×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Najlepszy sposób, aby zapobiec chorobie zwyrodnieniowej stawów

Opublikowano dnia: 2021-01-22

Pokonaj bóle stawów

Jeśli jesteś w wieku między 45 a 64 lata, ryzyko pojawienia się pewnego dnia choroby zwyrodnieniowej stawów (artrozy) wynosi 30% [1]. Poruszam tę kwestię regularnie w moich newsletterach i dziś chciałbym raz jeszcze do niej wrócić, ponieważ uważam, że jest istotna.

Zważywszy na fakt, iż artroza wywołuje uciążliwości i bóle przez kilka lub nawet kilkadziesiąt lat, moim zdaniem trzeba zainteresować się tym tematem już teraz, aby zapobiec pojawieniu się choroby. Zwłaszcza w przypadku którejkolwiek z następujących predyspozycji:

  • nadwaga lub otyłość,
  • urazy stawów,
  • predyspozycje genetyczne,
  • płeć żeńska (kobiety częściej chorują na chorobę zwyrodnieniową stawów niż mężczyźni),
  • nieprawidłowe ustawienie kości (nogi w kształcie X lub łukowato wygięte)

Choroba zwyrodnieniowa stawów nie jest spowodowana zużyciem chrząstki

Zwykle sądzimy, że przyczyną choroby zwyrodnieniowej stawów jest zużycie chrząstki znajdującej się między kośćmi: skoro kości ocierają się o siebie, obie powierzchnie chrząstki mogą ostatecznie ulec zniszczeniu.

Ładne to wyjaśnienie, ale naiwne. W rzeczywistości jednak sprawa wygląda następująco:

Chrząstka stawowa to cienka warstwa (najwyżej kilka milimetrów w większych stawach). Pokrywa zakończenia kości i pełni w stawie rolę „opony”. Powierzchnia chrząstki jest zwarta, elastyczna i bardzo gładka.

Chrząstka stawowa jest nasączona mazią stawową. Maź jest płynem występującym zazwyczaj w bardzo małych ilościach, o dość „ciągnącej się” konsystencji (jak białko jaja). Maź stawowa skutecznie pełni funkcję smarującą, dzięki czemu chrząstka ślizga się po sąsiedniej chrząstce łatwiej niż łyżwa po lodzie!

U osób z chorobą zwyrodnieniową stawów chrząstka staje się coraz cieńsza, aż zupełnie zanika. Jednak nie dzieje się tak z powodu zużycia. Wręcz przeciwnie: bardziej z powodu braku ruchu.

Chrząstka stawowa nie posiada naczyń krwionośnych, dlatego jej jedynym sposobem na pozyskiwanie składników odżywczych do odbudowywania się jest wnikanie i krążenie mazi stawowej. To właśnie ta maź zawiera „pożywienie” dla komórek wytwarzających chrząstkę. Jednak maź dociera do chrząstki jedynie pod wpływem nacisku, podczas ruchu. Chrząstka pod wpływem ściskania i rozluźniania zachowuje się podobnie jak gąbka: wchłania, a potem wypycha maź stawową, w międzyczasie wzbogacając się o cenne składniki odżywcze w niej zawarte.

Im więcej się poruszasz, tym częściej używasz stawów i tym lepiej dostarczasz chrząstce składników odżywczych, dzięki którym może się odbudowywać! Taką właśnie cudowną właściwość ma chrząstka stawowa: zużywa się tylko wtedy, gdy nie jest używana.

Dość często się zdarza, że byli sportowcy cierpią na chorobę zwyrodnieniową stawów i winą za to obarczają sport uprawiany w młodości. Tymczasem prawdziwym winowajcą jest brak aktywności przez ostatnie dziesięć lat.

Kiedy to zrozumiesz, zyskasz olbrzymią przewagę nad innymi osobami zmagającymi się z chorobą zwyrodnieniową stawów. Unikniesz najczęstszych błędów popełnianych w profilaktyce tej choroby. A oprócz tego będziesz mieć możliwość wdrożenia naprawdę skutecznej strategii ochronnej.

Zrozumiesz, że lepiej zwalczysz ból, zmuszając się do chodzenia, niż unikając ruchu.

Dobrym sposobem jest spacer oraz chodzenie na zakupy spożywcze, ponieważ wybór odpowiedniego pożywienia również jest bardzo ważny w walce z chorobą zwyrodnieniową stawów.

