Sprawdź:
- czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
- co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
- jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?
Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.
A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.
Aż do chwili obecnej większość lekarzy medycyny konwencjonalnej informowała swoich pacjentów, że nie ma czegoś takiego jak nietolerancja glutenu.
Ich zdaniem pacjenci:
Pacjenci przysięgają, że po zjedzeniu produktów zawierających gluten cierpią na wzdęcia, bóle żołądka, biegunkę, zmęczenie, świąd i inne.
Otóż, okazuje się, że to pacjenci mają rację.
Najnowsze badanie wykazało, że objawy u osób nietolerujących glutenu nie były wymyślone.
Naukowcy z Ośrodka Medycznego Uniwersytetu Columbia odkryli, że nie trzeba wcale cierpieć na celiakię, by doznać poważnej reakcji immunologicznej w całym organizmie po spożyciu produktów pszennych.
Celiakia to choroba autoimmunologiczna.
Kiedy cierpiąca na nią osoba spożywa gluten, występujące w owsie, życie, pszenicy i jęczmieniu, doznaje zaburzeń trawiennych, ale grożą jej także problemy ze stawami, omdlenia, egzema, spadek nastroju, depresja, a po dłuższym czasie – także utrata tkanki kostnej, spadek płodności, nowotwory układu pokarmowego oraz pojawienie się innych chorób autoimmunologicznych (choroba Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca itd.). Objawy te mogą być bardzo różne i czasem trudno powiązać je z niemożnością strawienia glutenu. W rzeczywistości trzy czwarte chorych nie otrzymuje właściwej diagnozy.
Przy nietolerancji glutenu objawy są mniej oczywiste. Mogą to być wzdęcia, zmęczenie, biegunka. Cierpi na nią co najmniej 400 000 Polaków.
******************************************
sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz
90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!
Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!
Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia
W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.
******************************************
To najnowsze badanie zostało opublikowane w piśmie medycznym British Medical Journal „Gut” poświęconym zaburzeniom trawienia.
Wykazało ono, że osoby cierpiące na nietolerancję glutenu doznają wymiernego i systematycznego stanu zapalnego po zjedzeniu produktów zbożowych zawierających gluten.
Markery stanu zapalnego we krwi rosną. Badania wykazały, że ich układ odpornościowy staje do walki ze spożytym glutenem.
Dr Peter Green, dyrektor ośrodka leczenia celiakii na Uniwersytecie Columbia, wyjaśnia:
„Nasze badanie wykazało, że objawy zgłaszane przez osoby cierpiące z powodu tego problemu nie są wymyślone, jak to wcześniej sugerowano. Wykazało ono, że objawy te mają podstawy biologiczne”.
Rozwiązanie powinno być proste: przejść na dietę bezglutenową!
Ale jedzenie bez glutenu nie jest tak proste, jak by się mogło wydawać.
Niektóre produkty spożywcze – zgodnie z etykietą: bezglutenowe – zawierają gluten. Według badań stanowią one około 30% przemysłowych produktów spożywczych określanych w etykietach jako bezglutenowe.
Ponadto, bezglutenowe przemysłowe produkty spożywcze zawierają inne szkodliwe dla zdrowia składniki, tak samo jak ich glutenowe odpowiedniki.
Oto lista największych „przestępców”:
Mowa tu o produktach spożywczych na bazie mąki ryżowej, mąki ziemniaczanej, skrobi kukurydzianej i tapioki. Podwyższają one poziom cukru we krwi szybciej niż cukier i białe pieczywo. Bezglutenowe produkty spożywcze na bazie tych składników osłabiają ścianę jelit (i tak już słabą, kiedy się choruje!), wywołują spadek energii i podwyższają ryzyko wystąpienia cukrzycy.
Brak glutenu wielu producentów przemysłowych często się kompensuje poprzez dodanie rafinowanych cukrów. W ten sposób zaostrza się stan zapalny w organizmie i oczywiście podwyższa poziom cukru we krwi.
