×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Opublikowano dnia: 2017-10-24

Kiwano i inne egzotyczne rośliny, które warto znać

Szanowny Czytelniku,

w sklepach ze zdrową żywnością powoli pojawia się szeroki wachlarz supergwiazd: quinoa, kurkuma, nasiona chia, stewia, agar-agar, nori, grzyby shiitake, maranta trzcinowata, jagody goji, czarna soczewica Beluga, szarłat wyniosły i inne.

Dawniej nikt nie znał tych superproduktów. Dziś jednak weszły one do głównego nurtu sprzedaży. Dowodem jest choćby to, że można je znaleźć w dużych centrach handlowych.

Aby być o krok do przodu i wciąż odkrywać nowe bogactwa natury, proponuję zapoznać się z 7 superproduktami żywnościowymi, o których nie mówią media. Szybko zdasz sobie sprawę, że ich właściwości są po prostu niezwykłe.

Uwaga: Jak zawsze, aby znaleźć niezwykłe i mało znane produkty, trzeba rozejrzeć się po wszystkich zakątkach świata. Dlatego zwracam się do Czytelników, którzy mają możliwość zaopatrywania się u źródła – w Kanadzie, Afryce, Azji Południowej i Ameryce Południowej.

Kiwano – ogórek

Kiwano, zwany także rogatym melonem, przypomina coś pomiędzy grejpfrutem a jabłkiem.

Jest to afrykański owoc ceniony za jego wysoką zawartość witaminy A i C, które dają energię i chronią komórki przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego.

Kiwano je się tak samo jak melona. Wystarczy przeciąć go na pół i drążyć za pomocą łyżki, aby wydobyć miąższ.

Chaga znana wśród Rosjan jako „grzyb nieśmiertelności”

Chaga to grzyb, który rośnie w lasach Rosji i Kanady. Wśród grzybów obecnie występujących na świecie jest to grzyb najbogatszy w składniki odżywcze. Dlatego Rosjanie nazywają go „grzybem nieśmiertelności”. I już od przeszło pięciu wieków używają go do celów terapeutycznych. Jego właściwości przeciwutleniające pomagają w walce z zapaleniami, starzeniem się komórek i zmarszczkami.

Grzyby Chaga można jeść w postaci proszku dostępnego w sklepach ze zdrową żywnością, który parzy się jak herbatę lub dodaje się do smoothie.

Dżakfrut zastępujący mięso

Dżakfrut jest owocem o żółtym miąższu pochodzącym z Azji Południowej. Jest doskonałym źródłem węglowodanów i błonnika. Jego włóknista struktura przypomina mięso. Co więcej dobrze współgra ze wszystkimi warzywami, a także roślinami strączkowymi i zbożami. Stąd też powszechnie stosuje się go jako substytut mięsa. Najlepiej jeść go na surowo, aby nie zmieniać jego właściwości.

Dżakfrut jest zaskakującym i masywnym owocem – w całości przed podzieleniem na kawałki waży ponad 30 kg.

Manneczka łękowata: superzboże

Manneczka to zboże z rodziny dzikiego prosa, które rośnie na Sri Lance. Ta odmiana zbóż, zwana także korakanem lub dagussą, bogata jest w wapń, żelazo i błonnik. Bonus: nie zawiera glutenu.

Manneczkę sprzedaje się głównie surową lub pod postacią mąki. Jej lekko orzechowy smak sprawia, że ​​łatwo komponuje się z innymi pokarmami. Gotuje się ją we wrzącej, lekko osolonej do smaku wodzie.

Parkia wspaniała

Nasiona parkii wspaniałej (petai) to duże i chrupiące zielone fasolki. Mieszkańcy Malezji, Indonezji i Singapuru spożywają je regularnie. Są one bogate w minerały i witaminę C.

Ich pozyskanie bywa czasem problematyczne. Niektóre sklepy spożywcze sprzedają nasiona parkii wspaniałej w słoikach, marynowane, a nawet zamrożone. Nasiona te można podawać jako dodatek do dań z owoców morza.

Czerymoja: skarb Chile

Czerymoja to tradycyjny składnik kuchni chilijskiej. Słynie z niepowtarzalnego smaku przypominającego coś pomiędzy jabłkiem a cynamonem. W Andaluzji można znaleźć wiele sadów z drzewami czerymoi.

Ponadto stwierdzono, że jest niezwykle bogata w witaminę C i błonnik, a w 75% składa się z wody. Pozwala zatem poprawić poziom energii i wspomaga trawienie. Najlepiej spożywać ją na surowo, aby jej składniki odżywcze pozostały nienaruszone.

Pieprzyca peruwiańska (maca)

Maca to kuzynka rzodkiewki i rzeżuchy i jest uprawiana w górach Peru. Od wieków znana jest ze swoich właściwości leczniczych. Pomaga przy:

  • problemach z libido,
  • bólach menstruacyjnych,
  • problemach z płodnością.

Jest pełna składników odżywczych, które zwalczają zmęczenie i stres, a jej korzeń jest bogaty w błonnik, węglowodany, wapń i żelazo.

Maca występuje w postaci proszku lub tabletek. Jej karmelizowany smak sprawia, że jest idealny dodatkiem do ciast, naleśników i soków.

Z poważaniem,
Eric Müller

---

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Czy zgadzać się na zastrzyki do oka Avastinem?

Władze francuskie zatwierdziły refundację zastrzyków do leczenia zwyrodnienia plamki żółtej (AMD) z Avastinu – preparatu... czytaj więcej

Jak doktor Eric Kandel, laureat nagrody Nobla, spędza niedziele

Doktor Eric Kandel ma 87 lat. Jest specjalistą w dziedzinie biologii pamięci na Uniwersytecie Columbia (Nowy Jork). W 2000 r. otrzymał nagrodę Nobla... czytaj więcej

Zadziwiający sposób na lepsze samopoczucie (cz. 1)

W moim domu obywam się bez telewizora, jednak kiedyś zdałem sobie sprawę, że marzę o wysokiej klasy wieży hi-fi. Odtwarzacz CD, wzmacniacz,... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.