×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Pobierz bezpłatnie świąteczny raport: Cynamon - przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Dowiesz się:

  • jakie właściwości lecznicze ma cynamon,
  • jaki rodzaj cynamonu wybrać i w jakiej postaci,
  • do jakich potraw stosować tę przyprawę, aby wzbogacić smak i nie stracić jej cennych właściwości.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2015-11-13

Olej dla osób cierpiących na chorobę Alzheimera

Twój mózg pochłania ogromne ilości energii. Jego najważniejszym paliwem jest glukoza (cukier).

Bez paliwa komórki mózgu, zwane neuronami, przestają pracować. Rozpoczyna się proces ich degeneracji i obumierają.

Jeśli obumierają masowo, traci się podstawowe umiejętności. To właśnie dzieje się w przypadku choroby Alzheimera. Jeśli pod rezonansem magnetycznym przyjrzysz się mózgowi osoby chorej, wszędzie zobaczysz dziury, tym większe, im bardziej choroba będzie zaawansowana.

Cierpiący na chorobę Alzheimera stopniowo tracą pamięć i umiejętność refleksji, zachowują się coraz dziwniej i w sposób coraz bardziej niespójny, aż wreszcie tracą pozostałe, najprostsze nawet umiejętności, takie jak zdolność samodzielnego ubierania się, jedzenia czy korzystania z toalety.

******************************************

Aż w 80% Twój stan zdrowia zależy od...

sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz

90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!

Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!

Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia

W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.

******************************************

Obecnie badacze przypuszczają, że u osób z chorobą Alzheimera komórki mózgu tracą możliwość wchłaniania glukozy, choć nikt nie zna mechanizmu tego zjawiska. To tłumaczyłoby, dlaczego neurony przestają pracować i obumierają masowo: z powodu braku paliwa.

Choroba Alzheimera czy „cukrzyca typu 3”?

A zatem mechanizm zapadania na chorobę Alzheimera byłby podobny do mechanizmu zachorowania na cukrzycę.

W cukrzycy komórki organizmu nie wchłaniają prawidłowo glukozy z krwi, pozwalając, by poziom cukru we krwi rósł w zastraszającym tempie (hiperglikemia). Wywołuje to wielkie szkody w organizmie. W przypadku cukrzycy jest to problem związany z insuliną, hormonem wytwarzanym w trzustce, który „otwiera glukozie drzwi” do komórek.

W rzeczywistości również w zdrowym organizmie komórki same z siebie nie potrafią wchłaniać glukozy. Wykorzystują w tym celu insulinę, dzięki której glukoza przenika do ich wnętrza i może być wykorzystana jako paliwo w mitochondriach pełniących rolę maleńkich „elektrowni”.

Czasem trzustka nie wytwarza insuliny (wówczas mamy do czynienia z cukrzycą typu 1), czasem komórki nie reagują na działanie insuliny (to cukrzyca typu 2). W obydwu przypadkach w komórkach brakuje glukozy, a więc energii, podczas gdy we krwi glukozy jest zbyt wiele, co jest paradoksalne i bardzo niebezpieczne.

A zatem, choroba Alzheimera byłaby taką „cukrzycą mózgu”. Niektórzy nazywają ją nawet „cukrzycą typu 3”.

Gdy zabraknie glukozy, Twoje komórki mogą nadal działać dzięki ketonom

Zagłodzenie na śmierć Twoich neuronów jest największym niebezpieczeństwem dla Twojego mózgu.

Niebezpieczeństwo jest tym większe, że kiedy przestajesz jeść, zapasy glukozy zużywają się w ciągu zaledwie 48 godzin!

A mimo to, można pościć 48 godzin i nie zemdleć ani nie stracić sprawności umysłowej, a nawet dłużej, aż do 40 dni bez żadnego problemu w przypadku osób zdrowych i do dwóch miesięcy – w przypadku osób, które mają zapasy tłuszczu.

Skąd ten cud?

Otóż, jak zwykle, natura spisała się na medal. Przewidziała zastępcze paliwo w razie przedłużającego się głodu.

Twoje komórki są także w stanie wytwarzać energię za pomocą „ketonów”, związków chemicznych powstałych wskutek rozkładu tłuszczu w ciele. Ale wątroba jest także w stanie wytwarzać ketony w oparciu o niektóre tłuszcze dostarczane z dietą, tj. trójglicerydy średniołańcuchowe. Wśród naturalnych produktów spożywczych, najwięcej trójglicerydów średniołańcuchowych zawarte jest w nierafinowanym oleju kokosowym.

Amerykańscy lekarze zauważyli ostatnio, że mózg osób dotkniętych chorobą Alzheimera, można, zamiast glukozą, karmić ciałami ketonowymi. W tym celu osoby te muszą spożywać trójglicerydy średniołańcuchowe i/lub olej kokosowy (bogaty w trójglicerydy średniołańcuchowe).