Wiele „zdrowych” produktów bezglutenowych wytwarza się na bazie soi. Ale trzeba bardzo uważać, wybierając produkty sojowe. Ponad 93% soi produkowanej na całym świecie jest modyfikowana genetycznie (GMO). GMO wywołują alergie i mogą być bardzo toksyczne. Soja taka produkowana jest w dużej mierze przy wykorzystaniu glifosatu (Roundup), który gromadzi się w organizmie (biokoncentracja).
Wiele makaronów bezglutenowych produkuje się przy wykorzystaniu tzw. „fałszywych zbóż”, jak komosa czy amarantus. Choć często są one reklamowane jako „cudowne produkty bio”, ziarna te zawierają niestety saponiny, które także mogą wywoływać stan zapalny jelita cienkiego.
Na dobry początek spróbuj uniknąć tych zasadzek. Ale musisz także aktywnie zadbać o swoje jelita.
Badania wykazują, że u 30% osób cierpiących na celiakię niektóre objawy utrzymują się nawet po przejściu na dietę bezglutenową.
W takim przypadku interesującym tropem jest dieta „paleo”.
Dieta paleo (skrót od paleolityczna) to sposób odżywiania stosowany przez naszych przodków z plemion łowiecko-zbierackich, żyjących, zanim wymyślono hodowlę i rolnictwo, innymi słowy – zanim zaczęto masowo spożywać pszenicę.
Ta epoka zwana była paleolitem.
Istnieje badanie, które wykazało, że 82% osób cierpiących na celiakię doświadczyło remisji choroby dzięki zastosowaniu diety paleo.
Podejście jest proste.
Możesz spożywać:
Ale nie wolno Ci jeść ani pić:
To, co najtrudniejsze w diecie paleo (która, jak już się na pewno zorientowałeś, jest dietą bezglutenową i bezmleczną), nie polega na jedzeniu produktów „paleo”. Jedzenie ich jest przyjemnością, ponieważ są one bardzo smaczne.
Wyzwanie polega na porzuceniu jedzenia śmieciowego, do którego jesteśmy przyzwyczajeni. Pełnego syntetycznych aromatów, cukru, soli, spulchniaczy, barwników, tłuszczu… Jedzenie śmieciowe uzależnia.
Zazwyczaj tego nie spostrzegasz. Ale na co dzień służy nam ono jako emocjonalne wsparcie: przy każdej frustracji, stresie, zawodzie, w chwili niecierpliwości, sięgasz po jakąś słodycz, herbatnika, słodki napój (w tym kawa słodzona). Te drobne pociechy wydają się nam niezbędne, by „przetrwać”.
Zadowalanie się pokarmami względnie mało słodkimi, mało przyprawionymi, mało gotowanymi, niskokalorycznymi naszych przodków z ludów łowiecko-zbierackich to na początku ogromne wyzwanie.
Trzeba na nowo odkryć przyjemność smaków gorzkich, ostrych, mniej słonych i mniej słodkich. Po upływie czasu robią się coraz smaczniejsze. To prawdziwe jedzenie dla dorosłych. I wtedy dopiero spostrzeżesz, że to miałkie, papkowate, słodkie i mdłe jedzenie, które nam się serwuje, to jedzenie dla małych dzieci.
To jak odkrycie świetnego wina, kiedy dotąd piło się tylko Coca-Colę. Na początku wydaje się ono bardzo wytrawne, mocne, piekące albo kwaśne. Ale wkrótce zaczynasz odkrywać aromaty, jego klarowność, połysk i charakter… i zostawiasz Coca-Colę ludziom bez smaku!
Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis
PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.
******************************************
NOWOŚĆ. Tajemnice bycia młodym do późnej starości: niesamowity jest obecny postęp w dziedzinie medycyny przeciwstarzeniowej (Anti-Aging)! Teraz możesz korzystać z tych osiągnięć, stosując się do porad dra Thierry’ego Hertoghe’a, założyciela Światowego Stowarzyszenia Medycyny Anti-Aging. Przejdź tutaj.
Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.
Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.
Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.
---
Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.