×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Pobierz bezpłatnie świąteczny raport: Cynamon - przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Dowiesz się:

  • jakie właściwości lecznicze ma cynamon,
  • jaki rodzaj cynamonu wybrać i w jakiej postaci,
  • do jakich potraw stosować tę przyprawę, aby wzbogacić smak i nie stracić jej cennych właściwości.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2015-05-19

Nowinki z Sycylii

Po zaledwie tygodniu spędzonym w kwietniu na wakacjach na Sycylii, stwierdzam, że nie sposób jest tu znaleźć pomidory, które nadawałyby się do zjedzenia.

Są one równie twarde, wodniste i bez smaku jak te, które można dostać w hipermarketach na przedmieściach innych europejskich miast. Podobnie sprawy mają się z cukinią, bakłażanami i innymi warzywami.

******************************************

Aż w 80% Twój stan zdrowia zależy od...

sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz

90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!

Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!

Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia

W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.

******************************************

„Jaki jest więc sens w podróżowaniu, skoro wszędzie znajdujemy to samo niesmaczne  jedzenie?” – narzekali znajomi, których poznałem w hostelu.

Jaki jest więc sens?

Aby spojrzeć na sytuację trzeźwym okiem, należy przypomnieć sobie podstawowe zasady, jakimi rządzi się natura!

Nie da się znaleźć smacznych pomidorów w kwietniu

Pomidory nigdy nie są dojrzałe w kwietniu, nawet w krajach śródziemnomorskich, w których pogoda jest zazwyczaj łagodniejsza niż w innych częściach Europy (co nie oznacza, że jest wtedy ciepło).

Podczas mojego pobytu w Palermo na Sycylii wczesną wiosną było zaledwie 6ºC! Na ulicach tylko turyści chodzili w krótkich spodenkach. Sycylijczycy z kolei mieli na sobie kurtki i czapki, i całkiem słusznie, ponieważ wiał silny wiatr.

Pomidory, podobnie jak bakłażany, pochodzą z rodziny roślin psiankowatych i wywodzą się z Ameryki Południowej. Początkowo były przyzwyczajone tylko do klimatu, w którym przez cały rok jest wilgotno i ciepło. Aby prężnie rosnąć, potrzebują one temperatury powyżej 15ºC w nocy i 25ºC w ciągu dnia, a obumierają w temperaturze niższej niż 2º C. Z kolei bakłażan przestaje rosnąć w temperaturze niższej niż 12ºC.

To jeszcze nie wszystko. Pomidory potrzebują długich godzin na słońcu (17 – 18 godzin dziennie), co na naszej szerokości geograficznej jest możliwe tylko w lipcu.

W warunkach europejskich można znaleźć smaczne pomidory, ale potrzeba odrobiny cierpliwości – od momentu zasiewu do pierwszych zbiorów powinno upłynąć od pięciu do sześciu miesięcy.

Pomidory z czasów naszych dziadków

Sprawę należy postawić jasno – dawniej pomidory były faktycznie smaczniejsze i zdrowsze niż dziś, ale nie zawsze dostępne.

Sezon był bardzo krótki. Przez kilka tygodni można było delektować się słodkimi, soczystymi, rozpływającymi się w ustach pomidorami. Jednak było ich tak dużo, że aby uniknąć marnotrawstwa, suszono je lub (stosunkowo niedawny wynalazek) produkowano z nich konserwy.

Wyśmienite odmiany z dawnych lat gniły tak szybko, że trzeba było je zjeść najlepiej w dniu zerwania. Nie pozwalało to na ich transportowanie w ciężarówkach czy rozprowadzanie w supermarketach.

Nikt jednak nie oczekiwał, że w kwietniu (ani nawet w maju) znajdzie pyszne pomidory na straganie. Nawet na Sycylii.

W dzisiejszych czasach cieplarnie pozwalają wydłużyć sezon. Istnieją także szklarnie ze specjalnym naświetleniem, dzięki któremu pomidory rosną nawet zimą.

Jednak w momencie, kiedy zaczyna się pomagać naturze i hodować pomidory w cieplarniach lub specjalnie naświetlanych pomieszczeniach, niezależnie od tego, czy to w Holandii, czy na Sycylii, nie będą one miały takiego smaku i soczystości jak pomidory dojrzewające naturalnie w lipcowym lub sierpniowym słońcu w ogrodzie.

Nie można więc mieć za złe Sycylijczykom, że ich pomidory nie smakują najlepiej w kwietniu. Warto wrócić w lipcu lub sierpniu, choć z drugiej strony o tej porze rzesze turystów i skwar mogą dać się we znaki.

Dlatego też wszystkim tym, którzy mają taką możliwość, gorąco polecam uprawianie własnego warzywniaka. To jedyny niezawodny sposób na łatwy dostęp do wyśmienitych pomidorów (o ile grządek nie zaatakuje zaraza).

Niezwykła anegdota o pomidorach z cieplarni

Skoro jesteśmy przy pomidorach szklarniowych, pozwolę sobie przytoczyć krótką anegdotę.

