Sprawdź:
- czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
- co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
- jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?
Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.
A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.
Opowiem Ci dziś o najmniejszej z kapust, której powinieneś zrobić wiele miejsca w swoim życiu!
To rzepak.
Tak, tak! Te żółte kwiaty, które rozświetlają wsie, pokrywając pola słoneczną barwą, to kapusta.
Nie wierzysz? A przecież zostało to udokumentowane. Nazwa „colza” (z fr. rzepak) pochodzi z niderlandzkiego kool-zaad, dosłownie „ziarno kapusty”.
Rzepak wywodzi się ze skrzyżowania kapusty (np. zielonej kapusty) i rodzaju rzepy zwanej rzepikiem1.
To dowód, że trzeba się spodziewać wszystkiego, kiedy zabieramy się za hybrydyzację!
Ale dlaczego zacząłem od zalecenia Ci, byś zrobił wiele miejsca w swoim życiu rzepakowi - temu „ziarenku kapusty”?
Bo olej rzepakowy jest najzdrowszy. Ale tylko ten nierafinowany, z pierwszego tłoczenia na zimno i najlepiej ekologiczny.
Na surowo jest lepszy niż oliwa z oliwek. Tak jak oliwa z oliwek, jest bardzo bogaty w omega-9 (kwasy tłuszczowe jednonienasycone), ale oprócz tego zawiera 9% więcej kwasów tłuszczowych omega-3 AAL (kwasu alfa-linolenowego). Ten rodzaj kwasów omega-3, których nie znajdziesz w oliwie z oliwek, jest zdrowy dla serca. Organizm go nie wytwarza i dlatego musi być dostarczany w pożywieniu.
Zastępując masło i śmietanę margaryną na bazie oleju z nasion canola (rodzaj rzepaku), zmniejszasz ryzyko powtórnego zawału o 50%–70%2.
Optymalne dzienne spożycie kwasu alfa-linolenowego wynosi około 2 g. A łyżka (15 ml) oleju z nasion canola zawiera 1,3 g kwasu alfa-linolenowego3.
Ponadto, olej rzepakowy zawiera około 10 razy więcej witaminy E (skutecznej w łagodzeniu zaburzeń menstruacyjnych) niż oliwa z oliwek, w postaci gamma-tokoferoli.
Witamina E jest podstawowym przeciwutleniaczem. Chroni błonę komórkową, zwłaszcza błonę krwinek czerwonych i krwinek białych (komórki układu odpornościowego).
Olej rzepakowy zawiera również bardzo dużo witaminy K, która odgrywa ważną rolę w koagulacji krwi i wspomaga budowę kości. Chroni tętnice przed odkładaniem się wapnia i umieszcza wapń tam, gdzie jest potrzebny, czyli w kościach.
Poradziłem powyżej, by spożywać olej rzepakowy na surowo.
W procesie obróbki termicznej kwasy omega-3 ulegają zniszczeniu, utleniając się.
Ponadto temperatura dymienia tego oleju jest bardzo niska. A, jak już wiesz, należy unikać, by oleje dymiły, gdyż jest to znak, że powstają toksyczne substancje.
Jak to się więc dzieje, że olej rzepakowy jest tak często sprzedawany w butelkach jako olej specjalnie przeznaczony do smażenia?
To dlatego, że jest to olej rzepakowy rafinowany. Bardzo dobrze znosi on wysokie temperatury. Jego wadą jest jednak to, że – w przeciwieństwie do oliwy z oliwek lub oleju arachidowego – nie można go powtórnie wykorzystać.
Jeśli chodzi o olej nierafinowany, zawiera on przeciwutleniacze i powinien być zatem spożywany na surowo. Posiada on charakterystyczny smak przypominający jednocześnie migdały, szparagi i karczochy.
******************************************
sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz
90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!
Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!
Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia
W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.
******************************************
Za pierwszym razem ten silny smak może się wydawać nie do zniesienia. Ale warto nauczyć się go doceniać.
Olej rzepakowy na surowo jest doskonały w małych ilościach dodanych do sałatek na ciepło, a także do sałatek z ciecierzycą lub z zieleniną, zwłaszcza z rukolą, w połączeniu z sokiem z cytryny lub dobrym octem balsamicznym.
Możesz go także spróbować z surowym łososiem.
Będzie idealny do orientalnych mieszanek, takich jak indyjskie raita, humus czy libański baba ganoush.
Sprawdzi się także w anchoiade (paście na bazie sardeli, kaparów i czosnku), piperadzie (baskijskej potrawie na bazie papryki), tapenadzie (paście na bazie oliwek) itp.
Świetnie smakuje z faszerowaną papryką. Możesz także dodać go do warzyw gotowanych na parze, marchewki i buraków pieczonych w piekarniku oraz do zup.
Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis
PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.
******************************************
NOWOŚĆ. Tajemnice bycia młodym do późnej starości: niesamowity jest obecny postęp w dziedzinie medycyny przeciwstarzeniowej (Anti-Aging)! Teraz możesz korzystać z tych osiągnięć, stosując się do porad dra Thierry’ego Hertoghe’a, założyciela Światowego Stowarzyszenia Medycyny Anti-Aging. Przejdź tutaj.
Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.
Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.
Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.
---
Źródła:
1) O rzepie i rzepiku opowiem innym razem. To także wspaniałe warzywa, gdyż zawierają dużo potasu. Stanowiły one podstawę diety w Europie, dopóki w XVIII w. nie zostały zdetronizowane przez ziemniaka, ale to już inna historia…
2) Hu FB, Stampfer MJ, et al. Dietary fat and coronary heart disease: a comparison of approaches for adjusting for total energy intake and modeling repeated dietary measurements. Am J Epidemiol 1999 March 15;149(6):531-40. Texte intégral: aje.oxfordjournals.org.
3) De Lorgeril M, Salen P. Alpha-linolenic acid and coronary heart disease. Nutr Metab Cardiovasc Dis 2004 June;14(3):162-9.
---
Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.