×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Pobierz bezpłatnie świąteczny raport: Cynamon - przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Dowiesz się:

  • jakie właściwości lecznicze ma cynamon,
  • jaki rodzaj cynamonu wybrać i w jakiej postaci,
  • do jakich potraw stosować tę przyprawę, aby wzbogacić smak i nie stracić jej cennych właściwości.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2015-08-28

Łatwy sposób na duże oszczędności

Zawsze miałem upodobanie i sentyment do restauracji. Mają swój wkład w przetrwanie i rozwijanie sztuki kulinarnej, zarówno w małych miasteczkach, jak i w wielkich miastach.

To autentyczna żywa sztuka, bez której życie nie byłoby wiele warte.

Prawdziwy kucharz musi wykonywać swój zawód z pasją i miłością, dbać o swoich gości, odkrywać przed nimi nowe harmonie smaków i używać produktów najlepszej jakości.

Niestety, wysokie opłaty, którymi obciążani są dziś restauratorzy, praktycznie wyrugowały prawdziwych artystów w tej branży na rzecz zwykłych handlarzy, którzy:

  • wykorzystują słabo wykwalifikowaną lub wręcz niewykwalifikowaną (bez odpowiednich dokumentów) kadrę pracowniczą, która pracuje w kuchniach niczym w niewolniczych bunkrach;
  • serwują mrożone dania, rozpuszczalne w wodzie sosy w proszku, a czasem nawet konserwy, a wszystko po zawyżonych cenach;
  • oszczędzają na składnikach do tego stopnia, że zaopatrują się w dyskontach, wybierając produkty z najniższej półki.

******************************************

Aż w 80% Twój stan zdrowia zależy od...

sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz

90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!

Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!

Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia

W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.

******************************************

W prawie 80% restauracji jedzenie nie jest przygotowywane na miejscu. Serwuje się dania gotowe, mrożone lub pakowane próżniowo, zakupione wcześniej w hurtowniach specjalizujących się w zaopatrzeniu gastronomii1.

To wyjaśnia, dlaczego restauratorzy mogą sobie pozwolić na zaproponowanie tak bogatego menu. Jeśli restauracja chce funkcjonować, bazując wyłącznie na świeżych produktach, to, aby uniknąć strat, może sobie pozwolić na maksymalnie dwa do trzech dań w swoim menu – wyjaśnia Sébastien Levy, dyrektor Brake France, przedsiębiorca zaopatrujący restauratorów2.

Tak, tylko dwa lub trzy dania. Osobiście nie przypominam sobie ostatnio restauracji, która zaoferowałaby mi mniej niż 10 różnych dań.

To również dlatego obecnie w różnych knajpach i barach można spotkać praktycznie to samo menu. Zestaw obowiązkowy to: sałatka z kurczakiem, łosoś z warzywami, pierś z kurczaka lub stek z frytkami, hamburger i pizza, są dostarczane do restauracji po wcześniejszym wyprodukowaniu ich w jednej i tej samej fabryce.

Jedno ciachnięcie nożyczkami, szybki rzut do mikrofalówki, do tego gałązka pietruszki, połówka pomidorka koktajlowego, żeby dać złudzenie świeżości i oto… danie gotowe do serwowania!

Żywność za 15 zł w menu za 75 zł

W jednym z artykułów opublikowanych przez czasopismo L'Expansion pewien profesjonalista z branży wypowiada się, że istnieje pewien wskaźnik: mnożnik pomiędzy ceną zakupionych produktów przez restaurację a ceną sprzedaży klientowi, który wynosi między 4 a 53.

Innymi słowy, płacisz na przykład 75 zł za danie, którego produkty kosztują około 15 zł.

Ale według moich obliczeń wskaźnik ten może osiągnąć nawet 10 do 12: płacisz 200 zł za coś, co kosztowało… 17 zł.

We Francji wystarczy zrobić małą wycieczkę do Gastro – hurtowego dostawcy specjalizującego się w zaopatrywaniu restauracji. Chocolate fondant ( czekoladowe ciasto), najpopularniejszy deser we Francji, sprzedaje się w opakowaniach 12 sztuk po 100 g4. Restaurator płaci za nie mniej niż 4 zł, a po wyjęciu z kuchenki mikrofalowej sprzedaje po 30 zł. Cud!

