×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Pobierz bezpłatnie świąteczny raport: Cynamon - przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Dowiesz się:

  • jakie właściwości lecznicze ma cynamon,
  • jaki rodzaj cynamonu wybrać i w jakiej postaci,
  • do jakich potraw stosować tę przyprawę, aby wzbogacić smak i nie stracić jej cennych właściwości.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2013-07-26

Kwasy tłuszczowe omega-3 – co o nich wiesz?

Kiedy jakiś czas temu zajrzałem do hasła dotyczącego kwasów tłuszczowych omega-3 w Wikipedii oraz przejrzałem inne poświęcone temu tematowi strony, stwierdziłem, że warto o omega-3 napisać nieco szerzej. Dlaczego?

Informacje zawarte w Internecie są niejasne, sprzeczne, a czasem nawet mylące. Możesz na przykład natrafić na strony sponsorowane przez producentów margaryny wzbogaconej kwasami omega-3 – w takim przypadku nie dowiesz się z nich niczego więcej niż z telewizyjnych reklam. Możesz też natrafić na pseudonaukowe strony, mające na celu obronę popularnej w środowisku medycznym opinii: suplementy diety nie działają, a w kwestii kwasów tłuszczowych omega-3 nadal nic nie wiadomo.

******************************************

Aż w 80% Twój stan zdrowia zależy od...

sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz

90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!

Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!

Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia

W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.

******************************************

To przeciwstawianie się zasadom właściwego żywienia jest przerażające, tym bardziej, że podobne stwierdzenia możemy znaleźć w większości gazet i czasopism. Najpierw widzimy przykuwającą wzrok okładkę i tytuł artykułu: „Czy diety przeciwnowotworowe są skuteczne?” Jednak sam artykuł zawiera tylko stwierdzenia w rodzaju: nic nie daje stuprocentowej pewności, musisz stosować zrównoważoną dietę, rzucić palenie, nie pić alkoholu i uprawiać sport.

Takie mające na celu uspokojenie nas teksty są nie do zniesienia: nie ma nic gorszego od stwierdzenia, że naszemu zdrowiu nic nie zagraża i że nie trzeba już zwracać uwagi na codzienną dietę.

Jednakże dane wskazują na coś innego – w Polsce już co czwarty młody człowiek w wieku 15−19 lat cierpi na chorobę przewlekłą, a prawie co trzecie dziecko choruje na co najmniej jedną przewlekłą chorobę. Szacuje się, że zdiagnozowanych chorych na cukrzycę jest blisko 2 miliony Polaków, a drugie tyle osób nie wie o swojej chorobie lub jest nią bezpośrednio zagrożona. Z kolei, jak wykazały ogólnopolskie badania przeprowadzone przez Instytut Żywności i Żywienia w 2000 r., nadwaga i otyłość dotyka już około 60% dorosłych mężczyzn i prawie co drugą dorosłą kobietę.

W związku z tym nie można od nas wymagać, abyśmy ślepo wierzyli w istniejący system opieki zdrowotnej. Oficjalne zalecenia nie biorą pod uwagę tysięcy badań naukowych prowadzonych w celu odkrycia zalet witamin, składników odżywczych czy kwasów tłuszczowych.

Wiemy, że witamina D chroni przed nowotworami. Wiemy także, że organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać niektórych niezbędnych kwasów tłuszczowych takich jak kwasy omega-3. Jeżeli w Twojej diecie brakuje tych kwasów tłuszczowych, to z powodu ich niedoboru zaczynasz chorować. Niedobór ten prowadzi nieuchronnie w komórkach Twojego ciała do zahamowania potrzebnych reakcji chemicznych zachodzących oraz do powstawania uszkodzeń prowadzących do poważnych chorób przewlekłych takich jak cukrzyca, choroby układu sercowo-naczyniowego, artroza, osteoporoza, depresja, choroba Alzheimera i nowotwory.

Działanie tych czynników zostało udokumentowane badaniami naukowymi o takiej samej wiarygodności, jaką mają badania służące wspieraniu medycyny konwencjonalnej. Celowe ich ignorowanie prowadzi do setek tysięcy zgonów rocznie, nie mówiąc o cierpieniu, którego można byłoby uniknąć, stosując się do odpowiednich zaleceń.

