×
Dołącz do ponad 100 000 Czytelników
bezpłatnego newslettera Poczty Zdrowia!

Dwa razy w tygodniu będziesz dostawać do swojej skrzynki mailowej porady dotyczące najskuteczniejszych metod naturalnego leczenia chorób i dolegliwości.

A już dziś pobierz bezpłatny raport "Rośliny lecznicze",
w którym znajdziesz informacje:
- jakie rośliny i zioła pomagają w różnych dolegliwościach,
- czym różni się działanie ziół na Twój organizm
od działania leków.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newsletera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczty Zdrowia, kliknij tutaj.

Pobierz bezpłatnie świąteczny raport: Cynamon - przyprawa o niezwykłych właściwościach zdrowotnych

Dowiesz się:

  • jakie właściwości lecznicze ma cynamon,
  • jaki rodzaj cynamonu wybrać i w jakiej postaci,
  • do jakich potraw stosować tę przyprawę, aby wzbogacić smak i nie stracić jej cennych właściwości.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych powyżej danych w celu otrzymywania newslettera (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji (więcej)

x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.
Opublikowano dnia: 2015-08-07

Olej z pestek winogron nie działa

Olej z pestek winogron nie ma dobroczynnego wpływu na zdrowie.

Niczego nie leczy. Na nic nie wpływa. Nie wierz dowcipnisiom, którzy opowiadają co innego.

Na przykład na jednym z portali o tematyce zdrowotnej jest napisane:

Znany (sic) jako doskonały środek moczopędny i sprzymierzeniec detoksu, olej z pestek winogron ma również zalety w walce ze starzeniem się i w kosmetyce. Ma właściwości antyoksydacyjne, chroni naszą skórę przed starzeniem się i naprawia włosy. Olej z pestek winogron znany jest w kuchni ze względu na swoje właściwości antycholesterolowe.

Strona, która wyświetlała się jako pierwsza w Google po wpisaniu w wyszukiwarkę „olej z pestek winogron” mówi:

Olej z pestek winogron posiada liczne zalety i może wspomóc walkę z żylakami, zapobiegać niektórym chorobom, próchnicy oraz zredukować napięcie przedmiesiączkowe. Olej z pestek winogron może mieć także właściwości przeciwzapalne, antyalergiczne, antyrakowe oraz działanie przeciwbakteryjne. Olej z pestek winogron może także być stosowany w leczeniu trądziku i zapalenia skóry, oparzeń słonecznych, plam starczych, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, reumatoidalnego zapalenia stawów, zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej, a także w pozbywaniu się zmarszczek i rozstępów skórnych. Ponadto olej z pestek winogron może posiadać właściwości antyseptyczne.

Ciekawe… ale to bzdury.

******************************************

Aż w 80% Twój stan zdrowia zależy od...

sposobu Twojego odżywania, tego, jak sypiasz, poziomu Twojego stresu oraz od stanu środowiska, w którym żyjesz

90% nowotworów bezpośrednio wiąże się z trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, paleniem tytoniu, brakiem ruchu i zanieczyszczeniem środowiska!

Nieodpowiednia dieta ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy typu 2, osteoporozy, chorób serca czy nawet zwyrodnieniowego zapalenia stawów (artroza)!

Jak w naturalny sposób skutecznie walczyć z chorobami wynikającymi ze złego stylu życia - przeczytasz w Kronikach Poczty Zdrowia

W trzech tomach zebrano najważniejsze artykuły Jeana-Marca Dupuis, publikowane w newsletterze Poczta Zdrowia. Aby zyskać więcej informacji, kliknij tutaj.

******************************************

Nie mogę nikogo oskarżyć. Nie mam też żadnych dowodów, za to mam głębokie przekonanie, że ta anonimowa strona internetowa, która nie cytuje żadnych źródeł naukowych, została stworzona przez jakiegoś producenta oleju z pestek winogron, który nie ma skrupułów i zrobi wszystko, by upłynnić swoją produkcję, nawet za cenę wprowadzenia klientów w błąd.

Żadne badania nigdy nie wykazały nawet najmniejszego, korzystnego wpływu oleju z pestek winogron na zdrowie, zwłaszcza w walce z rakiem.

Olej ten jest sprzedawany w małych i eleganckich buteleczkach sprawiających wrażenie, że to cenny płyn. Ale jest to pospolity produkt uboczny przemysłowego przetwarzania odpadów winorośli.

