×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Opublikowano dnia: 2016-10-25

Mango na zdrowe serce

Mango na zdrowe serce

Szanowny Czytelniku,

kiedy miałem 9 lat, miałem szczęście zostać zaproszony do kuzynostwa z Kostaryki.

W tamtych czasach turystyka nie była jeszcze tak powszechna. Kostaryka wydawała się krajem całkowicie dzikim, trapionym komarami, wężami i aligatorami.

Ale dla mnie największym szokiem było odkrycie w ich ogrodzie mangowców z dojrzałymi owocami.

Nie znałem tych owoców. W europejskich supermarketach nie były wtedy jeszcze dostępne.

Wyśmienite doświadczenie zjadania mango prosto z drzewa

Jeśli sam tego nie doświadczyłeś, prawdopodobnie nie możesz, niestety, wyobrazić sobie wyśmienitego smaku idealnie dojrzałego mango zerwanego prosto z drzewa.

Dojrzały owoc rozpoznasz po tym, że u nasady ogonka widoczne będą ślady cukru. Takie mango oderwiesz wówczas bez większego problemu, wystarczy, że lekko je naciśniesz.

Poczujesz wówczas mocny zapach słodkiej brzoskwini i kwaskowego kwiatu…

Skórka owocu jest tak delikatna jak policzki niemowlęcia. Niezwykle cienka. Trzeba uważać, by jej nie przedziurawić. Miąższ jest miękki i soczysty, barwy brzoskwiniowej. Kiedy zatopisz w nim zęby, Twoje usta wypełnią pomieszany aromat brzoskwiń, kwiatów, cytryn, moreli, bananów i mięty. I wtedy dopiero poczujesz bardzo nieznaczny smak terpentyny.

Ten smak, nieco chemiczny, powoduje wydzielanie śliny.

Dojrzałe mango dosłownie rozpływa się w ustach – zamienia się w sok po dotknięciu języka i podniebienia. Zastanawiasz się, kto stworzył takie wspaniałości i jakim cudem jakiś owoc może być tak smaczny, że całkowicie odpowiada wszystkiemu, czego się potrzebuje, kiedy jest się głodnym i spragnionym w kraju tropikalnym.

Kiedyś próbowałem również papaje i gujawy, ale to nie było to samo. Rywalizować z mango mogły tylko maleńkie banany, zrywane całymi kiściami. Ale ich wadą było to, że wszystkie dojrzewają jednocześnie. Raz w roku toniesz w bananach. Trzeba wówczas się śpieszyć, by zjeść wszystkie, zanim się zepsują. A dżemy bananowe i ciasto bananowe szybko się nudzą.

Jedyny problem z mango: zawiera mnóstwo cukru.

Co zaskakujące, kiedy naukowcy zbadali wpływ mango na wagę ciała i serce, zauważyli, że mango wcale nie jest takie złe.

Wręcz przeciwnie, wydaje się, że powoduje zmniejszenie zagrożenia chorobami kardiologicznymi oraz że osoby, które jedzą dużo mango, są szczuplejsze niż pozostałe!

Mango na zdrowe serce

Według amerykańskiego badania opublikowanego w Journal of Nutrition & Food Science, osoby jedzące mango ważą średnio 77,4 kg, podczas gdy inne analogicznie 81,6 kg.

U badanych osób dorosłych, osoby jedzące mango spożywały więcej błonnika (+6 g), za to mniej tłuszczu. Zażywały one także więcej witaminy B6 (+19%), witaminy C (+80%), magnezu (+18%) i potasu (+19%)1.

Przypomnijmy, że zmniejszenie spożycia sodu (sól kuchenna) przy jednoczesnym zwiększeniu spożycia potasu prowadzi do zmniejszenia ryzyka nadciśnienia i choroby wieńcowej. Ponieważ mango jest ubogie w sód, a za to bogate w potas, jest ono bardzo ciekawym owocem dla osób cierpiących na choroby sercowo-naczyniowe.

Zmierzono także, że poziom białka C-reaktywnego u osób regularnie spożywających mango jest niższy niż średnia. Poziom białka C-reaktywnego to marker stanu zapalnego, który wiąże się z podwyższonym ryzykiem zawału, nowotworów, infekcji i powstawania stanów zapalnych. Im wyższy, tym prawdopodobnie gorszy jest Twój stan zdrowia.

Cenną informacją jest również, że mango to także źródło karotenoidów i polifenoli. Substancje te, zwane „flawonoidami”, działają zarówno przeciwzapalnie, jak i przeciwutleniająco, korzystnie wpływając na zdrowie.

W warunkach laboratoryjnych sok z mango zabija komórki nowotworowe

 

Badanie zrealizowane w 2006 r. wykazało, że sok z mango, w warunkach in vitro, wykazało działanie antynowotworowe na komórki rakowe, co można by było tłumaczyć zawartością polifenoli2. Niestety, z badania tego nie można wywieść wniosku, że mango ma jakiekolwiek działanie antynowotworowe u osób chorych.

Wyniki te, obserwowane w laboratorium, osiągnięto przy stężeniach nieosiągalnych w ustach. Strzeż się stron internetowych obwołujących mango owocem antynowotworowym.

Uwaga: podczas eksperymentów w warunkach in vitro, odmiany Haden i Ataulfo wykazały się najsilniejszym działaniem3.

