Sprawdź:
- czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
- co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
- jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?
Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.
A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.
Kawa jest jak polityka. Możesz być za, możesz być przeciw; denerwujesz się, kiedy spotykasz osobę, która ma inne zdanie. I rzadko zmieniasz swoje.
Pięć lat temu byłem zdecydowanym wrogiem kawy.
Przeczytałem gdzieś, że kawa blokuje trawienie. Wypita po posiłku pozwala uniknąć popołudniowej senności, ponieważ, zwyczajnie, posiłek pozostaje w żołądku!
A zatem kawa pomagała uniknąć drzemki, ale powodowała także wzdęcia, gazy i niewłaściwe wchłanianie składników pokarmowych wywołane nieprawidłowym trawieniem.
Ponadto, byłem przekonany, że jako środek pobudzający kofeina zaburza sen oraz powoduje, że ludzie są pobudzeni, agresywni. Myślałem, że zbyt wiele kawy w biurze to źródło konfliktów, braku koncentracji, pochopnych decyzji.
A zatem starałem się unikać, o ile to tylko możliwe, kawy. I bez żalu rezygnowałem również z korzyści związanych z zawartymi w niej przeciwutleniaczami czy też ze stymulującym intelekt działaniem.
Ale z wiekiem, człowiek się zmienia…
Dlatego, w związku z coraz większą liczbą badań naukowych na ten temat, zmieniłem zdanie.
Jakiś czas temu podsumowałem wszystko, co na chwilę obecną wiemy o kawie1. Wniosek był prosty: korzyści płynące z picia kawy przewyższają jej wady. Jeśli lubisz kawę, możesz bez zastanowienia pić trzy do czterech filiżanek dziennie.
Nie będę tu wygłaszał kolejnego "wykładu" na temat kawy. Ale mimo wszystko chcę podkreślić, że przeprowadzone zostało nowe i bardzo obszerne badanie, które jeszcze raz potwierdziło, że w umiarkowanych ilościach kawa jest doskonała.
To badanie opublikowane w czerwcu w piśmie naukowym Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety.
Naukowcy z Uniwersytetu w Ulster skompilowali wyniki 1277 poważnych badań naukowych poświęconych kawie, przeprowadzonych w okresie od 1970 r. do dnia dzisiejszego.
******************************************
sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz
90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!
Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!
Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia
W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.
******************************************
Wnioski: „dobroczynne lub neutralne skutki picia kawy w umiarkowanych ilościach przez osoby dorosłe wyraźnie przewyższają zagrożenia związane z jej piciem” w przypadku problemów zdrowotnych, tj.:
Po tych dobrych wieściach muszę Ci jednak także przekazać prawdę, którą niekoniecznie chciałbyś usłyszeć:
Dobroczynne działanie kawy dotyczy samej kawy jako takiej, czarnej, bez cukru, śmietanki, mleka i drobnych przyjemności do kawy typu ciasteczko, czekoladka czy ciasto. Z wyjątkiem kostki gorzkiej czekolady z przynajmniej 70% zawartością kakao.
Nie mówimy tu więc o „kawie dla łasuchów”, która od kilku lat święci triumfy w restauracjach. Nie ma mowy o ciasteczkach owsianych, brownie, serniczku czy szarlotce ładnie wyglądających z filiżanką kawy.
Wiem, że trudno to przyjąć, ale taka jest przykra prawda.
Na pocieszenie dodam jednak, że to tylko kwestia przyzwyczajenia. Jeśli przymusisz się do picia kawy bez mleka i cukru, na początku będzie Ci trudno.
Ale wierzę, że w końcu polubisz smak małej czarnej oraz bardzo gorzkiej czekolady, na początku tak trudny do zniesienia. Mówię o tym z doświadczenia.
I nie tylko polubisz, ale dojdziesz również do wniosku, że ten smak daje więcej przyjemności niż smak cukru i śmietanki.
To smak, który ma więcej charakteru, mocy, ale także pewną łagodność i przede wszystkim subtelność. Docenisz różne gatunki kawy i czekolady, tak, jak dobre wino.
Na początku wcale nie będzie łatwo, ale uwierz mojemu doświadczeniu: gra jest warta świeczki. To dla Ciebie nowe wyzwanie i miejsce do odkryć. Skorzystaj z niego! W końcu żyje się tylko raz!
Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis
PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.
******************************************
NOWOŚĆ. Tajemnice bycia młodym do późnej starości: niesamowity jest obecny postęp w dziedzinie medycyny przeciwstarzeniowej (Anti-Aging)! Teraz możesz korzystać z tych osiągnięć, stosując się do porad dra Thierry’ego Hertoghe’a, założyciela Światowego Stowarzyszenia Medycyny Anti-Aging. Przejdź tutaj.
Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.
Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.
Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.
---
Źródła:Journal Reference: L. Kirsty Pourshahidi, Luciano Navarini, Marino Petracco, J.J. Strain. A Comprehensive Overview of the Risks and Benefits of Coffee Consumption. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 2016; 15 (4): 671 DOI: 10.1111/1541-4337.12206
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1541-4337.12206/abstract;jsessionid=27D06D0D5157741D21A26F295CD124E2.f01t02
1) Por. newsletter Poczta Zdrowia „Koza odkrywa cudowne lekarstwo”
https://www.pocztazdrowia.pl/artykuly/koza-odkrywa-cudowne-lekarstwo
---
Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.