Przez setki lat właściciele winnic wytwarzali tony bezwartościowych pestek z winogron, z którymi nie mieli co zrobić. Dziś, dzięki postępowi technologii, są w stanie wyciskać z nich olej, co jeszcze sto lat temu było niemożliwe.

Niegodziwe kłamstwo

Domniemane korzyści dla zdrowia płynące oleju z pestek winogron byłyby związane z rzekomą wysoką zawartością antyoksydantów, szczególnie flawonoidów, oligoproantocyjanidynów (OPC).

To prawda, że same pestki winogron zawierają mnóstwo OPC (wrócę do tego w dalszej części newslettera).

Ale OPC nie występują w oleju z pestek winogron z prostego powodu. Są one cząsteczkami polarnymi, które nie rozpuszczają się w oleju, ponieważ nie jest polarny (ci z Czytelników, którzy znają się na chemii, wiedzą, o co mi chodzi).

I rzeczywiście, ogromna szkoda, że OPC nie występuje w oleju z pestek winogron.

Bo OPC to warte Twojej uwagi składniki odżywcze. Odkrył je francuski badacz, profesor Masquelier, którego historia godna jest opowiedzenia:

W jaki sposób Indianie uratowali francuskich odkrywców uwięzionych w lodach Kanady?

Historia OPC zaczęła się w epoce renesansu, w czasach wielkich odkryć geograficznych.

Kiedy statek znanego odkrywcy, Jacquesa Cartiera, został uwięziony przez lód na rzece Saint-Laurent w Kanadzie, w 1534 r., cała załoga padła ofiarą strasznej choroby dokuczającej marynarzom: szkorbutu.

Życie uratowali im Indianie, pojąc ich naparem z igieł i kory sosny.

Ponad 400 lat później profesor Jacques Masquelier z Uniwersytetu w Bordeaux wybrał się do Quebeku, by sprawdzić, jaki składnik sosny mógł uratować francuskich marynarzy.

Wiadomo było, że szkorbut leczy się witaminą C. Ale przecież sosna nie zawiera witaminy C!

W ten właśnie sposób odkrył klasę związków flawonoidowych o jeszcze większych właściwościach antyoksydacyjnych niż witamina C. Nazwał je pycnogenolami, ale ostatecznie oficjalna nazwa chemiczna zatwierdzona przez rząd amerykański brzmiała „oligoproantocyjanidyny” (OPC).

Profesor Masquelier odkrył, że OPC występowały w równie dużej ilości w pestkach winogron. Ponieważ region Bordeaux to ojczyzna winnic, dostarczył on istotne ilości surowca do produkcji ekstraktów o wysokiej zawartości OPC, zaś pestki winogron stały się przedmiotem bardzo intensywnych badań uniwersyteckich1.

OPC są obecnie bardzo popularne. Te z kory sosny nadmorskiej znajdują się w suplementach diety z najwyższej półki pod nazwą Pycnogenol®.

Niezwykłe właściwości OPC

OPC:

  • Wiążą kolagen, białko niezbędne dla naszych stawów, ścięgien, skóry, kości i ścian tętnic.
  • Mają bardzo silne działanie ochronne, hamując stany zapalne i utlenianie.
  • Ich działanie antyoksydacyjne jest od 20 do 50 razy silniejsze niż działanie witaminy C i E.

Są zdrowe dla naczyń krwionośnych, i to właśnie nimi tłumaczy się skuteczność czerwonego wina, dobrze znaną w przypadku problemów z krążeniem i niewydolnością żył.

Ale w oleju z pestek winogron nie znajdziesz nawet najmniejszych śladów OPC!

Olej o wysokiej zawartości omega-6

Olej z pestek winogron wychwala się również ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, rzekomo lepszych dla zdrowia niż tłuszcze nasycone. O tłuszczach nasyconych mówi się, że zatykają tętnice, ale to mit, który dziś stracił na aktualności2.

Ponadto, pamiętasz zapewne, że istnieją dwie główne kategorie tłuszczów nienasyconych: omega-3 i omega-6.

Najważniejsze to spożywać je w odpowiednich proporcjach. Jeść tyle samo każdego z nich, lub w najgorszym przypadku stosunek spożywanych kwasów omega-3 do omega-6 powinien wynosić 1:5.

Niestety, nowoczesna dieta zachodnia zawiera często 15, 20 lub 30 razy więcej omega-6 niż omega-3.

