×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Pobierz bezpłatnie świąteczny raport: Cynamon - przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Dowiesz się:

  • jakie właściwości lecznicze ma cynamon,
  • jaki rodzaj cynamonu wybrać i w jakiej postaci,
  • do jakich potraw stosować tę przyprawę, aby wzbogacić smak i nie stracić jej cennych właściwości.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2014-07-04

Najbardziej wstrętny newsletter, jaki napisałem

Od razu z góry Cię przepraszam – mój dzisiejszy newsletter będzie niewątpliwie najobrzydliwszym, jaki kiedykolwiek napisałem. Będzie tu mowa o mało znanym fakcie dotyczącym hodowli ryb – nie polecam osobom o słabych nerwach.

Czy ryba jest zdrowa?

Mięso ryb jest świetnym źródłem białka, zawiera mnóstwo kwasów omega-3, w które najbogatsze są tłuste ryby z zimnych mórz.

Ale, w zależności od pochodzenia ryby na Twoim talerzu, może znaleźć się jeszcze wiele innych „dodatków”. I wcale nie chodzi tu o witaminy ani o składniki odżywcze!

******************************************

Aż w 80% Twój stan zdrowia zależy od...

sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz

90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!

Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!

Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia

W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.

******************************************

Dzisiejsi konsumenci wiedzą już, że w mięsie ryb mogą występować rtęć i inne toksyny. Mają też świadomość, jak ich unikać.

Ale to tylko część prawdy. Organy państwowe zajmujące się zdrowiem nie ostrzegają ludzi przed tym, w jaki sposób hodowcy w Chinach i innych krajach azjatyckich karmią ryby, które potem trafiają do Europy. A mowa o rybach, które właśnie kupujesz w najbliższym supermarkecie, świeże lub mrożone.

Przygotuj się na duży szok, który może wywołać wstręt – za co z góry Cię przepraszam.

Weźmy na przykład Chiny – to największy na świecie eksporter tilapii, która jest najlepiej sprzedającą się rybą na Ziemi1.

Niewielu zna miejsce tej ryby w klasyfikacji gatunków. Nazwa „tilapia” odnosi się tak naprawdę do kilku ryb białych z rodziny pielęgnicowatych. Wchodzi w skład wielu dań gotowych na bazie ryby.

Dziesięć lat temu nikt o tej rybie nie słyszał, a teraz każdy by ją jadł, szczególnie w szpitalach i szkołach, ponieważ tilapia nie smakuje rybą – wyjaśnia „New York Timesowi” Orlando Delgado z firmy Aquafinca zajmującej się akwakulturą2 (akwakultura to forma gospodarki ludzkiej mająca na celu zwiększenie pozyskiwania żywności ze środowiska wodnego).

Aż do 2004 r. najlepiej na świecie sprzedawały się pstrąg tęczowy i łosoś. Dziś na czele jest tilapia.

Ryby karmione odchodami

Tilapia jest wszystkożernym przeżuwaczem – żywi się fitoplanktonem, peryfitonem (grupa organizmów bezkręgowych zamieszkujących różnorakie podłoża znajdujące się w wodzie), wodną roślinnością, małymi bezkręgowcami, a także… odpadkami.

Niestety niczego nie wymyślam. Możesz sprawdzić tę informację, na przykład na francuskim portalu Consoglobe3.

A teraz zgadnij, jakiego rodzaju odpadki dają tilapiom do jedzenia pomysłowi chińscy producenci.

Odchody.

Tak, dobrze przeczytałeś. To też można sprawdzić – w artykule opublikowanym w znanym amerykańskim czasopiśmie „Businessweek”4. (Artykuł jest po angielsku – „Pig Feces” oznacza „Odchody świń”).

Jak to możliwe?

W hodowlach morskich Chińczycy karmią dziś ryby odchodami świń i gęsi. Dlaczego? Bo to tańsze niż pasza dla ryb. W hodowli ryb zaczyna panować tak silna konkurencja, że hodowcy gotowi są używać wszelkich środków obniżających koszty, nie biorąc pod uwagę ani dobra ryb, ani Twojego.

