dziennie, o ile masz na to ochotę. Tak naprawdę nie znamy górnej granicy, po przekroczeniu której jajka wywoływałyby choroby.

Nie zachowuj się jednak jak kulturyści, którzy mają gdzieś stan nerek i jedzą kilkadziesiąt jajek dziennie. To bez sensu.

Ale jednocześnie nie słuchaj tych, którzy straszą, twierdząc, że cholesterol zawarty w żółtkach jest niebezpieczny. Prawda jest taka, że 80% cholesterolu krążącego we krwi nie pochodzi z pożywienia, ale z wątroby, która wytwarza cholesterol na bazie cukru!

Gdy jesz produkty o wyższej zawartości cholesterolu, wątroba... zmniejsza jego wytwarzanie. To wszystko [9]. Ogólnie rzecz biorąc, cholesterol obecny w pożywieniu nie wpływa na poziom cholesterolu lub wpływa w bardzo niewielkim stopniu [10].

Ile dokładnie jajek możesz zjeść maksymalnie? To zależy od ich jakości. Jeśli są to dobre jajka ekologiczne, bogate w omega-3, zjadanie trzech dziennie nie stanowi problemu pod względem dietetycznym [11] (tyle tylko, że może być „męczące”, chyba, że pracujesz ciężko fizycznie lub uprawiasz wyczynowo sport).

Punkt dla strony internetowej Mangerbouger

Plus dla Mangerbouger, francuskiej, oficjalnej strony internetowej poświęconej żywieniu. Za to, że odcina się od psychotycznej obawy przed jedzeniem jajek.

Strona dementuje koncepcję, wedle której powinno się jeść nie więcej niż dwa jajka tygodniowo.  W przeciwieństwie do mnie nie podaje co prawda dokładnej liczby jajek. Ale podaje: „Możesz je jeść regularnie”. A to już coś.

Zdrowia życzę,

Jean-Marc Dupuis

-------

Uwaga!

Już tylko do soboty 31. października Specjalna Oferta Powitalna dla nowych Czytelników miesięcznika Zdrowie, Witalność i Długowieczność. Terapie młodości- medycyna anti-aging. (Dla osób po 50. roku życia: aż 60% zniżki od ceny rocznej prenumeraty). Sprawdź teraz

W numerze listopadowym m.in:

  • Naurotoksyczne metale ciężkie, które podgryzają nasz mózg
  • Wywiad: „Mamy w sobie wszystko, aby zapobiec rakowi
  • Probiotyki do NICZEGO się nie przydadzą, chyba że…
  • Odkryj na nowo zalety PRAWDZIWEGO domowego bulionu

A także:

  • Czy rozpuszczalny błonnik działa równie silnie jak leki przeciwko cukrzycy?
  • Dodatkowe kilogramy z powodu… światła
  • Trening sportowy: klucz dla utrzymania motywacji
  • Grzyby: „mózgowcy” w kapeluszach
  • Nieregularny sen = zdrowie w niebezpieczeństwie
  • Cynk, aby obniżyć ciśnienie krwi
  • Brokuły? Jak najbardziej!

--------

Źródła:

[1] https://media.jamanetwork.com/news-item/what-is-association-of-dietary-cholesterol-or-eating-eggs-with-risk-of-cardiovascular-disease-death/
[2] https://www.reuters.com/article/us-health-heart-eggs/new-study-ties-egg-and-cholesterol-consumption-to-heightened-risk-of-heart-disease-idUSKCN1QW250
[3] https://www.sciencemediacentre.org/expert-reaction-to-study-looking-at-eggs-cholesterol-and-heart-disease/
[4] Ibid.
[5] https://drmicozzi.com/egg-study-lays-stink-bomb-of-fake-news-and-it-smells-like-rotten-eggs
[6] Rong Y., Chen L., Zhu T., Song Y., Yu M., Shan Z., Sands A., Hu F.B., Liu L., « Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke : dose-response meta-analysis of prospective cohort studies », BMJ, 2013 Jan. 7, 346 : e8539. doi:10.1136/bmj.e8539.
[7] Qin C., Liu J., Guo Y., Bian Z., Si J., Yang L., Chen Y., Zhou Y., Zhang H., Liu J., Chen J., Chen Z., Yu C., Li L., China Kadoorie Biobank Collaborative Group, « Associations of egg consumption with cardiovascular disease in a cohort study of 0,5 million Chinese adults », Heart, 2018 Nov., 104 (21) : 1756-1763.doi : 10.1136/heartjnl-2017-312651.
[8] Hu F.B., Stampfer M.J., Rimm E.B. et al., « A prospective study of egg consumption and risk of cardiovascular disease in men and women », JAMA, 1999, 281 (15) : 1387-1394. doi : 10.1001/jama.281.15.1387.
[9] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8857917
[10] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0026049565900028
[11] https://www.healthline.com/nutrition/how-many-eggs-should-you-eat#section5

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Siła medycyny holistycznej

Jacques miał 60 lat i wielki brzuch, kiedy go poznałem. Lekarze zdiagnozowali u niego: zbyt wysoki poziom cholesterolu... czytaj więcej

Banany: dobre czy nie?

Zjedz banana, zawiera dużo magnezu – mówiła moja mama. Potem przeczytałem wiele informacji ostrzegających przed bananami: są... czytaj więcej

Słabe szanse w walce z rakiem piersi

Badanie opublikowane pod koniec 2017 r. wykazało, że u kobiet z niedoborem witaminy D przed diagnozą rak piersi rozwija się bardziej agresywnie i mają... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Direct Media sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Direct Media sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.