Z szarlotką jest jeszcze lepiej. Kupiona za 18 zł netto, może być sprzedana wsa ośmiu kawałkach po 30 zł każdy, z gałką lodów waniliowych: sprawia to, że osiągamy ??obrót w wysokości nawet 240 zł, czyli nieco ponad 13-krotność ceny zakupu.

To samo można powiedzieć o filecie z dorsza (jedna porcja w momencie zakupu kosztuje mniej niż 4 zł), klopsiki cielęce zakupione hurtowo (także poniżej 4 zł)… Za każdą z tych potraw w restauracji płacimy 30, 40, 50 zł, a czasem jeszcze dużo więcej, jeśli to centrum miasta.

Ale bywa jeszcze gorzej: woda. Przez długi czas była sprzedawana po cenie znacznie niższej niż wino czy piwo. Dziś to powszechne, że za szklankę wody płaci się z 20-krotną przebitką w stosunku do ceny wyjściowej.

Nawet turyści dostrzegają oszustwa

Zjawisko jest tak powszechne, że nawet turyści zaczynają narzekać.

Mark Bittman, krytyk kulinarny z New York Timesa, opisał, że w Paryżu musiał przetestować aż trzy restauracje, zanim znalazł jedną dobrą.

Jeśli chcesz zjeść danie przygotowane na bazie dobrych składników, świeże i dobrze przyrządzone, to możesz je znaleźć, ale trzeba szukać uważnie, mieć sporo szczęścia albo być przygotowanym na spory wydatek. Zdecydowana większość restauracji sprawi Ci zawód.

Zaznacza, że wśród 50 najlepszych restauracji na świecie, tylko 5 to restauracje francuskie, z czego pierwsza z nich jest na jedenastym miejscu rankingu.

Ale nawet, jeśli niedrogie jedzenie dobrej jakości byłoby dostępne w większości restauracji, to należy pamiętać o jednej rzeczy: co do zasady jedzenie, które można w nich znaleźć, nie będzie tak zdrowe jak to, które samemu przyrządzi się w domu.

Różnica między jedzeniem domowym a tym w restauracji

Danie w restauracji to nie to samo, co posiłek przygotowany w domu serwowany poza domem.

Aby zadowolić klienta, potrzeba specjalnych zabiegów, wzmocnionych smaków. Zatem jedzenie jest często mocno przysmażane, grillowane, dosalane, z dużą ilością sosów, masła czy margaryny. Albo – w przypadku deserów – bardzo słodkie, o wiele bogatsze niż to, które przygotowałbyś sam.

Duże ilości majonezu, oleju, masła i śmietany – aby uzyskać wrażenie solidnego i obfitego posiłku. To dlatego, wychodząc z restauracji, zazwyczaj nie najlepiej się czujemy.

O wiele taniej i lepiej jest samodzielnie zrobić zakupy i zainwestować jednorazowo 100% danej kwoty w artykuły spożywcze dobrej jakości, świeże, organiczne itd.

Osobista anegdota

W czerwcu ubiegłego roku poznałem w Paryżu senegalskiego kucharza, kiedy palił papierosa w uliczce na tyłach pewnej eleganckiej restauracji. Machnął na powitanie i rozpoczął rozmowę, a ja zagadnąłem, jak minął dzień w restauracji:

Bo ja wiem…, tak czy inaczej nie wiadomo, czym się nas karmi. Tutaj wszystko jest mrożone. Nikt nie ma pojęcia, skąd to pochodzi. Podgrzewamy w kuchenkach mikrofalowych i sprzedajemy po 25 euro (105 zł). Bez złudzeń! Tak to właśnie wygląda! Może z wyjątkiem mięsa i ryb. Przykładowo – mięso tutaj pochodzi z Argentyny; a co oni tam z nim robią? Nie mamy pojęcia [śmiech]. Na szczęście bywają kontrole urzędowe. Ale o czym tu mówić, z tym jest podobnie... kontrolującym daje się kopertę pod stołem i przymykają oko, przestają się czepiać.

Podziwiałem szczerość tego człowieka, który nie bał się zrujnować reputacji zatrudniającej go firmy.