Pozwól więc, że przedstawię Ci dziś wszystko, co musisz wiedzieć o kwasach tłuszczowych omega-3.

Kwasy omega-3 nazywane są „niezbędnymi” nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, ponieważ nasze ciało nie jest ich w stanie syntetyzować. Wpływają one pozytywnie na błony komórkowe oraz wiele procesów biochemicznych zachodzących w organizmie, w szczególności tych związanych z ciśnieniem krwi, elastycznością naczyń krwionośnych, reakcjami immunologicznymi i przeciwzapalnymi, a także sklejaniem się płytek krwi.

Kwasy tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego i roślinnego

Istnieją dwa rodzaje kwasów omega-3: pochodzenia roślinnego i pochodzenia zwierzęcego.

Kwasem omega-3 pochodzenia roślinnego jest kwas alfa-linolenowy (w skrócie: ALA). Cząsteczka kwasu alfa-linolenowego zawiera osiemnaście atomów węgla (to brzmi dość skomplikowanie, ale warto, abyś zapamiętał tę informację, gdyż jeszcze Ci się przyda). W idealnym świecie byłby to jedyny rodzaj kwasu omega-3, jakiego byśmy potrzebowali.

Kwas alfa-linolenowy możesz zażywać pod wieloma postaciami, ale przede wszystkim znajduje się on w siemieniu lnianym. Aby zapewnić optymalne działanie kwasów omega-3, pamiętaj o tym, aby stosować świeże, nieutlenione i niedawno tłoczone oleje. Kiedy jesz siemię lniane, nasiona lnu przechodzą przez Twój układ pokarmowy najczęściej w niezmienionej formie, ponieważ są malutkie i mają twardą łuskę – ciężko więc je pogryźć. Dlatego warto je przed spożyciem zemleć.

Jeżeli kupujesz oleje roślinne produkowane na skalę przemysłową, pamiętaj, aby przechowywać je w odpowiedni sposób (w ciemnym i chłodnym miejscu). Wiąże się to z tym, że kwasy omega-3 mają podwójne wiązania chemiczne (nadające im odpowiednie właściwości biologiczne), które są niezwykle wrażliwe na działanie utleniaczy oraz wysokich temperatur. Oleje łatwo jełczeją (ulegają utlenieniu), stają się toksyczne i przestają przynosić korzyści zdrowotne. Wszyscy potrzebujemy kwasów omega-3 pochodzenia roślinnego – koniecznie używaj więc świeżych olejów.

Większość ekspertów twierdzi, że kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzenia roślinnego w zupełności wystarczają nam do zachowania zdrowia, jednakże nie do końca jest to prawdą. W rzeczywistości, choć kwas alfa-linolenowy odgrywa niezwykle ważną rolę, Twoje ciało musi przekształcać go w inne podobne związki, które mają nieco inne zastosowanie.

Dzięki dodaniu dwóch atomów węgla do kwasu alfa-linolenowego w Twoim organizmie wytwarza się kwas eikozapentaenowy (EPA). Z kolei EPA przekształcany jest w eikozanoidy należące do serii III, czyli substancje, które między innymi mają działanie przeciwzapalne i chronią Twoje tętnice i serce.

Dzięki dodaniu czterech atomów węgla organizm wytwarza kwas dokozaheksaenowy (DHA). DHA odgrywa kluczową rolę w rozwoju mózgu oraz siatkówki, a także wspomaga produkcję i ruchliwość plemników.

Jednak, aby mogło dojść do tych reakcji, potrzebny jest enzym zwany delta-6-desaturazą. Niestety, wraz z wiekiem Twój organizm wytwarza jej coraz mniej.

Oznacza to, że z czasem nie jesteś w stanie już metabolizować kwasów omega-3 dostarczanych w pożywieniu. Dodatkowo sytuację pogarsza fakt, że prawdopodobnie w Twojej diecie zdecydowanie więcej jest kwasów omega-6 niż omega-3. Kwasy te konkurują ze sobą w kwestii wykorzystania delta-6-desaturazy do ich metabolizowania, więc jeśli w organizmie znajduje się dużo kwasów tłuszczowych omega-6, to zaczyna brakować delta-6-desaturazy potrzebnej do metabolizowania kwasów omega-3.