Niestety po skonsumowaniu odchodów zwierząt ryby stają się podatniejsze na choroby. A potem ta niezbyt zdrowa rybka trafia na Twój talerz! Dodatkowo odchody zanieczyszczają wodę. Michael Doyle, dyrektor Centrum Bezpieczeństwa Żywności na Uniwersytecie w Georgii wyjaśnia, że ta praktyka jest niebezpieczna nie tylko dla ryb, ale także dla konsumentów. Ekskrementy wykorzystywane do karmienia ryb są często zanieczyszczone mikrobami takimi jak pałeczki salmonelli – przestrzega na łamach „Businesweeka”5.

Równie fatalne warunki hodowli panują w Azji przy hodowli krewetek i różnych gatunków przegrzebków.

Jak upewnić się, że nie jesz zanieczyszczonej ryby?

Najpewniej byłoby przeprowadzić się w okolice wybrzeża i samemu kupować rybę od ludzi, którzy sami ją złowili.

A trzeba przypomnieć, że jeszcze 50 lat temu prawie nikt mieszkający setki kilometrów od morza nie jadał świeżej ryby!

Jedynym tradycyjnie dostępnym daniem z ryby był pikling, znany od niepamiętnych czasów. To zwykły śledź, ususzony według metod konserwacji znanych ludom mieszkających nad morzem.

Nawiasem mówiąc, ostatnio odkryto, że śledź, chociaż niedrogi, jest bogaty w kwasy omega-3, korzystne dla mózgu i układu krążenia.

Niestety, mocny zapach śledzia nie podoba się współczesnym wrażliwym nosom, dlatego niewiele osób lubi go jeść.

Jeśli nie mieszkasz blisko morza i nie lubisz śledzia, jedynym naprawdę pewnym rozwiązaniem jest kupowanie ryb sprowadzanych z otwartych akwenów w lokalnym sklepie rybnym.

Będzie to jednak droga przyjemność, gdyż ryby łowione w ten sposób są droższe niż te z hodowli!

Mniejsze zło to mrożone ryby z Islandii, północnego Atlantyku czy Alaski (za wszelką cenę unikaj ryb z hodowli azjatyckiej i norweskiej!). Wybieraj rybę mrożoną w opakowaniu próżniowym, a nie tę na wagę, wkładaną do plastikowej torby. Ryba z opakowania próżniowego będzie świeższa i mniej oblodzona.

Na zdrowie!
Jean-Marc Dupuis

PS1 Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.

PS2 Jeśli masz konto na Facebooku, polub facebookową stronę Poczty Zdrowia. Znajdziesz tu codziennie ciekawe artykuły, zyskasz możliwość dzielenia się swoimi komentarzami i wymiany poglądów z innymi osobami, łatwo udostępnisz też ważne informacje swoim znajomym... Wejdź na: www.facebook.com/PocztaZdrowia

******************************************

Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.

Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.

Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.

******************************************

Źródła:

  1. Le tilapia, le poisson le plus consommé au monde, http://www.consoglobe.com/decouvrez-tilapiapoisson-plus-consomme-monde-cg
  2. Another Side of Tilapia, the Perfect Factory Fish, http://www.nytimes.com/2011/05/02/science/earth/02tilapia.html?_r=1&
  3. Le tilapia, le poisson le plus consommé au monde, http://www.consoglobe.com/decouvrez-tilapiapoisson-plus-consomme-monde-cg
  4. Asian Seafood Raised on Pig Feces Approved for U.S. Consumers, http://www.businessweek.com/news/2012-10-11/asian-seafood-raised-on-pig-feces-approved-for-u-dot-s-dot-consumers
  5. Asian Seafood Raised on Pig Feces Approved for U.S. Consumers, http://www.businessweek.com/news/2012-10-11/asian-seafood-raised-on-pig-feces-approved-for-u-dot-s-dot-consumers

