×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Poznaj mity żywieniowe. Pobierz bezpłatny raport: "10 największych kłamstw o odżywianiu"!

Sprawdź:

  • czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
  • co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
  • jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Opublikowano dnia: 2017-06-22

Nowa kurkumina: o 185 razy silniejszym działaniu

Jeśli tylko choć trochę interesują Cię szczegóły medycyny naturalnej, z pewnością słyszałeś już o kurkumie.

Tę przyprawę korzenną rodem z Indii, której poświęcono 10 000 badań i wykazano ponad 600 zalet, wielu uważa za najlepsze naturalne lekarstwo, wraz z witaminą D.

Trzeba przyznać, że naukowe dowody jej działania robią wrażenie:

  • kurkuma zwalcza nowotwory, chorobę Alzheimera i cukrzycę,
  • łagodzi dolegliwości reumatyczne i problemy z trawieniem,
  • zapobiega chorobom serca i tętnic.

A zatem wybitną zaletą tej cudownej przyprawy jest przeciwdziałanie poważnym chorobom, w tym dwóm najczęstszym przyczynom zgonów (jakimi są nowotwory i choroby kardiologiczne).

Ale do tego trzeba na pewno wiedzieć, co się kupuje. Dziś kurkumę można znaleźć praktycznie wszędzie i pod wieloma postaciami: w proszku, jako sok, w postaci suplementów diety…

Ale różna jest skuteczność tych produktów.

Różnica pomiędzy skutecznością zwykłej kurkumy, do kupienia w większości sklepów, a skutecznością kurkumy nowej generacji, o której dziś opowiem, jest 185-krotna!

Jest więc niezwykle ważne, by dobrze wybrać swoją kurkumę, gdyż jej właściwości są naprawdę cudowne, poczynając od działania antynowotworowego.

Najlepsza przyprawa antynowotworowa

Aby odkryć antynowotworowe zalety kurkuminy (aktywnego składnika kurkumy, która jest korzeniem), naukowcy wyszli od tego zaskakującego spostrzeżenia.

W Europie, jak prognozują to statystyki, co drugi mężczyzna i co trzecia kobieta zachorują w ciągu swojego życia na raka. Wśród tych nowotworów, najczęściej spotykane to rak okrężnicy, rak piersi, rak prostaty i rak płuca.

Ale odkryto, że w Indiach występowanie tych nowotworów jest dziesięciokrotnie rzadsze niż w Europie!

Rak prostaty praktycznie tam nie występuje!

Po latach badań naukowcom udało się rozwikłać tę tajemnicę. Doszli do wniosku, że to prawie cudowne zjawisko wynikało, przynajmniej częściowo, z obfitości wykorzystania kurkumy w kuchni indyjskiej.

Dzięki badaniom, poznaliśmy mechanizmy leżące u źródła antynowotworowych właściwości kurkumy. Prof. Philippe Chollet, onkolog z Ośrodka Jean-Perrin w Clermont-Ferrand, tłumaczy, że kurkumina działa jako czynnik zapobiegający nowotworom.

Są to, po pierwsze, właściwości proapoptotyczne, którym kurkumina zawdzięcza tę moc. Apoptoza to ni mniej ni więcej tylko samobójstwo komórek nowotworowych. Dzięki niej organizm pozbywa się groźnych komórek, które rozmnażają się w sposób niekontrolowany i tworzą guzy.

Kurkuma odgrywa tu rolę odkurzacza dla groźnych komórek, wyjaśnia prof. Bommelaer. Dokładniej rzecz biorąc, kurkumina hamuje rozwój komórek nowotworowych1 i pomaga organizmowi je eliminować2.

W szpitalu w Clermont-Ferrand naukowcy-onkolodzy i zespół lekarzy prowadzą unikalne doświadczenie we Francji. Od 2013 r. łączą podawanie kurkuminy z konwencjonalnym leczeniem nowotworów, w szczególności nowotworów piersi i prostaty w najbardziej zaawansowanych stadiach.

Czy kurkuminę wkrótce będą przepisywać wszyscy onkolodzy?

Zdaniem szefa wydziału w Regionalnym Ośrodku Walki z Rakiem w Clermont-Ferrand, kurkuminę wykorzystuje się w celu poprawy skuteczności chemioterapii oraz zmniejszenia jej skutków ubocznych (nudności, biegunka, zmęczenie, dolegliwości bólowe, utrata wagi…)3.

Wszystkie badania do dnia dzisiejszego wykazały, że kurkumina nie jest groźna i że jest bardzo dobrze tolerowana, nawet w dużych dawkach.