Dlatego też ważne jest, aby dostarczać organizmowi EPA i DHA w czystej postaci. W naturze występują one tylko w niektórych tłuszczach zwierzęcych (zawartych w rybach, skorupiakach), algach oraz jajach kur karmionych siemieniem lnianym. Żołądek kur jest w stanie przekształcać kwas alfa-linolenowy pochodzenia roślinnego (zawarty w siemieniu lnianym) na EPA i DHA. W związku z tym jaja kur karmionych siemieniem lnianym zawierają dziesięć razy więcej EPA i DHA niż inne jaja.

Poziom delta-6-saturazy może także zostać zaburzony przez działanie insuliny, co zdarza się w zasadzie u większości dorosłych osób, które jedzą zbyt dużo węglowodanów. Podwyższony poziom insuliny niemal zawsze wiąże się z nadwagą, nadmiarem tłuszczu brzusznego, a także z cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym.

Najlepszym źródłem EPA i DHA są tłuste ryby i skorupiaki. Staraj się jednak wybierać takie zwierzęta, które znajdują się na początku łańcucha pokarmowego, czyli te najmniejsze (olej z krylaanchois,sardynki – zamiast tuńczyka czy łososia). Wiąże się to z tym, że mięso dużych ryb drapieżników może zawierać rtęć i dioksyny, co niweluje korzyści związane z zawartych w nim kwasów omega-3. Chociaż toksyny występują w mięsie wszystkich zwierząt, to jednak największe ich stężenie mają zwierzęta znajdujące się na końcu łańcucha pokarmowego, czyli „zwierzęta, które żywią się zwierzętami zjadanymi przez inne zwierzęta” (zjawisko to nazywamy bioakumulacją). Tak dzieje się szczególnie w przypadku ryb drapieżnych, czyli okonia, miętusa, dorady, miecznika czy tuńczyka: stężenie rtęci w mięsie tych ryb jest wyższe niż przypadku zwierząt znajdujących się na początku łańcucha pokarmowego.

Jaka jest optymalna dawka NNKT?

W 2004 roku międzynarodowa komisja złożona z ekspertów opracowała optymalne dawki kwasów omega-3 pochodzenia roślinnego (ALA). Zalecają oni przyjmowanie wartości 0,7% dziennej porcji kilokalorii, czyli 1,5 g w przypadku diety opartej na 2000 kcal. Zalecają też dodatkowo przyjmowanie 500 mg EPA i DHA, co ma pomóc w utrzymaniu w dobrym stanie układu krążenia1. Jednakże uważam, że zalecenia te nie mają większego sensu, ponieważ wiele zależy od zdolności wchłaniania kwasów omega-3, co z kolei uzależnione jest od formy, w jakiej jest on przyjmowany.

Według dr. Josepha Mercoli, nieporównanie najlepszy jest olej z kryla, ponieważ zawarte w nim kwasy tłuszczowe omega-3 występują w związkach z fosforem (są to tzw. fosfolipidy), które są najłatwiej przyswajane przez nasz organizm. Aby do komórek naszego organizmu trafiło 0,5 g EPA i DHA, trzeba zażyć 3 g lub 4 g EPA i DHA pochodzącego z ryb, ale tylko 1 g EPA i DHA pochodzącego z oleju z kryla. Należy jednak pamiętać, że olej rybi, a w szczególności olej z wątroby dorsza, jest bardziej wrażliwy i niestabilny w kontakcie z czynnikami zewnętrznymi niż oleje roślinne. Dlatego zawsze upewnij się, czy nie są one wystawione na działanie tlenu i nie jedz ich, jeśli są zjełczałe.

Aby dostarczyć komórkom organizmu 1,3 g kwasów omega-3 pochodzenia roślinnego, należy spożyć np.:

  • ½ łyżeczki (2 ml) oleju lnianego,
  • 2 łyżeczki (10 ml) mielonego siemienia lnianego,
  • 2 łyżeczki (10 ml) nasion chia (szałwii hiszpańskiej),
  • 1 łyżkę stołową (15 ml) oleju rzepakowego,
  • ¼ filiżanki (60 ml) oleju z orzechów włoskich,
  • 1½ łyżki stołowej (22 ml) oleju sojowego.

