Sprawdź:
- czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
- co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
- jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?
Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.
A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.
Po latach niepowodzenia programu „pięć porcji owoców i warzyw dziennie”, państwo francuskie znalazło wyjaśnienie.
Ludzie rzucają się na śmieciowe jedzenie zamiast na szpinak i fasolkę szparagową, bo nie mają pieniędzy!
Trzeba więc pomóc im finansowo, by jedli warzywa.
Dzięki temu osoby w złej sytuacji finansowej nie będą już musiały żywić się frytkami, mrożoną pizzą i cukierkami.
To wychodzi z dobrej woli.
Ale jest w tym planie coś, co mnie niepokoi…
Oto przykład.
Moje dzieci regularnie zapraszają swoich przyjaciół do domu. Warzywa stoją na stole, dostają je nawet na talerz. Ale goście nie chcą ich jeść. I nie dlatego, że nie mają pieniędzy, by zapłacić za warzywa. Przecież ani ja, ani Valérie nie każemy znajomym naszych dzieci płacić za posiłki!
Problem tkwi gdzie indziej.
Możemy powtarzać im w kółko, że fasolka to takie „zielone frytki”. Że są nie tylko zdrowe, ale i doskonałe w smaku. Że mogą do woli doprawiać ją sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i przyprawami. Na nic. Są zniechęcone, zanim jeszcze zaczną jeść.
Wydaje mi się, że to raczej problem „kulturowy”, który nastał niedawno, wraz z supermarketami, lodówkami i mikrofalówkami.
******************************************
sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz
90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!
Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!
Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia
W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.
******************************************
Oto pierwsza.
Któregoś dnia gościliśmy sześciolatkę z rodziny, która cieszyła się dobrą sytuacją materialną.
Na przystawkę przygotowaliśmy awokado i grejpfruty. I, Szanowny Czytelniku, wierz mi lub nie, nie znała ani jednego, ani drugiego…
I jeszcze druga, mocna anegdota:
Niedawno gościliśmy nastolatkę, zresztą świetną uczennicę.
Zorientowaliśmy się, że nigdy w życiu nie widziała ani nie próbowała bakłażana. Po raz pierwszy widziała to warzywo u nas na stole. W wieku 13 lat nie miała najmniejszego pojęcia, co to jest!
Natomiast, ale czy w ogóle trzeba to dodawać, obie goszczące u nas dziewczynki doskonale znały najróżniejsze rodzaje chipsów, ciastek, cukierków, lodów i napojów gazowanych wymyślonych przez rozmaitych producentów.
Moja obawa jest więc taka, że te bony na warzywa nie zmienią wiele w spożyciu warzyw przez ludzi.
A stracą je wszyscy.
Być może odnajdziemy je na pchlim targu, na eBayu, na Allegro lub na innej internetowej stronie z ogłoszeniami: „bony na warzywa o wartości 100 złotych sprzedam za 50 złotych!”
I kupią je ludzie, którzy i tak jadają warzywa.
Jeszcze jedna dziura w finansach publicznych. Powiesz mi, że może trochę przesadzam, ale mimo wszystko...
Natomiast jest pewien pomysł na przekonanie dzieci do warzyw, który wydaje mi się bardzo obiecujący.
Jedna ze szkół nowojorskich, w Stanach Zjednoczonych, założyła uprawiany przez uczniów warzywnik, którego zbiory wykorzystuje się są w stołówce szkolnej1.
Wynik jest świetny: mimo, że taka sama porcja warzyw oferowana jest w szkolnym barze samoobsługowym, uczniowie naturalnie wybierają warzywa, które sami uprawiali, czterokrotnie zwiększając spożycie warzyw.
To samo zauważyłem u moich dzieci, które wręcz płoną z niecierpliwości, by zebrać (i zjeść!) posadzone przez siebie rzodkiewki czy marchewki (które chrupią prosto z ziemi, ledwo otarte o ubranie). Nawet nie wspominam o truskawkach i malinach czy wiśniach i jabłkach z ogrodu: tutaj wręcz trzeba je wstrzymywać, by nie zjadły wszystkiego na raz!
Zamiast dawać ludziom bony na warzywa, sugerowałbym raczej zachęcenie ich do uprawy „rodzinnych ogródków” (nowa nazwa dawnych ogródków działkowych) i umożliwienie im (ponownego) odkrycia radości z uprawy własnej sałaty czy cukinii oraz do ich jedzenia.
To nie jest dokładnie tak, że owoce i warzywa są droższe niż jedzenie przemysłowe.
Z wyliczeń wynika, że żywienie się kapustą, selerem, porami, marchwią, cebulą, rzepą czy fasolką jest tańsze niż kupowanie dań gotowych i śmieciowego jedzenia2.
A jeśli jeszcze nie jesteś co do tego przekonany, oto osiem interesujących sposobów na jedzenie warzyw bez rujnowania portfela, nawet jeśli nie masz ogródka warzywnego:
Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis
PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.
******************************************
NOWOŚĆ. Tajemnice bycia młodym do późnej starości: niesamowity jest obecny postęp w dziedzinie medycyny przeciwstarzeniowej (Anti-Aging)! Teraz możesz korzystać z tych osiągnięć, stosując się do porad dra Thierry’ego Hertoghe’a, założyciela Światowego Stowarzyszenia Medycyny Anti-Aging. Przejdź tutaj.
Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.
Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.
Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.
---
Źródła:
1) Brian Wansink, Andrew S. Hanks, David R. Just. A plant to plate pilot: a cold-climate high school garden increased vegetable selection but also waste. Acta Paediatr. 2015 Apr 17
2) Les fruits et légumes à bon prix. http://www.defisante.ca/fr/chroniques/objectif-5/les-fruits-et-legumes-bon-prix
3) «Gueules cassées»: les fruits et légumes moches bientôt vendus à l’étranger. http://www.lemonde.fr/economie/article/2015/10/12/gueules-cassees-les-fruits-et-legumes-moches-bientot-vendus-a-l-etranger_4788069_3234.html
---
Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.