Antynowotworowe działanie kurkuminy jest tak obiecujące, że wielu badaczy jest przekonanych, że w następnych latach, po opublikowaniu innych badań klinicznych, kurkuminę będą przepisywali wszyscy onkolodzy na wszelkie rodzaje raka.

Oprócz działania antynowotworowego, kurkumina wykazała również spektakularne wyniki w walce z innymi chorobami.

Silniejsza niż ibuprofen na bóle reumatyczne

Prawdopodobnie wiesz już, że reumatyzm w dużej mierze wynika ze stanu zapalnego. Kurkumina działa w samym sercu stawów, gasząc pożar wywołany przez stan zapalny4.

Badanie przeprowadzone w 2014 r. na grupie 40 osób cierpiących na chorobę zwyrodnieniową kolana wykazało, że suplementacja kurkuminy w dawce 1 500 mg dziennie przez 6 tygodni zmniejszała dolegliwości bólowe w kolanie.

Osoby te z większą łatwością wykonywały swoje codzienne czynności, jak schodzenie i wchodzenie po schodach, prowadzenie samochodu, robienie zakupów, wstawanie z łóżka, sprzątanie5

Jeszcze inne badanie wskazało, że kurkuma jest również bardziej niż ibuprofen skuteczna przeciwko chorobie zwyrodnieniowej stawów, a nie ma niebezpiecznych niepożądanych skutków ubocznych (ibuprofen może doprowadzić do perforacji żołądka)6.

Kurkumina gasi pożar w Twoich jelitach

Badania wykazały, że kurkumina ułatwia trawienie i łagodzi zaburzenia jelitowe, nawet te poważne.

W przypadku osób cierpiących na zespół jelita drażliwego, kurkumina stymuluje mobilność jelitową i fermentację pokarmów przez mikroflorę jelitową7. Działanie to pozwala zmniejszyć objawy w 67% przypadków, zgodnie z jednym z badań8.

Dzięki swojemu działaniu przeciwzapalnemu kurkumina łagodzi również chorobę Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Jej skuteczność można zaobserwować już po dwóch miesiącach suplementacji9. Dzięki temu działaniu zmniejsza się ryzyko pogorszenia się stanu zdrowia (rak okrężnicy, niedrożność jelit).

Zbawienna dla serca i delikatnych tętnic

Liczne badania kliniczne wykazały zbawienne działanie kurkuminy w chorobach układu krążenia.

Jedno z nich przeprowadzono na 121 osobach, które poddano wcześniej zabiegowi pomostowania tętnic wieńcowych. Wiadomo, że osoby te są o wiele bardziej narażone na ryzyko zawału serca.

Wyniki wykazały, że spożycie kurkuminy przed zabiegiem pozwoliło zmniejszyć o 56% ryzyko zawału serca10.

Hamuje starzenie się mózgu

Oprócz ochrony serca, kurkumina spowalnia starzenie się mózgu i zapobiega chorobie Alzheimera. Skąd to wiadomo?

Tak jak w przypadku raka, występowanie choroby Alzheimera jest czterokrotnie niższe w Indiach w porównaniu z państwami zachodnimi. Jedno z badań potwierdziło nawet to, że osobami spożywającymi najwięcej kurkumy były te, które były najmniej dotknięte chorobą Alzheimera11.

Wykazano, że przeciwutleniające i przeciwzapalne właściwości kurkuminy zapewniały ochronę neuronów12. Ale, co ciekawsze, pewne badania wykazały również, że kurkumina zmniejsza powstawanie płytek amyloidowych oraz zwłóknienie neuronów, a są to dwa czynniki związane z chorobą Alzheimera13. Kurkumina wspiera również mózg w powstawaniu nowych neuronów14.

Jeszcze nie poznaliśmy prawdziwego potencjału kurkuminy!

Pomimo przeprowadzenia dotychczas wielu badań, naukowcy są zdania, że pole działania kurkumy poznano tylko częściowo. Innymi słowy, niektóre zalety pozostają jeszcze nieodkryte.

Ponieważ stan zapalny odgrywa istotną rolę w większości chorób przewlekłych, naukowcy uważają, że przeciwzapalne właściwości kurkuminy mogą nieść nadzieję kolejnym milionom pacjentów.

Na przykład osobom dotkniętym chorobami neurodegeneracyjnymi (demencja, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona), chorobami płuc, chorobami autoimmunologicznymi (stwardnienie rozsiane, toczeń, twardzina) oraz guzami (złogi komórkowe)15.

A jeśli chodzi o koszty takiego leczenia, to cena kurkumy w porównaniu z cenami konkurencyjnych lekarstw i leczenia jest niska. To prezent od przyrody dla nas wszystkich.