Aby dostarczyć 1,3 g kwasów omega-3 pochodzenia zwierzęcego (ze zwierząt morskich), należy spożyć:

  • 50 g makreli atlantyckiej,
  • 65 g hodowlanego łososia atlantyckiego,
  • 80 g różowego lub czerwonego łososia z puszki,
  • 80 g śledzia atlantyckiego lub pacyficznego,
  • 130 g tuńczyka białego (albakory) z puszki,
  • 130 g sardynek z puszki.

Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference.

Ważne jest również zachowanie równowagi pomiędzy kwasami omega-3 a omega-6.

Wspomniałem już, że kwasy omega-6 (czyli kwas linolowy) są obecne w naszym pożywieniu w dużych ilościach, tak więc nie grozi nam ich niedobór. Związane jest to z tym, że kwasy te znajdują się w oleju słonecznikowym, w kukurydzy i soi, które stanowią znaczącą cześć współczesnej diety. Można je także znaleźć w mięsie i tłuszczu zwierząt karmionych kukurydzą, takich jak bydło czy drób.

Należy jednak pamiętać, że stosunek tłuszczów omega-3 do omega-6 w Twojej diecie powinien wynosić 1:1 lub co najwyżej 1:4. Jednakże najczęściej stosunek ten wynosi 1:15. Zbyt dużo kwasu linolowego w diecie zmniejsza ilość delta 6-desaturazy, czyli enzymu koniecznego do metabolizowania kwasu alfa-linolenowego i przekształcania go w EPA oraz DHA, co z kolei może prowadzić do podwyższonego ryzyka chorób serca. Jeżeli więc w Twojej diecie znajduje się dużo kwasów tłuszczowych omega-6, musisz ograniczyć ich spożycie, a zwiększyć spożycie kwasów omega-3.

Życzę zdrowia

Jean-Marc Dupuis

PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.

******************************************

Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.

Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.

Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.

******************************************

Źródło

1. International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids (ISSFAL) Recommendations for Dietary Intake of Polyunsaturated Fatty Acids in Healthy Adults, July 2004. www.issfal.org.uk.

