×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Pobierz bezpłatnie świąteczny raport: Cynamon - przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Dowiesz się:

  • jakie właściwości lecznicze ma cynamon,
  • jaki rodzaj cynamonu wybrać i w jakiej postaci,
  • do jakich potraw stosować tę przyprawę, aby wzbogacić smak i nie stracić jej cennych właściwości.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2013-10-18

Nocne skurcze nóg

Czy zdarza Ci się budzić w nocy z powodu skurczu nogi, nawet jeśli wcześniej nie ćwiczyłeś? Czy masz więcej niż 40 lat? Czy próbowałeś brać magnez, wapń, potas, a może nawet witaminę E, dzięki czemu skurcze stały się mniej dokuczliwe, ale nie zniknęły?

******************************************

Aż w 80% Twój stan zdrowia zależy od...

sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz

90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!

Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!

Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia

W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.

******************************************

Jeśli tak, to prawdopodobnie cierpisz na achlorhydrię, czyli bezkwaśność, problem spowodowany brakiem kwasu solnego w soku żołądkowym.

Kwas solny w żołądku nie jest szkodliwy

Żołądek wydziela dziennie od 1,5 do 3,5 litrów soku żołądkowego o silnym odczynie kwaśnym z pH od 1 do 3. Kwaśny odczyn soku spowodowany jest obecnością kwasu solnego. Za jego wytwarzanie odpowiedzialne są komórki okładzinowe żołądka, które potrafią „przepompować protony”, czyli jony wodorowe, do światła żołądka. Sok żołądkowy to nic innego jak skoncentrowane jony wodorowe i enzymy trawienne (ponieważ nie jest to wykład z chemii, zachęcam zainteresowanych tym zagadnieniem Czytelników do poszukania dodatkowych informacji w Internecie).

Sok żołądkowy jest niezbędny do:

  • trawienia białek,
  • dezynfekcji żołądka i zabijania bakterii i drożdży, które przedostają się do żołądka z pokarmem,
  • właściwego opróżniania żołądka,
  • wchłaniania wielu makroelementów takich jak wapń i magnez oraz mikroelementów, jak cynk, miedź, żelazo, selen, bor itp.

Kiedy zaczyna brakować kwasu...

Jony wodorowe mają tendencję do opuszczania żołądka, aby wrócić do krwi. Zjawisko to jest zazwyczaj hamowane przez komórki błony śluzowej żołądka, które tworzą zbitą strukturę. Jednakże podczas stanów zapalnych oraz alergii ściana żołądka - pozbawiona ochronnej warstwy śluzu - staje się przepuszczalna dla jonów wodorowych.

Prowadzi to do niewłaściwego trawienia pokarmu. Zaraz po zjedzeniu posiłku, nawet skromnego, odczuwamy przepełnienie żołądka. Zaczynamy cierpieć na różne zaburzenia jelitowe takie jak wzdęcia, biegunka, zaparcia czy na brzydki zapach z ust itp. W stolcu często pojawiają się niestrawione resztki jedzenia.

Jednak najpoważniejszym skutkiem bezkwaśności jest to, że nie jesteśmy w stanie przyswajać wielu składników odżywczych. Mogą więc wystąpić ich niedobory, co z kolei wywołuje skurcze i bóle nóg, ale nie tylko.

Rozwiąż ten problem i zmień swoją przyszłość

Nocne skurcze nóg mogą nie wydawać się niczym groźnym. Jednakże brak kwasu solnego w soku żołądkowym może prowadzić do zaburzeń wchłaniania ponad 20 ważnych składników pokarmowych, w tym aminokwasów potrzebnych do odbudowy komórek, minerałów (z wyjątkiem sodu, potasu i rubidu) i witamin (poza witaminą B12 i B9).

Jeśli nie zajmiesz się tym problemem, znajdziesz się w grupie podwyższonego ryzyka zachorowania na wiele chorób związanych z niedożywieniem, w tym na osteoporozę. Ryzykujesz także namnażaniem się w żołądku bakterii, co może z kolei powodować nowotwory.

W jaki sposób zwiększyć kwasowość soku żołądkowego?

Achlorhydria jest w dużej mierze spowodowana starzeniem się. Jednak może ona być również powiązana z niedoborem cynku, częstym u osób przeżywających nadmierny stres (stres powoduje wyczerpanie się zapasów cynku). Problem ten dodatkowo nasila zmniejszanie wydzielania soków trawiennych, które jest spowodowane stresem.