Nowa teoria dot. prawdziwych przyczyn artrozy

Z tematem artrozy jest podobnie jak z wieloma innymi chorobami. W zależności od naszych wyborów żywieniowych, pożywienie może nas zatruwać lub leczyć.

Zdaniem dra Cherasa, australijskiego profesora medycyny, przyczyną choroby zwyrodnieniowej stawów jest jakość krwi. Dokładnie tak samo, jak w przypadku chorób sercowo-naczyniowych. Badania epidemiologiczne (obejmujące określoną liczbę osób chorujących na dane choroby) wykazują, że istnieje związek między tymi dwiema chorobami (2).

W jednym z badań wykazano, że osoby z artrozą dłoni mają o 40% wyższe ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych (3). Badanie przeprowadzone przez prof. Cherasa wykazało, że czynniki ryzyka zapowiadające choroby sercowo-naczyniowe, w szczególności problemy z krzepnięciem i płynnością krwi, stanowiły również zapowiedź (w mniejszym stopniu) choroby zwyrodnieniowej stawów (4).

Zjawisko to można wytłumaczyć faktem, że zakończenia kości, tuż pod tkanką chrzęstną, są omywane przez naczynia włosowate (niezwykle cienkie naczynia krwionośne). Na podstawie niedawno przeprowadzonego przeglądu badań można powiedzieć, że fakt ten może odgrywać kluczową rolę w powstawaniu i progresji choroby zwyrodnieniowej stawów (5).

Przyczyną choroby zwyrodnieniowej stawów nie byłoby zatem zniszczenie chrząstki stawowej, ale śmierć komórek kości, tuż przy chrząstce, wynikająca ze zbyt słabego ukrwienia. Ta część kości nazywana jest „kością podchrzęstną”. Przerwanie dopływu krwi zmniejsza dopływ składników odżywczych do komórek kostnych. Po śmierci komórek, kość ulega resorpcji i pęka, a delikatnie otaczająca ją chrząstka słabnie, a następnie ulega uszkodzeniu i zniszczeniu. Taka jest hipoteza.

Hipoteza tym bardziej interesująca, że dokładnie ​​w tym samym kierunku zmierza jedno z badań niedawno opublikowanych w Wielkiej Brytanii:

Chodzi o badanie epidemiologiczne obejmujące bliźnięta chorujące na chorobę zwyrodnieniową stawów. (6) Wynika z niego, że spożywanie owoców (z wyłączeniem owoców cytrusowych) i czosnkowych (czosnku, cebuli, porów) daje silny efekt chroniący przed rozwojem artrozy stawu biodrowego. Istnieje również związek między spożywaniem frytek i smażonych ziemniaków a znacznie wyższym ryzykiem pojawienia się tej choroby. Czosnkowe (czosnek, cebula, por) poprawiają krążenie krwi, szczególnie w najdrobniejszych naczyniach, takich jak naczynia włosowate. Właśnie w ten sposób te produkty mogłyby chronić przed chorobą zwyrodnieniową stawów.

Uwaga na „glikację”

W tym samym badaniu wykazano również inne interesujące powiązanie, między chorobą zwyrodnieniową stawów a „glikacją”: produkty glikacji mogą wywoływać zwyrodnienie chrząstki i stan zapalny w obrębie stawów.

Glikacja to zjawisko, w którym glukoza w sposób nieodwracalny wiąże się z białkami tworzącymi tkanki, co może uniemożliwiać tym białkom prawidłowe funkcjonowanie.

Białka „glikowane” powstają proporcjonalnie do ilości glukozy w tkankach, a ilość glukozy zależy z kolei od tego, jak reagujemy na insulinę. Takie białka mogą się również znajdować w pożywieniu, na przykład w przepysznych ziemniakach smażonych, frytkach, skórce pieczonego kurczaka, kotletach jagnięcych z grilla, itd.

Dlatego te metody obróbki termicznej żywności niestety nie są polecane, jeśli chcemy żyć długo i przede wszystkim w dobrym zdrowiu.