Komentarze

Jadwiga Sobczyk 2013-07-26 07:40
W pełni zgadzam się na kwas omega-3 i omega-6 oraz tak istotną równowagę między nimi. Ale co z kwasem omega-9? W artykule nie ma o nim ani słówka....
soltrinit 2013-07-26 09:57
A ja mam pytanie w związku z poniższym artykułem: http://www.medonet.pl/zdrowie-na-co-dzien,artykul,1686015,1,kwasy-omega-3-zwiekszaja-ryzyko-raka,index.html Wolałabym, żeby to nie była prawda, ale jak tu się ustosunkować?
Marzena Sowińska 2013-07-26 10:25
Ja osobiście nie spożywam, nie kupuje w sklepach oleju, który stoi na półkach, posiada konserwanty, nie jest tłoczony na zimno, to ogromna skala przemysłowa, więc samo to, że maszyny się grzeją, więc na pewno produkcja przekracza 50 stopni. Kupuje olej lniany, tłoczony na zimno, sprzedawany z lodówki, bo bez konserwantów. Kiedyś go sprawdzałam i na pewno w niedługim czasie znów go sprawdzę. Z oleju tłoczonego na zimno nie zrobisz majonezu, stan będzie ciekły. Co do ryb, to autor ma rację, oprócz tego teraz ryby hodowane to tak jak mięso zwierząt, nie wiemy co jemy. Jeżeli chcemy spożywać zmielone siemię lniane, to należy samemu go zemleć i trzymać w ciemnym opakowaniu do 4 dni. Zmielone siemię szybko się utlenia, te co kupujecie jest bez wartości tym bardziej, że światło utlenia a sprzedawany jest w przeźroczystych foliach, szkoda kasy. Suplementy najlepiej spożywać w stanie koloidalnym, wtedy jest najlepsza przyswajalność, bo 80-90 %, w tabletkach nawet tylko w 40%, zależy od wieku, chorób. Dawka oleju lnianego na dobę to przynajmniej dwie łyżki, ja wlewam do surówek ile się da, do mojego smaku, tego nie da się przedawkować. Pozdrawiam.
JOLA BUBA 2013-07-26 13:12
PROSZĘ O INFORMACJE W SPRAWIE RYB WĘDZONYCH ŁOSOSIA, MAKRELI , SARDYNEK , CZY MAJA JAKA KOLWIEK ZDROWOTNĄ WARTOŚĆ
Stanisława Cieszkowska 2013-07-28 13:11
Nie jestem młodą osobą,swoje przeżyłam i mam doświadczenie życiowe.Rok temu przeszłam zawał serca.Okazało się że operacja tarczycy którą przeszłam 35 lat temu/GB/ nie dała mi jak myślałam całkowitego wyzdrowienia.Usunięto tarczycę nie dostałam niezbędnego hormonu i wysłano mnie do domu.Po latach okazało się,że ciągle jestem bardzo chora.Nieleczona nadczynnośc powoduje zawał i wylew.Dzisiaj kardiolog i lekarz rodzinny wykazują zainteresowanie jak funkcjonuje moja tarczyca.Robię badania regularnie.Jedno wiem,że gdybym wcześniej miała większe zainteresowanie lekarza rodzinnego nie przeżyła bym tragedii.Nawiasem mówiąc sama się zdiagnozowałam,zrobiłam prywatanie badania i poszłam do endokrynologa.Sumując moją wypowiedz zażywanie kwasów omega 3 przy chorej tarczycy nie przynosi oczekiwanych rezultatów,choć są niezbędne.
Jan Kowalski 2013-07-29 16:42
Zgadzam się z Marzeną. Zauważcie, że o olejach z masowej sprzedaży mówi się: tłoczony/filtrowany na zimno, z pierwszego tłoczenia, ale nigdzie nie znajdziesz informacji: nierafinowany. Dlaczego? Bo taki olej nie mógł by stać miesiącami na półkach w magazynach i sklepach, zaraz by się zepsuł. Z mieleniem ziaren też się zgadzam, należy to robić na bieżąco. Sprawa jest prosta: młynek do kawy na Allegro za niecałe 40zł. kilkadziesiąt sekund mielenia i to cała fatyga, a towar świeży i pełnowartościowy :)
NataszaSuzej 2013-07-29 17:03
Wydaje mi się że każda suplementacja diety jest szkodliwa. Nic dziwnego że naukowcom w końcu udało się to odkryć......Choć na razie na konkretnym tylko przykładzie. Związki chemiczne, pierwiastki itp występują w przyrodzie w odpowiednim składzie i proporcjach. Zaburzając ten system sami prosimy się o choroby. Zażywając jakiekolwiek pigułki i przetworzone surowce musimy liczyć się z ich szkodliwością, najlepiej wybierając mniejsze zło (czyli gdy po prostu musimy bo grozi nam np jakaś poważna choroba). A do tego czasu wybierajmy naturalne produkty, które nie powinny nam zaszkodzić. No chyba że naprawdę coś przesadnie przedawkujemy, bo tak na marginesie możemy się zabić nawet marchewką jedzoną na surowo dzień w dzień....(przeciążenie wątroby)
Alex_13 2013-09-21 22:39
Suplementy a nie omega 3 jak sugeruje tytuł.
Lidia Strauss 2013-12-08 21:07
Poprosze o informacje o Omega 7. Czy tez jest dla nas wazna?
Krzysztof Abramek 2013-12-09 12:43
