×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Opublikowano dnia: 2017-10-24

Kiwano i inne egzotyczne rośliny, które warto znać

Szanowny Czytelniku,

w sklepach ze zdrową żywnością powoli pojawia się szeroki wachlarz supergwiazd: quinoa, kurkuma, nasiona chia, stewia, agar-agar, nori, grzyby shiitake, maranta trzcinowata, jagody goji, czarna soczewica Beluga, szarłat wyniosły i inne.

Dawniej nikt nie znał tych superproduktów. Dziś jednak weszły one do głównego nurtu sprzedaży. Dowodem jest choćby to, że można je znaleźć w dużych centrach handlowych.

Aby być o krok do przodu i wciąż odkrywać nowe bogactwa natury, proponuję zapoznać się z 7 superproduktami żywnościowymi, o których nie mówią media. Szybko zdasz sobie sprawę, że ich właściwości są po prostu niezwykłe.

Uwaga: Jak zawsze, aby znaleźć niezwykłe i mało znane produkty, trzeba rozejrzeć się po wszystkich zakątkach świata. Dlatego zwracam się do Czytelników, którzy mają możliwość zaopatrywania się u źródła – w Kanadzie, Afryce, Azji Południowej i Ameryce Południowej.

Kiwano – ogórek

Kiwano, zwany także rogatym melonem, przypomina coś pomiędzy grejpfrutem a jabłkiem.

Jest to afrykański owoc ceniony za jego wysoką zawartość witaminy A i C, które dają energię i chronią komórki przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego.

Kiwano je się tak samo jak melona. Wystarczy przeciąć go na pół i drążyć za pomocą łyżki, aby wydobyć miąższ.

Chaga znana wśród Rosjan jako „grzyb nieśmiertelności”

Chaga to grzyb, który rośnie w lasach Rosji i Kanady. Wśród grzybów obecnie występujących na świecie jest to grzyb najbogatszy w składniki odżywcze. Dlatego Rosjanie nazywają go „grzybem nieśmiertelności”. I już od przeszło pięciu wieków używają go do celów terapeutycznych. Jego właściwości przeciwutleniające pomagają w walce z zapaleniami, starzeniem się komórek i zmarszczkami.

Grzyby Chaga można jeść w postaci proszku dostępnego w sklepach ze zdrową żywnością, który parzy się jak herbatę lub dodaje się do smoothie.

Dżakfrut zastępujący mięso

Dżakfrut jest owocem o żółtym miąższu pochodzącym z Azji Południowej. Jest doskonałym źródłem węglowodanów i błonnika. Jego włóknista struktura przypomina mięso. Co więcej dobrze współgra ze wszystkimi warzywami, a także roślinami strączkowymi i zbożami. Stąd też powszechnie stosuje się go jako substytut mięsa. Najlepiej jeść go na surowo, aby nie zmieniać jego właściwości.

Dżakfrut jest zaskakującym i masywnym owocem – w całości przed podzieleniem na kawałki waży ponad 30 kg.

Manneczka łękowata: superzboże

Manneczka to zboże z rodziny dzikiego prosa, które rośnie na Sri Lance. Ta odmiana zbóż, zwana także korakanem lub dagussą, bogata jest w wapń, żelazo i błonnik. Bonus: nie zawiera glutenu.

Manneczkę sprzedaje się głównie surową lub pod postacią mąki. Jej lekko orzechowy smak sprawia, że ​​łatwo komponuje się z innymi pokarmami. Gotuje się ją we wrzącej, lekko osolonej do smaku wodzie.

Parkia wspaniała

Nasiona parkii wspaniałej (petai) to duże i chrupiące zielone fasolki. Mieszkańcy Malezji, Indonezji i Singapuru spożywają je regularnie. Są one bogate w minerały i witaminę C.

Ich pozyskanie bywa czasem problematyczne. Niektóre sklepy spożywcze sprzedają nasiona parkii wspaniałej w słoikach, marynowane, a nawet zamrożone. Nasiona te można podawać jako dodatek do dań z owoców morza.

Czerymoja: skarb Chile

Czerymoja to tradycyjny składnik kuchni chilijskiej. Słynie z niepowtarzalnego smaku przypominającego coś pomiędzy jabłkiem a cynamonem. W Andaluzji można znaleźć wiele sadów z drzewami czerymoi.

Ponadto stwierdzono, że jest niezwykle bogata w witaminę C i błonnik, a w 75% składa się z wody. Pozwala zatem poprawić poziom energii i wspomaga trawienie. Najlepiej spożywać ją na surowo, aby jej składniki odżywcze pozostały nienaruszone.

Pieprzyca peruwiańska (maca)

Maca to kuzynka rzodkiewki i rzeżuchy i jest uprawiana w górach Peru. Od wieków znana jest ze swoich właściwości leczniczych. Pomaga przy:

  • problemach z libido,
  • bólach menstruacyjnych,
  • problemach z płodnością.

Jest pełna składników odżywczych, które zwalczają zmęczenie i stres, a jej korzeń jest bogaty w błonnik, węglowodany, wapń i żelazo.

Maca występuje w postaci proszku lub tabletek. Jej karmelizowany smak sprawia, że jest idealny dodatkiem do ciast, naleśników i soków.

Z poważaniem,
Eric Müller

---

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Dlaczego zwierzęta nie dostają zawałów serca?

Dlaczego zwierzęta nie dostają zawałów serca… tylko my, ludzie? To tytuł przetłumaczonej na wiele języków... czytaj więcej

Masło orzechowe czy pasta migdałowa

Polecam dziś między innymi praktyczne porównanie masła orzechowego i pasty migdałowej przygotowane przez Erica... czytaj więcej

Ten styl życia wprowadza w błąd Twoje zmysły i doprowadza do chorób

nowoczesny świat radykalnie nie nadąża za środowiskiem naturalnym, w którym rozwijał się nasz organizm. Zdaniem trzech... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Direct Media sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Direct Media sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.