Komentarze

Daniel 2014-07-04 11:54
Ogólnie warto unikać żywności i suplementów z Chin - większość jest niestety zatruta ciężkimi metalami. Na ten temat pisali już nie raz na stronie Natural News, polecam zerknąć.
Zdolność-tworzenia 2014-07-04 22:51
Myślę, że ryba, o której piszesz, to popularna w Polsce panga. Raz w życiu ją jadłam i powiedziałam, że nigdy więcej. W smaku nie przypomina ryby tylko "papierową" pierś kurczaka. Ohyda. Ponieważ najczęściej nie lubią ryb, to ta forma rybiej potrawy im podchodzi. Kiedyś czytałam, że w pandze więcej wody z Mekongu niż ryby. Okazuje się, że nie wody, ale odchodów.
Ola 2014-07-06 14:32
"za wszelką cenę unikaj ryb z hodowli azjatyckiej i norweskiej!" A dlaczego mam unikać ryb z hodowli norweskiej? Nie jadam ryb, bo ich nie lubię, ale piję tran norweski, podaję go również dziecku - zawsze myślałam, że norweskie ryby (a co za tym idzie również tran) są w porządku.
Poltergeist 2014-07-07 16:23
Co by nie powiedzieć na temat wspołczesnej żywności, to napewno wspólnym mianownikiem mogło by być słowo "paskudztwo". Jednak rodzime, stare rolnictwo używało od zawsze odchodów zwierzęcych i ludzkich do produkcji żywności. Skoro organizm Tilapi po takim pokarmie rozwija się, wnioskuję, że ryby te znajdują w tych odchodach właściwe do życia składniki. Dużo tu także słow na temat diety bezglutenowej, a przecież obecna cywilizacja "wyrosła" na produktach zbożowych. Nie wiem też jak należy pojmować coraz lepszą kondycję zdrowotną całych narodów z opisywanymi tutaj "truciznami" przemysłu farmakologicznego. Im wiecej czytam, tym bardziej dochodzę do wniosku, ze Newsletter - Poczta Zdrowia jest pisany pod publiczkę w celu osiągnięcia konkretnych zysków.
Marzena Sowińska 2014-07-07 17:18
Lubię pstrągi , leszcze, dorsze,śledzie, pangę jadłam raz, nie smakowała mi. Ostatnio jem mało ryb, bo jakoś mi nie podchodzą, nie smakują, cos jest z nim nie tak. To tak jak mięso nie z każdego źródła mi smakuje i również jajka. Pozdrawiam.
urban83 2014-08-29 15:03
Poltergeist z jakich stron pochodzisz, że cytuję "Jednak rodzime, stare rolnictwo używało od zawsze odchodów zwierzęcych i ludzkich do produkcji żywności. "? Wyobrażasz sobie rolnika sadzającego klocka na podwórku i wołającego "cip cip kurki, śniadanie!"?
Bar ares 2016-03-18 09:50
Poltergeist Ty chyba zartujesz ze jest coraz to lepsza kondycja narodów -napewno nie zdrowotna ....coraz wiecej chorób o których jeszcze kilkanaście lat temu nikt nie słyszał

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

System odpornościowy mocny jak czołg. Czy to możliwe?

Jeśli obawiasz się kataru, grypy lub wirusa Ebola, najwyższy czas stworzyć naturalne mechanizmy obronne godne pancerza czołgu! Budowanie... czytaj więcej

Najmodniejsza z chorób

W XVIII w. modnie było mieć podagrę. Nazywano ją nawet „chorobą królów”. Dziś w wyobraźni wielu, pozostała... czytaj więcej

Regularne spożywanie ryb

Regularne spożywanie ryb jest niezbędne dla mózgu, oczu, tętnic, serca i zmniejsza ryzyko raka oraz wielu innych chorób. Niestety,... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Akceptuję regulamin, politykę prywatności i politykę plików cookies (więcej)

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz na otrzymywanie powiadomień e-mail (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.