Ale, jak już powiedziałem, kurkumina kurkuminie nierówna.

Różne kurkuminy

Problem z kurkumą dostępną w sklepach spożywczych polega na tym, że nie zawiera ona zbyt wiele kurkuminy, czyli leczniczego aktywnego składnika. Musiałbyś pochłaniać ogromne ilości, aby poczuć jej działanie.

Ponadto, kurkumina nie jest łatwo przyswajalna przez organizm. W naturalnej postaci organizm usuwa ją błyskawicznie. Mówi się, że nie jest zbyt biodostępna. To ogranicza jej skuteczność16.

Opracowano więc wiele technik, by zwiększyć jej przyswajalność: oczyszczanie, dodatek piperyny (aktywny wyciąg z czarnego pieprzu), nanoemulsja czy łączenie z fosfolipidami. Techniki te pozwoliły zwiększyć aż 29-krotnie biodostępność kurkuminy. Te pierwsze postępy były zachęcające, ale niewystarczające z leczniczego punktu widzenia.

Odkrycie, które zmieniło wszystko

W badaniach klinicznych, w których wykazano lecznicze działanie kurkuminy, wykorzystywano do 12 gram kurkuminy dziennie, co odpowiada dawce ponad 20 kapsułek żelowych suplementu diety, jakim była kurkumina pierwszej generacji (o której opowiedziałem).

Na szczęście, badacze z Uniwersytetu w Stuttgarcie w Niemczech opracowali w 2014 r. rewolucyjny proces polegający na „zamykaniu” kurkuminy w cząsteczkach kwasów tłuszczowych.

To zdumiewające osiągnięcie technologiczne pozwoliło zwiększyć biodostępność, a zatem i skuteczność tej nowej postaci kurkuminy 185-krotnie w porównaniu z kurkuminą klasyczną17!

Opatentowany preparat

Ta nowoczesna postać kurkuminy została opatentowana pod nazwą NovaSol® Curcumin. To najsilniejsza na świecie kurkumina.

Potrzebujesz tylko 2 kapsułek żelowych dziennie (1 000 mg), aby przyjąć odpowiednik 11 g kurkuminy klasycznej, czyli leczniczą dawkę zalecaną przez specjalistów.

NovaSol® Curcumin wykorzystano w badaniu klinicznym, w którym uczestniczyli pacjenci z guzem mózgu. Wyniki wykazały, że zaledwie po 4 dniach suplementacji wykrywalne ilości kurkuminy pojawiały się wewnątrz guza, wpływając na jego metabolizm energii18.

Tę samą skuteczność można stwierdzić także w przypadku innych problemów zdrowotnych, w których już wcześniej wykazano zalety kurkuminy: choroby zwyrodnieniowej stawów, bólów mięśniowych, zespołu jelita drażliwego, choroby Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, zwiększonego ryzyka sercowo-naczyniowego (zawał serca, udar mózgu…), choroby Alzheimera, cukrzycy, nadciśnienia, otyłości, depresji, zaburzeń wątroby, wrzodów, łuszczycy, osłabienia odporności.

Zażywając NovaSol® Curcumin, unikasz również ryzyka związanego z preparatami zawierającymi piperynę, czyli składnik, który może wchodzić w reakcję z niektórymi lekarstwami oraz na dłuższą metę mieć niekorzystne działanie na ścianę jelita, prowadząc do alergii pokarmowych, nietolerancji, a nawet reakcji autoimmunologicznych. Unikasz również zwiększonego ryzyka alergii związanych ze stosowaniem kurkuminy zmieszanej z liposomami pochodzenia sojowego (z lecytyny soi).

Jak zaopatrzyć się w tę superpotężną kurkuminę i się nie zrujnować?

Preparaty zawierające Novasol® Curcumin są przystępne w porównaniu z preparatami zawierającymi zwykłą kurkuminę.

Nowatorski proces produkcji nie jest tak kosztowny i ta superpotężna kurkumina pozostaje w zasięgu większości z nas, nie grożąc zrujnowaniem.

Trudno jednak znaleźć ten preparat w związku z jego niedawnym odkryciem. Niewielu dystrybutorów go oferuje, a wśród lekarzy i farmaceutów wielu o nim jeszcze nawet nie słyszało. Znaną marką oferującą ten preparat jest Solgar – 1 opakowanie wystarcza na 30 dni (800 mg/dziennie), dostępny w sklepach ze zdrową żywnością lub w Internecie. We Francji znaną marką jest Cell’Innov – 1 opakowanie na 30 dni (1 000 mg/dziennie) – dostępny jedynie w Internecie.

