Sprawdź:
- czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
- co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
- jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?
Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.
A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.
Zdaniem Bulletin épidémiologique hebdomadaire1 – co drugi Francuz ma nadwagę. Podobnie jest w Poslce.
Ale jest również mnóstwo osób, które mają odwrotny problem: są zbyt szczupłe.
To prawdziwy problem, gdyż niedowaga może być równie niezdrowa jak nadwaga.
Ponadto, wiele osób wolałoby mieć więcej mięśni, choć z klinicznego punktu widzenia nie są zbyt szczupłe.
Ale bez względu na to, z jakiego powodu chcielibyśmy przybrać na wadze – czy to ze względów zdrowotnych, czy ze względów siłowych i estetycznych, zasady przybierania na wadze są te same.
Dlatego specjalnie dla moich Czytelników dokonałem tłumaczenia i adaptacji poniższych interesujących zasad podanych na stronie Authority Nutrition2, która jest prawdziwym „autorytetem” w tej dziedzinie, jak o tym świadczy jej nazwa.
Uwaga: ten artykuł jest przeznaczony wyłącznie dla osób, które uważają się za zbyt szczupłe i chciałyby przytyć. Nie jest on adresowany do osób cierpiących na anoreksję, które „myślą” że są zbyt grube i które powinny szukać pomocy u specjalisty.
Określenie „zbyt szczupły” ma zastosowanie do osób o wskaźniku masy ciała (BMI) poniżej 18,5. Tę wartość uważa się za graniczną dla optymalnego stanu zdrowia.
Możesz poczytać i wyliczyć swój wskaźnik masy ciała na wielu stronach w internecie. Musisz natomiast pamiętać, że wyliczanie BMI ma swoje wady. Po pierwsze, nie uwzględnia masy tkanki mięśniowej.
Niektóre osoby są bardzo szczupłe z natury, ale pozostają w dobrym zdrowiu. Bycie „zbyt szczupłym” według tej skali niekoniecznie musi oznaczać problemy zdrowotne.
Dwa do trzech razy częściej kwestia nadmiernej szczupłości dotyczy kobiet. W Stanach Zjednoczonych (to jedyne duże państwo, którego statystykami dysponuję), 1% mężczyzn i 2,4% kobiet w wieku powyżej 20 lat cierpią na „niedowagę”.
Jasne jest, że potrzebujemy zdrowych mięśni, żeby mieć siłę, zachować równowagę i żeby chroniły nas przed złamaniami i problemami stawowymi.
W rzeczywistości to mięśniom stawy zawdzięczają błyskawiczne odruchy, dzięki którym można uniknąć upadku.
Rzadziej jesteśmy świadomi faktu, że mięśnie to także istotna rezerwa białka dla układu odpornościowego. Nadmierna szczupłość zwiększa ryzyko infekcji3, osteoporozy i złamań4, a także skutkuje problemami z płodnością5. Osoby nadmiernie szczupłe narażają się również na zwiększone ryzyko sarkopenii (zaniku mięśni z wiekiem) i demencji.
Jedno z badań sugeruje, że zbytnia szczupłość wiąże się ze zwiększeniem ryzyka przedwczesnej śmierci o 140% u mężczyzn, i o 100% u kobiet6.
Według tego samego badania, otyłość wiązała się z podwyższeniem ryzyka przedwczesnej śmierci „jedynie” o 50%. Innymi słowy, niedowaga jest mniej zdrowa.
W innym badaniu stwierdzono podwyższone ryzyko zgonu u zbyt szczupłych mężczyzn, ale nie u kobiet7.
Dlaczego jesteśmy zbyt szczupli? Przyczyny mogą być przeróżne.
Oto kilka z nich:
A zatem, jeśli masz niedowagę, być może powinieneś odwiedzić lekarza, aby wykluczyć poważny problem zdrowotny.
Zrób to szczególnie wtedy, jeśli ostatnio zacząłeś tracić na wadze, wcale się o to nie starając.
Jeśli chcesz przytyć, bardzo ważne jest, by odbyło się to w zdrowy sposób.