Teorię tę potwierdza fakt, iż istnieje korelacja pomiędzy stopniem zaawansowania choroby zwyrodnieniowej stawów a wysokim poziomem białek glikowanych w chrząstce (7). Dzieje się tak dlatego, że receptory białek glikowanych wyzwalają wzrost aktywności katabolicznej komórek prozapalnych, w tym produkcję cytokin i enzymów rozkładających macierz chrząstki, zbudowaną z włókien kolagenu (8). To uruchamia serię stanów zapalnych w organizmie, co poważnie szkodzi chrząstce, o czym wie już każdy, kto czytał nasze szczegółowe opracowania na temat choroby zwyrodnieniowej stawów.

Najlepsza dieta zapobiegająca chorobie zwyrodnieniowej stawów

Gromadzenie się białek glikowanych w organizmie można oczywiście znacznie ograniczyć, jeśli nie będziemy takich białek jeść. Potrawy grillowane, prażone, pieczone i smażone są z tego punktu widzenia bardzo niekorzystne. Zwłaszcza jeśli są to wszelkiego rodzaju orzechy (w tym migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, itd.), chipsy, frytki, mięso oraz jajka, sery i oleje spożywcze.

Wiem, że to niedobra wiadomość, ale zrozumiały smutek być może złagodzi następująca informacja: marynowanie mięsa w soku z cytryny lub occie przed grillowaniem/pieczeniem znacznie ogranicza glikację. Obecnie istnieją metody obróbki termicznej żywności w niższej temperaturze (np. piekarnik niskotemperaturowy), które pozwalają przyrządzać pyszne potrawy.

Dodam jeszcze, że owoce i warzywa obecnie dostępne w sklepach (nawet w sklepach ekologicznych) mają przerażająco niską jakość i niewiele smaku, a to kolejny powód, aby unikać nadmiernej temperatury i rozgotowywania naszych potraw. W przeciwnym razie całość przekształca się w pozbawioną smaku papkę.

Unikaj glikacji spontanicznej w tkankach

Jak już wspomniałem, w organizmie niestety również powstają glikowane białka, nawet jeśli takich białek nie zjadamy. Jest to prawda, ale pamiętajmy, że organizm wytwarza je w ilości proporcjonalnej do ilości cukru w ​​tkankach.

Jeśli w tkankach jest dużo cukru, to znaczy, że jesz zbyt dużo produktów, które zbyt szybko przekształcają się w cukier. Oraz dlatego, że z biegiem czasu zmniejszyła się wrażliwość na insulinę. W prawidłowych warunkach, jeśli wzrasta poziom cukru we krwi, trzustka wytwarza insulinę. Ten hormon „otwiera drzwiczki” w komórkach, które wchłaniają glukozę z krwi i w ten cudowny sposób obniża się poziom cukru i ogranicza glikacja.

Aby nie rozwinęła się insulinooporność, a tym samym aby ograniczyć endogenne wytwarzanie białek glikowanych (endogenny oznacza wewnątrz organizmu, czyli wytwarzany w tkankach, a nie pochodzący z pożywienia), trzeba przestrzegać diety o niskim indeksie glikemicznym.

Istnieją również naturalne produkty, które spowalniają tempo wchłaniania spożywanego cukru, oraz zioła pozwalające utrzymać dobrą wrażliwość na insulinę. To obszerny temat. Do takich ziół zaliczamy np. ostropest plamisty, gurmar (Gymnema sylvestris), żeń-szeń koreański i Coleus forskohlii. Efektem jest lepsza kontrola poziomu insuliny. Jedną z wielu korzyści, jakie można wówczas zauważyć, jest znaczne zmniejszenie bólu stawów.

Kończąc kwestię produktów roślinnych, wspomniałem, że działanie roślin czosnkowych (zwłaszcza czosnku) chroniące przed chorobą zwyrodnieniową stawów wynika prawdopodobnie z wpływu na mikrokrążenie krwi. Istnieje wiele owoców, które również korzystnie wpływają na krążenie: chodzi o owoce bogate w oligoproantocyjanidyny i antocyjany, np. winogrona oraz małe owoce czerwone i czarne.

Poprawiające mikrokrążenie i pomocne w profilaktyce choroby zwyrodnieniowej stawów mogą być także: borówka czarna, ekstrakty z kory sosny, miłorząb dwuklapowy (Ginkgo biloba) i gotu kola (wąkrota azjatycka).