Inżynierowie specjalizujący się w agronomii, którzy wpadli na pomysł uprawiania pomidorów w szklarni na uprawach bezglebowych, zauważyli, że rozwój upraw zależy od właściwego „zawiązywania się” owoców, to znaczy prawidłowego powstawania małych owoców zaraz po kwitnięciu rośliny.

Im więcej owoców zawiązuje się na początku, tym więcej pomidorów otrzyma się na końcu. Wszystko wydaje się logiczne.

Od czego zależy zawiązywanie się owoców? Od zapylenia. Im lepiej zapylona roślina, tym więcej daje małych owoców. To również wydaje się oczywiste.

To, co następuje potem, brzmi jak historia z filmu science fiction:

Aby wspomóc zapylanie w szklarniach, inżynierowie wprowadzili złożone rozwiązania, dzięki którym kwiaty wprowadzano w stan wibracji, aby zwiększyć pylenie. Wynaleziono specjalne maszyny wibrujące napędzane elektrycznością oraz systemy intensywnej wentylacji. Aż pewnego dnia jeden z nich, całkiem niedawno, odkrył nową metodę, która przebiła wszystkie poprzednie, a było nią użycie… trzmiela.

Według Wikipedii stanowiło to moment przełomowy: „latające dookoła kwiatów trzmiele okazały się o wiele skuteczniejsze niż metody mechaniczne”1! Kolejna kwestia poruszana w tym artykule:

„Ta metoda wymaga ograniczenia zużycia środków owadobójczych. Jeśli nie dojdzie do zapylenia, zawiązywanie się owoców można stymulować za pomocą hormonów, a dokładniej auksynów”.

Nie dość, że jemy kurczaki faszerowane hormonami, to teraz przyszła pora na pomidory... Żyjemy w przedziwnych czasach.

Pomidor – zagraniczny gość we Włoszech

W dzisiejszy czasach uważa się za oczywistość, że we Włoszech można znaleźć smaczne pomidory, ale z punktu widzenia historycznego można uznać to za nowość.

Pomidory pochodzą z odległych zakątków globu. Do Europy dotarły dopiero w XVI wieku dzięki dzielnym marynarzom, którzy odważyli się przemierzyć Atlantyk i spróbować szczęścia na nieznanych wówczas wybrzeżach Ameryki.

Co więcej, pomidory rosły z drugiej strony kontynentu (od strony Pacyfiku) i trzeba był aż pół wieku, aby dotarły do Hiszpanii, a następnie do Włoch.

Starożytni Rzymianie nie znali więc pomidorów. Pomidory mają swój udział w dolce vita nie tylko ze względu na walory smakowe. Zawierają one również cenny składnik, który działa ochronnie na prostatę.

Pomidory korzystnie wpływają na prostatę

Zawierają one pigment, który zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty. Jest nim likopen.

Organizm przyswaja pomidory o wiele lepiej po ugotowaniu, ponieważ gotowanie, rozszczepiając komórki roślinne, uwalnia substancje odżywcze.

Likopen jest czerwonym pigmentem. Występuje również w arbuzie i czerwonym grejpfrucie, ale w mniejszych ilościach. Stanowi on silny antyutleniacz.

W zeszłym roku amerykańscy naukowcy odkryli, że likopen pomaga podnieść jakość i zwiększyć ilość męskiego nasienia.

Być może właśnie dlatego pomidor przez długi czas nazywano „jabłkiem miłości”. Dopiero w latach 30. XIX wieku tę przepełnioną poetyckim wyrazem nazwę zastąpiło słowo „pomidor”. Mimo zmiany terminu jego właściwości pozostają wciąż te same2.

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.

******************************************

Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.

Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.

Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.

******************************************

Źródła:

1) Wikipedia: Tomate http://fr.wikipedia.org/wiki/Tomate#Pollinisation
2) L’étude santé du jour : messieurs, pour faire des enfants, mangez des tomates!
http://www.metronews.fr/info/l-etude-sante-du-jour-manger-des-tomates-augmenterait-la-fertilite-masculine/mnef!zesNr3IlJjSiI/

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Gazpacho: sposób na upał i... nadciśnienie

Naukowcy z Uniwersytetu w Barcelonie opublikowali badanie, z którego wynika, że systematyczne spożywanie gazpacho zmniejsza o 27%... czytaj więcej

Świeże warzywa przyszłości

Pewien młody Kanadyjczyk znalazł prosty sposób produkcji świeżych warzyw. Zamiast uprawiać je na wsi i zajmować się problemami z... czytaj więcej

Leki przeciwdepresyjne – gorsze od puszczania krwi!

Przez dwa i pół tysiąca lat, od czasu powstania Górnego Egiptu i Mezopotamii aż po rewolucję przemysłową, lekarze nagminnie... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Akceptuję regulamin, politykę prywatności i politykę plików cookies (więcej)

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz na otrzymywanie powiadomień e-mail (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.