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

******************************************

Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.

Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.

Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.

---

Źródła:

1) Ann-Lii Cheng et al., «Phase I clinical trial of curcumin, a chemopreventive agent, in patients with high-risk or pre-malignant lesions», Anticancer Res 21, no 4B (2001): 2895–2900.

2) Zhen-Yu He et al., «Upregulation of p53 expression in patients with colorectal cancer by administration of curcumin», Cancer investigation 29, no 3 (2011): 208–213.

3) Mathilde Bayet-Robert et al., «Phase I dose escalation trial of docetaxel plus curcumin in patients with advanced and metastatic breast cancer», Cancer biology & therapy 9, no 1 (2010): 8–14.
Veena S. Ghalaut et al., «Effect of imatinib therapy with and without turmeric powder on nitric oxide levels in chronic myeloid leukemia», Journal of Oncology Pharmacy Practice 18, no 2 (2012): 186-190.

Gianni Belcaro et al., «A controlled study of a lecithinized delivery system of curcumin (Meriva®) to alleviate the adverse effects of cancer treatment», Phytotherapy Research 28, no 3 (2014): 444-450.

Yunes Panahi et al., «Adjuvant Therapy with Bioavailability-Boosted Curcuminoids Suppresses Systemic Inflammation and Improves Quality of Life in Patients with Solid Tumors. A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trial», Phytotherapy Research 28, no 10 (2014): 1461-1467.

4) S. Julie et M. T. Jurenka, «Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent», Alternative medicine review 14, no 2 (2009).

5) Panahi et al., «Curcuminoid Treatment for Knee Osteoarthritis. A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trial», Phytotherapy Research 28, no 11 (2014): 1625-1631.

6) Vilai Kuptniratsaikul et al., «Efficacy and safety of Curcuma domestica extracts compared with ibuprofen in patients with knee osteoarthritis: a multicenter study», Clin Interv Aging 9 (2014): 451–8.

7) Akito Shimouchi et al., «Effect of dietary turmeric on breath hydrogen», Digestive diseases and sciences 54, no 8 (2009): 1725–1729.

8) Rafe Bundy et al., «Turmeric extract may improve irritable bowel syndrome symptomology in otherwise healthy adults: a pilot study», Journal of Alternative & Complementary Medicine 10, no 6 (2004): 1015–1018.

9) Peter R. Holt, Seymour Katz, et Robert Kirshoff, «Curcumin therapy in inflammatory bowel disease: a pilot study», Digestive diseases and sciences 50, no 11 (2005): 2191–2193.

10) Wanwarang Wongcharoen et al., «Effects of curcuminoids on frequency of acute myocardial infarction after coronary artery bypass grafting», The American journal of cardiology 110, no 1 (2012): 40–44.

11) Tze-Pin Ng et al., «Curry consumption and cognitive function in the elderly», American journal of epidemiology 164, no 9 (2006): 898–906.

12) Pamela E Potter, «Curcumin: a natural substance with potential efficacy in Alzheimer’s disease», Journal of Experimental Pharmacology 5 (2 mai 2013): 23â31, doi:10.2147/JEP.S26803.

13) Fusheng Yang et al., «Curcumin inhibits formation of amyloid β oligomers and fibrils, binds plaques, and reduces amyloid in vivo», Journal of Biological Chemistry 280, no 7 (2005): 5892–5901.

14) So Jung Kim et al., «Curcumin stimulates proliferation of embryonic neural progenitor cells and neurogenesis in the adult hippocampus», Journal of Biological Chemistry 283, no 21 (2008): 14497–14505.

15) Bharat B. Aggarwal, «Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases», The International Journal of Biochemistry & Cell Biology, 41 (2009), 40-59.

16) Jurenka J.S., «Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa. A review of preclinical and clinical research », Alternative Medicine Review, vol. 14, n° 2, 2009.

17) Christina Schiborr et al., «The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes», Molecular nutrition & food research 58, no 3 (2014): 516–527.

18) Stephan Dützmann et al., «Intratumoral Concentrations and Effects of Orally Administered Micellar Curcuminoids in Glioblastoma Patients», Nutrition and Cancer 68, no 6 (2016): 943–948.