Jeśli cierpisz na bezkwaśność, przede wszystkim zwalczaj stres odpowiadającymi Ci metodami: chodząc na spacery, uprawiając lekkie ćwiczenia fizyczne, słuchając muzyki, medytując, ćwicząc jogę czy stosując techniki relaksacyjne.

Po drugie powinieneś zmienić sposób odżywiania. Zrób wszystko, co tylko możliwe, aby poprawić trawienie, złagodzić objawy choroby i zwiększyć przyswajanie składników odżywczych.

Przede wszystkim jedz powoli i staranie gryź jedzenie. Ślina zwiera enzymy trawienne, więc trawienie rozpoczyna się już w Twojej jamie ustnej.

Co pół roku odbywaj wizyty kontrolne u dentysty.

Nie pij zbyt wiele podczas posiłków, aby nie rozrzedzać soku żołądkowego. Szczególnie unikaj napojów mrożonych lub mocno schłodzonych, ponieważ obkurczają żołądek. Nie pij herbaty, kawy, napojów gazowanych i alkoholu, które mają właściwości drażniące.

Co jeść?

Po zastosowaniu pierwszych środków zapobiegawczych można poprawić sytuację, jedząc zakwaszające potrawy, takie jak szczaw, szpinak, rabarbar, śliwki, pomarańcze i surową cebulę. Gotowana cebula ma właściwości alkalizujące (neutralizujące kwasy). Uwaga! Niektóre produkty mimo kwaśnego smaku, wcale nie powodują zakwaszenia organizmu. Do takich produktów należy na przykład... cytryna.

Osoby cierpiące na bezkwaśność powinny natomiast pić ocet jabłkowy.

Ocet jabłkowy można wykorzystać do przeprowadzenia „testu” na czczo dla osób mających dolegliwości dyspeptyczne: jeżeli rzeczywiście cierpisz na niską kwasowość soku żołądkowego, to kilka łyżeczek octu jabłkowego zdecydowanie złagodzi objawy ze strony układu pokarmowego bez negatywnych skutków. Jeśli jednak nie masz achlorhydrii, objawy pogorszą się (nie będzie to jednak miało żadnych negatywnych konsekwencji) i musisz jak najszybciej przestać stosować ocet.

Można także przyjmować wysokie dawki witaminy C (kwasu askorbinowego): od 2 do 5 gramów. Witaminę C można przyjmować razem z suplementami minerałów, które reagują z tą witaminą, przyczyniając się do wydzielania kwasu solnego w żołądku. Pamiętaj, że witamina C w tak dużych dawkach, jest przeciwwskazana u osób z kamicą moczową.

Warto również przyjmować betainę HCL w tabletkach w dawkach od 100 do 500 mg w zależności od wielkości posiłku (czym więcej jesz, tym większą dawkę musisz stosować) i od reakcji na lek.

Suplementy diety

Możesz także zażywać suplementy zawierające enzymy trawienne. Najlepiej zażywać enzymy roślinne, które zawierają dużo enzymów takich jak lipaza, amylaza, glikozydaza, laktaza, maltaza, celulaza, proteaza.

Pod tymi dziwnie brzmiącymi nazwami kryją się enzymy trawiące dane grupy składników odżywczych (z końcówką -aza). Laktaza służy do trawienia laktozy, celulaza – celulozy itd.

Rośliny wspomagające trawienie

Istnieje wiele roślin o właściwościach wspomagających trawienie. Możesz używać ich do przyprawiania potraw albo też zażywać w kapsułkach, możesz pić napary lub wyciągi. Do roślin tych należą: koper włoski, anyż, seler, kminek, mięta pieprzowa, oregano, bazylia, imbir, lubczyk (Levisticum officinale). Nie bez powodu nasi dziadkowie hodowali te rośliny w ogrodzie i dodawali je do potraw. Nie tylko nadają one smak potrawom, ale są też zdrowe.

Prebiotyki i probiotyki

Kiedy jesz, odżywiasz nie tylko swoje ciało, ale także jego „gości” - bakterie zasiedlające jelita, nazywane mikroflorą jelitową.

Bakterie te są niezbędne do zachowania dobrego stanu zdrowia. Probiotyki to pożyteczne bakterie, które znajdują się w pokarmach i suplementach diety i które mogą wejść w skład mikroflory jelitowej. Wspomagają one trawienie, ale same potrzebują składników odżywczych z błonnika. Substancje, którymi odżywiają się te bakterie to prebiotyki.

Im zdrowsza jest Twoja flora jelitowa, tym lepiej przyswajasz potrzebne składniki pokarmowe. Pomaga Ci to także zwalczyć skurcze nóg.