Artykuł faktycznie w przystępny sposób opisuje wartość i wykorzystanie kwasów omega 3, bez zawiłości biochemii. Z praktycznego punktu widzenia by zadbać o dostarczanie EPA i DHA do organizmu stosujemy i rekomendujemy ŚWIEŻO mielone ziarna lnu, ORAZ suplementy omega 3, z dobrego źródła, a co najistotniejsze pozyskiwane w (jeszcze?) nie skażonych, zimnych wodach oceanicznych. Więcej o tym tutaj: http://www.blog.postawnazdrowie.pl/tran-a-omega3 o sugestie jakimi kryteriami się kierować i jak wybrać preparat omega 3 tu: http://www.postawnazdrowie.pl/witaminy/omega-3-jaka.html
Waldemar Pokorski 2014-01-31 06:38
Bez sensu jest tego rodzaju dzielenie na amator
Barbara Stefania 2014-02-25 13:43
Zgadzam się - suplementy nie rozwiązują sprawy. Ja staram się ze zróżnicowanej diety czerpać wszystkie niezbędne składniki. Sama mielę len i sięgam tylko po tłuszcze roślinne, tu zwłaszcza – olej lniany albo z domieszką rzepakowego goldendrop. Do smażenia czasem używam kokosowego mercola, ale raczej staram się dusić lub rusztować potrawy. Kupiję tylko siemie lniane ekologiczne typu Eko wital i czasem piję też z wodą, bo dobrze pokrywa ściany przewodu pokarmowego i zapewnia lepszy „poślizg”. No i oczywiście nie zapominam o rybach, przy czym najczęściej jest to jednak tuńczyk i śledź, które do produktów wysokogatunkowych nie należą. Suplementacja jest wytworem marketingu firm farmaceutycznych. Odpowiednia staranność pozwala nam każdego dnia dostarczać organizmowi niezbednych składników pokarmowych.
Czaj 2014-02-27 21:56
A ja tam sobie chwale tran GAL, uważam, że świetnie uzupełnia braki w organizmie :) www*** Tutaj możecie nawet zobaczyć jak wygląda proces jego powstawania.
Mariola Nowicka 2014-04-07 17:49
Nie zgadzam się, że suplementacja czyli dodatkowe wspomaganie nie jest potrzebna. Bez tego nie ma zdrowia w dzisiejszych czasach. Ja np. zażywam kwasy OMEGA3 pochodzące z morza Arktycznego- najczystsze i najzimniejsze morze świata. Jest to olej z łososia z tego morza+olej z kalmarów+EPA i DHA. Poznikały mi pajączki pod kolanami i na kostkach. Rewelacja. Kurację trzeba przeprowadzić min 3mce do 6 mcy a jeśli chcemy mieć prawidłowe ciśnienie i zdrowe żyły bez cholesterolu czyli profilaktyka przeciwzawałowa, udarowa to cały czas.
ASAS 2014-06-04 00:39
"że światło utlenia a sprzedawany jest w przeźroczystych foliach" co ty za głupoty piszesz? i nie zemleć tylko zmielić
Dariusz 2014-06-04 01:01
Suplementacja jest wytworem marketingu firm farmaceutycznych. Odpowiednia staranność pozwala nam każdego dnia dostarczać organizmowi niezbednych składników pokarmowych. tak? to prosze wytłumacz mi jak w naszym klimacie zdobywasz witaminę D która jest wytwarzana przez skórę dzięki promieniom słonecznym o mocy która jest dostępna w najlepszym wypadku od kwietnia do września. Idea suplementów jest taka aby dostarczyć niezbędne witaminy osobą które ich zdobyć inaczej nie mogą. NataszaSuzej 29.07.2013 godz. 17:03 Wydaje mi się że każda suplementacja diety jest szkodliwa. a mnie się wydaje że jesteś mało kompetentna pisząc takie rzeczy. Tran też jest suplementem też szkodzi? jeżeli ktoś nie potrafi myśleć to będą szkodzić wystarczy sprawdzać ich zawartość oraz stosować odpowiednią dawkę co do przyswajalności dlatego zaleca się po posiłku gdyż wtedy ich przyswajalność jest porównywalna z naturalnie występującymi.
kitty 2014-09-23 13:50
również nie zgadzam się że suplementacja jest wytworem marketingowym firm farmaceutycznych... ja np. biorę omega **** firmy ****, który jest bogaty właśnie w kwasy tłuszczowe omega - 3
ania 2014-11-30 18:15
podpisuje sie pod twoja wypowiedzią - gal, ale smakowy tylko i wyłacznie mięta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Uwaga: nierzetelne informacje dotyczące witamin!

Wystarczy przejrzeć gazety lub zajrzeć do Internetu, aby trafić na dziesiątki artykułów, które przestrzegają nas przed stosowaniem... czytaj więcej

Przyprawa stabilizująca poziom cukru we krwi

W ciągu jednego pokolenia zapadalność na cukrzycę typu 2 zwiększyła się na świecie pięciokrotnie. To prawdziwa katastrofa. Choć... czytaj więcej

Cholesterolowa afera

Kilka tygodni temu wywołałem mały skandal, pisząc czarno na białym, że leki obniżające stężenie cholesterolu we krwi (statyny) wywołują... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Akceptuję regulamin, politykę prywatności i politykę plików cookies (więcej)

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz na otrzymywanie powiadomień e-mail (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.