Sprawdź:
- czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
- co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
- jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?
Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.
A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.
Tradycyjne dary w postaci miski ryżu zamieniły się w koszyki z niezdrowym jedzeniem: chipsami, coca-colą, cukierkami, ciasteczkami wytwarzanymi przemysłowo...
Efekt? Buddyjscy mnisi w Tajlandii zmagają się z otyłością.
Nauczyciel akademicki Jongjit Angkatavanich podaje, że otyłość wśród nich wynosi 48%, a poziom nadciśnienia i cukrzycy „przeraża służby zdrowia publicznego” [1].
W Tajlandii przekazywanie mnichom darów w naturze jest silnie zakorzenioną tradycją.
W supermarketach stoją całe regały wypełnione produktami, które można kupić i przekazać jako dar dla mnichów. Sprzedawane są specjalne „zestawy świąteczne”, a w nich wszelkiego rodzaju śmieciowe jedzenie.
„Niektórzy dają im nawet papierosy!”, ubolewa Prachaksvich Lebnak, wysokiej rangi urzędnik z Ministerstwa Zdrowia, w wywiadzie udzielonym dziennikowi „20 Minutes” w dniu 22 listopada ubiegłego roku.
Problem jest tym bardziej poważny, że wielu mnichów otrzymuje dary, nie ruszając się ze świątyni, a uprawiać sportu im nie wolno.
Co gorsze, nie wolno im po południu jeść pokarmów stałych, zatem wypijają astronomiczne ilości słodzonych napojów.
W grudniu 2017 r., junta wojskowa rządząca w Tajlandii opublikowała Kartę Zdrowia Mnichów.
Organizowane są wykłady z dietetyki, także w klasztorach na prowincji, jako próba zmiany nawyków żywieniowych mnichów.
Problem jednak polega na tym, że mnisi przyjmują wszystkie dary, ponieważ „zgodnie z naukami Buddy, należy akceptować wszystko, co jest nam ofiarowane” – przypomina Phra Rajvoramuni, mnich uczestniczący w opracowaniu ww. Karty.
Mnisi muszą zjeść to, co dostali, w przeciwnym razie wierni byliby rozczarowani: „Jeśli mnisi zjedzą przyniesione przez nas pożywienie i im smakuje, uznajemy, że ten pokarm dzięki temu zostanie przekazany naszym zmarłym bliskim” - wyjaśnia Prachaksvich Lebnak.
Tajlandia wydaje nam się krajem, który pozostał bliski naturze i gdzie żywność jest zdrowa: mleko kokosowe, trawa cytrynowa, kurczak, ryż, ostre papryczki i inne przyprawy.
Przynajmniej tego się spodziewamy, kiedy zamawiamy tajskie potrawy.
Jednak Tajlandia, podobnie jak inne kraje, niestety triumfalnie dołącza do społeczeństw konsumpcyjnych. Podobnie jak my w latach 70. i 80., oni jeszcze nie zdają sobie sprawy, że tanie produkty w supermarketach to pułapka.
Jak długo im zajmie, zanim sobie to uświadomią? Być może wśród moich Czytelników znajdzie się ktoś, kto mówi po tajsku i mógłby te informacje przetłumaczyć oraz utworzyć stronę internetową z tego zakresu?
Niezależnie od tego skąd pochodzimy, jakim językiem się porozumiewamy i jakiej narodowości jesteśmy, wszyscy mamy taką samą ludzką naturę, a dobre porady zdrowotne nie znają granic.
Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis
---
Jeśli więc chcesz żyć długo i zdrowo – sprawdź, co masz w kuchni.
Choroby układu krążenia, otyłość, cukrzyca, zawał serca, wylew, nowotwory – te wszystkie choroby są powiązane ze sposobem odżywiania się.
Ryzyko, że Ty i członkowie Twojej rodziny umrzecie w wyniku chorób wywołanych nieodpowiednim odżywianiem, jest niezmiernie wysokie!
A przecież można je zminimalizować. To kwestia Twoich codziennych wyborów dokonywanych zarówno w sklepie, jak i w kuchni.
Jeśli to Ty odpowiadasz w swojej rodzinie za przygotowywanie jedzenia, pomyśl jak wiele możesz zrobić dobrego dla zdrowia swojego i najbliższych. Nadszedł właściwy czas, żeby odzyskać kontrolę nad swoim zdrowiem!
Wystarczy, że zaczniesz stopniowo wprowadzać do Waszych posiłków zasady i produkty, o których przeczytasz w miesięczniku „Jedz na Zdrowie”.
W miesięczniku „Jedz na Zdrowie” znajdziesz najlepsze inspiracje na lecznicze potrawy, porady ekspertów na temat odżywiania się, diet i ich rzeczywistego wpływu na zdrowie. To wartościowe źródło wiedzy dla osób, które chcą odżywiać się zdrowo, aby zminimalizować ryzyko niedoborów żywieniowych i zapadnięcia na choroby przewlekłe.
W najnowszym numerze Jedz na Zdrowie między innymi:
Aby zaprenumerować nowy miesięcznik „Jedz na Zdrowie”, wystarczy wejść na tę stronę.
---
Źródła:
[1] https://www.20minutes.fr/monde/2378151-20181122-thailande-moines-rendus-obeses-afflux-offrandes-sucrees
Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.