W przeciwieństwie do innych kwasów tłuszczowych, ciała ketonowe potrafią przenikać z krwi do mózgu (pokonując barierę "krew – mózg"). Dzięki temu, i bez wsparcia insuliny, docierają one do neuronów. Następnie mogą ulegać spalaniu w zastępstwie glukozy w procesie wytwarzania energii komórkowej. Zagłodzone, a może nawet umierające neurony otrzymują tym samym szansę na nowe życie.

Zjawisko wykorzystywania przez mózg paliwa innego niż glukoza zostało odkryte w 1967 r. i opisane w artykule zatytułowanym „Metabolizm mózgu w poście” w czasopiśmie Journal of Clinical Investigation przez doktora George’a Cahila i współautorów.

Ponadto, obecność ciał ketonowych we krwi wyjściowo przyśpiesza aż o 39% krążenie krwi w mózgu, co także wpływa na lepsze odżywienie neuronów1.

To jeden z powodów, dla których dieta sprzyjająca wytwarzaniu ciał ketonowych może być zbawienna w przypadku epilepsji – zaburzenia charakteryzującego się niewłaściwą koordynacją neuronową.

Coraz więcej tekstów naukowych koncentruje się także na korzyściach z diety sprzyjającej wytwarzaniu ciał ketonowych dla walki z nowotworem. W przeciwieństwie do komórek Twojego organizmu, komórki rakowe nie potrafią wykorzystywać tego alternatywnego paliwa i koniecznie potrzebują glukozy, żeby przetrwać.

Niesamowita dr Mary Newport

Dr Mary Newport stała się sławna po opublikowaniu książki, w której opowiada, jak jej mąż, Steve, cierpiący na chorobę Alzheimera, odzyskał częściowo sprawność umysłową na skutek codziennego przyjmowania oleju kokosowego bogatego w trójglicerydy2.

To tak, jakby ktoś zapalił światło. Mgła się podniosła mówił. I rzeczywiście – znów zaczął trafiać do stołu, mówić, znajdować sztućce i sam sobie nalewać szklankę wody. Jednak najbardziej spektakularne zmiany dotyczyły bezpośrednio jego osobowości: ze smutnego i cichego stał się uśmiechnięty, rozmowny, był nawet w stanie żartować.

Lekarze także stwierdzili poprawę. Istnieje słynny test badający poziom rozwoju choroby Alzheimera, zwany „testem zegara”, w czasie którego pacjent ma za zadanie narysować koło i wyrysować na nim aktualną godzinę za pomocą wskazówek, jak na tarczy zegara.

Zanim Steve Newport rozpoczął przyjmowanie 35 g oleju kokosowego dziennie, jego wynik w tym teście wynosił 14, co było znakiem bardzo zaawansowanego stadium choroby Alzheimera.

Trzydzieści siedem dni później, jego wynik wzrósł do 18, co stanowi bardzo rzadką, w przypadku tej choroby, poprawę, nieosiągalną za pomocą żadnych znanych obecnie leków (w najlepszym razie leki umożliwiają stabilizację stanu chorego lub ewentualnie spowolnienie rozwoju choroby).

Steve zażywał olej kokosowy codziennie, i jego stan zaczął się powoli poprawiać. Dwa razy nie było to możliwe i natychmiast wróciły typowe dla choroby Alzheimera drżenia, zaś psychicznie pojawił się lęk i smutek, jakby neurony znów przestały działać pozbawione ciał ketonowych i paliwa.

Wzmocnić działanie trójglicerydów na neurony

Bardzo ważne: poza ciałami ketonowymi, komórki mózgu potrzebują także innych elementów; w razie ich niedoboru suplementacja ciał ketonowych nie przyniesie spodziewanych skutków.

Niedobór witaminy B, witaminy D i kwasu dokozaheksaenowego (DHA, rodzaj omega-3) także ma udział w demencji.

Kiedy paliwo, takie jak glukoza lub ciała ketonowe, dostaje się do mitochondriów (minifabryczki wytwarzające energię w komórkach Twojego organizmu), wyzwala się reakcja łańcuchowa prowadząca do wytworzenia ATP (adenozynotrójfosforanu), dzięki któremu komórki pracują.

Ale w tej reakcji łańcuchowej niezbędne są pewne substancje, takie jak koenzym Q10, L-karnityna, magnez. Z różnych powodów może się pojawić deficyt każdej z nich, co skutkuje wytworzeniem mniejszej ilości ATP. A zatem, poprawa skuteczności zażywania oleju kokosowego lub innego oleju zawierającego trójglicerydy średniołańcuchowe może wymagać suplementacji tych substancji.

Jak podwyższyć poziom ciał ketonowych?