---

Komentarze

Wiola 2017-06-22 08:26
Bardzo nie lubię, gdy robi się ludziom wodę z mózgów. Proszę, zastanówcie się: skoro w Indiach zachorowalność na choroby degradacyjno-cywilizacyjne jest dużo mniejsza niż w Europie Zachodniej, to znaczy, że kurkumina zawarta w kurkumie (przyprawie), MUSI mieć dobrą biodostępność. Naturalnie gotowe, "ulepszone" 185 krotnie, żelkowe i czort wie z czym jeszcze w zestawie suple, wg producentów, muszą być ich zdaniem lepsze. Przecież człek chory, zdesperowany, zrobi wszystko, by ratować swoje zdrowie i życie. Nawet przepłaci. I o tym wiedzą wszyscy producenci, nie tylko suplementów. Lepiej podążać za głosem natury i kuchni hinduskiej, i stosować te smaczną przyprawę tak często, jak tylko się da. I to za grosze.
Czarownik 2017-06-22 11:28
Nie do konca tak z ta biodosyepnoscia z tej firmy Novasol. Polecam artykul na temat badan ktore przeprowadzili, ale ktorych na pubmedzie jeszcze nie ma https://www.superfoodly.com/novasol-curcumin-review-study/
Halina Moscicki 2017-06-22 17:06
Pardzo prosze o podanie mi gdzie moge kupic w Stanach mieszkam w N.Y. NovaSol Curcumin tutaj niema sklepow Solgar, moze wiecie jak kupic przez internet, ale nie wszyscy wysylaja za granice.Dlamnie to byloby b.pomocna.Dziekuje.
Tycjan 2017-06-23 09:56
Bardzo proszę, aby autor artykułu o kurkuminie zapoznał się z tym: https://www.superfoodly.com/novasol-curcumin-review-study/ i napisał wyjaśnienie/sprostowanie

Bo biodostępność jej to ściema...chyba lepiej dodawać do potraw i nie wierzyć koncernom..
Zbigniew 2017-06-23 10:37
Pani Halino, ja zamówiłem to: (...)

Niestety, sprzedawca wysyłkę tylko na Europę robi, ALE proszę do niego napisać, może zrobi wyjątek i do USA nada?... Pozdrawiam i życzę powodzenia :)
Arths 2018-07-09 19:13
@Wiola

Pani trochę myli dwie rzeczy: kurkumę i kurkuminę. Kurkuma to przyprawa, która zawiera kurkuminę ( 3-5% masy ), ale NIE TYLKO kurkuminę. Za lecznicze efekty w przypadku kurkumy (przyprawy) odpowiadają prawdopodobnie inne substancje, bo kurkumina ma tragiczną farmakokinetykę i nie jest w stanie pozostać w organizmie na wystarczająco długi czas, by wywołać terapeutyczny efekt (okres półtrwania to kilka minut?).

Stąd pani logika jest chybiona i kurkumina NIE MUSI mieć dobrej biodostępności (bo jej nie ma).

A tak na marginesie proszę zwrócić uwagę jak hindusi przygotowują potrawy: są tłuste (kurkumina jest lipofilna = zwiększenie przyswajalności), stosuje się tam inne przyprawy jak pieprz - piperyna zwiększa biodostępność kurkuminy (i nie tylko tej substancji) o ok. 2000% wg badań, jednak pewnym kosztem. Kosztem tym jest inhibicja mechanizmu glukuronidacji, czyli pozbawia się wątrobę jej głównego mechanizmu wydalania toksyn.

Poza tym proszę nie mylić przyswajalności z aktywnością biologiczną, bo oprócz tego że coś się przyswaja, to musi mieć też odpowiednio dobrą farmakokinetykę (AUC, Cmax, Tmax, half-life), czyli pozostać w organizmie wystarczająco długo, by wywołać mierzalny efekt biologiczny.

Kurkumina nie dość, że jest bardzo niestabilna w naszym układzie pokarmowym - ulega degradacji w pH od 7 lub wyższym w kilka minut do glukuronidów i siarczanów (przypominam, pH jelit gdzie są przyswajane składniki odżywcze jest silnie zasadowe), to jeszcze jest praktycznie natychmiast usuwana z organizmu na drodze wspomnianej glukuronidacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Dzięki tej witaminie starsze myszy młodnieją i szybciej biegają

Badaczom z Politechniki Federalnej w Lozannie (Szwajcaria) udało się odmłodzić mięśnie i mózg starszych myszy oraz sprawić, by mogły... czytaj więcej

Te krowy karmione są… cukierkami!

Mięso produkowane w USA jest pełne hormonów, GMO i... no właśnie. Odkąd znaczna część kukurydzy wykorzystywana jest do produkcji... czytaj więcej

Przyczyna skurczów nóg

Skurcze nóg (w terminologii medycznej określane jako kurcze nóg) powodują bardzo osobliwy ból: bardzo intensywny,... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o rabatach i aktualnej ofercie (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.