***

Choroby stawów to nie tylko artroza, ale też reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczycowe zapalenie stawów, dna moczanowa. Poświęciłem tym schorzeniom jeden z moich programów - Naturalne leczenie chorób stawów. Uwolnij się od bólu i odzyskaj sprawność. Przedstawiam w nim dowiedzione naukowo, naturalne rozwiązania, które pomagają nie tylko zmniejszyć znacząco odczuwalny ból, ale też powstrzymać proces choroby, a nawet go cofnąć.

Wyobraź sobie siebie...

Od lat cierpisz z powodu narastającego bólu stawów... Zaczynasz uważać swoje ciało za narzędzie tortur...

I nagle, Twój ból zmniejsza się o połowę!

Wyobraź sobie, że możesz

  • przespać całą noc bez budzenia się z bólu przy każdym ruchu,
  • wchodzić po schodach, nie zatrzymując się w połowie, by dać odpocząć bolącym kolanom...

To wszystko jest możliwe.

W ebookach Naturalne leczenie chorób stawów. Uwolnij się od bólu i odzyskaj sprawność poznasz:

  • Najpotężniejsze środki przeciwzapalne. Szukaliśmy ich w rybach, nasionach, suszonych owocach, olejach roślinnych i dobrych tłuszczach.
  • Warzywa często niedoceniane w naszej diecie, a jednocześnie niezwykle bogate w sulforafan, substancję, która hamuje niszczenie chrząstki.
  • Przyprawy o silnym działaniu na stany zapalne kości i stawów. Szczególnie polecamy dodać do swoich dań łyżeczkę mieszaniny dwóch pysznych przypraw.

Poznaj i zastosuj sprawdzony protokół naturalnego postępowania
w chorobach stawów. Pobierz zestaw e-booków Naturalne leczenie chorób stawów. Uwolnij się od bólu i odzyskaj sprawność.

***

Zdrowia życzę,

Jean Marc Dupuis

Źródła:

  1. Société Française de Rhumatologie : https://www.rhumatologie.asso.fr/05-Bibliotheque/Livre-Blanc/C6-epidemiologie.asp
  2. Kornaat PR, Sharma R, van der Geest RJ et al. Positive association between increased popliteal artery vessel wall thickness and generalized osteoarthritis: is OA also part of the metabolic syndrome? Skeletal Radiol 2009; 38(12): 1147-1151
  3. Conaghan PG, Vanharanta H, Dieppe PA. Is progressive osteoarthritis an atheromatous vascular disease? Ann Rheum Dis 2005; 64(11): 1539-1541
  4. Cheras PA, Whitaker AN, Blackwell EA et al. Hypercoagulability and hypofibrinolysis in primary osteoarthritis. Clin Orthop Relat Res 1997; (334): 57-67
  5. Findlay DM. Vascular pathology and osteoarthritis. Rheumatology 2007; 46(12): 1763-1768
  6. Williams FM, Skinner J, Spector TD et al. Dietary garlic and hip osteoarthritis: evidence of a protective effect and putative mechanism of action. BMC Musculoskelet Disord 2010; 11: 280
  7. DeGroot J, Verzijl N, Wenting-van Wijk MJ et al. Accumulation of advanced glycation end products as a molecular mechanism for aging as a risk factor in osteoarthritis. Arthritis Rheum 2004; 50(4): 1207-1215
  8. Steenvoorden MM, Huizinga TWJ, Verzijl N et al. Activation of receptor for advanced glycation end products in osteoarthritis leads to increased stimulation of chondrocytes and synoviocytes. Arthritis Rheum 2006; 54(1): 253-263 13. Uribarri J, Woodruff S, Goodman S et al. Advanced glycation end products in foods and a practical guide to their reduction in the diet. J Am Diet Assoc 2010; 110(6): 911-916.e12

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Preparaty multiwitaminowe podwyższają inteligencję

Zdaniem brytyjskich naukowców, codzienne zażywanie suplementów witaminowych może poprawić funkcje... czytaj więcej

Odchudzanie – misja niemożliwa?

Dzisiejszy newsletter został zredagowany przez Erica Müllera, dziennikarza naukowego, eksperta w dziedzinie roślin i dietetyki. Życzę Ci... czytaj więcej

Zaproś do swojego życia roślinę adaptogenną

Roślina adaptogenna to roślina, która zwiększa odporność organizmu na wszystkie rodzaje stresu, bez względu na jego... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Direct Media sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Direct Media sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.