Opijanie się napojami gazowanymi i napychanie się słodyczami może Ci pomóc przytyć, ale jednocześnie zniszczy Ci zdrowie.
Celem jest zwiększenie masy mięśniowej i tłuszczu podskórnego: tłuszcz ten musi być równomiernie rozłożony pod skórą, w przeciwieństwie do zwałów tłuszczu trzewnego (tłuszcz w rejonie brzucha, bardzo niezdrowy).
Uwaga: można być szczupłym, a mimo to cierpieć na choroby zazwyczaj kojarzone z otyłością: cukrzycę, choroby układu sercowo-naczyniowego9.
Najważniejsze, co możesz zrobić, by przybrać na wadze, to wchłaniać więcej kalorii niż Twój organizm potrzebuje.
Swoje zapotrzebowanie kaloryczne możesz określić za pomocą kalkulatora kalorii dostępnego w internecie.
Jeśli chcesz zyskać na wadze powoli i bezpiecznie, celuj w 300 do 500 kalorii więcej od tego, co spalasz codziennie według kalkulatora.
Pamiętaj, że wyliczenie Twojego zapotrzebowania na kalorie jest szacunkowe i może się różnić o kilkaset w zależności od dnia, Twojej aktywności i temperatury powietrza.
Nie musisz liczyć kalorii do końca życia, ale to pomoże Ci w ciągu pierwszych dni czy tygodni i pozwoli Ci zyskać orientację, ile kalorii spożywasz.
Najważniejszym składnikiem diety niezbędnym do zdrowego przybierania na wadze jest białko.
Mięśnie składają się z białka; i bez tego większość dodatkowych spożywanych kalorii zmagazynujesz w postaci tłuszczu.
Badania wykazują, że w okresach zwiększonego spożycia dieta bogata w białko podwyższa szanse na przekształcenie dodatkowych kalorii w mięśnie10. To szczególnie się sprawdza, jeśli oprócz zwiększonego spożycia, uprawiasz aktywność fizyczną. Ale jeśli dostarczysz sobie naprawdę zbyt dużo białka, to jego nadmiar zostanie przekształcony w tłuszcz.
Pamiętaj jednak, że białko to miecz obosieczny, gdyż wywołuje również uczucie dużej sytości, co znacząco może wpłynąć na zmniejszenie apetytu. Utrudni Ci to dostarczanie sobie dodatkowych kalorii.
Jeśli starasz się przybrać na wadze, staraj się spożywać 2 g białka na kilogram masy ciała.
Pokarmy o wysokiej zawartości białka to mięso, ryby, jajka, nabiał, warzywa strączkowe, orzechy.
Jedz także dużo pokarmów o wysokiej zawartości węglowodanów i tłuszczu, jeśli Twoim celem jest przybranie na wadze.
Najlepiej jest jeść dużo białka, tłuszczu i węglowodanów w każdym posiłku.
Unikaj również poszczenia w tym okresie. Koniecznie jedz przynajmniej trzy posiłki dziennie i wysokoenergetyczne przekąski, kiedy tylko możliwe. Osoby o małym apetycie uzyskują zazwyczaj lepsze wyniki, spożywając lekkie posiłki, ale częściej: na przykład porządne śniadanie, mniejsze drugie śniadanie w ciągu przedpołudnia, obiad, porządny podwieczorek i na koniec kolacja.
Powtórzę to raz jeszcze: bardzo ważne jest, by jeść zdrowe pokarmy, pełnotłuste, z upraw ekologicznych.
Problem jest taki, że tego rodzaju żywność bardziej syci niż śmieciowe jedzenie pochodzenia przemysłowego, co nieco utrudnia dostarczanie sobie kalorii.
Jedzenie „lepiej przechodzi”, jeśli doprawisz je przyprawami korzennymi, sosami i innymi przyprawami. Im lepszy smak, tym łatwiej zjeść więcej.
Postaraj się także jeść pokarmy o wysokiej gęstości energetycznej, czyli zawierające dużo kalorii w przeliczeniu na ich wagę.
