×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Opublikowano dnia: 2018-08-21

Jesteśmy maszynami do produkcji kwasów

Wiele osób ma przed oczami te okropne sceny z filmów kryminalnych, w których przestępca próbuje się pozbyć ciała, polewając je w wannie kwasem.

Niewiele jednak osób wie, że te agresywne produkty, takie jak kwas solny, fosforowy lub siarkowy, nie występują wyłącznie w szarych, hermetycznych butelkach zabezpieczonych specjalną zawleczką.

Ty sam wytwarzasz groźne kwasy

Twój organizm wytwarza je ciągle, i to w wielkich ilościach!

  • Jedząc zwykłą sól stołową, w rzeczywistości spożywasz chlorek sodu, który stymuluje wytwarzanie kwasu solnego w organizmie!
  • Rafinowane produkty zbożowe (białe pieczywo, biały ryż, makaron pszenny) zawierają mnóstwo siarki i sprzyjają wytwarzaniu kwasu siarkowego!
  • Z mięsem i serami spożywasz fosfor, który sprzyja wytwarzaniu kwasu fosforowego!

Wszystkie te kwasy powinny nas rozpuszczać od środka.

Natura jednak zadbała o to.

Na szczęście istnieją substancje alkaliczne (zasadowe), które neutralizują kwasy.

Owoce i warzywa, świeże lub suszone, warzywa strączkowe, skrobiowe i bulwy (ziemniaki) zawierają wodorowęglany i potas, którym zawdzięczają to alkalizujące działanie.

Ale przecież w dzisiejszych czasach…

Tak, już zgadłeś, co chcę powiedzieć.

I masz rację!

Zaburzenie równowagi

Tradycyjna dieta człowieka zawierała przede wszystkim wiele warzyw, korzeni, bulw, owoców. Produkty zwierzęce i zbożowe były rzadko spotykane.

Więc ludzki organizm miał raczej odczyn zasadowy.

W dzisiejszych czasach ta równowaga została zaburzona na skutek diety bogatej w mięso, nabiał i produkty zbożowe, na niekorzyść warzyw i owoców.

Twój organizm dysponuje skutecznymi mechanizmami buforowymi, gwarantującymi, że pH (pomiar kwasowości) krwi nie będzie odbiegał od normy. Jeśli spadnie poniżej 7,38, następuje kwasica, stan potencjalnie prowadzący do śmierci.

Nadmiar kwasów usuwasz zatem z organizmu za pośrednictwem nerek i z moczem. Dlatego właśnie mocz jest bardziej kwaśny niż krew: pH moczu u osób zdrowych i prawidłowo się odżywiających mieści się w granicach między 6,5 a 7,5.

Inny mechanizm buforowy: Twój kościec zawiera mnóstwo wodorowęglanów, np. magnezu, wapnia, potasu, sodu – substancji o działaniu alkalizującym, które uwalniane są do krwi, kiedy poziom jej kwasowości wzrasta.

Niestety, pierwiastki te nie wracają do kości. One także wydalane są z moczem, co na dłuższą metę może prowadzić do odwapnienia kości.

Ponadto wraz z wiekiem nerki działają coraz słabiej. Usuwanie kwasów wymaga od nich coraz więcej pracy. Coraz częściej więc u osób w starszym wieku pojawia się kwasica, co oznacza, że pH krwi jest lekko niższe, nawet jeśli pozostaje w normie.

Taki stan nie powoduje paniki u lekarzy. Niebezpieczne jest to, że może się jednak przerodzić w tzw. kwasicę chroniczną, jeśli nic się z tym nie robi.