Jednym ze sposobów na wytwarzanie ciał ketonowych jest dieta bogata w tłuszcze (80%) i uboga w węglowodany i proteiny (20%). To dieta zwana ketogenną, stosowana w celu leczenia padaczki u dzieci. Znana i stosowana od około stu lat (od 1921 r.), którą zawdzięczamy badaniom doktora Rawle Geyelin. Dietę tę można stosować pod nadzorem lekarza.

Innym sposobem jest spożywanie pokarmów bogatych w trójglicerydy średniołańcuchowe, takich jak olej kokosowy. Kwasy tłuszczowe są wówczas wchłaniane w jelicie grubym i przesyłane bezpośrednio do wątroby, gdzie następuje ich częściowe przekształcenie w ciała ketonowe, uwalniane następnie do krwioobiegu. I zamiast składować je jak tłuszcze, organizm wykorzystuje kwasy tłuszczowe bezpośrednio jako paliwo komórkowe w mitochondriach komórek mięśniowych, zaś część z nich przechodzi przez barierę „krew – mózg” i dociera aż do neuronów.

Kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe w największym stężeniu występują w oleju kokosowym i oleju z nasion olejowca gwinejskiego, zawierających około 55–60% kwasów tłuszczowych średniołańcuchowych.

Obydwa mogą wywołać ostrą biegunkę u osób do nich nieprzyzwyczajonych. Trzeba więc zaczynać od małych ilości, przyjmowanych zawsze z posiłkiem. Stopniowo zwiększa się przyjmowaną dawkę, aż do poziomu 4–6 łyżek dziennie rozłożonych na 2–4 posiłki.

Możesz stosować olej kokosowy w kuchni, zastępując nim wszystkie inne tłuszcze kulinarne, pod warunkiem, że nie będziesz go podgrzewać do temperatury powyżej 180°C, np. przygotowując łososia na patelni lub w piekarniku. W temperaturze pokojowej jest stały, rozpuszcza się w temperaturze około 24,5°C, można więc go stosować do przygotowania letniego sosu winegret.

Gdy użyjesz nierafinowany olej kokosowy do przygotowania ciast i deserów, nada on  potrawom bardzo delikatny i smakowity zapach, doskonale komponujący się z czekoladą.

Przepis ułatwiający włączenie oleju kokosowego do diety

Klasyczny przepis Mary Newport na „prostą kolację dla dwojga z łososia”:

Składniki:

  • 2 całe bataty,
  • filet z łososia 280–340 g,
  • 300 g szparagów,
  • 2–3 łyżki płynnego oleju kokosowego,
  • czosnek i zioła do smaku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Podgrzej piekarnik do temperatury 175°C.
  • Umyj, osusz i ponakłuwaj bataty widelcem, następnie ułóż je na grillu w piekarniku na 30 min.
  • Filet z łososia ułóż skórą do góry w metalowym naczyniu (nieprzywierającym) delikatnie wysmarowanym oliwą z oliwek.
  • Wokół ułóż oczyszczone gałązki szparagów.
  • Rozpuść 2,5 łyżki oleju kokosowego i obficie pokrop nim łososia i szparagi.
  • Posyp mieszanką czosnku i aromatów, posól i popieprz.
  • Kiedy bataty będą upieczone (po około 30 minutach), odsuń je na bok i włóż do pieca naczynie z łososiem i szparagami.
  • Piecz jeszcze przez 20 min. Łosoś powinien być bardzo delikatny i łatwo dać się dzielić widelcem.
  • Nadkrój każdy batat na dwie części, natnij czubkiem noża i wlej do środka pozostałe pół łyżki oleju kokosowego.
  • Posól, popieprz i gotowe.

Smacznego!

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.

******************************************

Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.

Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.

Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.

******************************************

Zapraszam do śledzenia Poczty Zdrowia na Twitterze: http://twitter.com/PocztaZdrowia i na Facebooku: www.facebook.com/PocztaZdrowia

******************************************

Źródła:

1) Changes in cerebral blood flow and carbohydrate metabolism during acute hyperketonemia; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8967461

2) Dr Mary T. Newport, „Maladie d’Alzheimer, Et s’il existait un traitement”, éditions Josette Lyon, 2014.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Szokujące metody produkcji chipsów Pringles

Początkowo pringlesy miały być piłeczkami do tenisa. Jednak w dniu dostawy zamiast kauczuku, przyjechała ciężarówka wypełniona... czytaj więcej

Rośliny Indian amerykańskich

Po wylądowaniu w Ameryce angielscy kolonizatorzy śmiertelnie bali się tortur oraz medycyny „czerwonoskórych”. Mylili oni... czytaj więcej

Ta „nowinka” na naszych talerzach to nic dobrego

Cukier to „nowość” w diecie człowieka. 10 000 lat temu, zanim nastąpił rozwój rolnictwa, nasi przodkowie żywili... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Akceptuję regulamin, politykę prywatności i politykę plików cookies (więcej)

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz na otrzymywanie powiadomień e-mail (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.