Omega-3 są droższe i rzadsze: znajdziesz je w tłustych rybach (sardela, sardynki, makrela, śledź), w oleju lnianym, w orzechach włoskich, w portulace – produktach spożywczych rzadko spotykanych w naszych kuchniach…

Omega-6 występują w oleju kukurydzianym i słonecznikowym, które znajdziesz wszędzie, bo ich ceny są najniższe.

Także olej z pestek winogron jest przepełniony kwasami omega-6. Zawiera ich aż 70%. Jego spożywanie sprzyja powstawaniu stanów zapalnych i podwyższa ryzyko chorób serca.

Na domiar wszystkiego, francuscy naukowcy wykazali, że tłuszcze te miały także katastrofalny zwyczaj podwyższania ryzyka zachorowania na raka piersi! (3)

I jeszcze jeden problem: kwasy tłuszczowe wielonienasycone są bardzo niestabilne i łatwo się utleniają, stając się toksyczne.

Utlenianie następuje bardzo szybko pod wpływem ciepła. A więc nie wolno używać tych olejów do gotowania.

Na patelnię potrzebujesz tłuszczu nasyconego, np. masła klarowanego, tłuszczu wołowego, smalcu, tłuszczu z kaczki, nierafinowanego oleju kokosowego lub oleju z ziaren palmowych.

Ale przenigdy oleju z pestek winogron!

Olej z pestek winogron a witamina E

Jedynym wartościowym składnikiem odżywczym występującym w dużych ilościach w oleju z pestek winogron jest witamina E. Łyżka tego oleju zawiera 3,9 mg witaminy E, co odpowiada 19% zalecanego dziennego spożycia.

Ale biorąc pod uwagę ilość odpowiadających temu kalorii, to nic nadzwyczajnego. Dużo więcej witaminy E można sobie dostarczyć, jedząc orzechy włoskie lub szpinak, które  dodatkowo zawierają mnóstwo innych wartościowych składników odżywczych.

Olej nie do jedzenia

Szczerze, nie da się powiedzieć nic dobrego w kwestiach zdrowotnych o oleju z pestek winogron.

A jednak mnóstwo osób chwali go za zmiękczające działanie na skórę i włosy. Używa się go także do masażu i w aromaterapii (jako rozpuszczalnik olejków aromatycznych).

Nie mam nic przeciwko temu, wręcz przeciwnie. W każdym razie niczym Ci nie grozi stosowanie go na skórę lub włosy.

Ale, szczerze, tego oleju się NIE je.

Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis

PS Jeśli myślisz, że te informacje mogą zainteresować kogoś znajomego, śmiało mu je prześlij. A jeśli jeszcze nie jesteś prenumeratorem Poczty Zdrowia, a również chciałbyś otrzymywać ten newsletter bezpłatnie, możesz podać swój adres e-mail tutaj.

******************************************

Twoja naturalna apteka: Odkryj na nowo zapomnianą moc roślin leczniczych. Sporządź skuteczne mieszanki olejków, napary, nalewki, okłady i maści. Tajniki ziołolecznictwa poznasz, przechodząc tutaj.

Leczenie bez skutków ubocznych: Jednym z problemów dzisiejszej medycyny jest fakt, że lekarze o wiele za rzadko proponują pacjentom terapie naturalne. A przecież doskonale wiadomo, że są one bardzo skuteczne, jeśli chodzi o leczenie bólu i wielu chorób! Nie mają groźnych skutków ubocznych, ani nie są tak kosztowne, jak większość leków syntetycznych. Trzeba tylko wiedzieć, co i jak stosować. Tutaj znajdziesz informacje na ten temat.

Zapobieganie chorobom: Już od 13 lat nasi Czytelnicy są świadomi prawdziwego zagrożenia dla zdrowia, które wiąże się ze stosowaniem pigułek antykoncepcyjnych. Od 6 lat wiedzą o niebezpieczeństwie wynikającym z przyjmowania leków obniżających cholesterol (statyn) oraz o szkodliwym oddziaływaniu adjuwantów znajdujących się w szczepionkach. Znają też naturalne alternatywy dla powszechnie stosowanych leków, których skuteczność jest dowiedziona naukowo. Poznaj i Ty miesięcznik o naturalnych metodach ochrony zdrowia, który służy Czytelnikom w Europie już od kilkunastu lat. W 100% wiarygodny, wolny od jakichkolwiek nacisków lub wpływów.