Skutki mogą być rozmaite i dotyczyć wszystkich funkcji organizmu:

  • Serce i tętnice: nadciśnienie i miażdżyca (sztywnienie tętnic).
  • Kościec: demineralizacja, osteoporoza, złamania, osiadanie.
  • Nerki: niewydolność nerek, kamienie nerkowe, infekcje układu moczowego.
  • Mięśnie: zanik mięśni (sarkopenia).
  • Skóra: grzybice, drożdżyce, coraz mniej przyjemny zapach ciała (tzw. zapach starszego człowieka).
  • Zmęczenie.
  • Ogólne spowolnienie metabolizmu: utrata energii i tycie; trudności ze spalaniem kalorii.
  • Stany zapalne w organizmie przyśpieszające proces starzenia się.

Oblicz swoje ryzyko kwasicy

Bardzo prosto jest ocenić swoje zagrożenie kwasicą. Wystarczy kupić łatwo dostępny w aptece papierek lakmusowy (paski papieru zmieniające kolor w zależności od pH) i zanurzyć go w moczu. Gdy pH jest równe 6,5 lub niższe oznacza to, że organizm wydala zbyt wiele kwasów.

Pewność zyskasz, przeprowadzając takie pomiary trzy razy dziennie przez pięć dni.

Unikaj jednak porannego moczu, gdyż zawiera kwasy gromadzone przez całą noc.

Jeśli Twoje wyniki będą równe lub niższe niż 6,5, nie zdziw się, że cierpisz na wyżej wymienione choroby.

Najlepiej jest wówczas włączyć do diety pokarmy zawierające potas. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca przynajmniej 3,5 g potasu dziennie.

Bardzo ogólnie, pokarmy o największej zawartości potasu to sproszkowane kakao bez cukru, suszone morele, suszone banany oraz biała fasola. Zawierają one od 1,5 g do 2,5 g potasu na 100 g.

Nie jest jednak łatwo zjeść ich dużo. Natomiast nie ma się co martwić – istnieją jeszcze inne pokarmy roślinne zawierajce potas: przede wszystkim migdały, szpinak, soczewica, ziemniaki w mundurkach (0,6 g potasu na 100 g).

Dieta o dużej zawartości warzyw na sto procent pokryje Twoje dziennie zapotrzebowanie. Ale jeśli trudno Ci jeść warzywa, jedyne, co Ci pozostanie, to codzienna suplementacja potasu.

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

--------------------------------

Już wkrótce:

  • Wyleczenie z cukrzycy typu 2 to żaden mit!  

  • Na konkretny problem określony sport 

  • Temat miesiąca: Uspokoić niespokojne nogi

  • Rak żołądka: co może pomóc Bernardowi Tapie  

  • Chromatoterapia: wysoka medycyna napełniona kolorami

Te i innego typu porady znajdziesz już w najnowszym wydaniu  miesięcznika Naturalnie Zdrowym Być – niezależnego czasopisma, które o problemach zdrowotnych mówi  bezkompromisowo.

Zaprenumeruj go TERAZ, aby otrzymać: 3 prezenty:

Prezent 1. Ponad 30% RABAT na zakup prenumeraty Naturalnie Zdrowym Być,

Prezent 2. E-book Rak – wszystkie naturalne rozwiązania,

Prezent 3. E-book Stop Artrozie – jak skutecznie leczyć chorobę zwyrodnieniową stawów.

Aby skorzystać ze specjalnej oferty powitalnej dla nowych prenumeratorów miesięcznika Naturalnie Zdrowym Być, kliknij tutaj

 

--------------------------------

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Nadmiar pszczół w Szwajcarii?

Od kiedy szwajcarska opinia publiczna zaniepokoiła się zmniejszaniem się populacji pszczół, stało się modne, zwłaszcza w mieście,... czytaj więcej

Chińska roślina na próchnicę i zepsute dziąsła

Nie pozwól, by Twoje zęby przypominały zęby jednego z bohaterów filmu „Goście, goście” – Jacquouille’a... czytaj więcej

Czy to rak? Jakie symptomy powinny Cię zaniepokoić?

Dzisiejszy newsletter nie jest mojego autorstwa. Jest to wspaniały artykuł lekarza internisty – Ludivine, który ukazał się na jej... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.