×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Opublikowano dnia: 2017-10-05

Jarmuż, który wstrząsnął Nowym Jorkiem

Jedzenie tej szczególnej kapusty: jarmużu (ang. kale, wymawiaj jak „kayle”) stało się modne wśród Nowojorczyków!1

Nam wydaje się to niewiarygodne, gdyż kale oznacza „pastewny”, czyli przeznaczony dla królików i innych zwierząt…

Kapusty pastewne są duże i rodzą o wiele więcej liści niż gatunki kapusty przeznaczone dla człowieka. Mają bardziej intensywny smak i są bardziej łykowate.

obrazek1

Uprawa jarmużu w Europie traktowanego tradycyjnie
jako roślina pastewna

Dlatego porzuciliśmy pomysł wykorzystywania go do żywienia ludzi już na początku XX w. Gatunki kapusty, które zwyczajowo jemy w Europie, są „głowiaste”, czyli mają kształt kulisty. Dzięki temu liście w środku pozostają małe, jasne i kruche.

obrazek2

 

Wyjątek godny uwagi: nasi portugalscy przyjaciele szczególnie upodobali sobie jeden gatunek kapusty niegłowiastej, z którego robią zupę. Jest to jedna z charakterystycznych roślin uprawianych w przydomowych ogródkach (dawnych ogródkach robotniczych), także we Francji.

obrazek3

Portugalska kapusta bardzo rozpowszechniona w przydomowych ogródkach

Ale jeśli chodzi o kapustę, to my, Europejczycy, znamy się na niej najlepiej.

Kapusta jest tak pospolita na naszym kontynencie, jak jabłka i gruszki.

Na przykład we Francji co dwadzieścia kilometrów rośnie inny jej gatunek. I tak kapusta z Saint-Brieuc różni się od kapusty z Douarnenez, która i tak różni się od kapusty z Quiberon i od kapusty z Ploujean…

Więc o co chodzi z tym jarmużem?

Jarmuż jest szczególnie bogaty w substancje odżywcze

No więc okazało się, że jarmuż jest wyjątkowo bogaty w witaminy i minerały.

Sześćdziesiąt gramów jarmużu zawiera 134% zalecanej dziennej dawki witaminy C. W stu gramach jarmużu znajduje się 150 mg wapnia, podczas gdy w szklance mleka tylko 125 mg.

Posiada on również wysoką zawartość błonnika, przeciwutleniaczy, witamin (A i K) oraz białek, luteiny i zeaksantyny (zdrowych dla oczu).

Porcja jarmużu zawiera 121 mg kwasów omega-3 i 92 mg kwasów omega-6.

Wspiera funkcję oczyszczania wątroby.

Dobrze więc, że stał się modny w Nowym Jorku oraz że do jego uprawy wrócili także bretońscy rolnicy2.

Gąbka na pestycydy

Największym ogólnym problemem związanym z kapustą jest to, że jej piękne i dorodne zielone liście chętnie wyłapują z otoczenia... pestycydy, przez co jest ona w znacznym stopniu skażona. 

Jest więc szczególnie istotne, by kupować kapustę z upraw ekologicznych. Ogólnie rzecz biorąc, uprawa kapusty w warunkach ekologicznych jest dość dużym wyzwaniem dla ogrodników. Wydaje się, że żadna z roślin nie przyciąga w takim stopniu jak kapusta wszelkiej maści gąsienic, mszyc, motyli (słynny bielinek kapustnik), ślimaków, grzybów, ciem i innych „śmietek kapuścianych”.

Trzeba więc wykazać się ogromną wytrwałością i umiejętnym połączeniem uprawianych gatunków.

Na szczęście jarmuż to jeden z najbardziej odpornych na szkodniki gatunków kapusty.

Dla pewności, jeden sposób: uprawiać własnoręcznie

Najlepszym rozwiązaniem jest uprawiać ją własnoręcznie, gdyż jarmuż można nawet posadzić w doniczce, jeśli nie masz ogródka. Trzy do czterech roślin wystarczy dla czteroosobowej rodziny, a dodatkowo jest to roślina bardzo dekoracyjna.

  • Im cieplej, tym Twój jarmuż będzie mocniejszy i bardziej łykowaty. Ogrodnicy w dawnych czasach woleli więc uprawiać go w chłodniejszych porach roku. Wczesną wiosną i jesienią posadź jarmuż w pełnym słońcu. Jeśli uprawiasz go latem, posadź go na stanowisku częściowo zacienionym. U podnóża zabezpiecz go słomą lub wiórami drewnianymi, aby ochronić korzenie przez wysychaniem i nadmierną temperaturą.
  • Jarmuż woli gleby lekko kwaśne i bogate w azot, dobrze przepuszczające. Gleba powinna jednak pozostawać wilgotna, bo w przeciwnym razie jarmuż będzie rósł powoli, a jego liście pozostaną twarde i gorzkie.
  • Co sześć do ośmiu tygodni nawoź glebę wokół korzenia kompostem. Możesz przyspieszyć wzrost jarmużu, stosując nawóz na bazie alg.
  • Rośliny posadź w odległości 40 – 60 cm, aby umożliwić swobodną cyrkulację powietrza.
  • Jarmuż lubi rosnąć w towarzystwie buraków, selera, ogórków, ziół, cebuli, szpinaku i ziemniaków. Unikaj natomiast posadzenia go w pobliżu fasoli, truskawek czy pomidorów.
  • Dobrym sposobem na ochronę Twojego jarmużu przed insektami jest okrycie go lekkim muślinem.
  • W Internecie można znaleźć dyskusje na temat problemu narażenia się na obecność metali ciężkich w przypadku dużego spożycia jarmużu3. Jak wszystkie rośliny zielone, także i jarmuż kumuluje toksyny obecne w glebie. Ale ważne jest, by zrozumieć, że składniki odżywcze i toksyny działają razem. Roślina bogata w składniki odżywcze to roślina, która dużo ich pobiera z gleby. Jeśli jest problem z metalami ciężkimi, to problem ten jest związany z glebą, a nie z samą rośliną. Jeśli uprawiasz swój jarmuż w glebie czystej i bezpiecznej, to nie znajdziesz w nim metali ciężkich.