Możliwe powiązania z astmą u dzieci

Warto też zauważyć, że od dziesięcioleci mówi się o prawdopodobnym powiązaniu pomiędzy bezkwaśnością a astmą dziecięcą. Astma dziecięca często wywoływana jest przez alergie pokarmowe. Źle trawione jedzenie jest gorzej tolerowane, co prowadzi do ryzyka wystąpienia alergii, a co za tym idzie – astmy. Podczas badania prowadzonego w latach trzydziestych ubiegłego wieku wykazano, że 80% dzieci chorujących na astmę cierpiało też na achlorhydrię. Kiedy ich żołądki były bardziej dojrzałe i produkowały więcej kwasu, astma zanikała. Te dzieci, które mają problemy z przyswajaniem składników pokarmowych, są też znacznie szczuplejsze od innych. Zalecane jest więc leczenie ich w sposób opisany powyżej.

Najczęstszą przyczyną alergii jest oczywiście mleko i nabiał.

Życzę zdrowia!
Jean-Marc Dupuis

PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.

******************************************

Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.

Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.

Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.

******************************************

Komentarze

Nie Ważne 2013-10-19 11:47
Ciekawe, że wiele osób ma te objawy przy nadkwasocie.
lolo 2013-11-03 21:33
Ja miałem skurcze nóg i okazało się że jak zacząłem się leczyć na cukrzycę to skurcze minęły.
aga 2015-03-04 17:21
Najwazniejsze jest zdiagnozowanie choroby bo ,jak wyzej,wiele tych samych objawow moze pasowac do kilku chorob a niewlasciwe leczenie zaszkodzi a choroba nie zniknie.Mam przyklad w rodzinie-moj tato od kilkunastu dni pielgzrzymuje od lekarzy do szpitali ,wszedzie go odsylaja bo raz "zdiagnozowany"przez 1 lekarza nie pasuje innym ,a cierpi jak cierpial i jest u kresu sil.Kompletnie nietrafiona diagnoza spowodowala znaczny spadek na wadze i skrajne wyczerpanie organizmu,nie mowiac o potwornym bolu.Wreszcie dzis jest!Dna moczanowa,a nie mozna tak bylo od razu?Wazne sa przede wszystkim badania laboratoryjne i to nie tylo podstawowe.Jest wiele mozliwosci analizy krwi w wielu kierunkach i zazwyczaj dzieki ni lekarz nie musi zgadywac jesli nie jest pewien na jaka chorobe cierpi pacjent,ale niestety-niewielu lekarzy wspolpracuje z analitykami i diadnostami w laboratoriach a to blad,duzy!W iec domagajmy sie analizy krwi bo ona powie wszystko nawet pacjentowi ktory spojrzawszy na wyniki zorientuje sie jakie normy sa przekroczone ,nie mowiac juz o lekarzu! Pozdrawiam Aga
Ewa 2015-12-15 20:40
Przy skurczach nóg warto pomyśleć o uzupełnieniu niedoborów magnezu oraz o ciepłych okładach, które pozwalają rozluźnić mięśnie. Warto zastosować do takich okładów kompresy (...), które długo utrzymują temperaturę i można je stosować zarówno na zimno jak i na ciepło.
Jola 2016-06-10 10:12
Mój mąż miewał straszne kurcze nóg w nocy .Nie pomagało łykanie magnezu czy potasu.Okazało się ,że winowajcą był lek na obniżenie trójglicerydów.Zmagał się z tym trzy lata ,tylko dlatego ,że lekarz nie zlecał mu badań kontrolnych na poziom ck w surowicy. Dla mężczyzn norma to55-370 U/l.u niego wyszło 1300.Odstawiwszy lek kurcze minęły ,ale poziom trójglicerydów niestety skoczył do góry.Teraz chcąc mieć w normie trój-dy musi przejść na dietę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Ulubiona roślina lekarzy starszej daty

Jeszcze dziś wielu lekarzy starszej daty radzi pacjentom spożywanie karczocha jako najskuteczniejszego środka przy... czytaj więcej

Czerwone mięso: więcej chorób jelit

W XX wieku znacznie zwiększyła się częstotliwość występowania chorób jelit (nowotworów i stanów zapalnych układu trawiennego... czytaj więcej

Jak natura Cię wyselekcjonowała?

Jesteś owocem milionów lat selekcji naturalnej. Dużo wcześniej, zanim jeszcze wymyśliliśmy pestycydy, zanieczyszczenie rtęcią,... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Akceptuję regulamin, politykę prywatności i politykę plików cookies (więcej)

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz na otrzymywanie powiadomień e-mail (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.