Sprawdź:
- czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
- co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
- jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?
Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.
A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.
Czy zauważyłeś, do jakich nadużyć i sztuczek uciekają się niektórzy sprzedawcy i producenci produktów spożywczych?
Warto na to zwrócić uwagę zwłaszcza teraz, w ferworze dużych świątecznych zakupów.
A sądząc po tym, co zgłaszają mi moi Czytelnicy, lista przekrętów jest długa…
Niektórzy producenci:
Jeden z Czytelników sygnalizował mi, że niektóre supermarkety „opóźniają” aktualizowanie cen na półce i w kasie. Różnica między tymi cenami to dla nich zysk na marży.
Już nie liczy się po 12, ale tylko po 10 jaj. Dodatkową niedogodnością jest to, że produkty sprzedawane po 12 sztuk można dzielić na dwa, na trzy, na cztery i na sześć. Za to „dziesiątki” są dzielone tylko na dwa.
Zawsze należy czytać etykietę na kozich serach. Wiele z nich wytwarza się z mleka krowiego aromatyzowanego kozim. I nie jest to wyraźnie wskazane na opakowaniu.
Producenci lodów napowietrzają do maksimum lody kremowe, aby były bardziej puszyste. Dodane powietrze znacznie zmniejsza wagę 1 litra lodów. Litr lodów ważył kiedyś 1 kg. Obecnie często zdarza się, że waży nie więcej niż 700 g.
I jeszcze specjalne „wyróżnienia” dla:
Żałosnego przypadku miętowych czekoladek znanej marki.
Kiedyś każdy pojedynczy listek czekolady był tej samej wielkości co jednostkowe opakowanie. Jeden ze spostrzegawczych Czytelników zauważył, że Małe górne wycięcie na jednostkowym opakowaniu służyło temu, aby można było z łatwością chwycić małą tabliczkę czekolady z miętowym nadzieniem. Obecnie opakowanie zostało takie samo, ale każdy może sprawdzić, że wycięcie w opakowaniu do niczego nie służy, ponieważ czekoladki się zmniejszyły. Tak na oko jakieś 25-30%. Sięgając przez to wycięcie, już nie można wydostać listka czekolady, bo jest zbyt mały!
Pozostając przy temacie okropności sprzedawanych w dużych sklepach, bardzo zainteresował mnie artykuł polecony przez naszego Czytelnika. Zawiera listę chemicznych produktów używanych do produkcji tarty wiśniowej sprzedawanej w supermarkecie. Lista zawiera produkty używane w procesie od uprawy wiśni do produkcji w zakładzie produkcyjnym. Fragment poniżej:
W produkcji wiśni zastosowano od 10 do 40 zabiegów z użyciem pestycydów, w zależności od roku. Wiśnie są odbarwiane dwutlenkiem siarki, a jednolitą barwę uzyskują po zastosowaniu kwasu karminowego lub erytrozyny.
Zanurza się je w solance zawierającej siarczan glinu, a na koniec dodaje się substancję konserwującą, np. sorbinian potasu (E202). Pokrywa się je cukrem z buraków, które otrzymały w trakcie uprawy solidną porcję nawozów i pestycydów. Sok z buraków został wcześniej poddany procesowi defekacji z użyciem wapna i dwutlenku siarki oraz odbarwiony z użyciem sulfoksylanu sodu.
W dalszym procesie cukier zostaje rafinowany z użyciem norytu i alkoholu izopropylowego, a następnie rozjaśniony barwnikiem arachinonowym. Wiśnie po tych zabiegach są zupełnie pozbawione smaku, dlatego konieczne jest dodanie sztucznego aromatu spożywczego. Ten aromat jest syntetycznym odtworzeniem smaku i zapachu z użyciem sztucznych związków chemicznych - pochodnych ropy naftowej.
Sztuczny aromat wiśni składa się z następujących związków chemicznych: octan etylu, acetylometylokarbinol, maślan izoamylu, kapronian etylu, kaprylan izoamylu, kaprynian etylu, maślan terpinylu, geraniol, maślan geranylu, acetylooctan etylu, heptanian etylu, aldehyd benzoesowy, aldehyd p-tolilowy.
W każdym razie, życzę Ci udanych zakupów!
A jeśli miałbyś ochotę podzielić się swoimi spostrzeżeniami z innymi Czytelnikami lub przestrzec ich przed pułapkami zakupowymi, zostaw swój komentarz pod tym artykułem, klikając tutaj.
Zdrowych, spokojnych Świąt Wielkanocnych i miłych spotkań w rodzinnym gronie przy świątecznym stole,
Jean-Marc Dupuis
PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.
******************************************
sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz
90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!
Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!
Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia
W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.
******************************************
Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.