******************************************

Źródła:

1) Oligo-proanthocyanidines; http://www.passeportsante.net/fr/Solutions/PlantesSupplements/
Fiche.aspx?doc=oligo_proanthocyanidines_ps

2)

  • Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease; http://ajcn.nutrition.org/content/early/2010/01/13/
    ajcn.2009.27725.abstract
  • A systematic review of the evidence supporting a causal link between dietary factors and coronary heart disease; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19364995
  • Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies; http://www.bmj.com/content/346/bmj.e8539
  • A Prospective Study of Egg Consumption and Risk of Cardiovascular Disease in Men and Women; http://www.bmj.com/content/346/bmj.e8539

3) Helping women to good health: breast cancer, omega-3/omega-6 lipids, and related lifestyle factors;
http://www.biomedcentral.com/1741-7015/12/54

Komentarze

PPablOO 2015-08-16 14:04
Nie wiem jak to ze spożywaniem ale stosuję ten olej właśnie do masażu jak i do nacierania opuchniętych stawów (RZS). Przede wszystkim zniknęły wszystkie pryszczyki i wypryski z mojej skóry, skutecznie redukuje opuchliznę - a stosowałem już chyba wszystko. Zdarza mi się na nim smażyć ze względu na wysoką temperaturę palenia i brak zapachu.
Moliner 2016-03-22 22:38
Ale bełkot!
Am 2016-04-19 19:26
Bełkot bez podstaw naukowych.
Ania 2016-05-21 12:06
Weszłam tu, bo w przeglądarce zaciekawił mnie tytuł. Może jakąś rację ten tekst przedstawia, ale zupełnie jest ona niezgodna z moim doświadczeniem z olejem z pestek winogron. Stosuję go kosmetycznie do twarzy, ale także do ciała podczas masażu. To co pozostaje mi na dłoniach wcieram we włosy, które po umyciu są wygładzone. Wg mnie olej ten jest godny polecenia. Nigdy nie odczułam negatywnych skutków jego stosowania. Autorowi się to nie spodoba, ale ja polecam ten olej jako świetny zamiennik oliwki kosmetycznej, jak również do dressingów sałatkowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przeczytaj również:

Choroba: często należy pilnie… zaczekać

Kiedy zachoruje lekarz, domyślamy się, że od razu wie, jakie leki wziąć lub do którego specjalisty się zwrócić i komu dać... czytaj więcej

Nie trać pieniędzy na syrop z agawy

Syrop z agawy powinien otrzymać główną nagrodę za największy sukces marketingowy przemysłu spożywczego. Ignorowany przez opinię publiczną... czytaj więcej

Zapomniane remedium na raka

Jest rok 1890, noc w Nowym Jorku. Doktor William Coley przewraca się z boku na bok w swoim łóżku, nie może spać. Wczoraj temu młodemu... czytaj więcej
×
Zanim wyjdziesz... nie zapomnij zapisać się
na swój bezpłatny newsletter Poczta Zdrowia!
  • Będziesz BEZPŁATNIE otrzymywać e-mailem informacje o najskuteczniejszych naturalnych metodach leczenia i zapobiegania chorobom.
  • Na końcu każdego newslettera znajdziesz przypisy podające źródła naukowe podawanych informacji. Będziesz mógł sam je sprawdzić, a także porozmawiać na ich temat ze swoim lekarzem.
  • Te informacje mogą mieć decydujące znaczenie dla Twojego zdrowia!
  • Gwarancja bezpieczeństwa. Twój adres email jest bezpieczny i nigdy nie będzie przekazany osobom trzecim.
  • W każdej chwili możesz zrezygnować z otrzymywania bezpłatnego newslettera.
Aby otrzymywać bezpłatnie newsletter
Poczta Zdrowia, po prostu wpisz poniżej swój
adres e-mail i kliknij „Zapisz mnie!”.
Tu wpisz swój adres email

Akceptuję regulamin, politykę prywatności i politykę plików cookies (więcej)

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych oraz na otrzymywanie powiadomień e-mail (więcej)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej (więcej)

Jeśli już otrzymujesz newsletter Poczta Zdrowia, kliknij tutaj
x przez Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450, która będzie administratorem Twoich danych osobowych. Przysługuje Ci prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Akceptuję Regulamin i Politykę Prywatności
x handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej na wyżej podany adres elektroniczny (e-mail) od Niezależne Wydawnictwo Informacyjne sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku KRS nr 0000445450.

Aby zapisać się na bezpłatny newsletter wymagana jest akceptacja regulaminu oraz wyrażenie zgody na przetwarzanie danych.