Ogromna różnorodność jarmużu

Istnieje wiele rodzajów jarmużu, o rozmaitych barwach, konsystencjach i smakach.

Najstarszą odmianą jest jarmuż o karbowanych, ciemnozielonych liściach i ostrym, gorzkim smaku.

Jak jeść?

Jarmuż można jeść, kiedy tylko liście dorównają rozmiarem Twojej dłoni. Zrywaj je, zaczynając od najbardziej zewnętrznych liści, pozostawiając te najmniejsze w środku, by dalej mogły rosnąć. Ogólnie rzecz biorąc, da się zerwać mniej więcej trzy liście raz na pięć dni. Odrywaj także wszystkie te, które żółkną lub są zniszczone, gdyż są pożywką dla żarłocznych owadów.

Należy go jeść od razu po zerwaniu, jeśli chcesz jeść jarmuż świeży, gdyż szybko traci swoją chrupkość.

Jeśli chcesz go przechować dłużej, trzeba go zblanszować (przelać wrzątkiem) lub zamrozić.

Chipsy jarmużowe

Na stronie doktora Mercoli podano ciekawy przepis na jarmużowe chipsy4.

Składniki:

  • 300 g liści jarmużu po odcięciu twardych fragmentów,
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego lub ghee (masła klarowanego),
  • ¼ łyżeczki soli himalajskiej,
  • płatki drożdży spożywczych,
  • szczypta papryki oraz czosnku lub cebuli w proszku.

Opłucz i osusz liście jarmużu pokrojone na duże kawałki. Bardzo ważne jest, by były dokładnie osuszone, zanim zaczniesz je piec.

Dokładnie wymieszaj palcami liście z olejem kokosowym, tak aby wszystkie zostały otoczone olejem.

Posyp solą, płatkami drożdży, papryką i czosnkiem lub cebulą w proszku. Dobrze wymieszaj.

Wszystkie liście jarmużu rozłóż równomiernie na papierze do pieczenia, nie kładąc jednych na drugie. Piecz w temperaturze 150°C przez 12 do 15 minut, dopóki nie zmienią koloru na ciemno zielony i nie staną się chrupiące.

Pozwól im ostygnąć przed zjedzeniem. Dzięki temu będą bardziej chrupiące.

Jarmuż na śniadanie

Tak jak każdą kapustę, jarmuż można wykorzystać na tysiąc sposobów: na surowo lub po przygotowaniu, jako potrawę główną lub jako jarzynę, do faszerowania, w zupie, duszone lub w purée…

Można oczywiście przygotować z jarmużu także oczyszczający sok, jeśli masz sokowirówkę. Możesz zrobić sałatkę z najdelikatniejszych listków, a liście ciemnozielone przeznaczyć na zupę lub udusić.

Możesz również spożywać jarmuż na śniadanie! Wystarczy, że poszatkujesz kilka liści i podsmażysz je na patelni na oleju kokosowym z ćwiartką poszatkowanej cebuli, żeby liście zmiękły. Posól, popieprz i pokrop sokiem z cytryny.

Życzę smacznego,
Jean-Marc Dupuis

---

Aż w 80% Twój stan zdrowia zależy od... sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz 90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska! Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!

Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia – przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia W czterech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.

---

Źródła:

1) Kale, le chou qui a rendu fous les Américains. http://www.huffingtonpost.fr/2013/08/31/kale-chou-rendu-fous-americains_n_3834556.html

2) Chou Kale. http://www.princedebretagne.com/fr/legume/chou-kale

3) Everyone’s Got The Kale Poisoning ‘Study’ All Wrong. http://www.huffingtonpost.com/entry/kale-poisoning-heavy-metal-mother-jones_us_55bab86be4b06363d5a19db9

4) How to Grow Your Own Superfood — Tips for Growing Kale. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/05/26/growing-kale.aspx

---

Komentarze

Irene Blicharz 2017-10-05 03:50
Dziekuje Jak najserdeczniej za wspaniale rady i za opisy poszczegolnych ziol,roslin i Ich stosowanie.Pozdrawiam serdecznie Irene.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Wołowy stek na Twoim talerzu

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ogłosiła (26 października 2015 roku), że wędliny, a także prawdopodobnie czerwone mięso... czytaj więcej

Głos, który leczy

Powszechnie znane są już metody leczeniu muzyką instrumentalną. Na przykład świetne wyniki uzykuje się dzięki kompozycjom Mozarta. Ale... czytaj więcej

W odpowiedzi na mój list o chorobie Alzheimera

W odpowiedzi na mój list o chorobie Alzheimera, Marie-Claude przesłała nam przejmujące świadectwo cierpienia, nad którym warto... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.