Sprawdź:
- czy Twoje śniadanie rzeczywiście da Ci energię na cały dzień?
- co pomoże Ci kontrolować apetyt i ograniczyć podjadanie?
- jaki produkt jest najgorszym sładnikiem współczesnych diet?
Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.
A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.
Niewiele produktów doświadczyło tak wielu różnych cen co ocet balsamiczny.
Ten superluksusowy produkt sprzed 25 lat dziś można kupić we wszystkich supermarketach i kosztuje niewiele więcej niż ocet winny czy ocet spirytusowy.
Rzadko można znaleźć ocet balsamiczny droższy niż kilkanaście złotych za 250 ml, jak to bywało kiedyś.
Ale nie ma w tym żadnej tajemnicy…
Tradycyjny ocet balsamiczny jest produktem bardzo wyrafinowanym, wymagającym intensywnych zabiegów podczas procesu produkcji trwającego ponad ćwierć wieku, natomiast rzekomy ocet balsamiczny, który można kupić w cenie kilku złotych za butelkę, nie jest niczym innym jak octem winnym kiepskiej jakości, sztucznie aromatyzowanym i barwionym, wymieszanym z karmelem, czyli, inaczej mówiąc, z palonym cukrem.
Od XI w. dawni włoscy plantatorzy winorośli ugniatali winogrona nogami w drewnianych kadziach.
Uzyskany w ten sposób moszcz gotowano, aż do odparowania soku o 2/3. Otrzymany syrop wlewano do dębowych beczek, wypełnionych już do połowy starym octem. Bakterie żyjące w starym occie mogły wówczas rozpocząć mozolną pracę w nowym.
Ocet przelewało się systematycznie do innych beczek: z kasztanowca – dla tanin, dębowych – dla waniliowej nuty, z wiśni – dla owocowej nuty, z jesionu, z morwy, z czereśni – im zawdzięcza swój złożony smak.
Cały proces fermentacji trwa 12 do 25 lat, a czasem nawet i 100 lat!
Dlatego niektóre tradycyjne octy balsamiczne kosztują kilkaset złotych za butelkę 100 ml. Cena szalona, ale ich mocny smak powoduje, że kropla tego eliksiru wystarczy, aby przemienić Twoje potrawy w delicje.
Trzeba być całkiem naiwnym, by wierzyć, że ocet balsamiczny noszący nazwę „12-letni” ma rzeczywiście 12 lat.
Jest to „ocena jakości” prowadzona przez „Konsorcjum producentów tradycyjnego octu balsamicznego”.
Krótko mówiąc, kiperzy oceniają, czy te oszukane octy balsamiczne mają smak zbliżony do tradycyjnego dwunastoletniego octu…
To tak jakby ktoś chciał Ci sprzedać komodę z Ikei w stylu Ludwika XV za cenę prawdziwej komody stworzonej za Ludwika XV!
Trikiem, do którego często, i zbyt często, uciekają się handlujący, by sprzedać towar dużo drożej, jest umieszczanie octu w butelkach o dziwacznych kształtach, które sprawiają, że wydaje Ci się, że kupujesz:
Marki Carluccio’s oraz Oliviers & Co. przodują w tej dziedzinie.
Ja sam któregoś dnia prawie dałem się na to nabrać. Byłem przekonany, że butelka zawiera 500 ml. Dopiero po wnikliwym zbadaniu etykiety (pod lupą), odkryłem, że w rzeczywistości jej pojemność wynosiła 250 ml:
Ocet jest jednym z tych produktów, które często sprzedaje się w niestandardowych pojemnościach (220 ml, 465 ml, 615 ml), które dziwnym zrządzeniem losu powodują, że konsument traci wszelkie swoje punkty odniesienia i skalę porównawczą.
******************************************
sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz
90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!
Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!
Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia
W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.
******************************************
Być może już ktoś próbował Ci sprzedać te minibuteleczki octu balsamicznego zawierające czarną, kleistą i słodką substancję, nadającą Twoim przyprawom pewien smak octu.
Na początku została ona stworzona, by niewielkim kosztem dekorować talerze w restauracjach, a dziś te plastikowe flakony sprzedaje się prawie w cenie złota.
Eksperci w dziedzinie marketingu wynaleźli dobrze sprzedające się nazwy, jak „krem z octu” lub „welur z octu”, a następnie podwoili ceny – tak samo jak w przypadku octu balsamicznego w sprayu… i po sprawie.
Ale, żeby ocet zyskał bardziej kremową konsystencję, producenci mieszają go z cukrem, z syropem glukozowym oraz z modyfikowaną skrobią kukurydzianą…
…a to, poza tym, że drenuje Twój portfel, jest niezdrowe.
A zatem, jeśli potrzebujesz octu i jeśli – tak jak ja – Twój budżet nie pozwala Ci na kupno prawdziwego octu balsamicznego, wybierz raczej ocet cydrowy lub ocet kokosowy.
Z poważaniem,
Eric Müller
PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.
******************************************
NOWOŚĆ. Tajemnice bycia młodym do późnej starości: niesamowity jest obecny postęp w dziedzinie medycyny przeciwstarzeniowej (Anti-Aging)! Teraz możesz korzystać z tych osiągnięć, stosując się do porad dra Thierry’ego Hertoghe’a, założyciela Światowego Stowarzyszenia Medycyny Anti-Aging. Przejdź tutaj.
Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.
Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.
Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.
Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.