Ale, starając się go zrozumieć, zdałem sobie sprawę, że wszystkie restauracje, w których pracował we Francji, działały w ten sam sposób.

Obarczanie winą restauratorów

Powiedział, że nie wini restauratorów. Rachunek, który wystawiają klientowi, musi przecież zawierać: koszt wynajmu lokalu; rachunki za energię elektryczną, ogrzewanie, telefony; koszty administracyjne i operacyjne; pensje kucharzy; usługi; inwestycje w wyposażenie kuchni, stoły, krzesła, naczynia, dekoracje; ubezpieczenie od kradzieży i zniszczenia; podatki i opłaty; wydatki na reklamę; ich wynagrodzenie.

Rzeczywistość jest taka, że, nawet oszczędzając tylko na jedzeniu, ??większość z nich nie wychodzi na swoje.

Wstają o świcie, kładą się spać po północy (po wyjściu ostatniego klienta trzeba jeszcze wszystko posprzątać i poukładać), pracują zwykle 6 na 7 dni w tygodniu, czasami 7 na 7 i średnio zarabiają5, przy czym pamiętajmy, że musieli zainwestować w swoją restaurację i zazwyczaj toną w długach.

Dla przyjemności przy stole, w domu

• Im mniej poświęcasz czasu, aby zrobić zakupy...
• im częściej Twoja lodówka jest pusta...
• im mniej masz pomysłów na dania...
• im mniej apetyczne są posiłki przygotowane w domu...

…tym bardziej czujesz się głodny i, mijając małą restaurację, tym większą masz ochotę, żeby wejść do środka i w końcu dobrze się najeść. Nawet, jeśli wiesz, że to faktycznie wcale nie jest aż tak dobre i w dodatku sporo będzie Cię kosztować.

Dlatego być może nadszedł czas, żeby spróbować nauczyć się dobrze gotować w domu.

Będziesz miał znacznie mniejszą ochotę siadać w pierwszej napotkanej restauracji, a w ciągu najbliższych lat sporo zaoszczędzisz, unikając niepotrzebnych wydatków na niezdrową żywność.

Wyjścia do restauracji zarezerwuj sobie na specjalne okazje i odwiedzaj tylko te restauracje, które naprawdę są coś warte. Na szczęście tu i ówdzie pojawiają się już takie znakomite lokale gastronomiczne, w których serwuje się zdrowe, świeże posiłki.

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.

******************************************

Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.

Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.

Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.

******************************************

Zapraszam do śledzenia Poczty Zdrowia na Twitterze: http://twitter.com/PocztaZdrowia i na Facebooku: www.facebook.com/PocztaZdrowia

******************************************

Źródła: 

1) http://gourmandisesansfrontieres.fr/2012/02/le-scandale-de-la-cuisine-
dassemblage-les-plats-industriels-servis-dans-les-restaurants/

2) http://lexpansion.lexpress.fr/entreprises/l-industrie-du-plat-en-kit-
colonise-les-restaurants_1413694.htm

3) http://lexpansion.lexpress.fr/entreprises/l-industrie-du-plat-en-kit-
colonise-les-restaurants_1413694.html

4) http://lexpansion.lexpress.fr/entreprises/l-industrie-du-plat-en-kit-
colonise-les-restaurants_1413694.html

5) http://www.salairemoyen.com/salaire-metier-75-
Restaurateur.html#.U9tDKlajo7s

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Cuda wokół nas

Jedną z rzeczy, których najbardziej nie lubię w dzisiejszym świecie, jest uznawanie wszystkiego za zwyczajne. Komunikujemy się dzięki... czytaj więcej

Teraz Cię skontrolują, czy zażywasz leki

Wiele się mówi o nowych spółkach mających swój początek w Kalifornii, takich jak Google, Facebook, Twitter czy... czytaj więcej

Kura sposobem na bolesne stawy

Jeśli cierpisz z powodu sztywnych, opuchniętych i bolesnych stawów, z pomocą pospieszyć Ci może... kura. Sekret tkwi w białej błonie... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Akceptuję regulamin, politykę prywatności i politykę plików cookies (więcej)

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz na otrzymywanie powiadomień e-mail (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.