Mango a ekologia

Ale, czy z tego powodu należy rzucać się na mango w europejskich supermarketach?

Niestety, nie. Mango to przyjemność zastrzeżona dla osób żyjących w cieniu mangowców – rosnących głównie w Indiach oraz w strefie tropikalnej.

Na plantacjach, które eksportują mango do Europy, owoce  naświetlane są radioaktywnym kobaltem-60, aby wyeliminować muszki owocowe Bactrocera frauenfeldi.

Bywa, że po zerwaniu są one również zanurzane w roztworze środka owadobójczego, aby uniknąć muszek owocowych, które w krajach tropikalnych kolonizują owoce od razu po zerwaniu.

Zrywa się je jeszcze zielone, dojrzewają w kontenerach. W związku z tym zawartość flawonoidów i witaminy C jest niższa.

A na dodatek konieczność przetransportowania ich do Europy, zwłaszcza samolotem, generuje ogromne emisje dwutlenku węgla i innych zanieczyszczeń.

Jeśli chodzi o warzywa i owoce, powtarzam, idealnie byłoby je uprawiać samemu lub kupować od lokalnego producenta, do którego dojedziemy… rowerem (odrobina sportu zmniejsza o 20% ryzyko zachorowania na dwanaście różnych typów nowotworu)4.

Zalety mango związane są przede wszystkim z zawartością polifenoli. Dużo polifenoli znajduje się także w rodzimych kolorowych owocach i warzywach, a zwłaszcza w małych, silnie plamiących owocach: jagodach, śliwkach, czarnej porzeczce i malinach.

A więc dawaj zawsze pierwszeństwo lokalnym, sezonowym warzywom i owocom. Zaś, jeśli mieszkasz w tropikach, korzystaj z tego i jedz mango!

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.

******************************************

 

Cała prawda o cholesterolu

Jego niski poziom wcale nie oznacza mniejszego zagrożenia chorobami układu krążenia. Na szczęście istnieją naturalne środki, które pozwalają to ryzyko zmniejszyć. Nawet jeśli nie masz dziś tego typu problemów, lepiej postaraj się im przeciwdziałać.

W jaki sposób? Sprawdź w raporcie Cała prawda o cholesterolu. Możesz go otrzymać za darmo, w prezencie, po zaprenumerowaniu Dossier Naturalnych Terapii  - cyklu comiesięcznych raportów o naturalnych metodach leczenia.

Uwaga, tylko przez 3 dni czekają na Ciebie 2 ważne raporty w prezencie o wartości 29,80 zł (o cukrzycy i o cholesterolu)!

Zanim podejmiesz decyzję, że chcesz zostać Czytelnikiem Dossier Naturalnych Terapii, weź pod uwagę fakt, że jeśli zrobisz to dzisiaj, DOSTANIESZ 2 ważne raporty – W PREZENCIE!

Dziś oferuję Ci też dodatkowo rabat 79,80 zł

Oznacza to, że decydując się na prenumeratę TERAZ, oszczędzisz aż 109,60 zł (tyle wynosi łączna wartość rabatu i dwóch prezentów - raportów specjalnych Dossier Naturalnych Terapii).

Zagwarantuj sobie, oszczędzając aż 109,60 zł:

  • naukowo potwierdzone metody leczenia i zapobiegania chorobom,
  • pewność, że dbasz o siebie i bliskich w najlepszy możliwy sposób,
  • lepsze zdrowie i lepsze życie do późnej starości

Jeśli jesteś na to gotowy, kliknij poniżej:

Chcę otrzymywać raporty Dossier Naturalnych Terapii

Tu również sprawdzisz warunki prenumeraty.

Źródła:

1) Mangoes are Associated with Better Nutrient Intake, Diet Quality, and Levels of Some Cardiovascular Risk Factors: National Health and Nutrition Examination Survey. http://www.omicsonline.org/mangoes-are-associated-with-better-nutrient-intake-diet-quality-and-levels-of-some-cardiovascular-risk-factors-national-health-and-nutrition-examination-survey-2155-9600.1000185.php?aid=11052

2) Neoplastic transformation of BALB/3T3 cells and cell cycle of HL-60 cells are inhibited by mango (Mangifera indica L.) juice and mango juice extracts.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16614420

3) Noratto GD, Bertoldi MC et al. «Anticarcinogenic effects of polyphenolics from mango (Mangifera indica) varieties». J Agric Food Chem 2010;58:4104-12.

4) Exercise Can Lower Your Risk of a Dozen Cancers by 20 Percent.

http://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2016/06/03/exercise-can-help-lower-cancer-risk.aspx

---

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Jak uprawiać własną białą herbatę?

6 dobroczynnych właściwości białej herbaty Panuje moda na picie białej herbaty. Ja też to polecam. Białą herbatę przygotowuje się z liści... czytaj więcej

Rośliny, które usypiają, a nawet działają jak narkoza

Rośliny o właściwościach nasennych działają tak mocno, że w większości krajów ich stosowanie zostało zakazane w obawie... czytaj więcej

Gdy lód się pode mną załamał

Uświadomiłem sobie, że życie można porównać do jazdy na łyżwach po cienkim lodzie. Dopóki lód się utrzymuje, jedziemy i... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.