Takimi pokarmami są na przykład:
Wiele z tych artykułów to produkty szybko sycące i czasem będziesz musiał się zmusić, by zjeść więcej, choć czujesz się już pełny.
Staraj się nie jeść zbyt wiele warzyw, które zajmują dużo miejsca w żołądku, ale nie dostarczają wiele kalorii.
Jedzenie całych owoców to dobry pomysł, ale wybieraj takie, których nie trzeba zbyt mocno przeżuwać, np. banany.
Aby mieć pewność, że dodatkowe kalorie pójdą Ci w mięśnie, a nie wyłącznie w komórki tkanki tłuszczowej, podnoszenie ciężarów jest bezwzględnie konieczne.
Wybierz się na siłownię i podnoś ciężary dwa do czterech razy w tygodniu. Podnoś dużo, starając się zwiększać obciążenie i ilość powtórzeń w miarę upływu czasu.
Jeśli jesteś w bardzo kiepskiej formie albo zaczynasz trening od zera, to nawiąż współpracę z trenerem personalnym, żeby wsparł Cię na początku Twoich zmagań.
Możesz także porozmawiać z lekarzem, jeśli masz problemy z kośćmi lub inne problemy zdrowotne.
Nie angażuj się zbytnio w trening kardio (trening wytrzymałościowy). Skoncentruj się przede wszystkim na ćwiczeniach siłowych.
Zwiększenie ilości spożywanych kalorii i trening siłowy to dwa główne elementy zdrowego tycia.
Ale poniżej znajdziesz dziesięć następnych rad, jak utyć jeszcze szybciej:
Niektórym osobom może być trudno utyć.
Dzieje się tak dlatego, że każdy organizm ma pewną wagę optymalną, która odpowiada jego strefie komfortu.
Kiedy starasz się przekroczyć ten próg, organizm będzie walczył, regulując poziom apetytu i przyspieszając metabolizm, powodując większe spalanie kalorii.
To dokładna odwrotność problemu, z którym zderzają się osoby pragnące schudnąć. Kiedy tylko zaczynasz jeść więcej kalorii, żeby przytyć, musisz się liczyć z tym, że Twój organizm zareaguje, obniżając apetyt i przyspieszając metabolizm.
Za reakcję tę w dużej mierze odpowiada Twój mózg, a także hormony regulujące poziom wagi ciała, jak leptyna.
I dlatego musisz się liczyć z pewnymi trudnościami. W niektórych przypadkach będziesz wręcz musiał zmuszać się do przełykania, pomimo odczucia sytości.
Ale zmiana wagi ciała dokonuje się w tempie maratońskim, a nie sprinterskim. Może zabrać dużo czasu, a jeśli koniec końców chcesz osiągnąć sukces, to nie możesz się poddawać.
Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis
1) Santé: un Français sur deux est en surpoids. http://www.lemonde.fr/planete/article/2016/10/25/un-francais-sur-deux-est-en-surpoids_5019615_3244.html
2) How to Gain Weight Fast and Safely. https://authoritynutrition.com/how-to-gain-weight/
3) PDF: Childhood and maternal underweight. http://www.who.int/publications/cra/chapters/volume1/0039-0162.pdf
4) Bone mineral density and body composition in underweight and normal elderly subjects. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11256896
5) Lower fertility associated with obesity and underweight: the US National Longitudinal Survey of Youth. http://ajcn.nutrition.org/content/88/4/886.full
6) Underweight, overweight and obesity as risk factors for mortality and hospitalization. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18519281
7) Overweight, underweight, and mortality. A prospective study of 48,287 men and women. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8624176
8) The Prevalence of Celiac Disease in the United States. http://www.nature.com/ajg/journal/v107/n10/abs/ajg2012219a.html
9) PDF: National Health Statistics Reports. https://www.cdc.gov/nchs/data/nhsr/nhsr013.pdf
10) Effect of Dietary Protein Content on Weight Gain, Energy Expenditure, and Body Composition During Overeating. http://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/1103993
---
Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.